Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 10:33 6 490 34

Фондация "Конрад Аденауер" цензурира и се подигра с труда на български журналисти

  • фондация конрад аденауер-
  • цензура-
  • подигравка-
  • труд-
  • сборник-
  • журналисти

Забележете, не севернокорейска, не китайска, не руска, а немска фондация. Тези, които претендират, да ни са учители по демокрация! Какво лицемерие! 

Фондация "Конрад Аденауер" цензурира и се подигра с труда на български журналисти - 1
Konrad -Adenauer- logo

Допреди няколко години някои прецеденти бяха изненада за българската общественост, но днес, след като сме видели почти всичко от политическото и медийно извращение, малко неща могат да ни изненадат. Неприятното усещане си е все същото и даже се засилва. А ето какво: немската фондация "Конрад Аденауер" е проявила цензура и неуважение към труда на няколко български журналисти, написали куп анализи за тематичен сборник.

Забележете, не севернокорейска, не китайска, не руска, а немска фондация. Тези, които претендират, да ни са учители по демокрация! Какво лицемерие!

Но, за да избегнем отегчението Ви от иначе обоснованото възмущение, Ви предлагаме да прочетете разказа на Йоан Запрянов, журналист от Капитал, който е бил главен редактор на проекта. Публикуваме написаното от него във Фейсбук без редакторска:

Можеше и за нещо по-приятно да си върна профила, но какво да се прави. Вместо някоя хубава история – история за това как фондация „Конрад Аденауер“ сама финансира и после сама спря от печат сборник с анализи на тема случилото се през 2020 г., на който бях главен редактор. Защо? Защото текстовете били критични към правителството. Но да минем хронологично.

През септември Христина Димитрова от МДСБ поиска от мен съвет какво може клуба да направи като проект за края на годината. Предложих идеята да се направи сборник. Тя я хареса, предложи ми да съм главен редактор и след няколко седмици чудене, се съгласих. При условие, че: не е партийно издание, а изцяло сериозен сборник, в който журналисти, икономисти и политолози могат да пишат свободно; имам пълна власт над тематиката на текстовете, авторите, първа и последна дума по редакцията им; си избера дори графичния дизайнер. Накратко, ако бъда един малък диктатор.

Още тогава реших името да бъде „2020: Отвътре и отвъд“ – отвътре заради анализа на случилото се, а отвъд, защото всеки автор трябваше да напише и прогноза какво следва от случилото се по темата му през 2021 г. и натам.

Финансирането дойде от „Конрад Аденауер“ (КАС), които от своя страна поискаха да им изпратим предварително списък с темите и съответно кой автор ще пише всяка от тях, за да дадат одобрението си. Получиха списъка и се съгласиха, през октомври се събрахме с авторите за кратка среща с насоки, през ноември започнаха да идват първите текстове и хонорарите от фондацията бяха платени още тогава.

В крайна сметка, след доста дълги нощи в редакции, вътрешни спорове за формата на цялото издание и датата на издаване, решихме да изчакаме да мине Нова година, така че всички текстове да са актуални към 31 декември. Това беше проблем конкретно при текста за Brexit, този евъргрийн на модерната журналистика. С всеки текст редактиран по няколко пъти, съкращаван и наместван според дизайна, всичко беше готово на 10 януари. На 11 януари зарадвах общия чат на авторите, че всичко е на мястото си и след два дни влизаме в печат – чакаме само входящ коментар на шефа на „Конрад Аденауер“ в България, Торстен Гайслер. Събитието по представянето трябваше да бъде в края на януари, като целта беше да е достатъчно далеч от изборите, т.е. да не се ползва за партийни цели.

И от тук натам започна един фарс, който реално и до момента не е свършил. „Конрад Аденауер“ може да е немска фондация, но съвсем по български няколко часа по-късно ни звъннаха, че са погледнали текстовете и такова нещо не можело да излезе с тяхното лого. Причината, дадена ни неофициално по телефона тогава, беше, че статиите са „антиправителствени и хейтърски“. Точен цитат, но честно казано имаше и далеч по-скандални цитати при обясненията.

Тоест, КАС спря книга, по която бе платено всичко (с все печатницата), защото била критична към ГЕРБ. Разбира се, фондацията беше наясно с темите на текстовете още от началото, което поражда няколко въпроса. Първо, защо одобриха списъка с теми по начало? Второ, защо не го спряха преди всички да загубим толкова време и труд – а от тяхна гледна точка и пари? И трето, най-важно: какво добро според тях би могло да се каже за правителството на България през 2020 г.?

Но това не е краят на сагата. В продължение на три седмици КАС излъчваше радиотишина, в която никой не знаеше какво точно се случва. Аз не мога да кажа на авторите нищо, не е ясно правата по текстовете чии са, не е ясно дали можем да издадем текстовете независимо, без логото на КАС, не е ясно дали, ако все пак го направим, после няма да ни съдят. Така че нищо не правим, но пък в крайна сметка от фондацията склоняват на разговор с всички замесени страни, вкл. мен, на 1 февруари, точно три седмици след като спряха книгата преди да влезе в печат.

Разбира се, неофициалните причини, дадени по телефона от български служители, бяха меко казано смекчени и директно казано преиначени. „Много критикувате правителството“ стана „статиите са агитация“ (което е напълно невярно), а освен това се оказа, че КАС били поръчали академично издание, което със сигурност го споменаваха за пръв път и аз лично не го бях чувал никога – т.е. излъгаха си съвсем директно, за да прехвърлят вината. Но пък "ако нямало правни пречки, ще можете да си го отпечатате независимо."

След което – предложение сборника да се раздели на две (нямало проблем с текстовете на световна тематика, кой знае защо; авторите го отхвърлиха сами това предложение), нова радиотишина, писмо към Торстен Гайслер (с всички автори копирани в него), пак тишина, чакане и още чакане.

Само че вече е края на февруари. Първо, че самите текстове вече са съвсем извън срока си на годност и второ, че по едно време ти става ясно, че това бавене не е просто така, защото всички са много заети, а защото когато дойде март вече съвсем официално е предизборна кампания. Влизането и излизането от печатница си взима около седмица. И тогава ходи обяснявай, че изданието не е агитация, нищо, че текстовете са писани през ноември.

Днес дойде все пак писмо, в което пише, че няма как да се издаде дори по закон, защото вече оставали по-малко от шест седмици до избори. Демек все пак го добутаха до заветния аргумент, но въпросът е, че няма кой да повярва на официалните обяснения, когато си чул в прав текст неофициалните.

И така. В крайна сметка, кого цензурира КАС? Студенти по журналистика първи курс или може би някакви партийни членове? Не. Цензурира Димитър Стоянов от „Биволъ“, Весислава Антонова от „Капитал“, Стоян Панчев и Георги Вулджев от ЕКИП, Адриан Николов от ИПИ, Генадий Михайлов (също за кратко съратник капиталец) и още около десетина имена – много от които може би не биха пожелали да ги споменавам и да се занимават с всичко това, но всеки от тях малко или много име в сферата си. И всеки един от тях беше направен на маймуна от КАС.

За пример ще дам само, че през декември дадохме разрешение статията на Стоян Панчев в сборника да бъде цитирана в доклад към БНБ. С името на сборника и КАС като издател. Книга обаче няма – нещо, което не ни беше минавало през акъла като сценарий по онова време.

За какво обаче стана всичко? Какво щяхме да издадем? Тежка политическа бомба с твърди корици? Не. Щяхме да издадем сборник във формат книга, около 170 страници, в тираж 500 бройки. То това е най-тъжното в цялата история. Поне от КАС да бяха прави в страховете си, че ще бутнем правителството или ще променим изхода от изборите. Обаче най-вероятно щяхме да го издадем, да го представим, да подарим бройките, както беше по план, и да не идем даже на кръчма после, защото всичко е затворено.

Вместо това аз лично изгубих около половин година от живота си. Не съжалявам за нощите, които прекарах в редакции, защото всеки от текстовете си заслужава. Някои от прогнозите, направени в него, вече се сбъдват и само ме е яд, че не излезе по план. Съжалявам обаче за целия организационен цирк, който не знам защо изтърпях чак до днес. Както каза и Торстен Гайслер в разговора ни – „Няма проблеми, нали на всички е платено“. В смисъл, какво друго искате – и да ви издадат ли? Разбира се, предложих да върна хонорара си.

Ще приключа този памфлет с един въпрос, който живо ме интересува: Когато КАС повикаха Тома Биков да му четат лекция за свободата на словото и медиите през миналото лято, какво са му казали? Да не е толкова „антиправителствен и хейтърски“ ли?

И не забравяйте: нещата никога не са толкова зле, колкото изглеждат. Бая по-зле са.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХайлАдолф

    12 61 Отговор
    Пак някакви предварителноплатени пасквили журналистически .....

    Коментиран от #8, #19

  • 2 Asdfg

    46 6 Отговор
    ГЕРБ=БКП!
  • 3 Лицемер

    13 43 Отговор
    Когато прочета писанията на “журналист”, който даже не знае кога се ползва пълен член и аз се замислям дали това съшество е посещавало университет или е получило диплома в селски клюкарник. Някъде под някоя череша, Сливенско... Защо хората да четат неграмотно написано статии

    Коментиран от #9, #16

  • 4 БГ МАФИЯ В МС

    58 7 Отговор
    Журналистът Йоан Запрянов: Немската фондация "Конрад Аденауер" ми спря книгата, защото беше критична към ГЕРБ. това БИ ТТРЯБВАЛО ДА Е ПРАВИЛНОТО ЗАГЛАВИЕ НА СТАТИЯТА!!!!!! ТО ОТ ПРОЧЕТЕНОТО СЕ ПИТАМ, БЪЛГАРИЯ КОЛОНИЯ ЛИ Е НА САЩ И ЕС??? БЪЛГАРИЯ БАНАНОВА ДЪРЖАВА ЛИ Е????? РОДООТСТЪПНИК НАЗНАЧЕН ОТ ГЕРМАНИЯ ЛИ НИ УПРАВЛЯВА?

    Коментиран от #31

  • 5 Герб

    36 3 Отговор
    Платено от герб
  • 6 Антиболшевик

    10 46 Отговор
    Когато четеш тази журналпомия , започваш да разбираш , защо хората избират Баце Боко ..... просто той е най малкото зло в държавата .....
  • 7 Ами то

    44 4 Отговор
    Какво очаквате от създателите на Герб та толкова се възмущавате.
  • 8 Пак

    33 4 Отговор

    До коментар #1 от "ХайлАдолф":

    някакви платени тролове за защита тиквата
  • 9 Минчев

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Лицемер":

    Ти пък си пълен малоумник!
  • 10 оня с коня

    17 12 Отговор
    Вече ЦЯЛА ЕВРОПА започна да се възмущава от БЕЗОЧЛИВОТО ПЛЮЕНЕ на Олигархичната Опозиция чрез Платените си "Журналисти" в Платените си Медии.Явно е дошло време да се ОЗАПТЯТ,но това - след Изборите.
  • 11 Перо

    37 6 Отговор
    Дойче зеле и тази фондация са открито соросистки и не търпят и намек за критично мислене по адрес на толупа! Отдавна трябваше да се направи закон за чуждите агенти,по подобие на американския и руския, и да се изчисти страната от разни НПО-та,масонски ложи и други паразитни за обществото организации,финансирани от чужбина и разлагащи държавата и държавността!
  • 12 666

    8 27 Отговор
    Кой ще публикува откровенни лъжи и помия на комунисти и подсъдими собственици( капитал) срещу собствената си държава и правителство. 🖕🖕🖕

    Коментиран от #24

  • 13 дедо Герчо

    24 3 Отговор
    ООО,МАМОО,ТРИ ПЪТИ ДУБРУТРО,КАТО СЪЗДАДОХА ГЕРБ,ЗАДАЧА,НОМЕР 1 ,БЕШЕ ДА СПРАТ АТАКА,ТОВА ГО ЗНАЯТ И КУЧЕТАТА !!!...
  • 14 Иван Грозни

    21 3 Отговор
    От нашево брата се иска само работа на половин заплата. Никакви мнения и размишления. Важното е, че премиерчето е наш човек.
  • 15 Антиболшевик

    4 20 Отговор
    Ха ха . Какво ли не измисля , жалкатаидолнопробнакомунистическашайка в България , та едно журналпасвилче няма да напише .
  • 16 Лост

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Лицемер":

    Не си лицемер. Неграмотник си!
  • 17 Аааъъъ

    30 3 Отговор
    Демокрацията е когато трябва си унищожим промишлеността и селското стопанство, когато трябва да затворим стотици болници, училища и дори напълно безопасния АЕЦ Козлодуй, когато трябва да съсипем здравеопазване и бразование и да обречем българската нация на емиграция и изчезване, само ако правим това сме демократични... Когато дори плахо се опитаме да попитаме гробокопачите си "Защо?", тогава ставаме недемократични, ставаме комунисти, расисти и фашисти... Въпросът е защо търпим?
  • 18 Калмук

    20 2 Отговор
    Ами, защо си се хванал с тях ?!?!? ДВ и "Конрад Аденауер" са мнооооого далече и встрани от обективната информация - всеки средно интелигентен отдавна го е разбрал..
  • 19 😡😡😡😡😡

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "ХайлАдолф":

    Заради един "неудобен" коментар дори тук бях блокиран два дни ! Така , че поздрав от БАЙ Х@Й‼
  • 20 чичо

    10 22 Отговор
    Конрад са постъпили точно.Българските мисирки,не истинските журналисти на които свалям шапка,вече трябва да разберат,че никой няма да им обърне внимание,особено извън България,когато критикуват неоснователно без значение кого или изнасят фалшиви и непроверени новини.Аналогичен е случая с Йончева на която дори собствената и партия не обърна внимание,защото няма нищо проверено.Как нямало какво хубаво да се каже за правителство което ни осигури най-добрите 10год. от последните 70.Ами хвалете тогова БКП/БСП,които направиха супер хубави неща за 50ното си управление.Например,вместо да сме граждани на целия свят,както сме сега при ГЕРБ,бяхме граждани на Русия.Че какво по хубаво,нали?!Не е лесно да си истински журналист,за това се народиха много,прав е Борисов/и за това/,мисирки.Момента е подходящ да припомня,между Радев и БСП,разлика няма.Бъдете разумни.
  • 21 Аз40🏴‍☠️

    20 5 Отговор
    Естествено, защото сте против наратива им. Не е удобно, цензурата остава най-силната им карта, която не се е променяла никога. Просто отнема време да се светнат повече хора. Браво за публикацията! Поздравления!
  • 22 Така ви се пада!

    13 3 Отговор
    Никой не обича безгръбначни, които ближат петите на западняци. Нито имате характер, съвест и срам, нито сте журналисти, защото лъжете, изопачавате, пишете безграмотно.
    Това е истината, която е извнстна на всеки в БГ
  • 23 МИХАЙЛОВ

    18 2 Отговор
    ...НЕМСКАТА ФОНДАЦИЯ
    "КОНРАД АДЕНАУЕР"
    САМО ФОРМАЛНО Е НЕМСКА
    И ФОРМАЛНО Е ФОНДАЦИЯ...,
    ...А РЕАЛНО Е МОЩНА
    ПРОПАГАНДНА
    И ШПИОНСКА ЦЕНТРАЛА
    НА ЦРУ НА САЩ В ЕВРОПА
    ЗА ИДЕОЛОГИЧЕСКА ДИВЕРСИЯ,
    МАНИПУЛАЦИИ,
    ФАБРИКУВАНЕ НА ЛЪЖИ,
    КЛЕВЕТИ, ВЕРБУВАНЕ НА АГЕНТИ
    И СЪЗДАВАНЕ И ПОДКРЕПА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ФОРМАЦИИ,
    КОИТО ДА СЛУЖАТ
    НА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ
    И ДА РАБОТЯТ УПОРИТО
    ПРОТИВ НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
    НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЪРЖАВИ...
    ...."КОНРАД АДЕНАУЕР"
    Е ИЗЦЯЛО СОБСТВЕНОСТ
    НА ЦРУ НА САЩ,
    РЪКОВОДИ СЕ ОТ ЦРУ НА САЩ,
    КОМАНДВА СЕ ОТ ЦРУ НА САЩ,
    ФИНАНСИРА СЕ
    С МРЪСНИ МАФИОТСКИ ПАРИ
    ОТ ЦРУ НА САЩ
    И СЛУЖИ САМО
    В ПОЛЗА НА САЩ...
    ...."КОНРАД АДЕНАУЕР" -
    - ЦРУ НА САЩ
    Е СЪЗДАТЕЛЯ И КЪСТНИКА
    И ФИНАНСИСТА
    НА МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ...
    ...ТАКА ЧЕ ПАРТИЯ - ГЕРБ
    Е НЕЗАКОННО СЪЗДАДЕНА
    ОТ ЦРУ НА САЩ
    И С НЕЗАКОННО ФИНАНСИРАНЕ
    ОТ ЦРУ НА САЩ...
    ...ПАРТИЯ ГЕРБ Е НЕЗАКОННА...
  • 24 3956

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "666":

    Хайде, бе! Капитал да имат собствена държава и правителство. Държавата и правителството са си наши. Хубави или лоши и ние имаме заслуга за това. Държавата и правителството не са на Капитал и затова ги критикуват.
  • 25 МИХАЙЛОВ

    19 3 Отговор
    ...БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
    НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИ
    КОЙ ЧУЖД ЗЛОДЕЙ
    СЪЗДАДЕ И ФИНАНСИРА
    МАФИОТСКАТА ХУНТА - ГЕРБ...
    ...И ТОЧНО КОЯ ЧУЖДА ДЪРЖАВА
    ПРОДЪЛЖАВА
    ДА ПОДКРЕПЯ
    И ФИНАНСОВО
    И ПОЛИТИЧЕСКИ
    И ВСЯКАК
    ТАЗИ ПРОКЛЕТА РЕКЕТЬОРСКА,
    ТЕРОРИСТИЧНА, КОРУМПИРАНА,
    СВИРЕПА И ГНУСНА,
    ПРЕДАТЕЛСКА И ПРОДАЖНИЧЕСКА
    МАФИОТСКА ХУНТА - ГЕРБ...

    Коментиран от #29

  • 26 ожфхжо

    3 3 Отговор
    Цензура е нещо по-друго. Тук не са харесали написаното , но не са ви спряли от публикация изобщо. Отивате при такива , каквито с удоволствие ще платят за публикуване.
  • 27 АУУУУУ

    3 10 Отговор
    Мъка, мъка, колко много мъка. Само дето не можах да разбера:Този световно известен джурналист като е загубил половин година от живота си с тези мръстници... коя световна медия е била опънала червен килим пред този носител на Пулицър..... Ами да отива при стриптизьора с тиквата там ще му дадат един Дубайски превод 🤑🤑🤑🤑😂😂😂😂😂
  • 28 Германия не са Балканите

    1 11 Отговор
    Е, нали са ви платили, какво ревете! А като видях авторите ми става ясно колко обективни сте били, така че правилно са ви отхвърлили.
  • 29 чичо

    2 4 Отговор

    До коментар #25 от "МИХАЙЛОВ":

    Михайлов,ти в коя България живееш?
  • 30 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    ...що ли ми се набива ,че БАЙДЪН СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ....там!!!!!!!!И може би???!?? Конрад да не са само те виновни!!!!!Вижте как се развихри голямата кака напоследък,видимо и...невидимо.
  • 31 ТОЧКАТА

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "БГ МАФИЯ В МС":

    ...ми ДА.даже и магистралите са за ТЯХ/НАТО/ не за нас.
  • 32 МАСТИИ

    7 0 Отговор
    КОНРАД ЧЕКМЕДЖАРОВ
  • 33 Алооо

    5 0 Отговор
    70% от всички световни фондации са мафиотски структури и служат да перат пари.
  • 34 Христов

    1 2 Отговор
    Бивол и Капитал? Това са псевдожурналисти! Неслучайно немска фондация се съмнява в техните текстове - те винаги са едностранчиви и силно негативни към тези, които са на власт, ако няма келепир за шефа им Прокопиев!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове