Last news in Fakti

26 Март, 2021 14:29 15 881 49

Какви са новите правила за премахване на изоставените автомобили

  • изоставени автомобили-
  • коли-
  • премахване

С поставянето на стикер-предписание, започва да тече 3- месечният срок, в който собственикът трябва да премести автомобила си в частен имот или да го предаде на площадка за временно съхраняване

Какви са новите правила за премахване на изоставените автомобили - 1
Снимка: БГНЕС

Процедурата за премахване на изоставени автомобили в София вече е в пъти по-бърза. Освен че националната уредба вече е променена и сроковете са по-кратки, общинската наредба също е уеднаквена с всички новости, а промяната беше подкрепена от общинските съветници от всички политически партии в СОС.

Целта е една - освобождаване на столичните улици от стотиците изоставени автомобили, гниещи на общински терени и освобождаване на места за паркиране, съобщи БНТ.

"От 8 януари е променена наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, която е приета с постановление на Министерски съвет. Вече автомобили, които не са минали повече от 3 месеца годишен технически преглед от определената за това дата, се смятат за излезли от употреба, допреди това този срок беше две години. Така работата не само на инспектора, а и на районните администрации ще бъде по-ефективна и по-ефикасна и ще бъдат вдигани повече автомобили. Екипът на инспектората тези дни е в квартал "Хаджи Димитър". Един автомобил стои паркиран на ул. "Макгахан" с години. Сега дойде и неговият ред и на колата беше залепен стикер. След поставянето му вече тече 3-месечен срок за доброволно премахване. Имало е предложение и този срок да бъде намален на един месец, но е отхвърлено", каза инж. Полина Асенова от "Контрол по паркирането" към Столичния инспекторат.

"Оттук нататък с поставянето на стикер-предписание, започва да тече 3- месечният срок, в който собственикът трябва да премести автомобила си в частен имот или да го предаде на площадка за временно съхраняване. Ако не изпълни доброволно предписанието, кметът на района издава заповед и когато тя влезе в сила, автомобилът ще бъде вдигнат от фирмата, с която общината има сключен договор. След като автомобилът бъде репатриран на специализиран паркинг, той ще престои още 15 дни там и чак след това ще бъде предаден за скрап", каза инж. Полина Асенова от "Контрол по паркирането" към Столичния инспекторат.

На бул. "Самоков" в квартал "Изток" има десетки излезли от употреба автомобили, които вече са стикирани.

Автомобилите все още не са репатрирани и районната администрация не е издала заповед за премахването им, защото се изчаква 14-дневния срок за обжалване на приетите на 18 март от общинския съвет нови правила в уредбата за старите автомобили.

Премахването им ще стане в началото на следващия месец.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фандупкова

    32 10 Отговор
    В други ден ще кажат, че има пустеещи къщи и апартаменти, за да заселят талибани и лилави.

    Коментиран от #4, #30

  • 2 Евала

    20 17 Отговор
    Евала, и 1 месец е достатъчен за да се разкарат трошките.
  • 3 Ромска правда

    13 2 Отговор
    Дето видим етикети, и се заема цялата бригада с преместването на автомобила, на безопасно място! Караме си го на вторични, а парите превеждаме на сметката на общината!
  • 4 qwerty

    16 12 Отговор

    До коментар #1 от "Фандупкова":

    един съсед си купи друг автомобил, а старя стои година и нещо пред блока: писледен гтп 2019. обзи ден даже плевеше тревичката около него. защо да стои този дърак и да заема общинско паркомясто???

    Коментиран от #13, #26, #42

  • 5 Българин

    23 3 Отговор
    От 2 години,на 3 месеца.А тези мухлясали гербаджийски мекерета,които сумати години се натискат,да не изтърват кокала...Тях,кога ще ги махнем...?Ндявам се 4.4.2021г да е показната дата на тяхното падение...

    Коментиран от #10

  • 6 небрежнев

    18 12 Отговор
    Общинските места за паркиране са в пъти по-малко от нуждите. Хората изоставили автомобилите си на общински паркоместа, отнемат възможността други да паркират. Не разбирам, защо кола за 1000 лв., която не плаща никакви данъци, може да заема място с месеци и години, а други, които плащат данък, застраховки, прегледи - да не могат! Процедурата трябва да е още по-проста: Всеки, който види кола, която не е минала на преглед, да може да викне паяк и да се депортира веднага на общински терен извън града. Там да преседи известно време и ако не е потърсена - отива за скрап, а ако се потърси, то да се освободи срещу плащане разходите по депортирането, да мине на преглед, да плати данъци и такси, като всички останали граждани. С парите от колите за скрап да се строят нови паркинги или да се намалят данъците на изрядните граждани. Крайно време е да се спре системата - едни плащат, а други ползват!

    Коментиран от #8

  • 7 Сатаната

    9 15 Отговор
    Дараци бол, съгласен съм с премахването, но имам питане. Аз карам колите на преглед на племенницата ми, такава и е работата, пет месеца в хотела на морето и толкова на Боровец през зимата. Като не й трябва не гледам и кога е изтекъл прегледа. И ренцето и джибчето се поддържат и са с платени данъци и застраховки, че и винетки, какво като съм забравил да прекарам едната четири месеца на преглед? Другата е при нея естествено през това време.
  • 8 Сатаната

    25 2 Отговор

    До коментар #6 от "небрежнев":

    Парите за паркинзи, ако си спомняш, трябваше да са сабрани от сините и зелените зони, и местата за паркинзи бяха определени, за София говоря, така се оправдаха за платеното паркиране на времето. Ама бързо забравяме, днес местата са продадени, а парите от зоните пълнят чекмеджета, бюра, гардероби или каквото си избереш.
  • 9 Мда,

    14 4 Отговор
    Излиза че общината повече е загрижена за пунктовете за техническите прегледи, щото ако имаш валиден преглед няма проблем таралясника да си стои като паметник пред блока.

    Коментиран от #31

  • 10 Какви

    13 8 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    3 месеца, в Бургас кмета слънце е заповядал 2 седмици. Лепнаха на дъщеря ми на колата стикера да я предава за скрап, а тя живее в чужбина и заради пандемията не можа да си дойде миналата година и да си мине прегледа. Показвам бележка за платен пътен данък за 2021 г. на една общинска кукумявка, тя вика - не ме интересува, минете преглед. Заплатите им са от нашите данъци, но калинките много държат на пунктовете за ГТП.

    Коментиран от #32

  • 11 ГЕРБ са АУТ

    14 9 Отговор
    С тази налудничева инициатива при управлението на ГЕРБ, Бoриcoв ce прocтрeля caм И НЯМA ДA CПEЧEЛИ ИЗБOРИТE, след кaтo oдoбри Нaрeдбaтa нa кмeтoвeтe гeрбaджии дa ce извзeмaт и конфискуват пaркирaнитe cтaри aвтoмoбили oт улицитe и държавните паркинги/ да му мислят за в бъдеще собствениците на жилища върху държавна и общинска земя/, бeз да има и да се заплаща кaквoтo и дa е oбeзщeтeниe от ДЪРЖАВАТА нa coбcтвeницитe за принудително отнемане на частно движимо имущество и собственост от собствениците , кoитo в условията на Коронавирус и пoрaди eднa или другa причинa са били възпрепятствани и нe ca минaли ГТП, c кoeтo cъбуди мacoвoтo нeдoвoлcтвo нa хилядитe зaceгнaти бългaри кoитo щe глacувaт c прoтecтeн и нaкaзaтeлeн вoт cрeщу ГEРБ и ще залеят съдилищата с нoви дела cрeщу държaвaтa...!!!

    Коментиран от #15, #33

  • 12 Без Своеволия

    9 9 Отговор
    Омбудсманът в държaвaтa трябвa нeзaбaвнo дa ce нaмecи и дa изпрати становище до регионалния министър и дo кмeтoвeтe в oбщини, в което дa настоявa да се извърши цялостен юридичecкo прaвeн анализ на Рeшeниятa нa кмeтoвeтe c издaдeнaтa Нaрeдбa пo процедурата за извзeмaнe и прeмaхвaнe нa изocтaвeнитe cтaри aвтoмoбили-/как така се конфискува чacтнa coбcтвeнocт/ oт улицитe нa Coфия !!

    Коментиран от #34

  • 13 5596

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "qwerty":

    на третия ред няма правописна грешка- излагаш се:)))
  • 14 Юрист

    14 4 Отговор
    Държaвaтa нямa дa ce oпрaви дoкaтo нe зaпoчнe дa ce нocи пeрcoнaлнa oтгoвoрнocт от Кметове и взимащите отговорни решения общински съветници и нeкa всички граждани, които ще осъдят общината и държавата за безумното конфискуване на движимата им собственост в Съда, не да получат обезщетения от данъкоплатците, а персонално от тези които са взели решенията и подписали Наредбата това да се случи !

    Коментиран от #35

  • 15 За всичко си прав,

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "ГЕРБ са АУТ":

    но в Тиквостан няма значение за кой гласуваш щом накрая протоколите ги смята Михаил Константинов. Опозицията трябваше да направи и невъзможното за отстраняването на този човек.
  • 16 Решението

    10 4 Отговор
    Така не се прави и проблема нe се решава cилoвo cъc зaпoвeди и принудитeлнo извзeмaнe нa движимa coбcтвeнocт oт грaждaнитe cъc зaпoвeд нa кмeтa , A много пo лесно и културнo както е в други цивилизовани държави! След като държавата и oбщинaтa е загрижена да няма изоставени стари коли по улиците и на паркингите, се обявява изкупуването им от собствениците и за всеки доброволно предаден потрошен и негоден автомобил, плаща и стимулира собственика му с 2000 лв обезщетение !!!

    Коментиран от #36, #48

  • 17 Друг Гражданин

    13 1 Отговор
    И зaщo човек кoйтo временно ce e прoдължитeлнo разболял и не е направил ГТО и не мoжe дa ползва колата си, която стои на паркинга "на трупчета" с платен пътен данък, трябвa дa имa задължителна застраховка "Гражданска отговорност" изискваща се и важеща само за събития при активно движение на автомобила по пътищaтa, а не поради алчността за печалбарство от застрахователите с изискването за задължителна застраховка ГО за всяко МПС , дори когато НE е в движение и не се употребява за по дълъг период от време или е в сервиз за ремонт, e cъщoтo кaтo дa ce изиcквa дa имaш платена зaдължитeлнa цeлoгoдишнa пътнa винeткa ! A при дoкaзвaнe чe aвтoмoбилa нe e бил в движeниe, трябва дa ce ocвoбoждaвa oт дaнък и дaжe дa ce пoлучaвa бoнуc за собственика , зaтoвa чe нe e зaмърcявaл въздухa!

    Коментиран от #37

  • 18 Частник

    10 1 Отговор
    Абе да не би кметовете и общинските съветници, някога без пари да са дали на собственика автомобил и те да са му го купували и плащали пътните данъци и задълженията, че сега да издават Наредба да не е на общинска улица и да му го насилствено отнемат !!!!!!!
  • 19 Димитров

    5 4 Отговор
    В ж к Света Троица залепените стикери по стъклата вече се самоунищожиха ,но няма никакви действия от кметството,не три,а шест месеца стоят лепенките,че следва преместване!

    Коментиран от #22, #44

  • 20 Не е нормално

    11 1 Отговор
    "Собственикът трябва да премести автомобила си в частен имот" ????

    Що за лудост е тази наредба на общинарите и кметовете ???
    При платен на ДЪРЖАВАТА пътен данък на автомобила, да няма право да е паркиран на улицата или на паркинг, А трябва да е в частен имот ?????!!!

    Коментиран от #38

  • 21 кочо

    9 3 Отговор
    ПЛАДНЕШКИ КРАДЦИ.НО ЩЕ ИМА ВИДОВ ДЕН.
  • 22 Авто джамбази

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Димитров":

    Няма никакви действия от кметството, защото е незаконно и знаят че ще бъдат осъдени !!!

    Коментиран от #41

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 SDEЧЕВ

    5 9 Отговор
    ГОЛЯМО РЕВАНЕ ПАДНА, А ТО Е ПРОСТО,АКО НЯМАЩ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД - ИМАШ ТРИ МЕСЕЦА ДА СИ НАМЕРИШ ПАРКИНГ ,КЪДЕТО ДА СИ ПАРКИРАШ СКРАПА ,ЗА ДА НЕ ПРЕЧИ НА ДРУГИТЕ ГРАЖДАНИ,КОИТО СА СИ ПЛАТИЛИ ДАНЪЦИТЕ И СА МИНАЛИ НА ГТП Т.Е. БОЛШИНСТВОТО.
  • 25 красноселец

    2 5 Отговор
    Улица Пирински проход в София е претълнена с паркирани автомобили. Комшията си купи огромен джип-кораб.
    Ако трябва да влезе в подземния гараж на блока, трябва да направи поне две маневри, защото му пречат успоредно паркираните автомобили. Решил си е проблема, като е паркирал точно пред входа на гаржа си трошка, дето не струва и 200 лв., заемаща поне още едно място за паркиране повече от пет години. Преди месец му залепиха стикер. Силно се надявам да освободят улицата.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 LEXus

    10 3 Отговор
    В Конституцията на Република България е записано, че частната собственост / движима или недвижима/ е неприкосновена и по Закон никой не може да бъде лишен от нея с подзаконови нормативи и Наредби...!Всеки има право да се ползва от собствеността на имуществото, което е придобил законно, да го ползва, да се разпорежда с него и да го завещава...!!!

    Никой не може да бъде лишен от своята собственост, освен срещу справедливо и своевременно обезщетение за понесената загуба !!!!

    Това е основно право, общо за всички национални конституции. То е утвърдено многократно от практиката на Съда в Европейския Съд..!!!!

    Коментиран от #39, #46

  • 28 Плашимир

    6 3 Отговор
    Има нещо гнило в Дания.
    Ще приберат на комшията Jaguar 1968 щото пича е в Швейцария и роднините му измряха в ковида.

    Коментиран от #40

  • 29 Бай Шиле

    0 10 Отговор
    Три месечен срок за пропуснато ГТП е силно дискусионен.Срещу двете години,това е другата крайност.Законосъобразният начин е да се тръгне от данъците за общината.По ДК№ не е трудно.Не платен данък повече от две години - нямаш право да паркираш на общинска собственост.Все пак посоката е вярна.Позволявам си да поздравя кмета на кв.Изток,че се вгледа в "подробности" като паркирането.
  • 30 Бай Шиле

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Фандупкова":

    Очевидно е,че не страдаш от липсата на места за паркиране.
  • 31 Бай Шиле

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Мда,":

    Когато има ГТП се предполага,че си е платил данъците.Има същите права ката теб,о велики собственико на лизингова жипка.
  • 32 адвокат

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Какви":

    Това което заявяваш не може да е вярно.Имаш някакъв друг проблем с общината и си им ядосан.Ако е вярно всеки адвокат ще осъди общината.
  • 33 Бай Шиле

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "ГЕРБ са АУТ":

    Това,че го пишеш за шести път не го прави смислено и обосновано мнение.
  • 34 Бай Шиле

    0 7 Отговор

    До коментар #12 от "Без Своеволия":

    Първо си махни Пежото със счупени стъкла и трева пред спуканите гуми,дето стои ТРЕТА година в кв Изток.След това викай омбустмана да оправя обществения договор.

    Коментиран от #45

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бай Шиле

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Решението":

    Гениална идея! Ами защо 2000,а не 50000? И пенсиите 10 000,заплатите 20 000.... Имаш ли поне бегла представа от икономика?
  • 37 Бай Шиле

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Друг Гражданин":

    Застраховката не е включена в критериите./застрахователите и без това са налапали цялата държава/.За другото си прав ДАНЪКЪТ трябва да е условието.
  • 38 адвокат

    0 5 Отговор

    До коментар #20 от "Не е нормално":

    А при неплатен 2-3 години как стоят нещата?
  • 39 Бай Шиле

    0 9 Отговор

    До коментар #27 от "LEXus":

    Да беше прочел и някои други закони,а?Улиците са собственост на общината и тя може да решава при какви условия можеш да си държиш собствеността там.

    Коментиран от #43

  • 40 Бай Шиле

    2 8 Отговор

    До коментар #28 от "Плашимир":

    На този "пич" дето е в Швейцария,знаеш каква глоба ще му се случи ако зареже кола без "colodata" за текущата година в центъра на Цюрих? Бъркаш омразата си към правителството с други неща.
  • 41 Бай Шиле

    2 6 Отговор

    До коментар #22 от "Авто джамбази":

    Щом се пишеш "автоджамбазин" значи трябва да си запознат със закона и практиката в чужбина? Там как е бе пиленце шарено? Или си от тия дето са паркирали по пет коли "нов внос" пред блока с етикети "продава се".
  • 42 адвокат

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "qwerty":

    Ако си е платил данъците защо да не седи?
  • 43 до Бай Шиле

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Бай Шиле":

    Напъваш се да демонстрираш НЕзнание. Въпросът е принципен и питай някой по грамотен в материята да ти обясни какво ще се случи с тези собственици на жилища който не притежават теренът даже под собствените си панелки след някоя година защото сградата няма технически паспорт, така както сега много паркирани МПС-та нямат ГТП и улиците са били собственост на общината...!!!
  • 44 До Коментар#19

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Димитров":

    От където и да го погледнеш ТОВА Е ПРАВЕН АБСУРД и не се прави така, защото ако някой пострада от това, без проблем ще осъди общината за хиляди левове...!!
    За това общината няма да пипне колата на никого, А само ще лепи стикери, / дори без законно да връчва уведомление на собственика/ и ония глупак Бонев където с тъпи инициативи искал да спасява София, ще го отнесе най много....
  • 45 Без Своеволия

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Шиле":

    А случайно не искаш ли задължителен "комунистически СЪБОТНИК" за да се почисти тревата на общинската собственост???
    ТЕХНИЧЕСКИЯ ПРЕГЛЕД е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН и необходим само за автомобили, които са в ДВИЖЕНИЕ по републиканската пътна мрежа, А не за паркирани, за това и правото на собственост и на ползване на улицата за паркиране няма нищо общо с техническата с изправност на МПС-то, нито с това, дали собственика има свидетелство за правоуправление, което ще ти потвърди и омбустмана..!!! Има основни принципи в правото и за това трябва да се пресекат и санкционират всякакви мераци и опити да се правят кметски и общинарски своеволия ...!!!
  • 46 До LEXus

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "LEXus":

    При платен на ДЪРЖАВАТА пътен данък на автомобила, да няма право да стои паркиран на улицата или на обществен паркинг, а да се изисква да е в частен имот си е направо ПРАВЕН АБСУРД и много потърпевши граждани ще осъдят общината!!!
    Едно МПС е ЛИЧНА движима собственост, а собствеността в демократичните държави / а НЕ в КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ/ по Конституция е неприкосновена!!!!
    НИКОЙ няма право и Не може , дори държавата или общината да пипа и нанася вреди върху собствеността или да я отнема без да заплати съответното обезщетение и това в цял свят е законно....!!Преместване и глоби ако има основание -ДА , но единствено собственика може да реши дали да си даде доброволно колата за скрап срещу справедливо изкупуване от общината или да си я запази..!!!
  • 47 Питащ

    6 1 Отговор
    Само гледат да съдират по девет кожи от гърбовете на българина и да го налагат с всякакви таксички, глобички и конфискации.
    ПИТАМ: защо същата тази мафиотска община не се грижи за осигуряването на необходимите паркоместа? Защо се дават разрешителни за строежи необезпечени с паркоместа и гаражи? Защо се дават безогледно разрешителни за всякакви магазини на всеки ъгъл? Пред всеки магазин е пълно с паркирани и паркиращи коли.
    Хаосът е страшен!
    Но те са решили да решават проблема с кражба на автомобили.
    Къде отиват стотиците милиони екотакси които се събират от ( забележете!) частни фирми за новорегистрирани автомобили ( по 300 лева на кола) ???? Знаете по колко нови коли се регистрират на ден и сметнете за каква колосална сума става въпрос. Частни фирми ги събират, защо???
    Къде отиват парите от платеното общинско паркиране????
    Кога е построен последният нов общински паркинг и колко са новите общински места за паркиране, които са осигурени????

    Чакаме отговори !!!
  • 48 Според теб

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Решението":

    трябва да се награждават идиотите, които с години са държали боклуците си по улиците,пречейки на останалите граждани ? И то с 2000 лева ? Напротив, трябва да се глобяват с толкова!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове