Last news in Fakti

28 Януари, 2021 19:13 2 448 20

Водомерите и топломерите ще са дистанционни от 2027 г.

  • водомери-
  • топломери

Ново е и изискването за инвестиционните проекти за изграждане на сгради

Водомерите и топломерите ще са дистанционни от 2027 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Всички топломери и водомери, монтирани след 25 октомври 2020 г., трябва да са с дистанционно отчитане. Това предвижда промяна в Закона за енергетиката, направена през Закона за енергийната ефективност. Измененията бяха приети от депутатите днес, пише "Монитор".

Абонатите няма да сменят веднага уредите си, но когато срокът им изтече или се развалят, ще трябва да се подменят с нови, които да позволяват дистанционен отчет. Така до 1 януари 2027 г. всички водомери и топломери вече трябва да са сменени с дистанционни, предвиждат промените.

В сгради - етажна собственост, в които се доставя енергия за охлаждане от централен източник или от районна охладителна система, ще се инсталират индивидуални измервателни уреди за потребената енергия за охлаждане във всеки отделен имот. Когато в сграда - етажна собственост, всички измервателни уреди са с дистанционно отчитане, на крайните ползватели ще се дава информация за фактурирането въз основа на реалното потребление поне веднъж на три месеца, а от 1 януари 2022 г. - на всеки месец.

Ново е и изискването за инвестиционните проекти за изграждане на сгради, както и преустройство, реконструкция или ремонти, да осигуряват възможност за монтиране устройства за саморегулиране и за отделно регулиране на температурата във всяка стая, както и да предвиждат проектиране на сгради с близко до нулево потребление на енергия от 1 януари тази година.

В законопроекта е регламентирано разработването на Дългосрочна национална стратегия за подпомагане обновяването на националния фонд от жилищни и нежилищни сгради с хоризонт на изпълнение до 2050 г. Тя трябва да бъде разработена от енергийния министър, съвместно с министъра на регионалното развитие и благоустройство. В стратегия се предвиждат мерки за строителство на нови сгради и трансформиране на съществуващи в такива с близко до нулево потребление на енергия, подобряване на енергийните характеристики на жилищните и нежилищните сгради и насърчаване въвеждането на интелигентни технологии в сградния фонд.

Определя се и националната цел за енергийна ефективност за 2030 г. - въвежда се нова схема за задължения за енергийни спестявания, както и алтернативни мерки, които да осигурят постигането на обща кумулативна цел за енергийните спестявания при крайното потребление на енергия за периода 1 януари 2021 г. до 31 декември 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До тогава

    15 3 Отговор
    и вода няма да има ! А иначе това отчитане отдавна го има в развитите държави !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гадно

    33 2 Отговор
    На браТчедите ще им сложат ли такива или пак ние българите ще сме на пангара да им плащаме сметките.
  • 4 РАДИО ЕЛТО

    24 1 Отговор
    а ромите не плащат вода малцина си плащат всичко от ромския етнос
  • 5 ХАХАХХАХАХАХА

    18 4 Отговор
    А ЩЕ ДОЙДЕ ЛИ БИБИТКО ДЖИПКИН ДА МИ ПЛАТИ СМЯНАТА НА ВОДОМЕРИТЕ :))))) ИМА ЕДНИ ЧЕКМЕДЖЕТА ТАМ, ДА СЕ БРЪКНЕ МАЛКО СЕГА ДЕ :D
  • 6 гост

    17 2 Отговор
    не знам дали знаете но Софийска вода купува кубик вода от яз.Искър за 0.04 лв или да 4 сототинки,а ви го продава за около 1.85лв или почти 46 пъти по-скъпо

    Коментиран от #17

  • 7 qwerty

    19 0 Отговор
    да ама в наредба 4 за ВиК е записано, че водомерите в къщи са собственост нс ВИК дружествата и следва да се сменят за тяхна сметка. Ко’пайм?
  • 8 Ричард Естес

    11 2 Отговор
    Познайте чии ще са фирмите , които ще го реализират ? На Бойчо , Делян , Доган .......
  • 9 Гошо

    8 0 Отговор
    А да почнат от маалите или там не се бара?! И ако може някой мисирек да поразпита кои и чии фирми внасят и монтират уредите, за един приятел питам!
  • 10 Матей

    7 2 Отговор
    И за какво са нужни тия простотизми,за да натъпчат нечии джобове ли,с яка далавера,голяма ефективност ще падне и много модерни ще станем ,бе ,ей,абе вий ,май,а?Какви ги дрънкотите ,вкарват ни в пещерите,ама всичко с дистанционно,и ще те наблюдават постоянно с камерки и никой не може да шукне.А е посмял,а е получил електрошок.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 По така

    8 0 Отговор
    След като плащаш за услуга преносна мрежа добив и контролен прибор нормално е дружеството да го замени за него сметка защото ти си клиент и си плащаш цалата дъндания та и таксите за загуби и ддс предвид че водата е негодна за пиене в половин българия
  • 14 Жална ни майка

    8 0 Отговор
    Това е добре за чорбаджиите! Сега изключваме бушона, а с новите уреди ще трябва и крановете да затваряме. А как да сме сигурни, че няма дистанционно няма да ни "напомпат" някой и друг кубик?
  • 15 гост

    3 0 Отговор
    Всеки уред ще има SIM карта и познайте кой на кой оператор ще е и кой ще ПЛАЩА ВСИЧКО това
  • 16 111222233

    1 0 Отговор
    Пак смъкват пари от народа
  • 17 1112222333

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Да знаем . Варненското ВИК купува по 5 ст. , а го продава по 3,80 лв.
    Много ясно че няма да им пука за авариите.
  • 18 ВОДА

    3 0 Отговор
    А В ГР КАЗАНЛЪК НИ НАКАРАХА ДА СМЕНИМ ВОДОМЕРИ НА ПО 50 КУБИКА ВОДА НОВИ ВОДОМЕРИ ИЗЕДНИЦИ
  • 19 ВОДА

    6 0 Отговор
    А В РОМСКАТА МАХАЛА В ПОЧТИ ВСЯКА КЪЩА ВОДАТА ВЪРВИ 24ЧАСА БЕЗ ВОДОМЕРИ ЗА КАЗАНЛЪК СТАВА ВЪПРОС
  • 20 Без съмнение

    3 0 Отговор
    Новите уреди ще самноооого хубави, с много екстри и наверно на световно ниво. И с гаранционен срок - не-повече от 3 години. Ще ги плаща - матряла! Още една фирмичка вносител (или посредник) ще има повод да отложи на правилното място благодарности! На печелившите честито. На останалите - съболезнования.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове