Last news in Fakti

17 Февруари, 2021 17:54 2 136 36

Манолова призова КЕВР: Не допускайте увеличение на цената на тока!

  • мая манолова-
  • цена на тока-
  • кевр-
  • нек-
  • онлайн обществено обсъждане

''Да намерят резерви и да намалят цената на тока'', призова бившият омбудсман

Манолова призова КЕВР: Не допускайте увеличение на цената на тока! - 1
Снимка: ФАКТИ

КЕВР да не допуска увеличение на тока, както иска НЕК. Да намерят резерви и да намалят цената на тока, призова в общественото обсъждане в КЕВР, проведено онлайн, председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова.

На заседанието днес се обсъжда искането на НЕК за повишаване цената на тока във връзка с увеличени разходи за търгове за продажба на квоти на международните пазари, което ще доведе и до увеличение на цената на електроенергията за обикновените хора.

Според Манолова КЕВР не определя прозрачно разходите, в това число допълнителните разходи, които трябва да се платят от Фонд „Сигурност на електроенергийната система" на шест топлофикационни дружества в общ размер на 16,7 млн. лв., като няма посочени нито количества, нито цени, нито обща стойност за плащане на всяко едно поотделно. Припомняме, че КЕВР е загубила и шестте дела във ВАС и разходите са дължими.

Според Манолова не е ясно и как са изчислени приходите от търговете за въглеродните емисии, в това число и отчетната цена на квотите на въглеродния двуокис от Европейската електроенергийна борса за втората половина на 2020 г. в размер на 28,93 евро/тон, както и прогнозата за цената на емисиите през първата половина на 2021 г. в размер на 31 евро/тон. Именно на базата на това увеличение се налагат допълнителните разходи от фонд „Сигурност на електроенергийната система" от горната точка, поясни Манолова.

Третият аргумент на Манолова бе, че както през есента, „Изправи се.БГ" поиска от КЕВР да не допуска увеличение на цената на парното, на фона на поевтиняването на природния газ, така и сега КЕВР може да не изпълни искането на НЕК за увеличаване на цената на тока, а да намери резерви за намаляването ѝ в най-тежките месеци на пандемията, икономическата криза и зимния сезон.

Манолова попита също на базата на какви количества и цени са изчислени допълнителните приходи от 159 млн. лв., които ще бъдат получени от продажба на квоти по Закона за ограничаване изменението на климата и ще постъпят във фонд „Сигурност на електроенергийната система".

По изчисления на експерти на „Изправи се.БГ" само за периода от 1 юли 2020 г. до 28 февруари 2021 г. в „Топлофикация София" ЕАД постъпват допълнителни приходи за над 20,8 млн. лв., с които средства потребителите безлихвено кредитират дружеството на столичния кмет Йорданка Фандъкова, а КЕВР не намалява цената на парното за потребителите.

Според Манолова тази аномалия се дължи изцяло на действията на КЕВР, които са непоследователни и доказват липса на всякакъв професионализъм. КЕВР нарушава и Закона за енергетиката, като не спазва принципите за определяне на регулираните цени, които следва да са недискриминационни, основани на обективни критерии, прозрачни и разходите да са икономически обосновани.

КЕВР не е в състояние да прави обосновани дългосрочни финансови прогнози на борсово търгуваеми стоки, които участват при формирането на цените. Така се нарушават икономическите интереси на битовите потребители на парно и ток от страна на КЕВР, но и се влошава финансовото състояние на енергийни предприятия, които са стратегически за страната, посочва още тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меркантилност

    14 1 Отговор
    не знам ама хората ги бие ток, трансформатори горят наляво и надясно, намират ФЕРМИ ЗА БИТКОЙНИ 5ТИ ПЪТ ТАЗИ ГОДИНА... ТА! аз мисля ако трябва да направят нещо е да върнат на хората пари
  • 2 Дъртият ➖ 0️⃣4️⃣▪️0️⃣4️⃣▪️2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣

    19 5 Отговор
    Аз и жената и децата ще гласуваме за Мая Манолова уважаеми дами и господа и народни представители на децата съм и казал че ако не гласуват за Мая Манолова да си търсят квартира децата обещаха да гласуват за Мая Манолова те са добри и възпитани деца учат се ще им купя нови сникърси ЕА7.
  • 3 лоол

    25 3 Отговор
    Смятайте какво ще е след изборите,ако пак гроб е на власт!
  • 4 Майна

    26 3 Отговор
    ТОКЪТ В БЪЛГАРИЯ И СЕГА Е ПО-СКЪП ОТ ГЕРМАНИЯ...ВДИГАТ ГОРИВАТА И ТОКА, ПРЕДСТАВЕТЕ СИ СКОКА НА ЦЕНИТЕ..БЪЛГАРИ, ДОКОГА ЩЕ МИРУВАТЕ И СЕ ОГЛЕЖДАТЕ, И ОСЛУШВАТЕ...АБЕ НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СКОЧИТЕ?!

    Коментиран от #9

  • 5 Все още няма коментари

    24 2 Отговор
    Всеки нов взет заем от бб следва финансова криза с летален изход и колапс и дългова спирала водовъртеж след вземането на поредния заем от бб следва финансова криза с летален изход и колапс всеки нов заем се взема за да се рефинансира старият и кой ще връща заема към банката до 2061 година 40 години . Кой дава право на Боко тиквата да се разпорежда със съдбата на децата и внуците ни. Срамувам се от тоя Боко тиквата.
  • 6 МАЯ....НАВЕДЕНАТА

    7 20 Отговор
    КОЙ ТЕ БРЪСНЕ ТЕБЕ ЗА СЛИ*А

    Коментиран от #10, #13

  • 7 Все още няма коментари

    19 3 Отговор
    За 21 дни нов заем от 500 милиона лева, март месец Боко тиквата ще изтегли нови 1 милиард лева на бас с всеки който не вярва на думите ми по 1000 лв кеш.
  • 8 Де Факто

    11 13 Отговор
    Отровното трио си заби автогол с тая лицемерна крадла и другата 'айдукиня Капон.
  • 9 Българина

    19 3 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Токът в кочината ни е най-скъпият в цяла ГЕЙропа.
    Няма такъв грабеж.
    Във Франция е повече от ТРИ ПЪТИ ПО-ЕВТИН.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Защо по десет

    7 6 Отговор
    пъти дневно публикувате празните приказки,на това кречетало комунистическо???
  • 12 МАЯ....НАВЕДЕНАТА

    3 9 Отговор

    До коментар #10 от "Гъзибаров":

    ТАКА ИСКАМ, ТАКА ПИША....ДРУГИЯТ ПЪТ ЩЕ ТЕ ПИТАМ ТЕБ...

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 МАЯ....НАВЕДЕНАТА

    6 9 Отговор
    ПАК СЕ ОПИТВА ДА НАРЕЖДА....КАТО ВЕРЕН ЧЛЕН НА...БСП
  • 15 !!!?

    11 6 Отговор
    Новите комунисти така и не разбраха, че капитализмът не функционира с призиви - "не допускайте увеличение на цената на тока !". Това си е евтин предизборен популизъм, който издава некадърност и безсилие !!!?

    Коментиран от #22

  • 16 МАЯ....НАВЕДЕНАТА

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "м@н@ф":

    АЙДЕ БЕ.....ЛЕКО ШЕ СПУКАШ БАЛОНИТЕ....

    Коментиран от #19

  • 17 Шайка

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "МАЯ....НАВЕДЕНАТА":

    Та исках да те питам по колко.пъти на ден ближеш. Ама айде няма да питам.

    Коментиран от #31

  • 18 МА-НА-Фът

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "м@н@ф":

    Колега,хубаво го избръсни, и после ми го прехвърли на мен, ама нека да не е много раздута цевта.🤣
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Подкрепям Мая

    10 4 Отговор
    Тя е образована и не крие, че е учила в Москва.
  • 21 ponti

    7 5 Отговор
    Мая ме загуби, както и триото. Капон, Куневица........ ЪПсурд! Дами и господа, ще гласувам накрая за Българско лято. Не защото Божков е светец (престъпник е), но искам най-после ВЪЗМЕЗДИЕ, НАКАЗАНИЕ, УБИЙСТВА, МЪКА ЗА ТЕЗИ, КОИТО НИ ОГРАБИХА, ИЛИ ПОНЕ ЗА ЧАСТ ОТ ТЯХ. ДРУГИТЕ ДА ТРЕПЕРЯТ ДОКАТО СА ЖИВИ!
  • 22 ponti

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    Абсолютно съм съгласен! С предизборни призиви не се регулира цената на енергията.
  • 23 tate

    9 2 Отговор
    Хорааа дайте да изринем Гробарите другите по лесно ще ги оправим ,да се съюзим да си затраем поне за 1 година да ги разкараме тиквениците !! Хора нямаме шанс разделени бре тия са 700000 човека държавна администрация и поне още 300000 частници дето лапат знам го от 1 лице .....да им бутнем "Калимерата" после другите които ще дойдат са лесни !!! Еб.....му маЙчето

    Коментиран от #28

  • 24 Гост

    3 0 Отговор
    Ванката има финансов ангажимент да вдигне цената, иначе връща и то много. А както знаем той не е никак добър по математика и не знае действие изваждане.
  • 25 Българка

    7 9 Отговор
    Мая е дърта крадлива комунистка !
  • 26 Гост

    5 3 Отговор
    Манолова и така не може да изчисти връзката си със шиши прасето, колкото и да се старае, тя си работи и сега за него.. Пари трябат
  • 27 МАЯ ....НАВЕДЕНАТА

    1 7 Отговор
    МАЯ НЯМА ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ...ЗАДА ВИ НАМАЛИ ТОКА...ИДВА КАБИНЕТ ББ4...ТО И СЕГА ПОЛОВИНАТА ВИ ЗАПЛАТА ... ОТИВА ЗА НЕГО...СЛЕДВАЩАТА ЗИМА...ЦЯЛАТА....ЗЪЗНЕТЕ ЛИ ДРУГАРИ....
  • 28 Бай курти 45 год.ерген - 21 г. Ваш Лидер

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "tate":

    Нямате шанс никога да ни махнете с избори!!! На миналите имахме 1 милион и 100 хиляди гласа. Партийните субсидии са по 8 лв.на глас . На година субсидията ни е по около 9 милиона . За 4 години =36 милиона лева . Да купим пак 300 хиляди човека по 100 лева са 30 милиона и ни остават 6 !!! Лично аз имам 4 хиляди абоната от миналите избори ! 50 лева за купения и 50 за мен ! И на тези избори ще си направя 200 бондака кеш ! Имаме и армия държавни чиновници , ще гласуват за нас и служителите от нашите фирми печелещи всички държавни поръчки ! Имаме милион купен и корпоративен вот ! Нямаме сваляне ! Единствено ако излязат масово смазаните и онеправдани и гладуват 4 милиона човека на тези избори !!!

    Коментиран от #30

  • 29 tate

    1 2 Отговор
    Еййй много прост народ съзирам !! ТЪПАЦИ ще ревете после ходете за риба ,или да се гушкате с миличко в парка на 4 април ..................................
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ототот

    4 3 Отговор
    Махнете я тая лаладжийка, бе, омръзна ни от нея до втръсване. Г-жо Галева - Костинбродска, твоя влак мина и замина, ама не се усещаш. И си много смешна.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шопо

    0 1 Отговор
    Че ти изпапкам кюстендилската сливка...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове