Last news in Fakti

14 Февруари, 2021 06:39 2 688 22

Прощаваме се с Атанас Скатов

  • атанас скатов-
  • сливен-
  • опело-
  • погребение

Опелото и поклонението пред загиналия алпинист ще се състои от 12.30 часа в централния храм „Св. Димитър“ в Сливен.

Прощаваме се с Атанас Скатов - 1
Снимка: БГНЕС

Опелото и поклонението пред Атанас Скатов ще се състои от 12.30 часа в централния храм „Св. Димитър“ в Сливен, предаде БНР.

Тленните останки на 42-годишния алпинист ще бъдат положени в Новите гробища в града в 14.00 часа.

Сред върховите достиженията на Скатов, който започва кариерата си през 2012 година, са изкачването на първенеца на планетата връх Еверест - по южния и северния ръб.

Покорява още 10 върха с височина над 8 000 метра, като притежава редица постижения за най-бързо изкачване.

Скатов е първият българин, успял да изкачи Седемте континентални първенци. Два пъти спортист на м. май - през 2014 г. за изкачването на Еверест, и през 2018 г. за изкачването на връх Чо Ою.

Спортист номер 1 на град Варна за 2019 г. за изкачването на четири осемхилядника за 140 дни.

Атанас Скатов е почетен гражданин на Сливен от 2015 година. Той беше удостоен с най-високото гражданско отличие на общината, след като стана първият веган, изкачил връх Еверест. Носител е на грамота за цялостен принос за развитието на родния си град.

Атанас Скатов загина след неуспешна атака на връх К2 в планината Каракорум.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 8 Отговор
    Смел българин.Голяма рядкост в нашата поробена държава.Почивай в мир.

    Коментиран от #3

  • 2 Айдее

    9 15 Отговор
    Друг път да не правиш така.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПСР

    27 4 Отговор
    Светла му памет!
    Постигнал е много в алпинизма.Оставя трайна следа след себе си.
    Почивай в мир,някъде там,много на високо.
  • 5 РЕАЛИСТ

    5 18 Отговор
    Мир на праха му. Починал е правейки това, което е обичал. Доказва обаче, че българите да слаби алпинисти и дават много жертви. Подготовката им не е добра. Споменах вече. В Англия във всяко селище има зали за катерачи със стени, оборудване и специални тренажори за подготовка. Посещавах един такъв няколко години. Тренира се много яко въпреки,че няма кой знае какви планини тук.

    Коментиран от #20

  • 6 РЕАЛИСТ

    2 8 Отговор
    Пропуснах да спомена, че водеха в тези зали организирано ученически групи, за да ги запознават с уменията на катерач, като част от образователната им система.
  • 7 Виновен

    4 1 Отговор
    Прощавай
  • 8 Pam

    8 16 Отговор
    Да би мирно спяло не би, чудо видяло!
  • 9 Гост

    10 21 Отговор
    Поредния баир будала . За едната слава да загине . За изкачването на тези баири дават ли пари . Май не .

    Коментиран от #11

  • 10 Гост

    8 13 Отговор

    До коментар #3 от "Смешкоо":

    Ами да не беше ходил . На задника на географията и щяха още да имат баща . Ходят да се катерят а не мислят , за деца , жена ,роднини . Да си направи кефа ,че изкачил някъде баир за тоя дето духа .
  • 11 Koko

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    По-добре горе на баира,отколкото тук на пътя някой дрогиран дришльо с баварец да те удари челно или пък за теб можеби хубава смърт е на мотор с 300км/ч,че да немогат да ти съберат парчетата!?

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Гост

    6 10 Отговор

    До коментар #11 от "Koko":

    Не карам , кола нито мотор .но за мен това е безсмислено , нещо да си жанр будала . Хоби да си вдига адреналина . Да харчи пари събрани от луди , за реклама на фирми и бизнес . И после стане на сладолед на клечка , от невнимание и бързина да се качи на някъде връх на найната си в незнай на държава .
  • 13 Зик

    11 8 Отговор

    До коментар #11 от "Koko":

    Човека е прав . Какъв е тоя зор да се катерят. Да си вдигне адреналина и самочувствието. И после жена вдовица и деца сираци . Него знам да ли има семейство този Скатов. То името ми подсказва , че е роден за баири и скатове .Тези са за мен са луди глави. Да ходиш някаде да мръзнеш , за едната слава .
  • 14 Халпинист

    3 10 Отговор
    Къв тоз байр-будала ве, кой го познава.
  • 15 Banaisera

    14 7 Отговор
    Почивай в мир! Момчето е оставило нещо след себе си за разлика от вас хейтъри и фейсбук биячи ! Когато няма какво да кажеш българино тъп мълчи си!!!!!!!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "Banaisera":

    Ако не искаме да мълчим. Кой си да казваш ,какво да се пише тука.
  • 17 Данъкоплатец

    9 6 Отговор

    До коментар #15 от "Banaisera":

    Да ама на момчето ние данъкоплатците му плащаме масрафа по транспортирането му обратно до България и всички останали разходи. Би трябвало алпинистите преди изкачване на някой връх да бъдат задължавани да имат и пари за прибирането си в ковчег и пари за издирвателната акция при злополука. Стига сме плащали за кефа на някакви си търсачи на силни усещания, селфаджии и адреналиджии.......

    Коментиран от #19

  • 18 свидетел

    4 0 Отговор
    най-после спечели във войната със себе си !
  • 19 човек от народа

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Данъкоплатец":

    напълно сте прав. обичаят при пиратите да носят златна обеца - да има с какво да платят погребението им.
  • 20 Криеш името си страхливец

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Аз съм българин живеещ и работещ в България! Те си стой в Англия и не ни казвай как да стават нещата в България! Братя Аргирови, пеещи в Норвегия от повече от 30 години и те искали пенсия от държавата! Вие не сте българи!
  • 21 Непросветен

    0 2 Отговор
    Факт е, че ще запомним и А. Скатов и Б. Петров, с това, което постигнаха,а онези бастуни Колчо и Дойчин с това, че убиха Христо Христов- 2004г.!!!
  • 22 Анонимен

    2 0 Отговор
    Бог да прости Атанас! Да почива в мир човека. На Празника на свети мъченик Трифон е направено опелото и погребението на Атанас Скатов в град Сливен. Хора, престанете, не гледайте алчно парите, най- важното е, че починалият, за разлика от други загинали, е намерен и е вече на Българска земя, дори и това да е за сметка на Българския Държавния бюджет, това не е толкова скъпо, пак поне отива тази помощ за наш пострадал сънародник. Съболезнования за семейството, жената и детето на Атанас! Дано да си помагат и да са заедно, въпреки че преди тази злополука са били дълго време разделени и не са се подкрепяли.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове