ФАКТИ.БГ

Подкрепиха доклада на комисията за ПИБ

Според БСП държавата е ощетена

Публикувана: 20 Януари, 2021 15:23
0 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1050
Подкрепиха доклада на комисията за ПИБ
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Мнозинството в Народното събрание подкрепи доклада от дейността на временната комисия, която трябваше да установи обстоятелствата по придобиването от държавата на дял от Първа инвестиционна банка за 140 милиона лева, съобщи БНР.

БСП настоя прокуратурата да се самосезира по сделката с мотива, че акциите на частната банка са закупени на цена, надвишаваща значително пазарната. От ГЕРБ категорично отхвърлиха подобни твърдения с аргумента, че сделката е многократно проверявана на национално и европейско ниво.

Според БСП държавата е ощетена с 50 милиона лева след придобиването от Българска банка за развитие на акции от капитала на Първа инвестиционна банка.

Управляващите подчертаха, че придобиването на акциите представлява стратегическа инвестиция, като последно условие за влизане на страната ни в ERM II и Банковия съюз, а не спекулативна транзакция в търсене на финансов ефект.

Депутатът Евгения Ангелова от ГЕРБ - председател на временната комисия, уточни, че въпросната емисия е на изцяло нови акции и сделката няма общо с цените на акциите, които се търгуват на борсата:

„При тази емисия всяка акция има емисионна стойност от 5 лв. за акция. Тази цена е отредена след комплексен анализ, тази сделка е изрядна, тя е необходима. Доказват го всички становища, дадени от отговорните институции, които ние изслушахме“.

Мнозинството отхвърли предложението на левицата Народното събрание да изпрати доклада на временната комисия в прокуратурата, а БСП се закани да сезира държавното обвинение за финансовата сделка.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.8 от 5 гласа.Ловци на бисери
Михаил Миков
Лидерът на БСП пред Националния съвет на партията:
„Президентът се изживява като ястреб, правителството – също като някакъв вид пернати.""

Още бисери
ТОП 5