Last news in Fakti

16 Март, 2021 17:10 6 940 26

Кога преминаваме към лятно часово време

  • лятно часово време

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година

Кога преминаваме към лятно часово време - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

В изпълнение на Директива 2000/84/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз от 19 януари 2001 г., на 28 март 2021 г., в 3.00 ч. местно време, се въвежда лятно часово време, съобщиха от Българския институт по метрология. Тогава часовниците се преместват с един час напред.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалност

    55 4 Отговор
    Преди зимата бяха писали че няма вече да въвеждата такова ,какво се случи ,или просто си пишем едни статиики еи така да върви хонорара ?
  • 2 пешо

    44 2 Отговор
    това е пълна глупост .
  • 3 Истината

    40 8 Отговор
    Който иска да си сменя времето.Повече няма да го сменям,а вече ще се движа по астрономическото време,т.е. сегашното време.

    Коментиран от #4

  • 4 дедо

    12 15 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    хубаво ги пишете тези работи, но.. малко да помислим... скоро ще започне да се съмва в 4:30 и да се стъмва около 8:30 (астрономическото време през лятото). Не знам дали ще ви е приятно това, колкото до лятното часово време през зимата - добре, няма да се съмва в 7:00, а в 8:00... голяма работа, сутрин се става и без това по тъмно

    Коментиран от #6

  • 5 По памет

    35 1 Отговор
    Имаше нещо, че веднъж завинаги всяка държава трябва да избере кое (лятноили зимно–т.е. нормално) часово време ще избере и няма повече да превъртаме часовниците.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 БАЙ Х@Й‼

    10 11 Отговор

    До коментар #4 от "дедо":

    Ами внучето ти ако е първа смяна , а тогава Слънцето изгрява в 8:30, че и в 9:00 !!!!!! Как ли ще го заведеш на училище !!!!
  • 7 БАЙ Х@Й‼

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "По памет":

    Това пък беше най-еврохейската глупост! Как ще провериш колко е часът някъде ! Ами Гърция и Румъния да изберат едното а България другото време - от Кавала за Букурещ през две часови зони !
  • 8 Павел пенев

    25 7 Отговор
    Стига с тази смяна на часовото време,уморихте хората бе бюрократи -идиоти. Точно сега е момента да се прекрати тази порочна практика. У нас хората искат да се ползват от астрономическото време. Апелирам никой да не променя часовото време. То не може да е лятно защото лятото е 3 месеца, а до 31 октомври са 7 месеца. Кажете кой има полза от това и в какво се изразява. Ако е в пари,кой ги е присвоявал до сега?

    Коментиран от #21

  • 9 БОЗА

    25 2 Отговор

    До коментар #5 от "По памет":

    Нашите льохмани без РАЗРЕШЕНИЕ от ЕС НЕ СМЕЯТ да пръднат,като ли да вземат решение...сакън да не би да не се впишат в хора...а става въпрос,за нещо елементарно...има си астрономическо време(което си е нормалното)... другото(лятното) е ИЗМИШЛЬОТИНА...;-(
  • 10 Радо

    15 22 Отговор
    Кое е измишльотина - аре помислете малко!!!...да се светва рано сутрин в 4 часа посред нощ, когато хората спят най-сладкия сън, тва нормално ли е???...аз съм да минем към лятното часово време завинаги.

    Коментиран от #15

  • 11 муха уха ха

    11 2 Отговор
    Нали еврогейтаците щяха да я махат тази идиотия.
  • 12 Jeep

    6 19 Отговор
    Добре де, доcaдно е донякъде, но cи имa и плюcове. Caмо не излизaйте c номерa зa aдaптaция от по няколко cедмици щото е cмешно. До 3 денa мaкc нормaлен човек е в чac c промянaтa. Хорaтa cменят по 8чacови зони при пътувaне и мямaт грижи, тукa зa един чac caмо мрънкaне.

    Коментиран от #19

  • 13 пенсионер

    14 2 Отговор
    няма край тази простотия ! на маймуни ни правят !
  • 14 8989

    5 0 Отговор
    Всеки ден ли ще пишете за часовото време? Има още 10 дена до тогава.
  • 15 БОЗА

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "Радо":

    Говори с дядо Божи, ако нещо не те устройва...той е направил,КОГА Слънцето е най-високо и е обед...лятното часово време е ИЗМИШЛЬОТИНА на Бенджамин Франклин... ;-)
  • 16 Кунчо

    3 17 Отговор
    На мен пък ми харесва смяната на лятно и зимно време. Така се ползва оптимално светлата част на денонощието. Точно да 2 дена привиквам и не ми пречи
  • 17 БАЙ Х@Й‼

    14 1 Отговор
    Без да сменят астрономическото си време живеят по-голямата част от населението на Земята . Защо ли ? Може би не знаят! Ами не, някой дори са го сменяли и са се отказали!
  • 18 домакин

    11 4 Отговор
    Имаше и едно друго предложение от някой си преди време,след като минем пак към зимно часово време в края на октомври,така да си и остане,т.е. през 2022 г. да си останем със зимно часово време ЗА ВИНАГИ което е нормалното!
  • 19 Стара чанта

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Jeep":

    К`ви плюсове те гонят, Jeep? `Ората го казаха отдавна - икономически ползата е Н-У-Л-А ! Западняците го установиха преди 15- тина години, и от тогава все лъжат хората - ... От догодина го премахваме ... И докато умуват и се туткат чиновничетата от тъпото EU , руснаците решиха, и повече не го сменят- от години вече ! Да видим още колко десетилетия ще е нужно на изперкалите статисти от Съюза, за да вземат някакво решение ! Така е и с проблема с мигрантите, с външната политика, с транспорта ... - с ВСИЧКО ! Всичко се отлага във времето, неадекватни решения, замитане на проблемите ... ! Ей, събудете се - плаща ви се да мислите, да вземате решения и да ги прилагате, бюрократи малоумни !

    Коментиран от #20

  • 20 Jeep

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "Стара чанта":

    Не гледaй caмо икономичеcкaтa ползa. Живял ли cи и по двaтa нaчинa, че дa cрaвнявaш или някой ти кaзa, че е чул...
  • 21 Икономист

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    Единствената причина да се въвежда лятно часово време, която не ви се казва, е да се накара раята да работи един час повече през лятото за чорбаджиите, защото денят реално става по-дълъг.

    Коментиран от #24

  • 22 БОЗА

    7 4 Отговор
    Тези,които не ги устройва,кога изгрявало слънцето(и разговорът с дядо Божи не е потръгнал) имат опция...да говорят с Илиан Мъск-праща ги в космоса и:

    "“При нас утрото е относително понятие. За 24 часа корабът прави 16 обиколки около земята. Така че 16 пъти в денонощието имаме утро и 16 пъти – нощ”, разказва космонавтът."

    ...ако и това не ги кефи да си връткат солниците...или да одат на пуйка си райна... ;-)
  • 23 прости хора

    9 9 Отговор
    Много прости хора коментират. България никога няма да се "оправи" с такова население. Въпроса е жизненоважен и иска мисъл. Да ви го обясня като на глупаци па дано се усетите. Единия вариант е да остане сегашното положение - смяна 2 пъти годишно. Другия вариант ако ще остане едно време - това задължително трябва да е лятното. Само и единствено целогодишното лятно време е подходящо за нашия климат и географско положение. Оставането на целогодишно зимно време ще бъде пагубно за здравето и психиката на хората.
    Ето ви и обяснението.
    При зимно време - зимата си е както сега, обаче лятото става кошмар - съмване на слънцето около 4:30 (!) през ноща. 8:30-9 сутринта вече ще е адската обедна жега. Август, Септември, летни месеци, вечерно време ще се стъмва в 19-19:30!
    При лятно време - лятото си е както сега. Зимата ще се съмва един час по-късно, около 8:30-9. Вечер ще се стъмва с един час по късно, тоест към 18 ч.
    Ето ви го черно на бяло, глупаци.
    Единствения недостатък на лятното време ще е малко по-късното съмване за 2-та най-къси зимни месеца. Всичко друго е плюс.
    Предимство на зимното време - няма такова. Недостатъци - съсипване на нормалния човешки сън лятно време. Жега от ранен час. Ранно стъмване в летните месеци. Сегашното (зимно) ранно стъмване в зимните месеци.

    Коментиран от #26

  • 24 Темерут

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Икономист":

    Да не казвате, че през лятото работният ден е 9 часа?!
  • 25 Знайко

    6 1 Отговор
    Спирайте вече с тези глупости да местите часовника напред назад. Скоро ще трябва да искаме разрешение от Брюксел кога да дишаме и кога да не дишиме. Чак пък такава концентрация на власт и послушание към Брюксел е прекалена. Това е сравнимо със зависимостта и послушанието ни от Москва до 1990 г.
  • 26 Вярно е

    5 7 Отговор

    До коментар #23 от "прости хора":

    Наистина има много прости и малограмотни хора, които не знаят кое е в техен интерес. Сто пъти се писа за огромните предимства на "лятното" часово време по нашите ширини, но те си знаят едно и също. Тук повечето, които пишат, са някакви закостенели пенсионери. Навсякъде гласуват в полза на лятното часово време, дори турците и руснаците отдавна преминаха изцяло на него, но само дивите селяндури тук не могат да разберат предимствата му.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове