29 Януари, 2021 12:44 6 975 66

След среща при Борисов: Променят ваксинационния план

  • ваксинационен план-
  • ваксинация-
  • избори-
  • изборни комисии

Членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани

След среща при Борисов: Променят ваксинационния план - 1
Снимка: БГНЕС

Ваксинационният план ще бъде изменен и в третата фаза ще бъдат включени всички участници в изборния процес – членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК. Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в рамките на свиканото от премиера Бойко Борисов работно съвещание в Министерския съвет. Министър Ангелов се ангажира още в сряда да внесе необходимите изменения на правителственото заседание. Членовете на секционните избирателни комисии, които ще бъдат изпратени за изборите в чужбина, също ще бъдат ваксинирани, съобщи novini.bg.

,,Експертите предлагат всички участници в изборния процес – това са членовете на секционните избирателни комисии, на мобилните избирателни комисии, членовете на РИК, на ЦИК, да им дадем възможност при желание от тяхна страна да бъдат ваксинирани. Ще осигурим достатъчно количество от необходимите ваксини и те ще бъдат ваксинирани'', заяви министър Ангелов. Той добави, че по отношение на указанията за провеждане на изборния процес протоколът е изготвен и продължава неговото експертно обсъждане.

Амбицията ни е цялата изборна администрация, тези които желаят, да имат възможност да се ваксинират, става дума за над 80 000 души. В рамките на съществуващия изборен кодекс, в сътрудничество с ЦИК, търсим допълнителни възможности изборният процес в България да бъде още по-прозрачен, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев.

Той напомни, че от ЦИК до СИК представителство имат всички политически сили и това не са хора, които са част от държавната администрация. Също така в България всеки протокол от СИК е публично достъпен.

„Но търсим възможност в рамките на действащото законодателство да осигурим допълнителна прозрачност на изборния процес'', отбеляза още вицепремиерът.

Допълнително всеки, който проявява желание – от международна организация до НПО в България, има право да участва като наблюдател в изборния процес. Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре, категоричен беше Дончев и добави, че наличието на повече безпристрастни страни, които да следят изборния процес, ще бъде допълнителен аргумент, че изборите отразяват волята на народа.

,,Прозрачността на изборите е изключително важна и затова положете усилия не само ЦИК и членовете ѝ, но и всички, които доброволно и безплатно желаят в секционните избирателни комисии, да бъдат ваксинирани'', изтъкна министър-председателят Борисов.

Вицепремиерът Захариева докладва, че до момента Министерството на външните работи е получило съгласие от 33 държави за разкриване на избирателни секции като част от тях са с голяма концентрация на българска общност. Захариева изтъкна, че се полагат всички необходими усилия и е в сила пълна мобилизация за осигуряването на процеса по гласуването в чужбина на българските граждани на предстоящите парламентарни избори. Вицепремиерът подчерта, че МВнР е в постоянен контакт и координация с членовете на ЦИК.

Вече сме подали искане за откриване на избирателните секции с точната дата на вота във всички държави, в които имаме посолства или акредитирани посланици, добави Захариева. Тя подчерта, че се полагат усилия да не бъдат разкрити по- малко секции в сравнение с предходните избори.

,,След разговори с Министерството на здравеопазването, сме предвидили финансиране и за предпазни средства на членовете на секционните избирателни секции в чужбина, за дезинфекция, а там, където се налага – и за паравани, защото някъде ще има изискване от съответната държава за плексигласови паравани'', каза още Захариева.

Тя подчерта, че тъй като денят на вота е на 4 април, когато е католическият и протестантският Великден, това е предизвикало притеснения в МВнР заради допълнителни затруднения, до които може да се стигне предвид ограниченията заради COVID-19.

Министър Ангелов потвърди, че всички дози от ваксините, които са получени в България са поставени, като втората доза за завършване на имунизацията се пази и така се гарантира завършване на имунизацията.

Броят на ваксините, които получаваме, както и тяхната цена са договорени от ЕК, а гарант е Европейската агенция за лекарствата. Нито ден няма забавяне на ваксинациите. Толкова колкото ни е изпратила ЕК, толкова са дошли в България, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той напомни, че Народното събрание ратифицира искането ЕК за всички държави членки да проведе конкурсите, търговете и по квотен принцип да разпрати ваксините на страните.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че България ще разполага с 18 милиона дози ваксини по всички договори, които Европейската комисия сключва с компаниите производители.

До юни включително при положение, че пет от компаниите получат разрешение за употреба, това ще даде възможност на България да ваксинира до 2.5 милиона души от населението, поясни Кирилов.

Днес се очаква и становището на Европейската комисия по отношение на употребата на третата ваксина – тази на Оксфорд, което ще позволи ускоряване на процеса на ваксинация.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ЕЛТО

    63 6 Отговор
    поредните номера на БОЙКО тука има тука няма днес така утре друго това се нарича двуличие искат да ни дообъркат
  • 2 аре мащайте се

    11 13 Отговор
    Ели беше мноо убав бе , най the best по свето и у нас ?
  • 3 бачо

    38 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Също така в България всеки протокол от СИК е публично достъпен. - Защо ли една абреавиатура ми напомня на нещо от близкото минало и как го измислиха точно това,дали някой иска да се чува ,да го вижда,знае ли човек
  • 4 Филип

    70 4 Отговор
    ОСТАВКА МУТРО ГНУСНА И КРАДЛИВА!
  • 5 РАДИО ЕЛТО

    53 3 Отговор
    БОЙКО е двуличник егойст егосентрик наглец играе си с ХОРАТА

    Коментиран от #48, #55

  • 6 Биде

    46 1 Отговор
    Е, не мога да издържам повече- до скоро беше Ковид-ваксинации и обратното до безкрай, сега във воя се добавиха и избори!Явно се стараят съвсем да изперкаме!
  • 7 смотаняци

    46 1 Отговор
    И ко праим с доброволността на имунизацията при тези ''всички участници'' , че не ми е много ясно ? Убава работа , ама тулупска.

    Коментиран от #28

  • 8 прецакан

    19 10 Отговор
    Очакваше се! Сега всички кандидати за депутати и цялата им банда засъпници ще бъдат ваксинирани, и най-вече нашите хора! За обикновеният човек - среден пръст! Ако не ни ваксинират, няма защо да рискуваме здравето си и да гласуваме!

    Коментиран от #20, #41

  • 9 РАДИО ЕЛТО

    40 1 Отговор
    БОРИСОВ когато твойте кукловоди ти се наситят ще те хвърлят на кучетата
  • 10 От ЦИК до СИК

    31 1 Отговор
    Начело с премиера сикаджия, трябва да се пълнят чекмеджета.
  • 11 ВСИЧКИ

    20 4 Отговор
    УЧАСТНИЦИ ВЪВ ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС??!!?.ТОВА НЕ ЗНАЧИ ЛИ, ЧЕ И ИЗБИРАТЕЛИТЕ СА УЧАСТВАЩИ В
    ТОЗИ ПРОЦЕС!!?!!??. ЗНАЧИ ВСИЧКИ.
    И ИЗБИРАТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ
    ВАКСИНИРАТ. С ТОВА ТЕМПО ДО
    АПРИЛ ЩЕ МОГАТ ДА ОТИДАТ ОКОЛО 50 100 000.ДУШИ ДА
    ГЛАСУВАТ??!?!!.И КАТО ВДИГНАТ
    БРОЯ НА ЗАРАЗЕНИТЕ. 100 150 ХИЛ.
    МОЖЕ БИ ЩЕ ГЛАСУВАТ. И ПАК КОЙ
    КОЙ ЩЕ Е УПРАВЛЯВАЩ?? БИБИ.
    ТО И ТОВА Е ЦЕЛТА.
  • 12 уаси Тито

    25 0 Отговор
    Чакайте бе,недейте така,то няма да остане желаещи за членове!Оставете хората на мира неваксинирани,само с маски!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пекана мутра

    27 0 Отговор
    това е "неутрализиране",или казано по друг начин-ликвидиране на изборния процес
  • 15 Българка

    36 1 Отговор
    До кога на най-наглия и опростачен циник всеки ден ще се дава трибуна, за да лъже? Как може да твърди, че в ЦИК до СИК има предтсавители на всички партии? Там има представители САМО на ПАРЛАМЕНТАРНО представените партии, а основната опозиция, която иска промяна, а не подмяная няма членове в комисиите!, т.е. има удобни с болшинство представители на глутницата!
  • 16 Бойко

    17 0 Отговор
    Да каже, колко болнични заведения и колко панелки е са санирани през последните му два мандата.
  • 17 Интересно

    18 0 Отговор
    А за сектата в Перник за поръчкови убийства нещо да се похвали!
  • 18 ЛОШО

    20 1 Отговор
    ХА ХА НИКОЙ НЕ ИСКА ДА СЕ МАЙМУНИЗИРА А СРОКЪТ НА ГОДНОСТ ИЗТИЧА
  • 19 Българка

    24 0 Отговор
    "Тя пoдчeртa, чe тъй кaтo дeнят нa вoтa e нa 4 aприл, кoгaтo e кaтoличecкият и прoтecтaнтcкият Вeликдeн, тoвa e прeдизвикaлo притecнeния в МВнР зaрaди дoпълнитeлни зaтруднeния, дo кoитo мoжe дa ce cтигнe прeдвид oгрaничeниятa зaрaди СОVID-19."
    Аз ли съм тъпа, или вече върхушката ни прави на луди?! Какво общо има межди ковид и католическия Великден и то притеснява МВР? Служителите на МВР трябва да съдействат и предотвратяват паязаруването на гласове в гетата и между социално слабите, а не да се притесняват от църковни празници! Знаем, че шефовете на полицията по места знаят кои са големите купувачи и продавачи на гласов, но са с широко затворени очи ...... а сега пък и притеснени
    Спрете гаврата с хората!
    Оставки, съд, затвор и конфискация!

    Коментиран от #22, #35

  • 20 Доста

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "прецакан":

    плитък опит. Опитай пак !
  • 21 Гербераст

    7 0 Отговор
    ще има здраво чипиране на овцете
  • 22 бг стандарт

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    права си,но тук е България и нещата не са като в белите страни,все пак прехода ни е "заслуга" на тарикати от бкп и ченгета
  • 23 пройчо

    20 0 Отговор
    ".... Колкото повече наблюдатели, толкова по-добре, категоричен беше Дончев..."*****Тогаз,що сте против видеонаблюдението,герберски келеши прости ?!!!
  • 24 на народ под 7 млн

    16 0 Отговор
    изборна администрация от 80 000 човека!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тити

    3 15 Отговор
    А бе хора,всички, които сте писали до тук - не стига че сте неграмотни а сте и злобни.Как сте живи при толкова омраза.
  • 27 Георги

    15 0 Отговор
    Това е най новото измислено от сикаджията...
  • 28 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "смотаняци":

    Ква ,,доброволност" бе ,брат ми! ЕК е приела предложението на Гърция за единен ,,ваксинационен паспорт" за гражданите на ЕС ,предложен от Еврокомисаря по здравеопазване на съюза,която май е гъркиня, не чух добре .Доброволно до едно време,после става доброзорно..
  • 29 Азим

    17 1 Отговор
    Зад целия хаос, стои една цел - проваляне на изборите!
  • 30 Симитли

    7 0 Отговор
    Непрекъснато въртене на задниците- типично за обратната резба
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българка

    6 0 Отговор
    Въпроса е тях с какво ги ваксинирват - в витамини или ваксини с вредни вещества за организма!
  • 33 Бацо

    10 0 Отговор
    Разследване шкаф затвор кога?
  • 34 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Повелителят на чекмеджето, срутищата и киреча с асфалт се разпоредил! БЕЛЕНЕ МУТРО ШИЗОФРЕНЯСАЛА!
  • 35 не не

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    не на 04.04., а ВЕЛИКДЕН 2021 ГОДИНА – 2 МАЙ.
  • 36 Прозрачно бе

    7 0 Отговор
    "Прозрачността на изборите е изключително важна", каза Борисов. "Затова ще направим прозрачни бюлетини, завеси на стаичките за гласуване, които вече няма да бъдат тъмни, а прозрачни.По-прозрачно от това-здраве!"-завърши той.
  • 37 Кукуригу

    3 1 Отговор
    Новият план - от 18 на 20 ваксинирани на ден!
  • 38 Мирослав

    5 0 Отговор
    Мафията ГЕРБ е една добре смазана машина за крадене на пари и източване на Еврофондове - в правилните Чекмеджета.
  • 39 Бочковия шеф

    4 1 Отговор
    Тато пращаше на заточение в Белене едни хора (престъпници или не, друг въпрос). Ученикът му обаче го надмина. Превърна цялата държава във 'възпитателен лагер'. Онзи -по съвети от Москва. Този -по съвети от американското посолство.
    Бързо се строявайте и чакайте ваксината, че следващата напира и трее да се харчи.
  • 40 5жц4жц4

    4 0 Отговор
    А да видим сега, колко шилета ще са мераклии да са в секционни комисии и наблюдатели.
    Да не станае така, че да няма желаещи, що ще ги ваксинират задължително?
  • 41 Ха-Хо

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "прецакан":

    Абе тролчо, къде видя написано, че ще ваксинират кандидатите.
  • 42 GeorgHarizanov

    4 0 Отговор
    Дреме ми шмайзера, щом Фондация Клинтън ще ме ваксинира, а ТВ Европа ще фактурира на ГЕРБ разходите!
  • 43 КОН

    3 0 Отговор
    Конската ТВ Европа поема разходите за ваксини, защото ГЕРБ ще фактурира на Майката, а през нея се връщат парите в чекмеджето!
  • 44 Били бой

    3 0 Отговор
    Казал съм на Хилариту да прекара през сметките на ФК Челси всички разходи за ваксини за Георги Харизанов. Петър Стоянов и СДС са гарант по схемата. Бойко бой ще е доволен.
  • 45 котьо

    12 0 Отговор
    Тикво проста, какво и да сучеш и правиш си аут. Не се напъвай да печелиш, че влизаме директно в гражданска война и ще ви влачим по паветата.
  • 46 Олеле

    9 1 Отговор
    Това е дискриминация, има хора, които не желаят отровните ваксини а са участвали в избори повече от 20 години. Нито има време, нито е момента да тормозят изстрадалите хора насила с безмислени отрови. Нека адвокати да се произнесат по този казус, който е абсолютно неадекватен и антиконституционен. Колкото до тази сбирщина неандерталци от снимката жалко за погубените им души незнайно как живеят с толкова омраза и отвращение и гняв от хората. Незабавна ликвидация им е нужна.

    Коментиран от #49, #60

  • 47 Тредстоун

    1 6 Отговор
    Всичко е точно , не мрем , не сме затворени по къщите , бизнеса работи , безработица под 7% , в пъти по добре сме от запада и ватниците , ама червените маймуни и кандидат политици ,чалгари,пчелички,мишоци тримата глупака ведно с мангъра сухаата пръчка само лопат менчето колко сме зле и как те ще ни избавят от тъмната страна на силата , смешници.

    Коментиран от #62

  • 48 Дъртият

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "РАДИО ЕЛТО":

    Искам да бъда председател на подвижна избирателна комисия срещу заплащане от по две хиляди лева ставам за тази работа имам антитела и няма да нося предпазни средства маски и калцуни а само костюм и вратовръзка и обувки хуго бос къде да подам документите си?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Оптимист

    2 0 Отговор
    Пред ваксинацията всички са равни ама някои по-равни! Ха ха.....
  • 51 лекар

    7 0 Отговор
    Тиква..
  • 52 Миро

    7 0 Отговор
    Мафията ГЕРБ е една добре смазана машина за крадене на пари и източване на Еврофондове - в правилните Чекмеджета.
  • 53 Хей

    6 0 Отговор
    А който е изкарал Ковид и има антитела като Борисов и него ли ще ваксинират? Ако е така, запишете Бойко за ваксинация с Пфайзер.Той е много смел.
  • 54 Алекс

    3 0 Отговор
    някаква нездравословна суетня с ваксинация от 7,5 българи на ден! А евреите вероятно лъжат, че имат 225 000 хиляди на ден! О, те лъжат! Мисля, че не повече от 8,5 души!
  • 55 Дъртият няма безплатен обяд

    0 6 Отговор

    До коментар #5 от "РАДИО ЕЛТО":

    Искам да работя на първа линия като санитар срещу заплащане от по две хиляди лева на седмица за осем часов работен ден и два дена почивка с осигурена квартира и храна не ме е гнус да сменям памперси имам антитела ще работя без защитно облекло маски и калцуни само по анцунг и престилка маратонки айсберг в бяло може и сиви на цвят.

    Коментиран от #56

  • 56 Ленчето

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Дъртият няма безплатен обяд":

    А розово не обичаш ли ?
  • 57 йораниа

    5 1 Отговор
    има си хас!
    бб тиквата , ша изглади пуложението!
    Радвайте се българе, управлява ни една тиква , нагаждач! такъв бе и тошкото правешкия! Явно не сме дорасли да станем европейци, все нагаждачи, умели приспособлеци и тикви си избираме за "управляващи"!
  • 58 Борисов

    4 1 Отговор
    Имам страхотна идея момчета. Хайде да привлечем чужденци и ще разпродадем България. После ще се пенсионираме всички в Барселона ,)
  • 59 ХАХАХАХАХА

    6 0 Отговор
    КЪВ ПЛАН КВИ ПЕТ ЛЕФА :D Вземете та си ги пъхнете тези "ваксини" в гербавите дупета - и моите ампулки ви давам, алал да са ви :))))))
  • 60 Rolex

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Олеле":

    Да видим до кога ще крият решението от 27 януари на Европейския съд по правата на човека, че ваксинирането не може да е задължително и неваксинираните не може да бъдат дискриминирани по какъвто и да е начин!!!
  • 61 Алекс

    1 0 Отговор
    Въпрос към експерти! Първите 3-5 фази на ваксините са за големи и много необходими хора. 6-10 фаза за роднините на тези хора. 11 ... за роднини и приятели на тези хора. И на обикновения човек ...
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ковидка

    1 0 Отговор
    Квотният принцип не важи за българите които ЕС не ги брои за живи.
  • 64 Аз40🏴‍☠️

    1 0 Отговор
    Яко са ги подгонили да ваксинират, колкото може повече. Сън не ги лови, че са толкова малко "желаещите". Това е само плюс за нас. Вярвате или не, така е.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 БОРИСОВ...МАЧКА НА ИЗБОРИ 10 ГОДИНИ

    0 1 Отговор
    ТОЙ Е......ТРЕПАЧА НА КОВИТО, ГУРУТО НА ВАКСИНИТЕ, СТРАТЕГА НА ВАКСИНАЦИИТЕ, АРХИТЕКТА НА ИНОВИРАНИТЕ БОЛНИЧНИ ЗАВЕДЕНИЯ....ГОЛЕМ СИ БАЦЕ, ГОЛЕМ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове