Last news in Fakti

7 Май, 2021 14:40 2 132 57

Премиерът: Бюджетът е на излишък от над 115 млн. лв., икономиката работи

  • бюджет-
  • икономика-
  • излишък

Борисов изтъкна, че добрите показатели са резултат и на разумните мерки на правителството в кризата, с които беше подкрепена икономиката и се даде възможност на бизнеса да работи

Премиерът: Бюджетът е на излишък от над 115 млн. лв., икономиката работи - 1
Снимка: БГНЕС

За първите четири месеца на 2021 г. бюджетът е на излишък от 115,4 млн. лв., като само за месец април очакваният излишък е около 735 млн. лева. Докато се правеха експерименти с парламента и „изстъргване“, усилията на правителството и на приходните агенции доведоха до събираемост от НАП, която е с над 915 млн. лева повече спрямо миналата година, при това в условията на тежка пандемия. Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на днешното работно съвещание с министри от кабинета, на което бяха отчетени предварителните данни за изпълнението на бюджета на държавата към края на април, Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът изтъкна, че добрите показатели са резултат и на разумните мерки на правителството в кризата, с които беше подкрепена икономиката и се даде възможност на бизнеса да работи максимално дори в пандемията.

Същевременно Борисов изтъкна, че държавата осигури подкрепа за българските пенсионери и за борещите се на първа линия с COVID-19. „Затова не актуализираме бюджета. Ние даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме“, посочи министър-председателят.

Премиерът Борисов акцентира, че приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към април 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 16,660 млрд. лв., като спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 2 млрд. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2,3 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0,3 млрд. лева.

Борисов отбеляза още, че към края на април събраните от НАП средства са в размер на почти 9 млрд. лв., което е с над 915 млн. лв. повече спрямо миналата година. С близо 67 млн. лв. повече от планираните средства са събрали и Агенция „Митници“, като събраните приходи към април надхвърлят 3 млрд. лв. Приходите от ДДС при внос са 1,304 млрд. лв. Към края на април се очаква от Митниците преизпълнение на плана за периода със 130,5 млн. лв.

Ръст спрямо първите четири месеца на 2020 г. се отчита и при приходите от мита, които са в размер на 78,6 млн. лв., с 9,2 млн. лв. над събраните през същия период на миналата година и с 2.2 млн. лв. над планираните. Добра е събираемостта и при приходите от акцизи - към края на месец април те са в размер на 1,654 млрд. лв., което представлява 96,1 % изпълнение на планираните за периода.

По отношение на борбата с контрабандата премиерът Борисов обърна внимание, че през първото тримесечие на настоящата година са задържани близо 16 милиона къса нелегални цигари, което е почти колкото задържаното количество през цялата 2020 г. и 4,5 пъти повече от задържаното през първото тримесечие. Според министър-председателя причина за този ръст може да бъде търсена в очакваната нестабилност в държавата, което настоящото правителство не е допуснало.

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна добрата работа на приходните администрации и доброто им партньорство с гражданите и бизнеса, което дава положително отражение и на приходите в бюджета. Министър Ананиев изтъкна, че пандемията продължава и служебното правителство би следвало също да направи мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Министър Ананиев изтъкна още, че до този момент са изтеглени само 800 млн. лв. от общо 4,5 млрд. лв., колкото е максималният размер на дълга, който може да тегли българското правителство.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков акцентира върху постъпилите предвидени приходи от концесията на Летище София в размер на 660 млн. лв. с ДДС.

„660 млн. постъпиха, което даде началото на изпълнението на концесионния договор. Това даде възможност неоперативни финансови активи от публични вземания, които до този момент бяха по сметките на държавното дружество – оператор, в размер на близо 80 млн. да се добавят до тази стойност. Тоест имаме сума, която ефективно постъпи в държавния бюджет в размер на близо 750 млн. лв.“, отбеляза Желязков.

Министърът напомни, че до този момент всички постъпления от концесиите влизат в Сребърния фонд. Изключение направи концесията на летище София, които пари са в държавния бюджет за подпомагане на социалните и на икономическите мерки, които са предприети своевременно. Министър Желязков напомни също така, че през 2019 година бяха погасени задълженията на БДЖ.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боко

    57 4 Отговор
    Най-обичам аз сутрин рано между две плеймейтки да се събуждам и пиле градус топло и вкусно да си похапвам,а после магнолията да полея и суджук да си отрежа.

    Коментиран от #35

  • 2 БайСтаври

    44 6 Отговор
    Баце, чакам те!
  • 3 Ааа

    32 5 Отговор
    Гепи като сврака тоя т*луп
  • 4 КОТарАК

    46 4 Отговор
    ЛУДИЯ си продължава обаче...
  • 5 пешо

    44 4 Отговор
    тоя простак няма ли кой да го прибере , в тия лудници места няма ли .
  • 6 Гост

    35 5 Отговор
    Да,РАБОТЯТ ФИРМИТЕ НА ШАЙКАТА ЗА ЧЕКМЕДЖЕТО...............ИЗРОД КРАДЛИВ
  • 7 ВЕЛИК,...ВЕЛИИИК,...ВЕЛИИИИИИК !!!

    6 47 Отговор
    ВЕЛИК СИ БОЙКО,...НАИСТИНА ВЕЛИК!
    ОТ ЦЯЛА ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ....РЕСПЕКТ!!!

    Коментиран от #11, #26

  • 8 SAAB

    31 4 Отговор
    ....."Икономиката работи"....... пикира патладжан !
  • 9 Gowo

    34 4 Отговор
    Че 115 милиона какво са.Ако бяхме ги оставили на власт, а те за това си ги бяха приготвили, половината от тях щяха да бъдат краднати.Затова Бойко вбесен....хиихихи
  • 10 Гошо от люлин

    42 4 Отговор
    Колко е цената на Атанасова, Дариткова и ПКП, че с един колега ще се жени и правим ергенско парти с проститут... давам по 5 бона за единица

    Коментиран от #16

  • 11 моля

    31 3 Отговор

    До коментар #7 от "ВЕЛИК,...ВЕЛИИИК,...ВЕЛИИИИИИК !!!":

    скрий се някъде и не се показвай повече !
  • 12 Б.Х

    29 4 Отговор
    Как все сме най, най подготвени, най добре работещи, най добри мерки и още много най , да не изреждам. А сме първи, не вече сме втори по смъртност, най бедни , най корумпирани , няма пари за индексация на пенсиите. Кажете г-н Борисов
  • 13 Gowo

    29 3 Отговор
    Обаче ,,лудия" премиер не споменава че имаме да връщаме 5 милиарда.Похарчени от тях.Като изкараш 115 от 5 милиарда .....тоя е за ....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 асад

    28 3 Отговор
    ха ха ха е няма такъв тиняк като тоя
  • 16 Gowo

    18 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо от люлин":

    ПКП с гащи или без гащи.Щото с гащи е 2 лева в повече. . хихихихи
  • 17 Българка

    27 3 Отговор
    За първите 4 месеца има фалшив излишък от 115 милиона. За пореден път Борисов се хвали с лъжи. Този излишък не е резултат от работеща икономика по време на здравна криза или раздадените предизборни подкупи. Този излишък нека да се чете като липса дефицит от 545 милиона. В хазната са влязли 600 милиона по скандалната сделка за летище София. И от тях са останали само 115 милиона

    Коментиран от #21, #32

  • 18 А РЕЗЕРВА

    19 3 Отговор
    А ИЗЛИШЕКА А ПЕНСИОНИЯТ ФОНД
    А ПАРИТЕ ОТ EU КЪДЕ СА?!??!!?ЩЕ ОТГОВАРЯШ, ДАНО. ПИСНА МИ ВЕЧЕ
    НЕ ВЯРВАМ НА НИКОГО. ВСИЧКИ СТЕ В КЮПА У КАЗАНА И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ
    ТУК СМЕ ЗА МАЛКО ТАМ Е ВЕЧНОСТ.
  • 19 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    18 3 Отговор
    КАЖИ ГО НА НЯКОЙ ФИНАНСИСТ ТОВА И ЩЕ ТЕ РИТА ОТ БАНКЯ ДО БАРСЕЛОНА И ОБРАТНО ПО ПРАЗНАТА КРАТУНА!!
  • 20 мaлoyмниk

    15 2 Отговор
    Колко да работи тая икономика бе Тулуп , та се налага ти да ни го обясняваш , че работила. То работещите работи са видни сами по себе си , освен ония на крадците , те обикновено работят на скрито .
  • 21 Gowo

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Ко..Ко...Пак отваряме работа на Мая.Тая женица не знам дали ще се оправи сама.
  • 22 Пунта кана

    20 4 Отговор
    На тоя една дума не му е вярна. Лъже да дрънка. След 2 месеца ще спрете да го цитирате. Тиквата пада с 200. Квичи яко. Даже вече не облича жълтата блуза и не прегръща "почитателките си" . А къде е джипката? И сега всички ще се разбягат от него. А след 2 години като загуби и местните избори и ще изчезне ГЕРБ напълно. Като НДСВ. Такъв е животът. Само се чудя тоя дали ще го взимат и в Ипон? За шофьор...може би
  • 23 ФАНДЪКОВА

    15 2 Отговор
    КЪДЕ СЕ СКРИ БЕ БУХАЛ ,ХОРАТА НЕ МОГАТ ТА НАМЕРИ ПАРЛАМЕНТА,БЪЛГАРИЯ ИСКА ДА СЕ ЯВИШ ТАМ - НА КВО СА НАПРАЙ БА
  • 24 ЗиС 5

    22 2 Отговор
    Къде я видя тая икономика,бе г-н премиер в оставка? Почти всичко внасяме от чужбините. Работни места за над 300 00 българи няма. 2 милиона българи избягаха. Къде я виждаш тая прословута икономика? Работят само електроцентралите и Девня-цимент. Пристанищата в Бургас и Варна и Язаки. Другото са магазини и тям подобни търговски обекти,пазарът женски и по-малките. Това е 2% от икономиката. А другите?
  • 25 Котарак

    10 2 Отговор
    Като гледам заглавията от последните 2-3 часа, излиза че сме вързалИ, та сме цъфналИ.Браво Борисов, браво ГЕРП!
  • 26 АИДЕ

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "ВЕЛИК,...ВЕЛИИИК,...ВЕЛИИИИИИК !!!":

    ИЗКУКАЛ ФЕН НА БИБИТКО. НЕ НИ
    ПОВЕЧЕ ТОРМОЗИ...НЕ СТАВАШ...
    ИЗЛАГАШ СЕ.
  • 27 Браво ГЕРБ

    14 3 Отговор
    Колкото повече лъже Бойко, толкова повече падат процентите за изборите. Браво ГЕРБ. Аз бих уволним на секундата пиарите и бих се скрил в зайчарника. Поне да се спаси и малко останалото. Или поне достойнството на честните хора в ГЕРБ. Че не останаха. От срам, като го видят тоя пр.остак да говори.
  • 28 Джипко Бибитков

    9 2 Отговор
    Искам си джипката
  • 29 Джипко Бибитков

    8 2 Отговор
    Искам си джипката

    Коментиран от #31

  • 30 БАТЬОВ

    6 2 Отговор
    Тресеме,тресеме-кво става бе?! Тва парфюм ли беше,или наистина ме тресе!!! Оле,майче тръпки ма тресът-лошо ми е,много ми е лошо! Па защо-нали го изкарах ковида!!! Удари ме в мозъка-симптом на вируса,ама привиждат ми се пачки,кюлчета,милиони-олеле,дали няма да ми ги конфискуват!!! Ангелов помагай! В оставка си,знам-ама помощ...!?
  • 31 ку ку

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Джипко Бибитков":

    Ей са , само да и сменим гумите с летни и те пускаме по пързалката , барабар с жипа.
  • 32 Gowo

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    При тази скандална сделка(кражба) , Борисов ненаяденици са опростили на концесионера таксите за първите десет години.Тоест няма да взимаме нищо.Защото имало епидемия.А епидемията 10 години ли ще е.
  • 33 Уууууууу

    10 3 Отговор
    Уууууу крадец! Годпод да ти даде според кражбите!

    Коментиран от #48

  • 34 хаберих

    10 3 Отговор
    ГОЛЯМ ИЗЛИШЪК,НЯМА ЩО. КАТО ДАДЕШ 50-ТЕ ЛЕВА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ,ТОВА СА 102 МИЛИОНА ЛЕВА.
  • 35 БГ МАФИЯ В МС

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Боко":

    КОЙ ЛИ ТИ ВЯРВА ЛЪЖЕЦО- ИКОНОМИКАТА РАБОТИ, ТУРИСТИ СЕ ТЪЛПЯТ ДА ПЛАЖУВАТ В БЪЛГАРИЯ. МРЪСЕН,ГАДЕН, САТАНИСТКИ ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ Е БОЙКО БОРИСОВ
  • 36 Тома неверни

    8 3 Отговор
    Излишъци бол ама за преизчисляване на пенсиите пари нема!?
  • 37 покруса

    7 2 Отговор
    11 ГОДИНИ ПЕНСИИ БАЦЕ НЕ Е ПРЕИЗЧИСЛЯВАЛ. И те сега също не ще. Щял да даде някакви 5%. Ама от първи юли. Аз не знам в друга европейска държава финансовата година да започва от първи юли. Нали е от първи януари? Или греша по бойковски?
  • 38 Ще лапате

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "На 11.07 ше турим К*РА на Комуняго":

    Курища дебели и немити
  • 39 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "На 11.07 ше турим К*РА на Комуняго":

    Прав си на 11 ти ще отнесем комунистите от Герб в небитието......
  • 40 Behemoth

    5 2 Отговор
    Махайте ма че сам не мога да се търпя!
  • 41 РАДЕВ КОШМАРА НА ТИКВИТЕ

    7 2 Отговор
    БАЦЕ ДА ПИТАМ БАДЕРА ПРАВИ ЛИ ДОБРИ ФЕДЕРКИ ЗА 5000 ЛЕВА ??????
  • 42 Bai nudals

    10 2 Отговор
    Боко тикви,зелени 115млн.какво са за една държава,пари за семки са.
  • 43 Дядото

    3 2 Отговор
    Като има излишък има и 50 лв за пенсионерите
  • 44 Банг-банг

    9 2 Отговор
    Каква икономика го гони тоя !? Данъци, такси, данъци, такси...

    Коментиран от #46

  • 45 Каква икономика

    7 2 Отговор
    БОКО ЛЪЖЕ ПАК.. НО НЯМА ДА Е ЗА ДЪЛГО

    Коментиран от #47

  • 46 НЕМА ЧУДНО

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "Банг-банг":

    Ми то мутренската икономика така изглежда.
  • 47 яко ни лъжат

    9 2 Отговор

    До коментар #45 от "Каква икономика":

    Близо 108 600 новорегистрирани безработни у нас от началото на годината.Стана ясно броят на безработните в България, регистрирани в бюрата на труда през тази година. Близо 108 600 са новорегистрираните безработни в цялата страна от началото на годината до 2 май. Това сочат най-новите данни от специализираното наблюдение на пазара на труда, което Националният статистически институт и Агенцията по заетостта .
    ЛЪЖЛИВ БАНДИТ КОГО ЛЪЖЕШ БРЕ????? БЕГАЙ БЪРЖЕ КЪМ ЗАТВОРА ЩОТО КЕ СТАНЕ ЛОШО, НЕМА ДА ИМА КЪДЕ ДА ИЗБЯГАШ.
  • 48 САТАНА

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "Уууууууу":

    ТАКА ТАКА ,ЧАКАМ ГО . ИМА ВЕКЕ ОПРЕДЕЛЕН КАЗАН ЗА НЕГО В АДА!!!!
  • 49 НЕ Е

    5 2 Отговор
    този човек не е в реалността. или го лъжат, или той тотално е сбъркан.
  • 50 иван иванов

    6 2 Отговор
    стига го показвахте тоя и стига му давахте думата на тоя изрод българоубиец.
  • 51 свидетел

    3 1 Отговор
    Естествено, че има излишък. ГЕРБ нямат вече пълен достъп до "кацата" и меда свърши. "УСВОЯВАНЕТО" на европрограмите стана опасно.
    И кражбите и ОП и "нашите" бизнесмени намаляха. Чекмеджето взе да се изпразва. Лошо.
  • 52 2277

    6 1 Отговор
    Има излишък...Боко е почерпил с ИЗЛИШНА филия с мас Плеймейката преди да заспи.Верваме му!
  • 53 Гешеееев,КОГА започваш?Чекмеджета,рекет,

    5 1 Отговор
    Гешеееев,КОГА започваш?Чекмеджета,рекет,изнудване, кражба на фирми,"отчисления по принуда,самозабравили се МУТРИ,начело с Рапона!?
  • 54 безпартиен

    3 0 Отговор
    Може и да са събрани парите,но това е защото фирмите си плащат данъците в това тримесечие,което не е заслуга на това правителство!!!!Просто това е времето на плащане!Ама кой да му каже,а и никой не пита!
  • 55 1618

    4 0 Отговор
    Борисов, как не спря да лъже и манипулира? Никой не му вярва вече! Хората са отвратени от него и не искат да го гледат в ефир!
  • 56 rkge

    1 0 Отговор
    къде е писмения доклад за милиардите коит похарчи?
  • 57 митака

    1 0 Отговор
    Какво работи не разбрах? Не може нещо, което не съществува да работи!
    Всичко което имаме в България е благодарение на икономиките на Турция, Гърция, Китай, Румъния, Полша и т.н.
    Другаря Борисов може би говори за икомомиката в ЕС като цяло, щото нали и ний сме в тоз казан. Специалист - локумджия!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове