Last news in Fakti

19 Март, 2021 18:08 1 939 36

Българи разработват космически самолет за изследване на Юпитер

  • юпитер-
  • български учени

Той ще е с маса 1000 килограма и ще се движи със скорост по-бърза от тази на звука

Българи разработват космически самолет за изследване на Юпитер - 1
Кадър бТВ

Български учени разработват самолет, който може да лети около Юпитер. Тази идея може да бъде ключ към междузвездното изследване, съобщи бТВ.

Космически самолет, който да изследва най-голямата планета в Слънчевата система Юпитер - идеята е на група учени от физически факултет на Софийския университет. Технологията не е приложима на Земята.

„Има един фактор, който е много важен – Юпитер няма твърда повърхност и там не може да попадне радиоактивен отпадък на повърхността, защото самолетът ще бъде с ядрен двигател!“, обяснява инженер Христо Гелов.

„Ядреният двигател защо е? Защото както казахме, първо там има бури, ветрове с 600 км в час, те бушуват с векове и трябва нещо много мощно“, допълва доц. Димитър Младенов.

Юпитер е интересен за учените ни, тъй като е близко до Земята и комуникацията би била по-лесна.

„Ще дава данни за атмосферата, за състава на атмосферата на Юпитер, може да са малки, но това много ще ни помогне, защото ние имаме доста малко проби от такива планети и това със сигурност ще ни даде доста полезна информация, защото ще може да лети с години“, казва инж. Гелов.

Той ще е с маса 1000 килограма и ще се движи със скорост по-бърза от тази на звука. Разработката на българските учени е на етап компютърен модел. И вече е публикувана в едно от най-авторитетните научнопопулярни списания в света.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    6 3 Отговор
    А дано ама надали ще се осъществи това.

    Коментиран от #5

  • 2 Ф16 на хартия

    7 3 Отговор
    По-бърз от звука? Уау...

    Коментиран от #9

  • 3 Знайко

    5 3 Отговор
    Атмосферата на Юпитер е много по-плътна от земната. Това заедно със скорост над звуковата означава по-голямо триене, респективно голямо нагряване. Този летателен апарат ще изгори за минути подобно на метеоритите навлизащи в земната атмосфера.

    Коментиран от #27

  • 4 Asdfg

    8 4 Отговор
    Бах ти глупостта!

    Коментиран от #14

  • 5 От ЮПИ-Тер

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "бай Иван":

    Ти само гледай,разрушителната му "мощ" ще е объркваща за простосмъртните обитатели!
  • 6 майстор

    14 3 Отговор
    Браво колеги! И аз отдавна разработвам в гаража долу един домашен термоядрен двигател, който ще произвежда ток, който ще захранва къщата ми. Само един проблем имам там с три болта дето държат корпуса. Нещо не уйдисват.....

    Коментиран от #15

  • 7 Космическия самолет за Юпитер??? Давайте

    8 3 Отговор
    Им редовно пари и чакайте самолета Ще стане!!!
  • 8 Дада

    7 2 Отговор
    Какъв Юпитер бе.Като един вирус от проблем ли от какво ли за малко не ни затри
  • 9 Rado

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ф16 на хартия":

    Авангард на 3D анимация 10xскоростта на звука. Уууааауу
  • 10 Реалист

    2 4 Отговор
    С чертежи на дъска не става момко малко и спонсори трябва:) ако беше казан за ракия всеки да даде по 10 лева ама ще държиш гол куй:)
  • 11 умно

    8 1 Отговор
    Ето къде ще си оползотворим реакторите от 'Белене'. На самолета и 'айде към Юпитер и обратно. Баце, само там не е инспектирал.

    Коментиран от #29

  • 12 ЮПИ

    3 2 Отговор
    НАБИРАМ ХОРА ОТ МАЛЦИНСТВОТО ЗА ВЪРТЕНЕ НА ПЕДАЛИ ДО ЮПИТЕР ОТЛИЧНО ЗАПЛАЩАНЕ ПЛАТЕНИ ОСИГУРОВКИ БЕЗПЛАТНО ПОДАВАНЕ НА ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ НАП
  • 13 сейгън

    7 1 Отговор
    По добре да разработят надуваем балон за изследване атмосферата на Титан,спътник на Сатурн,по евтино ще им излезе!Със Юпитер шега не бива!
  • 14 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Asdfg":

    Тия бугари що не си слушат маанетата и не си мятат гюбеците, като нас, ами тръгнали да се занимават с наука? Не разбраха ли, че от наука файда няма? Само кюфтака на вилицата и бад*ака на скута са истината. Бита на ориента ще надвие културата на запада.
  • 15 колега

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "майстор":

    С тел, пробва ли ? Усучи я няколко пъти и един гвоздей, да не мърда. И повече грес. Нека да има.
  • 16 Аферим

    6 2 Отговор
    Машала, бравос. Имаме си Американски картинки, да ни пазят небето. Сега ще продадем нашите на будалите от Юпитер. Академично хитро.
  • 17 Чушкопек

    4 2 Отговор
    за три чушки едновременно. Това е бг изобретението на века.
  • 18 Варненец

    3 4 Отговор
    Решението е просто, но не е за прости хора. Трябва двигател, който не е реактивен или с витла. Захранван от електричество или пневматичен, автономен, без зависимост от етера. БАН, ако не ви стигат мозъците да го измислите, аз имам решение, сериозно при това.
  • 19 Юпитер пише

    4 1 Отговор
    Моля качете някоя ваксина на самолета, че чак тука се пренесе Ковид вируса.
  • 20 яяяя

    7 0 Отговор
    Да пробват първо с един самолет дето да лети от София до Варна, пък после до Юпитер.
  • 21 Асен

    0 1 Отговор
    И като разберете за атмосферата на Юпитер има какво? Каква полза? Нулева.
  • 22 маргинал

    3 0 Отговор
    Аз съм от поколението, когато вървяха вицовете за "Китайците как ще стигнат до Луната" и "подводницата на албанците" ,ама днес ...къде -къде са ТЕ сега ...пред нас ...За Китай да не говорим -с тях не можем да се мерим дори... Пък, като знам, какво е нивото на днешното ни образование и "научни постижения" ,добре е и Бойко да се намеси и да ходи да ..."инспектира" ,че без него ,даже птиче не може да излети :)))
  • 23 робско племе

    4 0 Отговор
    ние сме умни,красиви ,изабретателни,но интересно защо ,нищо не става от нас!
  • 24 Месут

    5 2 Отговор
    Боже,слез и си прибери вересиите. Българи и космически самолет. Ганьо не може един миксер да призведе тръгнал самолет да прави. Смях.
  • 25 WakeBoard

    4 0 Отговор
    че да си бяхме разработили сами ф16, при това с ядрен двигател, по-евтино щеше да ни излезе от краварските кашони!
  • 26 сейгън

    2 0 Отговор
    Aбе доценте,Юпитер е чудовищно радиоактивен,какъв му е проблемът с твоето двигателче?Ти или не знаеш,или си шарла...нин!
  • 27 сейгън

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Знайко":

    Колега Знайко,Юпитер няма атмосфера!Марс има,но тук говорим за друго.
  • 28 alibaba

    2 0 Отговор
    WOW!
    Със скороста на звука ще вземе малко повече от 82 години да идат до там. Дано да са живи да си видят "Великот Българско Творение"!

    Коментиран от #30

  • 29 Да да

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "умно":

    и Баце вътре у самолета. Да прави инспекции на Юпитер.
  • 30 сейгън

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "alibaba":

    Хипотетично един реактивен самолет при непрекъснат полет би прекосил нашата галактика от единия до другия край по диагонал за 100 милиарда години!
  • 31 ЮПИТЕР

    0 0 Отговор
    Този самолет ще го сглобим от боклукът по водите и горите на националните ни язовири и полета!КосмО самолет от пласМАСОВИ ШИШЕТА.ХАХАХА
  • 32 Шпек

    1 0 Отговор
    Тоя чертеж на снимката е за ъпгрейд на казан за ракия.Целта му е първакът да капе едвам—едвам а не да тече.Тарикатско е,може да мине и за самолет зависи на кой го покажеш
  • 33 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    Бай Тошо за това ли създаде БАН? Да се занимавате с глупости и да плачете за малките заплати?
  • 34 възмутен

    1 0 Отговор
    Това някаква тъпа шега ли е?
  • 35 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    Е най после бе.Цялата махала сме се изпокарали какво има на Юпитер.Като кацнете,обадете ни та да се кортолисаме барем малко.
  • 36 Бате ви Бойко

    1 0 Отговор
    Трябва първом да се разберем с македонците.Щот и те пращат самолет...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове