Last news in Fakti

10 Май, 2021 11:45 3 156 12

МОН предложи програма за профилактика и рехабилитация на учителите

  • мон-
  • министерство на образованието-
  • министерство на образованието и науката-
  • учители-
  • педагогически специалисти

Проектът има за цел опазване на живота и здравето на педагогическите специалисти, подобряване на здравословното им състояние и превенция на рисковите социално значими и професионални заболявания

МОН предложи програма за профилактика и рехабилитация на учителите - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката в оставка Красимир Вълчев предлага на Министерския съвет проект на решение за одобряване на Националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти", която ще се изпълнява през 2021 г. Това се казва в проекта на програмата, предложен за обществено обсъждане.

С решение 188 на МС от 5 март 2021 г. са одобрени 16 национални програми. Това са успешни програми, реализирани в предходните години, чието изпълнение допринася за модернизиране на училищната инфраструктура, популяризиране на иновативните практики, насърчаване на взаимодействието с родителите и работодателите. Допълнително са одобрени още 6 национални програми с решение 257 на МС от 25 март 2021 г., които наблягат на професионалното образование и обучение, личностната подкрепа на децата и учениците, гражданското образование и възпитанието в родолюбие. Прието е изменение и допълнение на НП "Изграждане на училищна STEM среда", която ще се изпълнява и през 2021 г., припомнят от МОН.

В съобщението е посочено, че с настоящия проект на решение на кабинета в оставка се предвижда да бъде одобрена Национална програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти", която има за цел опазване на живота и здравето на педагогическите специалисти, подобряване на здравословното им състояние и превенция на рисковите социално значими и професионални заболявания. Разписаните дейности са в съответствие с епидемичната обстановка в страната, предизвикана от COVID-19.

Програмата е разработена от МОН в сътрудничество със социалните партньори - синдикати и работодателски организации, съгласно основополагащите принципи в политиките за съхраняване на живота и здравето на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. По програмата има дейности за профилактиката и рехабилитацията на педагогическите специалисти, които в изпълнение на своите задължения, ежедневно се грижат за живота и здравето на децата и учениците.

Във фокуса на внимание на програмата, идентифицирайки професията на учителите и на другите педагогически специалисти, като една от рисковите професионални групи, е засилване на ролята на профилактиката и превръщане на превенцията в основен фактор за борба с тежките, социално значими заболявания, като карцином на млечната жлеза при жените и на простатната жлеза при мъжете. Тази превантивна здравна политика е следвана от всички модерни и съвременни общества.

Учителите и другите педагогически специалисти, в резултат на разнообразната педагогическа дейност, натрупват умора, предвид естеството на педагогическия труд, която се отразява на цялостното им здравословно състояние. Особено ярко се проявява тази тенденция в условията на настоящата пандемична криза. Налице са всички белези на професионален стрес и на професионален дистрес, което води към сериозни опасности за здравето, характерни не само с нестабилност в нервно-психичното състояние, но и на пораждащи и отключващи други соматични заболявания (диабет, различни костно-мускулни оплаквания в гръбначния стълб, шийни прешлени, смущения на дихателната, храносмилателната, ендокринната, отделителната и половата система, опорно-двигателен апарат и очни заболявания).

Националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти" е в два модула: "Профилактика на педагогическите специалисти" и "Рехабилитация на педагогическите специалисти". Дейностите, които ще се реализират чрез програмата, са свързани с ранно диагностициране на заболяванията на млечната жлеза при жените и простатната жлеза при мъжете; осигуряване на условия и подпомагане при програми за рехабилитация; повишаване на грижата за качество на живот и благосъстояние; прилагане на мерки за отстраняване на дълготрайни ефекти на заболяване и промяна в прогнозата за пациента.

Одобряването и изпълнението на програмата ще подпомогне профилактиката и рехабилитацията за подобряване на здравния статус на учителите и на другите педагогически специалисти, и ще повиши работоспособността им. Това ще спомогне за задържане на по-опитните учители и на други педагогически специалисти в предучилищното и училищното образование. Очаква се да се намалят въздействието на рисковите фактори на трудовата дейност, както и отсъствията от работа по здравословни причини, което ще доведе до по-пълноценен образователен процес. Необходимите средства за реализиране на националната програма от 400 000 лева ще бъдат осигурени в рамките на бюджета на МОН за 2021 година.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай бай

    4 2 Отговор
    Дилайла.
  • 2 др Гей Билтс

    6 3 Отговор
    С тоя документ ще задължат даскалите и учениците да се набоцкат, иначе няма да могат да работят/учат присъствено.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 НххххххМ

    10 2 Отговор
    Като сте толкова загрижени за здравето на учителите, защо насъскахте чакалите от РУО да извършват внезапни проверки по училищата в условията на пандемия и на ненормален учебен процес?!! Целта на тези проверки не беше да подпомогнат методически директорите и учителите, а да тормозят и стресират и тенденциозно да се държат заядливо - такава устна заповед са получили от някои самозабравили се началници на РУО - естествено, членове на ГЕРБ!... Иначе много сте се загрижили за здравето на педагогическите специалисти, а не мислите, че стреса, който причинявате, е основен фактор за срив на имунната система.
  • 6 нннн

    10 1 Отговор
    Тия и в последния си "работен" ден натрапват присъствието си. Надявам се, от утре рядко да ги виждаме и чуваме.
  • 7 Шаран БГ

    6 2 Отговор
    След като със отвратителната си политика българските пишман-политици прогониха най-интелигентната част от българския народ - младите и способни учители, сега ще профилактират и рехабилитират 70-75 годишните / те няма накъде и за кога да ходят/ творци на човешки души и интелект !?
    ДАЙТЕ ДОСТОЙНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА УЧИТЕЛИТЕ !!! тЕ НЯМА ОТ КОГО, ОТ КЪДЕ И КАК ДА ОТКРАДНАТ ! Късайки си нервите цял живот с некадърници и беладжии като мен, те заслужават да се утвърди техния принос в изграждането на човека !!!
    Къде е оная образователна система от Царска България, дори от гнилия социализъм, която даваше на България знаещи и можеши хора, която бе за пример и завиждане даже от редица европейски страни ??
    Правилно е даскалския труд да бъде поне втора категория !! И с по-малко " нововъведения" от МОН !!! Там седят, седят и току да покажат, че съществуват и да оправдаят заплатите на големи спецове --- току измъдрят някоя глупост !!! ДАЙТЕ ПАРИ НА ХОРАТА НА НАУКАТА !!! Дсички преминаваме от там и бързо забравяме кой ни е държал ръчичките за "А" и "Б",2 за 1 и 2 !!??
  • 8 Тигъра

    4 1 Отговор
    Искам онлайн обучение до юни 2021г.Амин
  • 9 Додо

    2 0 Отговор
    Този не ви ли прилича на едно много сладко кученце порода "Чихуахуа"? С изпъкнаки очички и треперещо от страх кученце?
  • 10 ттт

    6 0 Отговор
    Чакам от МО да предложи програма за повишаване на качеството на образованието. Че днес 95% от училищата бълват неграмотни хора.
  • 11 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    А В СОЦА ИМАШЕ УЧИТЕЛСКИ КЪМПИНГИ С БУНГАЛА И ПОЧИВНИ СТАНЦИИ НА МОРЕТО --- УЧИТЕЛСКИ - ЗА ВСИЧКИ УЧЕТЕЛИ -ПОНЕ 70% НА ГОДИНА + СТОЛОВЕ ЗА ХРАНЕНЕ -СУТРИН ОБЕД И ВЕЧЕР !!! ПРИ ДИКТАТУРАТА НА ПАРТИЙЦИТЕ ИМАШЕ НАЙ-ПРЕКРАСНА СОЦИАЛНА СИСТЕМА --- СПОРТ ЗА ВСИЧКИ И СЛАВА НА ОЛИМПИЙЦИТЕ НИ - ХРАНА ;ЕКИПИ И ПРИВИЛЕГИИ ЗА СПОРТУВАЩИТЕ- ЛАГЕРИ ЗА ПОДГОТОВКА - МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ - ПОТДЪРЖАНИ ЗАЛИ --- ЕЕЕЕХХХХ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 12 неутрален

    0 0 Отговор
    ТОЗИ ЧУВА ЛИ СЕ? МИНАЛАТА УЧЕБНА ГОДИНА УЧИХА 6 МЕСЕЦА, ТАЗИ 3 . ГОВОРИ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ПРОФИЛАКТИКА НА УЧИТЕЛИТЕ!!! ДА НЕ БИ ДА СА БИЛИ ПО 12 ИЛИ 24 ЧАСА НА ПЪРВА ЛИНИЯ??? ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА РАБОТАТА И ЗАПЛАТИТЕ ИМ...... ЗАРАДИ ТОВА ОБРАЗОВАНИЕТО В ТАЗИ ДЪРЖАВА Е НА ТОЗИ ХАЛ,А РЕДИЦА ПОКОЛЕНИЯ СА ИНТЕЛЕКТУАЛНО ОСАКАТЕНИ . ЗА КАКЪВ ЛИ ИНТЕЛЕКТ МОЖЕ ИЗОБЩО ДА СЕ ГОВОРИ,СЛЕД КАТО НАПИРАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ КРАДЦИ И ЧАЛГАРИ ????????????????????????????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове