ФАКТИ.БГ

19 април 1939 г. Директива №19

Правителството решава, че е по-добре да минат като наши съюзници

Публикувана: 19 Април, 2021 05:29
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4279
19 април 1939 г. Директива №19
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

На 19 април 1939 г. премиерът Георги Кьосеиванов издава директива №19.

С документа официално се признава, че България има териториални аспирации към съседите си. Тъй като не искаме да се караме с Англия, не си проявяваме претенциите към Гърция.

За целта ясно се степенуват българските искания - получаване на Южна Добруджа до границите, определени от Берлинския конгрес на 1 юли 1878 г., Беломорска Тракия - в границите от Букурещкия договор от 28 юли 1913 г. и евентуално предадените на Югославия с Ньойския диктат Западни покрайнини.

В замяна Българя ще остане неутрална в случай на война, но ако такава все пак избухне, България в никакъв случай няма да воюва с Германия. Всички в Европа знаят, че България иска Южна Добруджа. За целта намираме и подкрепа в лицето на СССР, Италия, Германия, Великобритания и други. Въпросът е как да накараме Румъния да върне Южна Добруджа без война. През юни 1940 г. руснаците дават ултиматум на Румъния да върнат Бесарабия, унгарците си искат Трансилвания. Германия прави арбитраж и румънците връщат териториите. Германия натиска Румъния да се съберат да преговарят с България през август. Тежки преговори. Румънците си искат Балчик и Силистра. Българите искат териториите от Букурещкия мирен договор от юли 1913 г.

Наследникът на Кьосеиванов като премиер - Богдан Филов дори иска да си ги вземе със сила, но не го прави. На 7 септември 1940 г. е подписана Крайовската спогодба. Около 80 000 румънци трябва да се изселят от България и 60 000 българи от територията на Румъния. България е подкрепена от СССР, Германия и Англия. Руснаците подкокоросват България да си върне и Северна Добруджа, а отговора на България е, че не е тя не е луда да граничи със СССР! Започва натиск от страна на Русия за това България да се включи в Tристранният пакт. Това е само временно. Мусолини заявява, че ще нападне Гърция и предлага на България да я нападнат заедно. Идва специалният пратеник на американското правителство Уилям Доневан и убеждава царя да остане неутрален. Идва лично послание Българя да не напада Югославия и Гърция. България няма нищо против, зависи обаче колко дивизии ще и изпратят. Накрая идва и съветски пратеник Аркадий Соболев. Той носи предложение на Борис за пакт, че България няма да воюва с ъс СССР. СССР обещава, че няма да променя строя и ѝ дава Източна и Западна Тракия.

Соболевото предложение е отхвърлено, но в края на 1940-1941 г. трябва вече да се вземе някакво решение и на 20 януари правителството решава да се присъедини към Тристранния пакт, но с по-късна дата. Хитлер трябва да смаже СССР. Той трябва да мине през България, а тя от своя страна трябва да реши как: като приятели или като врагове. Правителството решава, че е по-добре да минат като наши съюзници. На 1 март 1941 г. Богдан Филов подписва във Виена Тристранния пакт, с който България влиза във войната. Малко след нас и Югославия също се присъединява към пакта. След това в Югославия става преврат и тя сключва ........ със СССР.

На 6 април 1941 г. германска атака срещу Югославия и Гърция. В тази атака не участват български войски, но заради това, че предоставят терен Югославия бомбардира Кюстендил. Май месец български войски заемат Вардарска Македония и Западна Тракия. Там е въведена и гражданска администрация. Прекъсват се мостове, пътища, мостове, училища. Не цяла Западна Македония е дадена на България. Една част се дава на Италия (заради албанците). Те държат и Албания. Западна Тракия: в източната ѝ част (Дедеагач – Свиленград) се въвежда немско администриране. На 22 юли 1941 г. Германия напада СССР.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Дельо Хайдутин
1 Отговор
Тогава сме имали силна армия и всеки ни е искал за съюзници.

Оценка:
-7 +60

2
Този коментар е премахнат от модератор.
3
Този коментар е премахнат от модератор.
Бре хайдут Дельо бре
4 Отговор

До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":


Нали първо е политиката,после държавният апарат с армия,полиция и тн.Ние,Българите,от 30г. Не Искаме да имаме Държава и Държавност.Просто не искаме! Затова политиката ни е умишлено калпава.Умишлено!Частният интерес е по силен от Държавният! От времето на Иван Шишман е така!

Оценка:
-3 +25

някой си
5 Отговор
Много грубо и тенденциозно ! Статията изглежда така , все едни я е писал някой " социален " .

Коментиран от #6


Оценка:
-5 +16

6
Този коментар е премахнат от модератор.
Озадачен
7 Отговор
От статията научих , че Германия напада Русия цял месец по-късно.

Оценка:
-1 +13

Софиянец
8 Отговор
Водена е национално отговорна политика. Целта е била национално обединение на Мизия Тракия и Македония, заедно с Германия сме искали да скъсаме оковите на Ньойския договор. Без един български войник да участва в бойни действия е постигнато. Ако не го бяха убили руснаците днес България щеше да е от водещите страни в Европа.

Коментиран от #9, #11


Оценка:
-9 +20

Някой
9 Отговор

До коментар #8 от "Софиянец":


Руснаците не са виновни , че малоумният Хитлер ги е нападнал, виждаш сам от статията , че те са били зад нас , и са подкрепяли нашите териториални претенции, до момента в който Хитлер ги напада , и трябва те самите да спасяват себе си . За всичко е виновен оня с малките мустачки. Ако не беше сторил тази груба грешка , Германия щеше да доминира в Европа и света , а СССР в Азия.

Коментиран от #10, #13


Оценка:
-6 +21

някой си
10 Отговор

До коментар #9 от "Някой":


Изглеждаш много " просветен "!

Оценка:
-5 +2

11
Този коментар е премахнат от модератор.
12
Този коментар е премахнат от модератор.
Софиянец
13 Отговор

До коментар #9 от "Някой":


Чети малко повече, въпросът е бил кой ще нападне пръв. А хитлер грешката му е, че се е занимавал въобще с България. Помага на Италия в Гърция и това го забавя срещу Русия, щял е да ги смачка ако няколко месеца по рано е ударил, каквито са били и плановете. За Русия не ми се коментира, виж дори и тук в статията пише как са ни карали да се присъединим към тройната коалиция, а местните комунисти са умолявали царя. Няма по голямо зло от Русия, винаги е била против нас. Имперски интереси, днес нищо по различно, всеки момент ще запалят светът за пореден път. За щастие или за съжаление ще им е за последно и се налага да се мине през това.

Коментиран от #15, #20, #26


Оценка:
-14 +8

Земеделец
14 Отговор
До тук са минали 60години от времето на Хитлер и неговата политика и след още 40 г.ще почнем да се съгласяваме с това да има чиста нация ред и дисциплина, отговорност.А сега разни боклуци влизат в домовете на стари хора и за два лева бият и изнасилват и си тръгват безнаказано, други пък искат да те излекуват завинаги като влезнеш в болница,трети ти продават храни с цялата Менделеева таблица,това ли е демокрацията за която бленува всеки?

Оценка:
-2 +22

финиш
15 Отговор

До коментар #13 от "Софиянец":


А на мен , не ми се коментират алабалистики , какво е било , как щяло да бъде , какво е щяло да стане ," АКО стрина не беше счупила кошницата с яйцата на пазара , нероден Петко до професор щяла да изучи" Историята се опира на конкретни действия , и събития , там "АКО" не съществува . "АКО-то " мирише лошо и цапа гащи.

Оценка:
-2 +7

падналия ангел
16 Отговор
"Публикувано във факти.бг: Хитлер трябва да смаже Русия. Той трябва да мине през България, а тя от своя страна трябва да реши как: като приятели или като врагове." Така написано излиза, че за да нападне Русия Хитлер трябва да мине през България! Да, ама не! За Гърция му трябваме на Хитлер.

Оценка:
-2 +9

Роко
17 Отговор

До коментар #6 от "Ццц":


За ква Русия става дума? Русия не съществува от 1920 година когато червената армия разгромява последните руски войски в Крим. Как Германия напада Русия като такава държава не съществува от повече от 20 години? Кво машина на времето ли е открил Хитлер та се е умъдрил да нападне отдавна несъществуваща държава?

Оценка:
-2 +5

18
Този коментар е премахнат от модератор.
Няма невинни
19 Отговор
Поредното доказателство, че в тази война има победители "антифашисти" но няма невинни, нито държави-жертви, нито "отечествена война". Има пазарлъци, тайни надавания, игра на покер и рулетка, в която всички са направили своите залагания.
И накрая рулетката се е завъртяла: 60 - 70 милиона абсолютно невинни жертви, опустошения......и заложилите на черно губят , заложилите на червено печелят.
Цинизма е че заложилите на червено т.е. спечелилите твърдят, че са добрите, невинните и жертвите, а заложилите на черно са лошите фашисти. Да, победителите не ги съдят и взимат всичко но на масата около рулетката всички бяха седнали !! И всеки е разчитал че шанса при завъртането ще е на негова страна. В едно казино няма добри и лоши хора, има спечелили и изгубили. Това е.

Оценка:
-0 +7

Роко
20 Отговор

До коментар #13 от "Софиянец":


Нищо нямаше да се промени от няколко дни. Хитлер губи войната още на 19 август 1939 година когато се съгласява с плана на Сталин да си поделят Полша. След подписването на Московския договор Сталин е подскачал щастливо и крещял "Измамих го, Измамих го".

Оценка:
-2 +1

21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
Шумадийски северномарсианец
23 Отговор
Венци момче, на колко ракии я написа тази статия? Да, всичко е истина, но много неграмотно.

Оценка:
-0 +3

Шикългрубер
24 Отговор
Хитлер,умира в Аржентина 1972г и има доказателства за това. Само много заблуден може да твърди че се е самоубил 1945г !!!!

Оценка:
-3 +3

Кои са българите ?
25 Отговор
Шишман приема исляма,Срацимир на страната турците воюва срещу патриарх Евтимий!!! Първото народно събрание отказва дори и минимална пенсия за майката на Ботев !!!!

Коментиран от #28


Оценка:
-1 +6

ЗА СОФИЯНЕЦ
26 Отговор

До коментар #13 от "Софиянец":


Я ни подскажи,лошо ли виждаш,че тогавашния СССР ни подкрепя да получим сериозно парче от Румъния,а нашите Германофили го отхърлят с " страшния претекст" че е ще граничим с тогавашния СССР, а към днешна дата, щяхме почти да граничим с днешна Молдова? Имаш ли представа, колко нефт и газ има тъкмо в тази територия? А земята,колко е благодарна за селско стопанство. Да ви имам дървените,инатливи кр,аат,у,ни ганъовски.Заради бълхата,изгаряте чергата! И не е от сега! Още от турско сме същите " свали гащи".То си ни и пролича- половин хилядолетие васална територия на Високата порта.Ако не беше Русия,каква Държава щяхме да имаме? Ако не беше Сталин,сега щеше да минаваш гръцкото КПП,70 километра по рано,а сръбското- преди Кюстендил.
Смешковци неблагодарни!

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +7

Брендица
27 Отговор
В България сме в сериал "Твоят мой живот - разменени територии!!!" от времето на т.нар. византийски теми!!! Тема България е дн.СФРЮ-републиките, а дн. Република България е Тема Македония и Тема Одринска Тракия. Това е истината..

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +2

Роко
28 Отговор

До коментар #25 от "Кои са българите ?":


Приятелю как ти ги ражда главата такива глупости. Първо Шишман НИКОГА НЕ Е ПРИЕМАЛ ИСЛЯМА. Второ Страцимир НИКОГА НЕ Е ВОЮВАЛ СРЕЩУ патриарх Евтимий. На каква ли подлост не са способни някой хора само и само да се подмажат на господарите си!?!?!

Оценка:
-1 +0

Роко
29 Отговор

До коментар #26 от "ЗА СОФИЯНЕЦ":


А ти пропускаш че точно руснаците открадват тази земя от България и я дават на Румъния.

Оценка:
-0 +0

Роко
30 Отговор

До коментар #27 от "Брендица":


Нещо си скаран с темите. Тема България наистина е днешна Македония и част от северна Гърция. Но тема Македония са земите северно от Константинопол. Тема Одринска Тракия не е имало и не е можело да има (там е била тема Македония пък и в римската империя градът се е наричал Адрианопол, а не Одрин). Сегашна България е тема Мизия

Оценка:
-0 +2

ИМПЕРИАЛИСТ
31 Отговор
Не съм румънофоб, но поговорете в Добруджа със старите хора да чуете какво ще Ви разкажат. В мрежата може да се намерят доста неща, но не е всичко. Например, малко преди присъединяването към България на Южна Добруджа - 1940г., румънското правителство мобилизира местните Българи-мъже в румънската армия, но от тях никой не се връща след края на ВСВ. Официалното съобщение е, че са загинали във войната, а всъщност те веднага са избити. Част от труповете са хвърлени в понорите и затрупани , а други - в река Дунав. Спасяват се само тези, които вместо да отидат на мобилизационния пункт, преминават на Българска територия, подкупвайки корумпираните румънски граничари.

За пореден път се убеждавам,колко малко се знае за Българската История, дори новата, пък какво остава за древната.

Коментиран от #32


Оценка:
-0 +0

Роко
32 Отговор

До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Приятелю може ли малко по подробно по темата например да посочиш име на така загинал или на свидетел на убийствата или поне на човекът разказал ти я. Защото доста съм обикалял по тоя край и тази история я чувам за първи път.

Коментиран от #33


Оценка:
-0 +0

ИМПЕРИАЛИСТ
33 Отговор

До коментар #32 от "Роко":


И aз нe я бях чувaл...Cтaвa въпрoc зa бaщaтa нa мoятa тъщa, кoятo e прeживялa румънcкaтa oкупaция нa Дoбруджa, по това време е 12-13 годишно момиче...Тa тaкa, мъжeтe oт ceлoтo румънцитe ca ги мoбилизирaли, нo бeз дa знaят в ceмeйcтвoтo, бaщaтa бягa в Бългaрия...Вcякa вeчeр в къщaтa им e идвaлa румънcкa кoмиcия дa прoвeрявa, зaщo нe ce e явил нa мoбилизaциoнния пункт...в ceмeйcтвoтo ca гo миcлeли, чe e убит и умрял, a тeзи "пoceщeния" ca зa прикривaнe нa cмърттa му....
Cлeд приcъeдинявaнeтo към Бългaрия, ceлoтo посреща тържествено бългaрcкия кмeт, пристигнал c фaйтoн oт Руce и вътрe във фaйтoнa c кмeтa и бaщaтa...Рaдocт дo-o нeбeтo...Дa oбaчe в ceлoтo ce връщaт caмo избягaлитe в Бългaрия, a другитe, cлeд крaя нa ВCВ, ги нямa никакви и тoгaвa ce рaзчувa зa cъдбaтa нa ocтaнaлитe... Oфициaлнo ce мълчи зa тoзи вaрвaрcки aкт, зaщoтo c румънцитe бяхмe в "Coциaлиcтичecкия лaгeр", a ceгa cмe зaeднo в EC и НAТO. Повече информация не Ви давам, защото нямам разрешението, а и не знам къде ще попадне...Макар и на преклонна възраст, жената е напълно с разумът си, а Вие може да попитате по селата на Добруджа, но мисля, че такива сведения, възрастните хора, могат да Ви дадът само ако са Ваши роднини...

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери