Last news in Fakti

5 Март, 2021 09:36 2 844 42

Епидемиолог: Мерките срещу COVID-19 трябва да се върнат, преди да е станало късно

  • епидемиолог-
  • петър марков-
  • противоепидемични мерки

Правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото, предупреди д-р Петър Марков

Епидемиолог: Мерките срещу COVID-19 трябва да се върнат, преди да е станало късно - 1
Кадър: NOVA

„Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците е довело до нарастване. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”, заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Той е на мнение, че правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже резултат.

„Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, броят на хоспитализациите нараства повече от 3 седмици, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция. През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално отколкото през предишните седмици”, каза още д-р Марков.

Според опита от отминалото лято, който експертите имат, д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на броя на новозаразените с коронавирус. Той е на мнение, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

„Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, сега се връщат и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България не е чак толкова голяма”, каза още епидемиологът.

Много въпроси стоят без отговори, но и много откриват такива, смята д-р Марков. Като такъв определя липсата на ясно и конкретно лечение на коронавируса. Относно новините за нигерийски вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Относно ваксините, той обясни, че те действат срещу различните щамове, но с по-слаб ефект при някои.

„РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях истински са повод за загриженост. За България основна функция за влияние е това, къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският щам е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът. За британския стана ясно, че се предава лесно ”, обясни д-р Марков.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НОЩ

    9 3 Отговор
    Правиме всичко !
  • 2 ха ха ха

    52 7 Отговор
    Късно е чадо... ковид измамата ЛЪСНА!

    Тепърва ще играе тояжката 😜
  • 3 Баш Батка

    38 2 Отговор
    За изборите тамън ще ги нагласят!
  • 4 Последния Софиянец

    52 4 Отговор
    Има болници, лекарства,ваксини.Да се лекуват и да спрат да ни занимават.Някой съобщава ли колко човека на ден заболяват от рак от мръсния въздух и лошата храна и колко на ден умират?

    Коментиран от #12, #22

  • 5 БРАВО

    7 28 Отговор
    има и читави българи !!

    Коментиран от #14, #36

  • 6 Абе

    26 2 Отговор
    И кво ще стане бе мазен?
  • 7 Реалист

    20 5 Отговор
    И тоя се слага да води листа на ГЕРБ! Не се пълни, Вождът каза, че можем да живеем свободно, за разлика от ръководените от световното задкулисие като Германия, Австрия, Чехия където не могат да излязат на ресторант
  • 8 Бацето

    32 4 Отговор
    Тоя да си гледа Лондон, щото с тия мерки дъртата Англия се тресе и не спира! Още малко и там ще ги накарат и да пукаят от прозорците, както и са го правили по рано!!! Аман от слабоумни!
  • 9 Русенец

    10 24 Отговор
    При наложени мерки болните намалят. При отпуснати се качват. Колко проби-грешки ви трябват още, за да го осъзнаете? Те си играят на "отваряме-затваряме", и така си поддържат едно ниво на новозаразените, че да си пилеят пари и да си ги "усвояват".
  • 10 Дельо Хайдутин

    15 4 Отговор
    Марков ти си Марко магарето!Спри да ревеш!
  • 11 Е как така

    26 0 Отговор
    уж ваксини, а случаите растат?

    Коментиран от #16

  • 12 Русенец

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Абе, и ти си прав.
  • 13 Пурко

    18 1 Отговор
    Затваряй, затваряй гепаджийски хрантутник! БОГ вижда всичко и рано или късно ще ти се върне и върху теб!
  • 14 Последния Софиянец

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "БРАВО":

    Искаш да кажеш ПЛАТЕНИ българи като тебе и Марко.
  • 15 хан ювиги

    17 2 Отговор
    Искам затягане до задушаване!Само така на българите ще им се ороси мозъка и ще започнат да мислят !Аз казах!
  • 16 Русенец

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Е как така":

    Може би им бият чист вирус, че да го минат по-скоро, че да си изградят имунитет...... за няколко месеца.
  • 17 да да

    29 2 Отговор
    глобалния "социален експеримент" с населението на земята и промиването на мозъци продължава с пълна сила!
    само за справка ако видите в минали години , колко хора са умрели от грип и колко сега с този вирус ще лъсне измамата на века !!!

    Коментиран от #24

  • 18 Демонократ

    4 17 Отговор
    Така е бе докторче. Олабихте ги дебилите и те виж какво правят бе. На 3-ти се събират че имало някакъв руски празник и веят тия бяло зелено червени парцали и не спазват никакви мерки. Ами те на 4-ти ще вземат да гласуват пак за Путин и кво ша праим тогава. Тепане и само тепане на българина му е майката бе.За това затваряне, ваксини и чували..
  • 19 Българка

    10 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Епидемиолог: Мерките срещу COVID-19 трябва да се върнат, преди да е станало късно"
    Целта на властващата ОПГ е планово да осигури ПИК НА ЗАРАЗАТА ЗА ИЗБОРИТЕ. Борисов е в коалиция с корона вируса и шайката внася зараза и страх! Не трябва ли за действивя и бездействия, които увреждат здравето и отнемат животи най-после да се търси съдебна наказателна отговорност от властниците?

    Коментиран от #37

  • 20 BigBulgarianBoss

    4 5 Отговор
    Аз предлагам заведенията да работат само събота и неделя, а фитнесите да се забранят със закон.
  • 21 Ами Дофторе

    10 0 Отговор
    Що не пробвате да тествате цяла България? Но с писиар-тест,а не с антигенчета.Да не изскочи заек от храсталака,примерно от 6 милиона ( от бебе до старец) да имаме поне още два милиона " Заразени"( егати гадната дума). Ако комбинирате и с антиген,да не излезе,че почти всеки е минал.Направо къртите мивки с новоизлюпени лондонски,южноафрикански, бразилски, нигерииски Братя на щамчето.Къде ги виждате- във въздуха,или през сито? До следващата пролет,ще ги вадите като зайци от цилиндъра на фокусник.И всичките от екзотични,по екзотични.От Зумба- Думба, от Мъкеле- Бононго, а може би от Нубия?

    Коментиран от #31

  • 22 Антон

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ш-ш-шт, тихо! Това е тайна. Под предводителството на славния Винету, никой не умира от мръсен въздух, отровна храна и калпаво здравеопазване. Ковид-а е виновен за всичко...
  • 23 димо петков

    3 4 Отговор
    Най-голямата дивотия беше да се отворят яслите и градините.Там е най голям инкубатор.Децата в училище в клас са с маски,а в градините и яслите без маски и скубчени в една стая с общи играчки.Нека тези здравни кретени се замислят малко.

    Коментиран от #35

  • 24 6255

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "да да":

    Дай адрес за тази справка.
  • 25 ABV

    5 0 Отговор
    Още един клакьор с капацитет на празна стая...Паричките,паричките са важни за теб,м*хльо а не здравето!Както впрочем и за всички управляващи,особено на Министъра на водопад К.Ангелов и министъра на шкафчетата ББ.
  • 26 ВЕРА

    6 0 Отговор
    Отидете да видите филиала на лаборатория "РАМУС" на ул. Искър 23 ипосле мислете за мерки.Ако имате излишно време отидете в една ветеринарна клиника и като видите разликата ще разберете как се третират хората в България.Кой допуска тази кочина да извършва медицинска дейност и къде е контрола.Това е "държавата" България управлявана от продажници.
  • 27 Алфа Ромео

    5 0 Отговор
    Абе що не пуснете направо натовските самолети да ни напръскат с нещо по сериозно и да се приключва, то и без тва не е живот това, от сутрин до вечер спринцовки, заразени, умрели, ограничения, ПЪЛЕН АБСУРД!!!
  • 28 Народа на Бг

    3 1 Отговор
    Политическото Разхлабване на мерките ще доведе до тежки последици в България!
    Повишеният рейтинг на ГЕРБ щр бъде Платен със живота и здравето на хората!
  • 29 ЗАТВАРЯЙ

    2 6 Отговор
    Най-големите заразоносители на всякакви зарази (не само Ков*ид) са децата. Затворят ли малките сополивци с майките им вече прави сериозна бройка озаптени заразоносители. Бащите , би трябвало да са мъже, а като такива , те следва да имат силна имунна система и да елиминират заразите бързо и лесно , т.е. да не ги разнасят мажейки сополи навсякъде. Би следвало, но не е много сигурно...
    Така, че време е да затворят яслите, градините и малките хиперактивни сополивци до 5 клас у дома, да си ги гледат майките им, които не са ги научили да слагат ръка пред устата си, когато кашлят и да не мажат сополите си навсякъде.
    Хич не е сложно.
    Просто властта няма воля!

    Коментиран от #33

  • 30 Ромеои Джулиета

    2 0 Отговор
    Тъй, тъй...
    Те нали самолетите са бойни, а сега сме във война с управляващите и белите манти.
    Да пръскат нихната леля..........
  • 31 Без коментар

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ами Дофторе":

    Ако дори със Закони кажеш на хората, че нямат право да ловят риба в даден район, но не им осигуриш храна и поминък, те ще нарушават тези закони. Всички закони трябва да съответстват на физическия свят. Не законите предотвратяват престъпленията, а удовлетворяването на условията. Ако хората са безработни, те ще направят всичко каквото трябва за да изхранят семейството си. Ако направиш Закони против кражбата на храна, хората все пак ще крадат храна ако това е необходимо за нуждите на семействата им. Всеки направен от човека Закон, който не съответства на обстоятелствата на реалността ще бъде нарушен.
    Jacque Fresco
    Носител на награда NOVUS на ООН
  • 32 АЙДУУК

    1 0 Отговор
    КАК ДА СЕ ВЪРНАТ МЕРКИТЕ , КАТО ИДЕЯТА НА УПРАВЛЯВАЩИЯ ПРЕСТЪПНИК Е ДА НЕ СМЕЯТ ХОРАТА ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ ВКЪЩИ НА 04 04 2021 И ТОЙ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА КРАДЕ !
  • 33 Бързо

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ЗАТВАРЯЙ":

    Ама ти след малко ще искаш и да отворят Аушвиц, Бухенвалд, Дахау и Маутхаузен бе, и там да настаняват за лечение "заразените"! Струваш ми се малко аут оф спейс, д-р Гълъбова ще те приеме без предварително записан час - обади й се спешно ти е.
  • 34 БРАДЯСЪЛ

    2 0 Отговор
    ВСИЧКАТА МИЗЕРИЯ ОТ БРАДАТА НА СУРАТЯ ТРЪГНАЛ МНЕНИЯ ДА ДАВА САТАНИСТА АНТИБЪЛГАРСКИ СЛУЖЕЩ НА САТАНИСТКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ СЗО.
  • 35 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "димо петков":

    По-голям инкубатор на зарази от гетото няма.
  • 36 стоян

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "БРАВО":

    До 5 ком -Какъв българин е този -само по име- като живее и работи за английската държава и плаща данъците си там -там да раздава акъл
  • 37 стоян

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    До 19 ком -Този път вярно казваш другарко - че трябва да се потърси отговорност от управляващите начело с фигуранта президент -защото лично той в злобата си определи тази ранна дата за избори в това епедемично време
  • 38 копи пейст

    0 0 Отговор
    OТГOВOР:...........Тoвa e химиoтeрaпeвтичeн aгeнт, кoйтo e гeннa тeрaпия. Тoвa нe e вaкcинa. Кaквo прaви вcъщнocт? Изпрaщa вeригa oт cинтeтичнa РНК в чoвeшкoтo тялo и прeдизвиквa cъздaвaнeтo нa cпaйк прoтeинa S1, кoйтo e пaтoгeн. Тoвa e тoкcин у хoрaтa. Тoвa нe caмo нe ви прeдпaзвa oт рaзбoлявaнe, a кaрa тялoтo ви дa прoизвeждa тoвa, oт кoeтo ce рaзбoлявaтe.... Д-Р ДEВИД МAРТИН
    МАРКOВ,НЯМA ДA E ЗЛE ДA ПРOЧEТEШ ТOВA/ИМA OЩE ДOCТA/ И ТOГAВA ДA AНAЛИЗИРAШ,ПOУЧAВAШ И "РAЗБИРAШ"
  • 39 Bokotralala

    1 0 Отговор
    Гледам че повечето хора разбраха за измамата.
  • 40 Коментомори

    1 0 Отговор
    Мерките са една голяма идиотщина и същевременно ужасна сатанинска лъжа. Те не предпазват от нищо само в случаи когато възпрепятстват пияндетата да не се напиват често, наркоманите да не се дрогират често и т.н. Само тогава имат някакъв нищожен ефект. Причина номер 1 при всички ковит-, мовит- грипове и пр е когато не можеш да си търпиш телесната топлина на тялото и имаш топлинен порок. Тогава тялото изпада в енергийна криза. А голямата причина е порочността като система на мислене. И когато човечеството проумее някакси с кирливите си мозъци тези елементарни истини и реагира адекватно, тогава може нещата да се оправят. Иначе ковит, мовит, довит ... английски щам. бинбинистански щам и мижи да те лажим ... И големите лапачи - лап, лап лап ... и така до края на света ...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Васил

    0 0 Отговор
    Един разумен човек да появи и да каже нещата в прав текст че трябва всичко да се затвори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове