23 Февруари, 2021 17:32 3 081 34

Христо Иванов: Махнете тавана от 35 секции в чужбина!

  • христо иванов-
  • парламентарни избори-
  • гласване в чужбина-
  • демократична българия

От "Демократична България" настояват за провеждане на прозрачни парламентарни избори

Христо Иванов: Махнете тавана от 35 секции в чужбина! - 1

ЦИК да разреши видеоизлъчването от броенето на бюлетините на изборите на 4 април и да допусне независими експерти да проверят машините за вота, а законодателят да отмени тавана от 35 секции за страните извън ЕС. За това призоваха представители на “Демократична България” във видео, излъчено на живо от ЦИК.

“Човек би си помислил, че осигуряването на честни и прозрачни избори в България ще е първа грижа на управляващите, само че те не искат Вие да гласувате. Те искат Вие да сте отвратени, да не вярвате в изборния процес, да си останете вкъщи и чрез една ниска избирателна активност да оставят резултатът от изборите да бъде определен от онези маси контролиран, купен, котериен вот”, заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Той припомни усилията на формацията да се разреши видеоизлъчването в реално време от броенето на бюлетините. След мълчаливата забрана от страна на ЦИК въпросът бе оставен и без разглеждане от Софийския административен съд, а “Демократична България” вече обжалва определението. Юристът Надежда Йорданова обясни, че след края на гласуването няма пречка за видеоизлъчване, защото няма нарушаване на тайната на вота, а всеки от членовете на секционните комисии изпълнява задължения по закон, вписан е в регистър и в случая наблюдението не засяга личния му живот, а изпълнението на служебни задължения.

“Ние настояваме, че видеонаблюдението е мисия възможна”, коментира Йорданова.

Христо Иванов заяви подкрепата на обединението за петицията на българи в чужбина за премахване на ограничението от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. Посочи, че само на база на подадените до момента заявления за гласуване във Великобритания може да се открият 60 секции.

“Това са наши съграждани, които искат да запазят връзка с България и своето участие в политическото бъдеще на страната. И ние, ако искаме да бъдем истински голяма страна, трябва да им дадем тази възможност, иначе отново ще станем жертви на този процес България да бъде сведена, смалена до нивото на тези групи контролиран купен вот, които толкова добре обслужват управляващите”, заяви съпредседателят на “Демократична България”.

Представители на коалицията днес призоваха ЦИК да допусне независими експерти да извършат одит на машините за гласуването. Още в началото на годината “Демократична България” направи такова предложение и предостави на ЦИК разписана процедура как одитът може да бъде осъществен.

"ЦИК за момента не е разгледала предложението ни. Официалният одит е нещо правилно, но то трябва да бъде разширено и наблюдението на независими експерти. Важно е за доверието в изборния процес тези машини наистина да не бъдат черни кутии, а да имаме увереност, че те работят правилно”, коментира IT експертът Божидар Божанов.

“Възстановяването на държавността минава през избори, но ако тези избори не генерират доверие именно заради подобно инатливо нежелание да се приемат дори минимални мерки за това, всъщност те няма да произведат рестарт, съживяване на българската държавност, а само ще задълбочат проблема. Сериозно призоваваме: допуснете видеонаблюдение, дайте възможност на външни експерти да участват в одита на машините и да дадат гаранция пред обществото, че тези машини наистина могат да се ползват с доверие от гражданите. И най-важното махнете ограничението от 35 секции в чужбина. Българи, наши съграждани в чужбина искат да гласуват, искат да упражняват демократичните си права. Трябва да им дадем възможност”, призова Христо Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вие нали ВЛИЗАТЕ в Н.С.

    11 34 Отговор
    УСПЕХ В НОВАТА КОАЛИЦИЯ С ГЕРБ И ВМРО!!!

    Коментиран от #5

  • 2 Я кажи бате

    28 13 Отговор
    Къде са 104 хиляди лева с твоята кметица парите за помощи на старите хора?? Или ти незнаеш
  • 3 Христе

    23 16 Отговор
    щях да гласувам за теб, ама началника ти е милиционер. Как да стане?
  • 4 Кметицата

    21 12 Отговор
    От ДБ да отковори за изчезването на парите.
  • 5 Оракул

    15 11 Отговор

    До коментар #1 от "Вие нали ВЛИЗАТЕ в Н.С.":

    След изборите баца ти Боико ще се научи да пише на ръка,дълго и напоително свидетелски показания.
  • 6 Ще гласувам

    18 13 Отговор
    За всички други но не и ЗА МАДЖОТО С ОТВОРЕНИЯ ДЮКЯН
  • 7 Абе Ице

    15 28 Отговор
    Защо мислиш, че хората в чужбина ще гласуват точно за теб!!!!!!!! Не мисля да губя денят който е почивен изобщо да гласувам за който и да е!!!!!Мнението на повечето хора който познавам в чужбина.

    Коментиран от #17, #22

  • 8 Хаджи Хаджи Българин

    11 7 Отговор
    И какво стана с електронното гласуване от разстояние или по пощата, до избирателните секции в чужбина, които обикновенно, са в консулски отдели и посолства на РБ в чужбина!

    Коментиран от #15

  • 9 Симпатизант

    22 18 Отговор
    Е, троляци, каквото и да правите, Демократична България ще има минимум 400 000 гласа. И това е минимумът, който по принцип старите десни имат, но досега беше разпилян.

    Коментиран от #11, #14, #26

  • 10 ПУТИН

    4 4 Отговор
    ТИ ЩО НЕ ГИ МАХНА?
  • 11 Биже, боже

    10 12 Отговор

    До коментар #9 от "Симпатизант":

    Прибери си вересийте. Кой бре ти ли си народ 😄😄😄💰💰💰😄😄
  • 12 ОТИ СЕ КОСИШ

    10 11 Отговор
    35 СЕКЦИИ С ПО 100 ГЛАСУВАЩИ В ТЯХ?
  • 13 Държавата е виновна че хора и цигани не

    6 3 Отговор
    Знаят за какво гласуват като ги питат и от горе на това гласуват държавата трябва да научи децата какво преставлява парламента каде седят депутатите и какво правят партиите
  • 14 БАБИКЯН

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "Симпатизант":

    С ЕДНА НУЛА СИ ПОВЕЧЕ. БРОИЛ СИ ТИЯ ОТ ОРЛОВ ГРАД И КОЙ ДРУГ?
  • 15 Хаджи Хаджи Българин

    7 8 Отговор

    До коментар #8 от "Хаджи Хаджи Българин":

    Сваляш си изборната бюлетина онлайн, попълваш я, копираш лична карта! Това го правят и в посолствата и я изпращаш с препоръчана поща до изборната секция! И готово!

    Коментиран от #18

  • 16 БиБи Кинг

    8 10 Отговор
    Ристо сабира членцки фнос шото нема пари да се обрасне за изборете дее! Дарнете мо да се обрасне човеко! Онеа адвокатурата са мо спрели правата дее и нема каде да захлеби! Ма ка флезне у парламамента че се одблагодари добре на превразваниците си! Вервайте мо, и на Рада вервайте! На Истамбулцката конвекциа вервайте теа двамата че ва оправат!
  • 17 Чочо

    15 9 Отговор

    До коментар #7 от "Абе Ице":

    Много се лъжеш.Ще гласуват защото на повечето майките и бащите им мизерстват с пенсийте.Ако те не са в чужбина да им пращат пари да са загинали.В БГ с 600 или 800 лв нищо не биха могли да им помогнат.

    Коментиран от #20, #27

  • 18 стоян

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хаджи Хаджи Българин":

    До 15 ком -Другарю -не се ли замисляш че повечето от тия гласуващи по пощата ще копират личните карти и попълнят бюлетините на цялата рода и дори и приятели за която партия си решат=както направиха демократите в САЩ

    Коментиран от #19

  • 19 ДРУГАР

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян":

    МИ НАЛИ НА ТОВА РАЗЧИТАМЕ?
  • 20 Ее ок

    6 9 Отговор

    До коментар #17 от "Чочо":

    Мойте роднини са в чужбина!!!!! И никой никога нее гласувал и няма да гласува. Ти за хората в чужбина не говори!!!
  • 21 ❗Управляващите не искат да гласувате. Ис

    8 5 Отговор
    ❗Управляващите не искат да гласувате. Искат вие да не вярвате в изборния процес, да си останете вкъщи и купеният и контролиран вот да определи резултата.

    ❗Сериозно призоваваме: допуснете видеонаблюдение, дайте възможност за външен одит на машините за гласуване.

    ❗Махнете тавана от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС!

    ✅Подкрепяме петицията на сънародниците ни в чужбина да се премахне ограничението от 35 секции.

    ✅Това са наши съграждани, които искат да запазят връзката си с България и своето участие в политическото ѝ бъдеще. Ние трябва да им дадем тази възможност.

    🔵Възстановяването на държавността минава през избори, но ако те не генерират доверие, няма да доведат до рестарт.

    🔻Нашите институции отдавна са барикадирани в непрозрачност и дебелоочие и доверието към тях е на критични нива.

    🔵Ако хората, които броят бюлетините знаят, че са наблюдавани, манипулациите ще бъдат невъзможни.

    ✅ Ти броиш позволява 12 000 застъпници да заснемат момента, в който се броят Вашите гласове.

    🔵За всичко това Демократична България ще продължи да се бори и в парламента. На 4 април има за кого да гласувате!

    #БългарияМожеМногоПовече.

    Надежда Йорданова:

    📌Подадохме в НС проект за промени в Изборния кодекс, за да се регламентира видеонаблюдението. Нито един народен представител не обърна внимание.

    🔻Под прикритието на указанията за защита на личните данни ЦИК на практика направи невъзможно видеонаблюдението след края на изборния ден.
  • 22 Budinov

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Абе Ице":

    Ти си толкова червено бетонирана тиква комунистическа че няма значение дали е почивен ден или не.А дали няма да гласуват хората които са истински милеещи за България остави на тях да решат
  • 23 Петър

    8 9 Отговор
    Някакви шашми готви Иванов отново в чужбина, на него не са му чужди тези неща.
  • 24 охо бохо

    7 9 Отговор
    Ристьо Маджото се подмазва да емигрантите та белким гласуват за мижавата му партийка !
  • 25 Хаха

    5 1 Отговор
    То 33 секции ще са само в турция
  • 26 ФАКТ :

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Симпатизант":

    За "десните" гласуват около 150 000 реститути, крадци-приватизатори, соросоиди-майкопродавци и джендъри.
  • 27 ФАКТ :

    7 4 Отговор

    До коментар #17 от "Чочо":

    Най-активни на изборите в чужбина(не само в Турция) са гласоподавателите на ДПС...
  • 28 Я Ристо

    5 5 Отговор
    Освободителя на черноморието играе в отбора на Догана.
  • 29 Боби

    4 0 Отговор
    Брато, няма да ти се промени процентчето :)
  • 30 Анонимен

    4 0 Отговор
    "Парламентът само го миришем", някак си се отнася за вас това!
  • 31 Дичката

    3 1 Отговор
    Изборите му идват дюшеш на Хр. Иванов, сега има повод да мрънка за щяло и нещяло, ама въпреки тва хората няма да му се вържат, надявам се. Няма място в Парламента.
  • 32 Тошо

    0 0 Отговор
    Що? Да можете да лъжете на повече места?
  • 33 Велин

    0 0 Отговор
    Христо Иванов живее в някакъв измислен свят като си мисли, че българите зад граница ще гласуват за него.
  • 34 Иван

    1 0 Отговор
    Христо Иванов разбира от всичко! Излага се вече!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове