Last news in Fakti

22 Април, 2021 06:17 3 430 26

"Изправи се! Мутри вън!" предложи промени в НПК

  • изправи се мутри вън-
  • николай хаджигенов-
  • мая манолова-
  • промени-
  • нпк

Те трябва да позволят на обвиняеми да искат делото им да бъде внесено в съда, ако са минали повече от две години от повдигането на обвинения

От "Изправи се! Мутри вън!" предложиха промени в НПК, които да позволят обвиняеми да искат делото им да бъде внесено в съда, ако са минали повече от две години от повдигането на обвинения. От ГЕРБ реагираха остро и допуснаха лобистки интереси зад предложението, предаде БНТ.

От "Изправи се! Мутри вън!" предлагат, когато по едно разследване на тежко престъпление изминат повече от две години от повдигането на обвинение и не е внесен обвинителен акт, обвиняемият да може да поиска делото да бъде разгледано от съда.

Когато разследването не е за тежко престъпление, срокът да е една година, след повдигането на обвинение. Според Николай Хаджигенов, който е един от вносителите на промяната, така се решава проблемът с така наречения "вечен обвиняем".

"Буквално възстановяваме съществуващата преди ГЕРБ глава 26 в НК, буквално същите текстове. Готвим и едно допълнение, което надявам се до края на седмицата да е готово, да съобразим и решенията ЕСПЧ от 2018 година, което касае финансовите интереси на ЕС и нищо друго", заяви Николай Хаджигенов, заместник-председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".

Възможността обвиняем да поиска делото му да се разгледа от съда, ако две години след повдигането на обвинение не е внесен обвинителен акт, отпадна през 2010 година. Тогава промените бяха подкрепени от прокуратурата, защото заради бавните разследвания не успяваха да приключат делата си преди изтичането на този срок. Днес от ГЕРБ коментираха, че бързането с тези промени вероятно е заради поети ангажименти.

"Така внесени тези промени можем да стигнем дотам, че 300 дела, при които са извървени много сложни процедури да започнат отначало. И не мога да кажа, че тези хора, които уж се представиха за промяна и за независимост на съдебната власт, не целят точно обратното", коментира Дани Каназирева, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Николай Хаджигенов и колегите му мотивират предложението си с необходимостта от разследване в разумен срок и бързо правосъдие. Посочват още, че бавното правосъдие е станало причина България многократно да бъде осъдена в Европейския съд по правата на човека и да плаща значителни обезщетения. Според Хаджигенов в предложението им сроковете са разумни.

"В практиката, включително в моята практика това е оптимален срок. За две години, ако не можеш да разследваш тежко престъпление, няма да го разследваш никога. Тук ще си позволя да дам един пример. След създаването на спецпрокуратурата и спецсъда, те успяват в рамките на три месеца да съберат стотици томове, наистина абсолютно ненужни доказателства, но ги събират. И внасят в рамките на няколко месеца обвинителен акт от хиляди страници, тоест възможно е. Колко е смислено е друга тема", добави Николай Хаджигенов.

"Дали се преследва да има независима съдебна система и защита на обществения интерес или бързо прекратяване на определени дела или връщането им в начален стадий и забавянето на съдебния процес по знакови дела в България", каза още Дани Каназирева.

Дали предложените промени ще получат подкрепа от другите партии ще се разбере при разглеждането им в правната комисия, допълва БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 15 Отговор
    Давай Майче!
  • 2 Мдаааа Дани Каназирева

    27 5 Отговор
    Тая придажна душица ... явно обвинява други в това, което единствено има смисъл за нея. 2 години, та това е страшно много време! Ако не можеш установи и събра доказателства за престъпление за толков време никога няма да успееш, освен ако не ги изфабрикуваш!

    Коментиран от #4

  • 3 Някой си

    23 8 Отговор
    Така и трябва!
    Не може Гешев първо да арестува после да търси доказателства с години....
    Давйте “Изправи се! Мутри вън!
  • 4 Последния Софиянец

    19 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаааа Дани Каназирева":

    Здравка Стефанова Клинчева е истинското име на Дани Каназирева.Бивша сервитьорка в заведението Комина в Пловдив.

    Коментиран от #7, #13

  • 5 Темидец

    5 9 Отговор
    Ама в Дубайския ли НПК ще е промяната.

    Коментиран от #6

  • 6 Шиши

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Темидец":

    Много бият в Дубай.Ох ох ох!
  • 7 Пловдив

    5 12 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    И какво от това! Ти като си кръчмар ще я разбереш жената.... Гледай си в твоя гьол и стига си коментирал хората!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Другия с коня

    10 5 Отговор
    В 40 то Народно събрание Мая Манолова е депутат от БСП Татяна Дончева също депутат от БСП и в Правната комисия.Мая внася законопроекта Ванко1,Дончева го допуска в зала и поправката в НК Ванко1 е гласувана от БСП и ДПС....Тази малка поправка позволи на Ванко 1 да излезе на свобода след излежани 2 години в затвора от 16 годишна присъда....Присъдата е за разпространение на Наркотици и сводничество на малолетни момиченца...Сега е в Канада.Изпраща от там много поздрави на Мая Манолова и Татяна Дончева - двете адвокатки на Мутри....
  • 10 ДаКажемНаШайкатаСбогом

    7 4 Отговор
    Вместо да се занимавате с глупотевини и безполезно бръщолевене, помислете как да разследвате прокурорите,които "разследваха" Шиши,Цвъки,Тулупа и други властимеющи персони преди тях,и ги изкараха чисти ,като "вода от планината",как да възобновите делата за убийства,пране на пари,изнудваните на бизнеса,делото за Чакъря,за асансьора и стотици други,свързани с тези персони.Не забравяйте,че и селянката от Крушовица е в кюпа.
  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    7 4 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНИ
    .............Член 161 алинея 1 от Наказателния Кодекс на Република България .................. КОЙТО ДАВА ПРАВА НА ГЕШЕВЧЕТАТА ДА СИ ИГРАЯТ СЪС СЪДБИТЕ НА ХИЛЯДИ ХОРА :))
    ............. АДВОКАТИТЕ ЗНАЯТ ЗА КВО ГОВОРЯ :))
  • 12 пройчо

    4 0 Отговор
    Цв. Цв :"....През 2000 г. получава следдипломна квалификация по право в Института за следдипломна квалификация кън Университета за национално и световно стопанство ...."******Ората , за 2 години--тапия за вишУ получават ,много време е !:))
  • 13 Кайчо

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Дали е опитвала кремвиршите на посетителите?
  • 14 Само питам

    3 2 Отговор
    Затова ли протестираха хората? Защо мълчите за Гешефт?
  • 15 въпросче

    4 0 Отговор
    А по-тежки наказания за убийство от "условната присъда" ще има ли? Домашния арест ще бъде ли премахнат? Щото сега е заменен от духване в чужбина. Справка-Джок Полфрийман.
  • 16 Питайте

    0 0 Отговор
    Прокурорите и съдиите какво мислят по въпроса?
    Как ще се отрази една такава промяна върху разследванията?
    Тя ще способства ли за прекратяване на тежки дела, за които доказателствата се събират трудно?
  • 17 1234

    3 2 Отговор
    Много силна Мая.Като дойде времето да разследва дъщеря си и зет си
    друга песен ще запее.Големи приказки малки дела.
  • 18 Перо

    4 1 Отговор
    Даже 6 месеца са дълъг срок! Мързела и некадърността на обвинението не е причина,”обвинения” да бъде малтретиран като престъпник.Ако е такъв,да влиза бързо в затвора,ско не е,да бъде пуснат бързо. Двугодишен арест е изтезание и бухалка за прокурор,подчинен на диктатора и собственик на държавата!

    Коментиран от #19

  • 19 Извинявай, но

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Перо":

    2 години арест, доколкото знам не съществува.
    Сроковете са до 2 месеца до 8 месеца и до 1 година и 6 месеца, в зависимост от типа престъпление.
    И ареста представлява Мярка за неотклонение, доколкото знам.
    Тази поправка, мисля, че не касае арест.
    Поправи ме, ако греша.
  • 20 недей тъй ва

    6 0 Отговор
    ИЗПРАВИ СЕ МУТРИ ВЪТРЕ - това в полза на вашите партийни другарчета ли ще бъде ? - Намиращи се в ареста, забогатели "законно" от пладнешката преватизация. Добър план за измъкване. Народа обаче иска ефективно възмездие за престъпленията, за ограбеното от комунистите - "другарко" Манолова и сие!
  • 21 Хаджиментов

    7 0 Отговор
    С такъв текст може да се наложи съда да раззглежда дела, по които не са събрани все още важни доказателства. Това се случва онбикновено със сложни дела за тежки престъпления, каквито са тези за разните олигарси, КТБ и т.н. и които биха обслужили единствено тях.
    Мутрите ма Галева и вонящите вече показват чии интересси защитават.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ооо

    0 1 Отговор
    Направо не вярвам на очите си .. всичките са се дръпнали. Мая само симулира няква дейност.. да не се окаже, че тя е най- печеливша от цялата разправия?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 онзи

    1 0 Отговор
    В 40 тo Нaрoднo cъбрaниe Мaя Мaнoлoвa e дeпутaт oт БCП Тaтянa Дoнчeвa cъщo дeпутaт oт БCП и в Прaвнaтa кoмиcия.Мaя внacя зaкoнoпрoeктa Вaнкo1,Дoнчeвa гo дoпуcкa в зaлa и пoпрaвкaтa в НК Вaнкo1 e глacувaнa oт БCП и ДПC....Тaзи мaлкa пoпрaвкa пoзвoли нa Вaнкo 1 дa излeзe нa cвoбoдa cлeд излeжaни 2 гoдини в зaтвoрa oт 16 гoдишнa приcъдa....Приcъдaтa e зa рaзпрocтрaнeниe нa Нaркoтици и cвoдничecтвo нa мaлoлeтни мoмичeнцa...Ceгa e в Кaнaдa.Изпрaщa oт тaм мнoгo пoздрaви нa Мaя Мaнoлoвa и Тaтянa Дoнчeвa - двeтe aдвoкaтки нa Мутри....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове