Last news in Fakti

22 Март, 2021 12:49 11 216 24

Как български автори разбиха цензурата на една немска фондация - Марая Цветкова за ФАКТИ

  • сборник-
  • 2020 отвътре и отвъд-
  • цензура-
  • фондация конрад аденауер-
  • марая цветкова

Още преди седмици нашата медия Ви информира, че фондация „Конрад Аденауер“ саботира излизането на бял свят на сборника „2020 отвътре и отвъд"

Как български автори разбиха цензурата на една немска фондация - Марая Цветкова за ФАКТИ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро в България „гръмна“ поредният скандал с потъпкването на свободата на словото. Какво обаче е различното на долуописания случай? Ако сме свикнали да чуваме за цензура в една или друга проправителствена национална или регионална медия, то някак особено неприятно е да видим как една чуждестранна фондация, каквато в случая е „Конрад Аденауер“, налага цензура на млади и преди всичко свободни български автори.

Още преди седмици нашата медия Ви информира, че спомената фондация саботира излизането на бял свят на сборника „2020 отвътре и отвъд", но въпреки това съвсем скоро той бе издаден благодарение на непримиримите усилия на авторите.

Как български автори разбиха цензурата на една немска фондация - Марая Цветкова за ФАКТИ

За да поговорим относно създалия се казус, от ФАКТИ се свързахме с политолога Марая Цветкова, която, освен че е един от авторите на съдържание в сборника, е и стипендиант на фондация „Конрад Аденауер“.

- Г-це Цветкова, да започнем от началото, за да дадем яснота на нашите читатели по казуса. Как се роди идеята за сборника?

- „2020 отвътре и отвъд“ беше замислен предимно от председателя на МДСБ Христина Димитрова и от журналиста Йоан Запрянов. Аз бях поканена на следващ етап. Идеята ми хареса, защото авторите са интересни личности и бяхме убедени, че ще се получат материали които ще накарат читателя да размишлява върху засегнатите теми. Важно е да отбележим, че в авторския колектив има хора с различни възгледи. Вътре са поместени както партийни членове, така и независими експерти, журналисти и стипендианти. В процеса на създаването на сборника си дадох сметка, че авторите сме подбрани на един единствен принцип - никой от нас не пречупва мнението си през призмата на комсомолското мислене. В този ред на мисли, смело заявявам, че разнообразието в авторския колектив е гарант за това, че сборникът не е агитационен материал за предизборна кампания. Мнозина от авторите не са членове на никакви партии. Ние стипендиантите също нямаме абсолютно никакви задължения да харесваме или не дадени партии. И предвид факта, че ДСБ е един от многото партньори на фондацията, от страна на стипендиантите нямаше никакъв конфликт на интереси. Проектът бе представен на фондация „Конрад Аденауер“ и той бе одобрен. Преговорите по проекта започнаха през есента, а в средата на декември 2020г. статиите бяха предадени. Оттам започна ходенето по мъките заради уклончивите отговори от страна на фондацията. С това си забавяне и липса на яснота - кои са неприемливите текстове, фондацията всъщност проточи нещата, за да се стигне до началото на предизборната кампания и да обясни, че няма право на такива публикации по време на кампания. Именно това бюрократично шикалкавене предизвика острата реакция на авторския колектив. В крайна сметка се радвам, че успяхме да издадем този сборник, който получи доста по-голям интерес, отколкото сме очаквали.

- Трябва ли да се изненадваме че Западна фондация, каквато е „Конрад Аденауер“, заема проправителствена позиция, бяга от реалността и с това на Вас ви наложи цензура?

- Естествено, че трябва да се изненадваме. Много често с насмешка ни питат “Ама вие какво очаквахте?“ Веднага отговарям “Очаквах немска точност“. Нещо повече, една от основните ценности на фондацията е свободата на словото, даже има и медийна програма за Югоизточна Европа, в която се изследват всички проблеми, свързани с медиите и в България. Фондацията много добре знае какво е състоянието на медиите и изобщо за проблемите, свързани със свободата на словото. Аз самата съм присъствала на множество събития по темата. В този ред на мисли, решението да се наложи цензура на млади хора бе погрешно. Още по-зле става положението и когато се прибави цензура на собствени стипендианти. За жалост, по времето на цялата сага ние, стипендиантите, не получихме никакво обяснение по казуса. Навярно някои ще кажат, че е неуместно да “скачам“ срещу моите хора. Държа да отбележа, че съм станала стипендиант именно заради това, че съм активна и имам критично мислене. В този ред на мисли, просто изпълнявам задълженията си като стипендиант. Разбира се, никой не очаква фондацията да ни лансира като кадри, но не се очаква и да стопира изразено мнение, което всъщност е базирано на ценностите на фондацията.

- Има друг скандален момент, който е директна подигравка с труда на авторите, сред които сте и Вие. Те се отказват в последния момент от това да издадат сборника. Как си го обяснявате това, според Вас какво се е случило в последния месец на 2020 и началото на 2021 г.?

- За мен проблемните моменти са много и те са свързани и с обясненията, които фондацията даде. Общо взето всичко се случва заради недобро планиране. На първо място е важно да се каже, че авторите и темите бяха ясни още в самото начало на проекта. Ако фондацията не е проучила кои точно са авторите и не е преценила, че темите ще им бъдат проблемни, това не е по наша вина. Ако още тогава бяхме получили отказ, нямаше да стане проблем. Второ, ясно беше кога ще бъдат изборите, затова ние бяхме готови с текстовете още през декември. Искахме да представим сборника януари месец, точно за да се избегнат такива нелепи ситуации. Фондацията обаче реши да протаква преговорите, именно за да се стигне до кампанийното време и да даде обоснован отговор, че по време на кампании не може да издава политически публикации. Получихме и оправданието, че това не са научни текстове, като още от заглавията става ясно, че не са. Не е било и основна цел да бъдат. Тогава се повдигна въпросът, има ли начин този сборник да види бял свят без фондацията. След това получихме предложението да се публикуват само текстовете на външнополитическа тематика и с това аргументът за ненаучността на текстовете олекна. Е, какво се получава? Излиза, че статиите за България са ненаучни, а тези за ЕС и света са? Още нещо, един от авторите е писал две теми - вътрешна и външнополитическа. Как да повярва, че едната му статия е ненаучна, а другата е? Не съм привърженик на тезата, че някой „великан“ от Германия така е наредил. Първо, защото в Германия към този момент има други належащи проблеми, и второ, защото прехвърлянето на топката премахва отговорността от фондацията в България, която взе това решение.

- След тази случка, как се чувствате Вие, която сте стипендиант на въпросната фондация?

- Моята съвест е чиста. В нито един момент не съм кривнала от ценностите на фондацията. Не защото не трябва, а защото вярвам в тях. Когато получавах стипендия, преизпълних своите задължения като стипендиант и вложих всичките си усилия в управлението и поддържането на стипендиантския колектив. Това е една малка, но доста консистентна общност от стойностни хора. Никой от тях не е очаквал, че ще си мълча по темата. Ако бях замълчала, щях да поставя черно петно върху всичко, което съм говорила пред стипендиантите. Разочарованието ми идва от работещите във фондацията, които би трябвало да гарантират правото ни на свобода на словото. Досега не бях получавала инструкции за това какво може и какво не може да се говори и се надявам този епизод да не се повтаря.

- Ще се съгласите ли с тезата, че зад декларираните добри намерения на тази и подобни фондации се крие лицемерие?

- Ако изхождах от такова изначално недоверие, нямаше да съм част от общността около тази фондация. Все си мисля обаче, че потенциалът на тези фондации би могъл да се разгърне много повече с подбирането на по-добри партньори, които наистина да имат каузи зад себе си, а не да правят проформа събития, за които да получават немалко суми като финансиране. Ясно е, че благодарение на различни партийни партньори имиджът на тези фондации е доста наранен. Това обаче е проблем на ръководителите на фондациите в България. Вместо да се набляга на финансирането на обучителни партийни семинари, могат преспокойно да издават повече публикации. Всяка от тези фондации може да открие независими млади хора, вярващи в конкретните ѝ ценности. В това отношение фондация „Конрад Аденауер“ се справя най-добре, но може и много повече, защото най-смислените партньори на фондацията са именно нейните стипендианти.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    103 10 Отговор
    ГЕРБ е незаконна чужда партия създадена от немската фондация Конрад Аденауер.Трябва да се забрани.

    Коментиран от #21

  • 2 Сандо

    83 5 Отговор
    Има още една "свободна" немска медия,която всекидневно ни обработва,и не само във Факти,но ние отдавна сме я разкрили и игнорирали.Те така стоят нещата със свободата на словото в "демократичния" свят и околностите му.
  • 3 Българка

    95 9 Отговор
    Браво за постигнатия успех на младите български автори. Немската фондация подкрепя ГЕРБ
    На три пъти Бойко Борисов се е хвалил публично, че ГЕРБ е основана благодарение на ФИНАНСОВО ФИНАНСИРАНЕ ОТ ДВЕ ГЕРМАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ. Това означава, че ГЕРБ е противоконституционна партия, основана и обслужваща интересите на чужда държава. Защо е допуснато да бъде регистрирана като българска партия? Защо още не е дерегистрирана? На фона на кварталната афера с руски шпиони, това не е ли ГРАНДИОЗЕН ШПИОНСКИ СКАНДАЛ, в който главните шпиони ни управляват?
    Хора ,на 04.04 да излезем с антигерб вот да си освободим превзетата от мафията държава!

    Коментиран от #8, #22

  • 4 ъъъъъ

    19 2 Отговор
    111 журналисти
  • 5 Цветанов ходеше по три пъти на ден в

    50 3 Отговор
    Фондация, долу, на партера има охрана, те знаят всичко!! Чиновнички те, Българки са хора на Цветанов, само Шофьора прави изключение!! Да сте проучил малко преди да ходите в тази фондация!!!
  • 6 Проучили

    35 4 Отговор
    Проучили, ДСБ не са фактор вече, Беше време, когато го имаше СДС???
  • 7 Смешен плач,

    25 5 Отговор
    Който плаща, той поръча музиката! И друга прикаска: щом си си дал дирника, трибуквени кът, под наем , ще играеш, както ти свирят. Ако не ти харесва, моЖ да копаш компирот! Мож да не копаш...
  • 8 Другия с коня

    16 47 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Хора,започваме процеса на Декомунизацията в българската Политика.Да накажем всички наследници на БКП и престъпните им Вождове,агенти на ДС и ГРУ в Българската Политика....БСП,АБв,ДБ,Изправи се мутро вън от затвора,Възраждане и всички Русофилски Партии...Лустрация!!!!

    Коментиран от #11

  • 9 герберче

    36 4 Отговор
    Аденауер ще се обърне в гроба ако разбере каква Тиква използва името му.
  • 10 ХайлАдолф

    6 12 Отговор
    Пак някакви зле претоплени стари боршове , по поръчка на статийния норматив ....
  • 11 Сандо

    14 7 Отговор

    До коментар #8 от "Другия с коня":

    Започни със себе си!Лустросай се!И си избий комплексите от главата,или поне не ги показвай на хората.
  • 12 Хитрата сврака,

    14 9 Отговор
    С двата крака. Явно несполучлив опит за агитация, на идеи, несъвместими с ценностите на Конрат Аденауер! Шумкарски.
  • 13 Аз40🏴‍☠️

    29 2 Отговор
    Всички НПО-та почти работят на принципа здрава цензура и представяне на удобно подхвърлени манипулативни буламачи. Няма, какво да се учудвате. Това е част от пирамидалния строй на Култа, който ни докара до това дередже.
  • 14 плевен

    13 2 Отговор
    Опаа, грешка. Сритали сме собствените си стипендианти.
    Да свикват.

    Коментиран от #15

  • 15 4745

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "плевен":

    Няма грешка! Престарали са се! Те са си повярвали!:) E! Къде са тръгнали?!:) Хлапетии!:)" Няма нужда да се налага цензура на млади автори." А, на стари има ли нужда?!:) Авторката е меко казано недорасла! Степендианка!:) Да са живи и здрави мама и тате!:)
  • 16 8537

    9 5 Отговор
    Всички фондацийки са или кръстени на евреи или тяхна собственост , замислете се кого обслужват те !!! Съжалявам но не съм антисемит или расист ! Все още де .........

    Коментиран от #23

  • 17 РАДИО ЕЛТО

    6 4 Отговор
    герб са олигарси капиталисти кожодери
  • 18 РАДИО ЕЛТО

    8 3 Отговор
    фондациите са мафиотско политическа пирамида
  • 19 РАДИО ЕЛТО

    6 1 Отговор
    пирамиди фараониграбят се мильони
  • 20 Наблюдател

    11 6 Отговор
    Никаква изненада, тази и другите немски фондации са проводници на Германската външна политика която определено подкрепя ГЕРБ и главатара им! В Германия прекрасно са осведомени за това какви ги върши той корупция, далавери, нощни шкафчета и т.н.! Очевидно Германия напълно я устройва проядена от всичко това буферна държава ! Нежните прегръдки Меркел м-у Борисов просто са илюстрация!
  • 21 Някой си ...

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Личи ти, че си "последен ...", защото последен ще разбереш колко си закъсал с мисленето !!!
  • 22 Болярин

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    От коя землянка ще излезете и какво искате да си върнете, като нищо не сте дали на България, а само сте давили в кървища народа 45 години ?!!
  • 23 Ами, щом разбираш много,

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "8537":

    значи ти е ясно, че си никой и че бращолевенето на нищо и никакво си е в канала !
  • 24 Аууууу, ...

    3 1 Отговор
    как съскат и се гърчат в агония тия, които предчувстват, че на 04.04. пак ще си пием шампанското - малиииии ...