Last news in Fakti

19 Февруари, 2021 05:52 1 444 22

Захариева: Тази година е време за прилагане на решенията в рамките на "Три морета"

  • екатерина захариева-
  • три морета-
  • онлайн форум

Вицепремиерът и министър на външните работи взе участие в онлайн форум "Три морета" 2021 г.: Пътят към София", организиран от Атлантическия съвет на САЩ

Захариева: Тази година е време за прилагане на решенията в рамките на "Три морета" - 1
Снимка: БГНЕС

Възможностите на инициативата "Три морета" и българското председателство тази година трябва да бъдат използвани за представяне на региона като добро място за инвестиции и за възстановяване от кризата.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, цитирана от БНТ. Тя е и национален координатор на инициативата, по време на онлайн форум "Три морета" 2021 г.: Пътят към София", организиран от Атлантическия съвет на САЩ.

"Политическите декларации не са достатъчни, необходима е всекидневна работа на правителствата и частния сектор - подчерта тя. - От нас зависи да ускорим изпълнението на проектите, да привлечем нови инвестиции в региона, да улесним бизнес контактите и свързаността между гражданите", каза Екатерина Захариева, която беше специален гост лектор на събитието.

Външният ни министър призова за по-активно взаимодействие между публичния сектор и бизнеса като гаранция за постигането на целите на инициативата, в която участват 12 държави - членки на ЕС, подкрепени от САЩ, Германия и ЕК.

"Убедена съм, че тази година е време за прилагане на решенията в рамките на "Три морета", каза още Захариева.

Тя подчерта силната подкрепа за инициативата от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, изразена в специално видеообръщение по време на срещата на външните министри и национални координатори миналата седмица.

Външният ни министър приветства заявения от САЩ ангажимент да подкрепи Инвестиционния фонд на "Три морета" с 1 млрд. долара за енергийни проекти, а също и решението на Корпорацията за финансиране на международното развитие (DFC) на САЩ да направи първа вноска с 300 млн. долара. Тя изтъкна, че е от решаващо значение страните членки и партньорите от ЕС, Германия и САЩ да работят заедно за по-нататъшно разширяване на Фонда както с публичен, така и с частен капитал, и той да достигне целта от 5 млрд. евро.

"Изграждането на доверие в целия регион като атрактивен инвестиционен пазар с население над 110 млн. души се нуждае от целенасочена комуникационна стратегия, включваща не само политици, но и бизнес общности, неправителствени организации, медии. Уверени сме, че Атлантическият съвет ще продължи да ни подкрепя в това начинание, разпространявайки добрите новини за „Три морета" сред американските инвеститори", заяви Захариева.

Външният ни министър представи приоритетите на България в годината на председателството, сред които са енергийната сигурност и диверсификация на енергийните източници и пътищата им на доставка, както и увеличаването на транспортната и цифровата свързаност между страните. Тя подчерта, че една от целите на страната ни е и изграждането на по-добра регионална свързаност, включително в технологиите и иновациите, като надгради постигнатото от миналогодишното естонско председателство.

"Високотехнологичните разработки в областта на дигитализацията, енергийната ефективност и зелената икономика създават нови възможности за интелигентна мрежа между университетски изследователски и иновационни центрове, предлагайки шансове на нашите млади иноватори и ИТ специалисти да останат да работят в региона", заяви българският вицепремиер.

Сред участниците във форума бяха генерал Джeймс Джоунс, изпълнителен директор на програмата за "Три морета" в Атлантическия съвет, заместник-председателят на програмата посланик Джорджет Мосбахер, Матю Бойс, заместник-помощник държавен секретар на САЩ, политически експерти и инвеститори от двете страни на Атлантика.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 2 Отговор
    герб си отивате в историята
  • 2 Строител

    16 1 Отговор
    Значи е време за 3 подпорни стени
  • 3 нашия

    12 3 Отговор
    трите морета е добре да станат но във вариянта -всички едноезични народи които говорим еди и същи език с различни диалекти да се съберем в един конгломерт и тогава-кеф ти Адриатика кеф ти Владивосток кеф ти Балтийко море -и се получава най-голямата икономическа и военна сила....а и вярата една

    Коментиран от #10, #12

  • 4 Подигравка

    16 1 Отговор
    На всичко козирувате, ако ви кажат началниците и слама ще ядете.
    БГ винаги е страдала от некадърни и неуки политици, национални катактрофи.
    Това чудо е на заплата от нашите данъци.
    подигравка с хората това нещо на снимката външен министър.
  • 5 Станка

    12 0 Отговор
    Тури си едни хубави цици ма найш ли ко хубаво ще ти стоят...

    Коментиран от #9

  • 6 нашия

    16 0 Отговор
    натовския вариянт -бийте се вие помежду си за наша полза не изгоден да не кажа пагубен за нас-народите с един език и вяра.....няма как да стане ако сме умни
  • 7 Мдаа

    12 1 Отговор
    Основната цел на 3 морета е затваряне на Анакондата Русия-дирижирана от САЩ и финансирана от нея.
    И разбира се, нашите едри бели птици крякат от възторг.
    Така е като външни министри, на образование, и икономика се посочват от белият Сахиб.
    Жалка работа.
  • 8 гадно

    12 1 Отговор
    Време е на изборите да духат супата и после според чекмеджето към затвора.
  • 9 Мдаа

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "Станка":

    То не е до външен тунинг, хубава жена на средна възраст.
    Вътрешната липса на тунинг в областта на черепа е страшна, опасна, унищожителна за БГ.
    Най-страшно е предателството: Крепости не се превземат отвън, а отвътре.
    Поредният предател на БГ с огромна липса на качества, интелект, опит.
  • 10 Жорж

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "нашия":

    Пий си хапчетата. Почти малко история.

    Коментиран от #11, #21

  • 11 нашия

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Жорж":

    аз съм чел достатъчно ...ти провери какво си чел щом имаш възражения
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 нашия

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нищо неразбиращ":

    а ако не се съпротивляваме със сигурност нищо добро не ни чака ..така че не трябва да чакаме НЯКОЙ да ни позволи а да се опитаме да си вземем своето.....това ми е идеята
  • 14 Еххххххх

    5 0 Отговор
    Захариева.направихте Бойко да изглежда смешен пред хитростта на Заев и Вучич...нищо не свършихте какно трябва с аптибългарските ужаси в Македония и Сърбия.а само бездействате и изглеждате тъпи и ни се подиграват и обиждат постоянно...и език и история ни крадат и вие мълчите и нищо.Осъдете ги някъде оня сръбски "професор".някжй в измислената Македония

    Коментиран от #15

  • 15 нашия

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Еххххххх":

    за повечето неща си прав -само не и за Боко никой не го прави да изглежда тъъп той си е...
  • 16 Дидем

    2 0 Отговор
    Какви чужди инвестиции сънува тая? ЕС създаде ограничение още края на 2020, както и на Малта. Тая да пита РФедерация дали са съгласни да продадат историята на България "3-те морета 2 пъти силна Държава" на някакви туземци от САЩ
  • 17 Троянеца

    4 0 Отговор
    Три морета и пет океана. Ще купят и субмарина втора употреба за страх на враговете, и да ни уважават. Утайката на БКП, това сте герберастите.
  • 18 temerut

    4 0 Отговор
    С Това ставаме линия на фронт!И кой ще ни защити от руските ракети?Може би Турция?Да не забравяме,Че в тила ни са сърбите,а те само чакат да използват руските оръжия срещу нас.Нашата армия ще се бие с тях без самолети,съвременно въоръжение и в този състав?Май ще сме пушечно месо и тази територия повече не ще е България...
  • 19 Павел Пенев

    4 0 Отговор
    Колко е жалка, но най имотна министърка.Съпруга и опъна хонорара за Алепу, но всичко се оказа незаконно.Но все пак последната инстанция ще го узакони.
  • 20 2121

    4 0 Отговор
    Когато Анакондата удуши тъпите сащ/защото това им се готви/ще попитам тъпата и много глупава Екатерина Захариева/срам за България/какви глупости ще говори.Тя винаги подписва глупави предложения на пропадналите сащ.В цялата История на България не е имало по неграмотен Външен Министър.Ще пиша винаги ,както и до сега ,че нашите Царе през Трите Царства са умеели да правят политика.Винаги сме били заобиколени от държави ,които не ни мислят доброто.Но винаги нашите Царе са изпращали много умни преговарящи и нещата са се развивали в наша полза или поравно.След 09.09.1944 г. грешките бяха много, но все пак имаше добра външна политика.Какво направиха правителствата след 10.11.1989 г.:грешка след грешка.Станахме подлоги на много примитивна страна-сащ,легнахме на нашия враг Турция, скарахме се с Русия/най-голяма и престъпна вина има Екатерина Захариева,без образование, без езици/не знае нито руски език ,нито английски/.Цялото правителство на промяната е престъпно/мошеника Иван Костов,Болния Филип Димитров,взима антидепресанти,Евреина Станишев и за капак предателя ,комунист, ибрикчия Бойко Методиев Борисов.Е, как да има Държава?!Имаме ли поне един доброжелателен народ към нас-НЯМА.Когато се заиграваш с престъпна страна-сащ нищо добро не те чака.Русия ще увие Анакондата около врата на сащ.Това е неизбежно.Но анакондата първо ще удуши България заедно с българите.Това постигна предателят Бойко М. Борисов и тъпата Екатерина Захариева.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Неразбрал

    0 0 Отговор
    Този проект, не беше ли нещо с военна насоченост и срещу Русия ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове