Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 07:25 10 941 29

Екокатастрофа след наводненията край Димчево, хиляди животни измират

  • екокатастрофа-
  • димчево

На пътя между селата Димчево и Присад са изпълзяли хиляди змии

Екокатастрофа след наводненията край Димчево, хиляди животни измират - 1

Като истинска еко катастрофа може да се оприличи ситуацията край бургаското село Димчево. Заради наводненията, които станаха причина за обявяване на частично бедствено положение в региона, хиляди животни са били извадени от дупките си и леговищата си от придошлата вода и в момента са плъзнали по целия терен в отчаян опит да намерят подслон, за да не умрат. Особено притеснителна е ситуацията с животинските видове, които в този период на годината спят зимен сън или са студенокръвни, тъй като температурите на въздуха в момента не позволяват те да оцелеят на сушата дълго, пише flagman.bg.

На пътя между селата Димчево и Присад са изпълзяли хиляди змии. Огромна част от тях вече са загинали, а без ясен източник на топлина, храна и подслон, за останалите съвсем скоро ще последва същата мрачна съдба. Придошлата вода буквално е наводнила дупките им, където те се крият през зимата и за да не се удавят, животните са изпълзяли на сушата. Те обаче в тази ситуация не могат отново да изкопаят леговищата си и се оказват в капан, на студено, без храна и обречени.

Фотосите са шокиращи – десетки представители на видовете Смок стрелец (Coluber caspius) и Слепоци (Anguis fragilis) са излезли на повърхността в землището на с. Димчево близо 2 месеца преди края на зимния им сън. Видовете не са в списъка със застрашените, но унищожената им популация в региона със сигурност ще има ефект върху земеделието, тъй като, макар и не особено лицеприятни, тези влечуги се грижат за крехкия екологичен баланс и изяждайки някои от дребните гризачи, реално помагат за развитието на агрикултурата.

Припомняме, че вчера кметът Димитър Николов удължи с 30 дни частичното бедствено положение в с. Димчево. Обстановката там лека-полека започва да се нормализира и в момента продължа отводняването с помпи. Селото бе наводнено след обилните валежи в началото на седмицата, което наложи спешната евакуация на живущите в над 40 къщи. 15 от имотите, които се намират в ниската част на селото, са пострадали тежко. Кметският наместник Елена Атанасова вече трети пореден ден обикаля в селото и с помощта на общински и държавни служители описва щетите.

Залят остава и пътят между селата Димчево и Присад, за който ще е необходимо още доста дълго време докато водата се оттече и отново стане проходим.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    74 23 Отговор
    "Те обаче в тази ситуация не могат отново да изкопаят леговищата си и се оказват в капан, на студено, без храна и обречени. " И с хората в България е така,никой не се грижи за тях,но върви тенденцията,че животните са по-важни.
  • 2 Борисов

    30 12 Отговор
    УНИЩОЖЕНИ БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #4

  • 3 сигурно

    111 6 Отговор
    А лошото е ,че 240 змии продължават да хапят хората безнаказно !!
  • 4 Аз ще ти кажа

    15 14 Отговор

    До коментар #2 от "Борисов":

    Какво ти пука като си неграмотен?!?!

    Коментиран от #9

  • 5 Шико

    56 4 Отговор
    Ако бяха щъркели, да са ги спасили. Но нали са змии, никой няма да ги пипне. А кой ще гони мишките из нивите? Ще се развъдят мишки, та всичко ще изпоядат.

    Коментиран от #29

  • 6 РАДИО ЕЛТО

    39 7 Отговор
    БОРИСОВ ревизоро хунти мутри погубихте живота на ХОРАТА гадове такива

    Коментиран от #16

  • 7 Протест срещу безобразията в България

    30 1 Отговор
    ЩОМ Е ПАТОГЕН, ПРИЗНАВАТЕ, ЧЕ Е ЛАБОРАТОРЕН ВИРУС! А ЩОМ Е ЛАБОРАТОРЕН ВИРУС ПРИЗНАВАТЕ И ЧЕ ВСИЧКО ИЗРЕЧЕНО ПРЕЗ МАСМЕДИИТЕ ЗА СЪЩНОСТТА НА ВИРУСА (УХАНСКИТЕ ПРОСТОТИИ ЗА НЕДОПЕЧЕНИ ПРИЛЕПИ И СУПИ ДЕТО И В НАЙ-ФАНТАСМАГОРИЧНИЯ ФИЛМ НЯМА ДА СТАНЕ ДА ТРЪГНЕ ВИРУСА ОТ ЖИВОТНО, НО ТВЪРДЕ МНОГО АПТАЛИ, КОИТО СА СЕ ВЪРЗАЛИ ЯВНО СА ГЛЕДАЛИ ФИЛМЪТ ЗАРАЗЯВАНЕТО С КЕЙТ УИНСЛЕТ И ЕТО ОТКЪДЕ ИДВА ПРОПАГАНДАТА ЗА МАНИПУЛИРАНЕ И ПОДГОТВЯНЕ НА ХОРСКОТО МНЕНИЕ ДА МИНАВА ПО-ТЪНКО И НЕЗАБЕЛЯЗАНО), НАРЕД С ЕПИДЕМИОЛОГИЧНАТА ФАЛШИВА ПАНДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА Е ЛЪЖА! Абе вие поне втори клас завършили ли сте? Толкова ли сте прости, че не се усещате, когато употребявате думичките. Ааа, не не ! Забравих, че тия дето пущат статиите просто ги преписват, не измислят сами текстовете, ама и тия дето са ги умували не са особено интелигнетни!

    Коментиран от #17

  • 8 Киро Брейка

    26 4 Отговор
    Боко в ПАНДИЗА
  • 9 Винету

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аз ще ти кажа":

    Я пак помисли 🤣Кой е чел само винету
  • 10 240 в Парламента и хиляди в министерства

    28 1 Отговор
    На 4.04 2021 трябва да бъдат Наводнени дупките им, да излезат от там, Народа няма да има грижа да Оцеляват, Съдебни съставни и прокурори(но тези сегашните) ще трябва да кажат кой колко е крал, да отговарят за Геноцида над Народа!!
  • 11 писател-драскач първа степен

    13 7 Отговор
    невероятна статия написана с невероятен талант ... първо започва че хиляди змии излезли от дупките си а после се оказва че не са змии а смоци след това се оказва че не са хиляди а десетки и накрая нещеш ли ще се окажат тия четирите от снимката
  • 12 123

    22 1 Отговор
    Няма ли служба за контрол на дивите животни за да ги събере и постави в условия да преживеят до пролетта?
  • 13 Каун на Грипен

    13 33 Отговор
    Най- опасни са червените змии. Преди избори изпълзяват от дупките си където ги навря 10 години Бойко Борисов. Те нападат банките, обществените поръчки и европейски средства и ги унищожават като скакалци.

    Коментиран от #15, #20

  • 14 Комунивирис

    2 17 Отговор
    На 04.04.Бойко-4!

    Коментиран от #28

  • 15 Браво

    3 12 Отговор

    До коментар #13 от "Каун на Грипен":

    Много точно казано
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 До сега

    15 1 Отговор
    Като има незаконна сеч така става с подкрепата на герб
  • 19 РАДИО ЕЛТО

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    герб сте престъпници
  • 20 Бат Бойко дъртия комунист

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Каун на Грипен":

    Значи ми викаш змия а?! Уволнен си!
  • 21 Дон Франко Де Ла Бранко Барезе

    13 1 Отговор
    Всяко живо същество е важно.
  • 22 Мазньо

    8 1 Отговор
    А в Симитли е изпълзял огромен Смок стрелец,Бойче ще ходи да го лови с голи ръце...
  • 23 Гост

    3 2 Отговор
    Измират хора! Събудете се!
  • 24 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Село Димчево е разположено на леко възвишение между долните течения на реките Факийска и Изворска в близост със големият гьол на "Мандра". Водосборният район на Факийска е много голям - около 650 кв.км. Този на Селска / Изворска/ река е 5-6 пъти по малък но е слабо залесен- т.е. няма кой да задържи поне част от евентуални силни валежи. Долното и течение /около/ с.Димчево е корегирано с диги.
    С времето много хора са си позволили лекомислено и с "доброто" на пишман-архитекти да си построят домове в ниската част, която е потопяема от толкова много вода наоколо при обилни валежи.
    Змиите ще се оправят - ще си намерят нови "сухи" обитания. Нарушава се цялата екосистема за известно време, но това не е трагедия. Да му мислят сиромасите с наводнените домове !!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бай хуей

    0 1 Отговор
    на последната снимка не е змия НЕГРАМОТНИКО
  • 27 Кольо

    5 0 Отговор
    Къде са "Зелените" с усвоените милиони евро за програмки. Само пилци и пари ли ще броите . Що не събират змиите и някъде на топло ще изкарат месец-два и кой от къде е взет. Ама няма кинти ли ? Трябва и да се ходи даже в калното. Ужас за милионерите в сдружения. А виж ромляните как събират риба организирано в плитките вече локви и на пазара. Ма и те не щат змии ,даже с пръчката по главата. Щом са полезни за селското стопанство ,то тези със субсидиите за надраскани декари що не събират змии ?
  • 28 12345

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Комунивирис":

    Бойко и хунтата - в затвора до живот!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове