Last news in Fakti

13 Май, 2021 13:29 2 159 12

Борис Бонев предлага намаляване на служебните абонаменти

  • борис бонев-
  • сос-
  • служебен абонамент-
  • служебни места

Институциите трябва да покажат на гражданите, че те също спазват правилата и могат да се откажат от своите привилегии, каза общинският съветник

Борис Бонев предлага намаляване на служебните абонаменти - 1
Снимка: БГНЕС

Общинският съветник Борис Бонев внесе днес доклад в СОС, в който предлага прекратяване на безконтролно отдаване на паркоместа и ограничаване на безплатно паркиране за държавни и общински институции. Според общинския съветник с намаляването на служебните абонаменти на институциите ще се въведе ред в паркирането, ще се сложи край на привилегиите за институциите и ще се осигурят чувствително повече места за софиянци. Според Спаси София в момента стотици паркоместа, особено в центъра на София, са заети от служебни абонаменти на институциите, с което силно се намаляват местата за свободно ползване на живущи и приходящи.

„Институциите заемат тротоарите, площадите, пътните платна. Присвояват си публичната собственост и я превръщат в личен паркинг без никаква грижа за обществения интерес. От Спаси София предлагаме това да се промени и практически да разкрием стотици нови места за гражданите точно там, където те са най-необходими и дефицитни“, категоричен е независимият общински съветник Борис Бонев. От Спаси София обясняват, че ако предложението им бъде прието, съотношението в паркоместата ще бъде променено, като приоритет ще бъде даден на гражданите. Затова са заложили ясни ограничения за максималния брой паркоместа, които могат да бъдат резервирани и ползвани като служебни абонаменти.

„Предлагам до 40% от местата по дадена улица или паркинг да могат да се ползват от институциите. С това искаме да прекратим порочната практика цели улици и площади да бъдат присвоявани от чиновниците, оставяйки гражданите без никакви места за паркиране. С второто ограничение предлагам максимум до 20% от местата във всяка подзона да могат да бъдат служебни абонаменти. В момента част от подзоните в Синя зона са буквално окупирани от автомобилите на държавни и общински институции“, допълни Борис Бонев от Спаси София.

Според градските активисти най-безочливи в присвояването на публичните пространства са депутатите от Народното събрание, които разполагат с над 230 места на пл. Св. Ал. Невски и зад бившия Партиен дом. Министерски съвет пък разполага с над 100 места върху общински терен при Централната баня, а Столичната община е превзела над 70 места при храм-паметника „Св. Ал. Невски“ и по ул. „Московска“. „Смятам това за недопустимо. Институциите трябва да покажат на гражданите, че те също спазват правилата и могат да се откажат от своите привилегии.

Предлагам тази реформа, за да направим София по-справедлив и екологичен град и за да улесним живота на гражданите“ – мотивира се независимият общински съветник. „Призовавам именно Столичната община да се откаже първа от десетките си места, като това може да стане за пет минути със заповед на кмета Йорданка Фандъкова. Призовавам я да докаже, че е на страната на гражданите и обществения интерес и затова очаквам нейната ясна и навременна позиция!“, категоричен е Бонев.

Борис Бонев допълни, че София отдавна се нуждае от сериозно преосмисляне на политиката по паркирането и мобилността, каквото не е правено от въвеждането на платеното паркиране преди 10 години. През този период моторизацията в София нарасна двойно и правилата за ползване на платеното паркиране отдавна са остарели и неефективни. Същевременно столицата вече се обслужва от три пълноценни линии на метрото, които се пресичат в центъра на града, правейки го лесно и бързо достъпен от всички големи квартали. „Няма причина държавните и общинските чиновници, министри, депутати, общински съветници или кметове да не ходят на работа пеша, с градския транспорт или с велосипед. Аз го правя ежедневно и ги уверявам, че нищо страшно няма да им се случи“, завършва общинският съветник.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Котило

    3 2 Отговор
    И тия са от ДПС финансирани бутани... Паркинги кои ще строи ??
  • 2 Софиянец

    9 1 Отговор
    Да предвидят и подземни паркинги в центъра, положението е нетърпимо вече. Подкрепям винапълно.
  • 3 Joco

    3 2 Отговор
    не ползвам паркинг място в синя зона, но така формулирано предложението излиза, че чиновниците не са граждани, обаче масово ги търсят за услуги, не ходят при консултанти, защото са безплатни,
  • 4 Optimist

    4 6 Отговор
    Проблемът е в прекалено ниската цена на паркомястото за час в синя или зелена зона. 2лв. на час не спират никой, който е решил да слезе на кафе с кола в центъра. Казвам го като живущ в синята зона. За нас пък 150лв на година също е прекалено евтино (12лв на месец). В края на краищата паркирането в центъра трябва да е достатъчно скъпо, за да се насърчава ползването на градски транспорт. Навсякъде по света е така. Може и да не съм много прав точно сега по отношение на ковид ситуацията и ползването на граски транспорт, но при неепидемиологична обстановка цената на синята зоната трябва да бъде ориентирана в посока редуциране на трафика в центъра.

    Коментиран от #5

  • 5 Azz

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Optimist":

    Не цената за паркиране е проблем,а липсата на паркинги.Търтеите от градска мобилност просто чертаят едни линии,забиват колчета и печелят от това ,което поколения в течение на години са направили.
    А за цената - давам пример за Малага,в центъра,на пристанището и на още много други места има подземни и надземни паркинги в изобилие,а цената е едно евро на час!В кварталите навсякъде,където има възможност са обособени места за паркиране - безплатни!
    Спазваш ли правилата/в случая си максимално улеснен/ нямаш проблеми.
    Тук мафията накара целият град да плаща за дупки и разбити улици!!!

    Коментиран от #6

  • 6 Ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Azz":

    поздрави от Малага, прав си на 100% ! Това което си написал е актуално към днешна дата 13.05 : ))))

    Коментиран от #8

  • 7 Цако Даков

    0 0 Отговор
    Ако човек има малко повече свободно време и се разходи из идеалния център ще види много гаражи, преустроени в кафенета, магазинчета, фризьорски салони и други подобни. На принципа "Бутик се набута в будка". И всичките им собственици реват, че няма паркоместа! Ами няма!

    Коментиран от #9

  • 8 Azz

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ха ха ха":

    Благодаря,преди година и нещо бях на гости там една седмица.Първото нещо,което ме впечатли беше организацията на движението.Със зелена вълна на светофара минаваш половината град за няколко минути..
    Ама тамошните управници не крадат като тукашните...
  • 9 никой

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Цако Даков":

    Абе тоя номер отдавна остаря.От поне 6-7 години не става така.Проблема е ,че на място с къща ,вдигат блок.Преди това е имало един,или два автомобила, след построяването на блока стават 30.Блока с десеина-дванадесет паркоместа,които естествено не влизат в цената на апартамента,а тия които са си ги закупили,ги отдават под наем за да ,,избиват" Ей това ни е нас простотията и далаверите.
  • 10 ха ха

    2 4 Отговор
    За да може да си паркира безплатно, нали?? Бонев е тарикат на дребно от край време. Същия като Богомил Бонев.

    Коментиран от #11

  • 11 Мунчо

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    Бонев предлага точно обратното - да не могат както сега, да си паркират безплатно слагайки си значе "Не важи за автомобили на МВР", например...
  • 12 пак аз

    2 0 Отговор
    нищо не може да спре ДАЛАВЕРАТА. Н И Щ О. Навсякъде се паркира с разни бележчици от МВР визитни картички специални знаци че е платено на еди кой си който се отчита на друг еди кой си и за това няма места. Как си представяте че онзи който работи в центъра плаща всеки работен ден през годината еди колко си лева на час. Тук е далаверата а не няколко места за служебно паркиране. Така наречените нагледци няма да изчезнат те са като дървениците и хлебарките винаки оживяват каквото и да стане
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове