Last news in Fakti

1 Януари, 2013 00:11 1 636 9

Президентът: Да запретнем ръкави и да си подредим държавата и собствения живот

  • 2013-
  • президент

Първо обръщение към нацията на Росен Плевнелиев

Президентът: Да запретнем ръкави и да си подредим държавата и собствения живот - 1
Снимка: БГНЕС

Скъпи сънародници,

Изтичат последните минути на настоящата година. Заобиколени от най-близките си хора, правим равносметка на отминалото, споделяме планове и мечти.

Сигурен съм, че всички ние бихме искали Новата година да умножи доброто и да загърби лошото. А лошото не ни подмина. Наводнения, земетресение и терористичен атентат белязаха изминалата година. Вярвам, че трудностите ни направиха по-силни и по-сплотени като народ.

На това ни учеше и патриарх Максим, с когото се простихме.

Светът е в криза вече пета година, но нашите доходи и просперитет зависят най-вече от това какво произвеждаме, как използваме ресурсите, колко сме ефективни като нация.

Не трябва да чакаме да свърши кризата или на поредните избори да ни обещаят всичко, а да запретнем ръкави и да си подредим държавата и собствения живот. Ден по ден, заедно и в правилната посока! Защото всички ние искаме да живеем достойно в една уютна и модерна България.

Това може да се постигне само със съвместните усилия на милиони българи, които гледат в една посока и споделят общи ценности. Всеки от нас може да допринесе за една по-добра България през 2013 г. Не е трудно, изисква се воля и зависи от всички нас.

Всеки родител може да даде любов, възпитание и морал на своето дете. От всеки един от нас зависи да има гражданска позиция и да я защитава.

Пред нас е първият референдум в демократичната история на България, както и предстоящите парламентарни избори.

Нека през 2013 г. бъдем по-активни и отстояваме своето право на справедливост и солидарност. Това ще засили гражданския контрол върху дейността на политиците, защото демокрацията е свобода, но и отговорност.

Да коригираме лошото, но да има приемственост и надграждане за доброто, защото не сме толкова богати, че винаги да започваме от начало. Да излезем от носталгията по отминали времена и да изработим сами своето самочувствие на достоен народ в XXI в. Защото светът се развива и никой не ни чака.

Днес ние не се състезаваме със себе си или на Балканите, а в един бързо променящ се и много конкурентен свят.

България е една от най-старите държави в Европа, страна с древна култура, богата история, неповторима природа. Това ни задължава да се държим като европейци и да добавяме стойност и сила в нашето общо европейско семейство.

Вярвам, че бъдещето принадлежи на образованите, на предприемчивите и на тези общества, които изграждат държави, базирани на работещи институции и споделени ценности, а не на очакването, че някой друг ще ни реши проблемите. Общества, основани на доверие между хората, в които се помага на тези в нужда, но и се създават възможности за всеки да успее.

Нека бъдем трудолюбиви и честни в ежедневието си, да загърбим лошото и самосъжалението, да търсим смисъла и позитивното. Да отглеждаме нашите деца като мислещи, уверени, толерантни и добри хора, които са любопитни и амбициозни да опитват. Да им обясним, че парите не са цел, а средство за човешко развитие и достоен живот. В каквито ценности възпитаваме младите, такава държава ще получим.

Децата на България ни дадоха много поводи да вярваме в бъдещето и да се гордеем с тях. И тази година те покориха световни върхове, спечелиха много награди и доказаха, че са талантливи, знаещи и можещи, готови да се справят с предизвикателствата.

Моята надежда идва и от примера, който ни даде 15-годишният Марио от Белоградчик, който докосна сърцата на хиляди българи, помагайки на дете в беда. Гордеем се с Петър Петров, който помогна за спасяването на над 500 човека в потъващия "Коста Конкордия". Прекланяме се пред Пламен Петков, който се жертва, за да спаси давещо се дете в Англия. Помним и героите от Синеморец, които спасиха живот, но загубиха своя.

Тези примери ми дават вярата, че в новата 2013 г. ще влезем по-единни като народ и по-съпричастни един към друг.

Искам да се обърна и към тези от вас, които са извън България - вярвам, че всички заедно работим за успеха и доброто име на Родината.

Където и да сте по света, знайте, че има място, където ви обичат и чакат: у дома. На всички вас и на българските военни, които са на мисии по света, разделени от близките си хора, пожелавам здраве, щастие и късмет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Георги

    0 1 Отговор
    Туй,със запрятането на ръкавите,много комунистическо ми звучи,ама ясно ,че другарят Плевнанлиев още не може да се освободи от Партийния речник.
  • 2 Дядо поп

    0 1 Отговор
    Господин Плевенлиев като гледам вие вашия живот вече сте го наредили ,но не знам със заплата от 400лв и бензин 3лв за литър и хляб от 1лв и цигари от 5лв как да наредя моя?Може би трябва да започна да работя и през ноща без почивка?

    Коментиран от #6

  • 3 Янко

    0 1 Отговор
    Дайте другари да дадем!
  • 4 Радо

    1 0 Отговор
    Че то някои хора по цял година бачкат и с месеци после не си получат заплати или не ги виждат а държавника се шири на гърба на данъкоплатеца. Народа да затяга колани за да може държаният служител да живее добре всеки месец им вдигат заплатите а минималната за всички останали е 310 лева какъв прогрес за десетилетие успяха само 10 лева да прибавят!
  • 5 П.Стоянов

    0 1 Отговор
    Не видам да са запретнати на г-нПрезидента ръкавите.Едно са празните приказки - друго е реалността.
  • 6 спас

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дядо поп":

    С 400 лв не трябва да имаш кола и да пушиш.Ако го правиш то проблема си е лично твой. Много хора искат да живеят така: да работи за 400лв,а да харчи като за 1000лв. Коли,телефони,цигари,алкохол и заведения означава разходи. Ще продължиш да живееш,та дори и по-дълго може би,ако не ги употребяваш. Някои хора и с по-малко живеят.
  • 7 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор
    mnogo tochno iskazvane na prezidenta.na mrankashtite po dolo shte kaja zamalchete che dokazvate tezata che ste marzelivi sprihavi chovecheta.
  • 8 Илия

    0 0 Отговор
    Не знам дали на други е направило впеатление, но обстановката, в която беше заснета речта за пръв път е различна. Самата реч е може би най-добрата, която досега е произнасяна - различна от формалните речи на Първанов, Стоянов и Желев за Нова Година. Направи ми силно впечатление споменаването на българите-герои на 2012. Поздравления г-н Президент. Вие успяхте да покажете на всички политици, какъв трябва да бъде един политик в 21-ви век.
  • 9 Бай хой

    0 0 Отговор
    Дайте Българи да запретнем ръкави и да изгоним Г..берастите от родината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове