17 Май, 2021 09:56 3 847 29

Концесионерът на „Смокиня“: Няма да има нощно заведение за 2500 души, а луксозен бийч бар

  • плаж смокиня-
  • бетонни блокове-
  • концесионер

Схемата е заверена в Министерство на туризма на 10 май, ден преди правителството да се смени

Концесионерът на „Смокиня“: Няма да има нощно заведение за 2500 души, а луксозен бийч бар - 1
Иван Алексиев Снимка: БГНЕС

Месец след поредицата от проверки, глоби и актове, дейностите на плаж „Смокиня“ край Созопол продължават, съобщи бТВ.

Бетонни блокове стоят върху пясъка. Концесионерът обясни, че те се наричат бетонни пети, ще бъдат вградени в пясъка и върху тях ще бъде поставена метална конструкция. Върху нея ще бъде сглобена и дървена конструкция.

Така, на практика, не се излива бетон на плажа, което е забранено, но блокчетата дават възможност за изграждането на масивна постройка върху плажа.

Преди месец след обществено недоволство, че багер разкопава защитените дюни, дейността беше спряна, а концесионерът глобен, не заради дюните, а защото новата схема не била съгласувана. По непотвърдена информация, в Министерството на туризма е постъпило искане за нощно заведение за 2 500 души.

„Няма да се гради нощно заведение, няма да се изгражда „Бедрум“ или „Какао“ или каквото и да е друго. Изгражда се луксозен бийч бар, с луксозен ресторант, работното време ще е до 2 ч.“, каза Иван Алексив, концесионер на плажа.

По думите му по схема на плажа ще има три заведения, съгласувани са с архитекта на общината и са внесени – „без забележка“.

„Ако има някой, който може върху 100 квадрата РЗП може да ме научи как да побера 2500 души, аз съм готов да го изслушам. Поколението на плажовете се смени, в момента плажовете се посещават от 4 поколения – моето, което иска шезлонги и чадъри, тишина и спокойствие. Второто иска увеселителни заведения с коктейли и музика. Третото иска детски и кътове. Хората, които искат диво къмпингуване са против изграждането на това заведение “, допълни той.

Екологът Спас Узунов от „Биоразнообразие“ заяви, че хората, които са против, са тези, които не искат да има „кочина на плажа“.

Къмпингар е поискал официална информация от Министерството на туризма какво ще се строи.

„Последно получих новата схема, която е одобрена. В нея виждам 2 петна на заведения, които смятам, че ще бъдат обединени в едно. Много е важно пред къмпинга да има свободни зони, защото хората, които са на къмпинга, те си ходят с чадъри, миналата година нямаше място и бяхме един върху друг“, разказа Атанас Мерджанов, къмпингуващ.

Схемата е заверена в Министерство на туризма на 10 май, ден преди правителството да се смени. А в социалните мрежи хората пишат иронично: „Индиректното бетониране на плажовете е по-екологично и хуманно.

От екоинспектората казаха, че схемата на преместваемите обекти е съгласувана, като местоположение, за да не засегне пясъчните дюни. А дали е строителство преценява Община Созопол.

След излъчване на материал по темата – Министерството на туризма излезе с реакция: „По разпореждане на министър Стела Балтова МТ ще извърши незабавна документална проверка и инспекция на място“.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахалук

    50 1 Отговор
    Луксозен бийч бар за 3000 човека...

    Коментиран от #8

  • 2 Разбира

    33 3 Отговор
    ти чутората от луксозен бийч бар ?!
  • 3 ТаУмВзе

    53 2 Отговор
    Поредната мутра концесионер, който сипе бетон и после се чуди що няма хора. Никой вменяем няма ви стъпи бе.
  • 4 Милия ми той

    48 1 Отговор
    Невинни бетонови блокчета и над тях масивна постройка? Браво. Рибите са в морето а простите в полето.
  • 5 Лукс

    35 3 Отговор
    за такива потомствени комунисти , яли на вестници и ср ли из градината , крали и грабили безмилостно ! Мерси от "лукса" и плаващите лай а в морето !
  • 6 Румен

    39 0 Отговор
    Запомнете. 10 дни преди да падне правителството. Някоя калинка е напълнила куфарчето. Бутане веднага, или взривяване
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 валентин

    6 16 Отговор
    ЧОВЕКА САМО 100 КВАДРАТА ИСКА ДА ПРАВИ БАР А ВИЕ РЕВЕТЕ ЧЕ ИЗОРАЛ ДЮНИТЕ, А ТОЙ ЧОВЕКА ЩЕ ГИ ПОСАДИ КУСКУС И МАКАРОНИ ЗА ДА ИМА КАКВО ДА РАБОТЯТ (с грижа за персонала) КОГАТО НЯМА ТУРИСТИ.
    ИКОНОМИКА ТРЯБВА НА ТАЯ ДЪРЖАВА ЕЙЙ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рени

    25 0 Отговор
    До кога ще се раздават на сульо и пульо, достатъчно. У нас има заведения за целия китайски народ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Стига вече

    32 1 Отговор
    Да се освободи пясъка само за плажуване.Никакви конструкции, никакви бетони.Такова алчно чудо като тези, няма никъде по света.Който иска да строи, зад плажната ивица.Искат и държавата да плаща за чадърите.Този бар сигурно ще е дом за наркоманите.Забрана за всички концесии и свободни плажове.
  • 14 стоян георгиев

    3 15 Отговор
    атаката срещу туризма ни идва винаги от вътре.затова и има сериозен спад.докато в българия не се създаде ясна и точна стратегия за морския туризъм и не се спазва ,разни екологчета и политически подкрепяни лица ще атакуват туризма ни ,а местните фенове на гърция с дебелите шкембаци ще адмирират.та разрушиха бизнеса на слънчев бряг сега е ред на периферията.на шкембелиите дето си представят морската почивка като лежане на плажа и плюскане на корем ще кажа че има и други видове туристи ,които се извън тяхната концепция и хич не са малко.за въпросните трябват места за развлечение,свързано с нощен живот и съответстващите за това събития.

    Коментиран от #17

  • 15 surat

    21 0 Отговор
    тоз като му видиш селския сурат веднага става ясно че някой го ползва като параван от бандитите крали 32 години българия .
  • 16 Реалиста

    0 7 Отговор
    Никакви Министерства, никакви експерти.Концесионера е човека, който ще каже какво и как ще строй. Министър Стела Балтова МТ, ще ти каже на тебе какво да правиш.Умник си ти, ще направиш каквото кажеш.
  • 17 име на гост

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    СтоЕнчо, да бе турил една точка за разкош бе джанъм. Вместо да ръсиш тук туй дет го нямаш, марш веднага в началното училище. Относно това кой къде и как иска да почива.........хммм, пак не е ваша работа! Имат си хората претенции и възможности и сами си правят сметката. Едните били пушачи и наркомани, другите дебели, третите схемаджии, ми така е! Всеки решава сам за себе си, но това което господин концесиомутоподобния ръсеше сутринта ми дойде в повече! Как па не се наядохте толкова години бре? То па бива да си нагъл и нахален, ма на тоз джентлемент шапка му свалям. Само като му видиш дрескода с тия злата и пръстена с рубина и ти иде да му идеш у вип-лукса, ама друг път. Отнава заради вратички в закона оставени от знаем кой, плажа се превръща в бетонена плантация. Татуирани анаболени човечета и свлечени хелорон и силикон кухи лейки ще си придават важност от смрадливите барбарони на които са се опнали. Живот на кредит и задник без пари е мотото. Жалка картинка на една нещастна соц. държавица управлявана от овчари и еднокнижници. Помнете ми думата, че след години яко тротил ще се ползва за разчистването на тия вип кочини! Лошото е ,че кочината във хората няма как да се изкърти!

    Коментиран от #21

  • 18 Гост

    12 0 Отговор
    Плажа да не е на майка му на тоя концесионер-измекяр?
  • 19 един от многото

    12 0 Отговор
    Бийч бар , бар на брега или , бар за кучки.
  • 20 Лост

    11 0 Отговор
    И каква е разликата от бетон излят на място и бетон излят на друго място и после заровен в пясъка?
  • 21 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #17 от "име на гост":

    дрогар ю само да те питам ,що говориш за толерантност като не си такъв,що пишеш за справедливост като не си справедлив ?никои не ви пречи дрогар да ходите в гърция да търкаляте шкембаци по шезлонгите там и да набивате гаврос или домати от лидъл.живота си е ваш и щом тва ви прави щасливи няма лошо,но има и друг тип туристи дрогар.татуирани ,с пръстени ,с хелорони и други без хелорони дето искат да ходят на море и да се забавляват .тва че ти нямаш тази енергия,смелост и отношение не значи че всички са като теб дрогар.та на теб никои не ти пречи да чревоблудстваш в гърция ,но защо пречите на другите?що бе?дали съм татуиран и дали имам пръстен си е мои личен проблем както твоя шкембак си е твои такъв.само че когато ти премахваш моя вид туризъм вече е съвсем друго .дали го разбираш тва ,а дрогар?българия дрогар не е гърция.тук няма 14000 линеини км плаж ,няма 1000 вида риба и охтоподи,няма 6 милиона живеещи на брега местни,но имаме един приятен климат лятото както и създадохме традиции в развлекателния туризъм,тва храни дрогар около 500000 българи,много от тях нямат татуировки нито са с пръстени и тва трябва да се уважава и държавата да изгради стратегия за въпросните.само че с такива шкембелии като теб няма как да стане.идва един да гради и веднага се пръкват 100 като теб с идеята да се бутне.дори обаче да се бутне ти пак на българското море няма да доидеш дрогар.просто тук твоя сюжет го няма!

    Коментиран от #26

  • 22 аман от дебили

    14 0 Отговор
    На такива перачи на пари трябва да им прекратяват концесиите. Имат 100 основания за това.
  • 23 Трепач

    11 0 Отговор
    Диви субекти, алчни месари това представляват всичките ни "концесионери" и за това трудно можеш да им обясниш какво е природа, какво е туризъм и защо трябва двете да са ръка за ръка. То знае само да пие и плюска.
  • 24 Ицо

    8 0 Отговор
    АМА ТИЯ БЕТОННИ БЛОКЧЕТА СА НА БЛАЖА БЕ КАУНЬ НИКОЙ НЯМА ДА СТЪПИ ТАМ
  • 25 реалист

    9 0 Отговор
    Ха, защо му е на този бар за 3000 души? От тази година чуждестранните туристи у нас ще са по малко от 2195 души. Презастроиха брега и хората не се интересуват вече от България. Даже и пияндетата от Англия вече ги няма.
  • 26 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Стоянчо, виждам че защитаваш частния бизнес, който иска да унищожи до край природата, само и само да трупа пари. И не знам защо оприличаваш другия коментатор на шкембелия? На мен шкембелии ми приличат всички мазни печалбари и концесионери, дето нямат капка съвест и интелигентност. Те никога няма да се удивят на красотата на природата, да заснемат един красив изгрев или подводна снимка. Или да вземат едно морско раче в ръката си, да му се порадват и да го пуснат в морето да си живее. Никога няма да погледнат в нощното небе и като видят звездата Бетелгейзе от съзвездие Орион, да си зададат въпроса, дали в момента тя съществува, след като светлината от нея, която виждаме е тръгнала от нея преди 700 години? Въпрос на ценностна система! Не всичко е пари, бетонни блокчета и кюлчета, татуировки и шкембаци! През 1970-те се изгради концепция за изграждане на панорамни пътища по черноморието - като пътуваш да виждаш морето. Така беше направен и т. нар. шофьорски плаж - дето е на Алепу. Сега всичко е разграбено от печалбари. Трябва да има някаква граница на човешката простотия! Купи си един бинокъл и погледни поне 100 метра по-далеч от бетонните ти блокчета!
  • 27 Само казвам

    5 0 Отговор
    Тоя си е опекъл работата.Върви с парите напред и всичко е заобикаляне на законите и става негово.Тоя не признава законите,нарушава ги и наглостта му помага да си постига своето.Достатъчно е да разберете от къде е родом,от къде е дошъл и връзките му с една фамилия от град Созопол и ще разберете,че тоя човек не е читав.
  • 28 ВЪПРОСИ

    4 0 Отговор
    ЗАЩО ЛИ ДОСЕГА НИКОЙ КОНЦИСИОНЕР НА ПЛАЖ НЕ МИ Е НАПРАВИЛ ДОБРО ВПЕЧАТЛЕНИЕ , ЗАЩО ЛИ ВСИЧКИ ТЕ МИ ПРИЛИЧАТ НА МУТРИ, ЗАЩО ЛИ ГУСПУДА МИНИСТРИТЕ СИ ХАРЕСВАТ ТАКИВА "БИЗНЕСМЕНИ"?? РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТ ГЛАВАТААААААА!!!!!
  • 29 дедо ви

    1 0 Отговор
    ...е такива ганьовци е.ха майката на българското черноморие.....това не е туризъм
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове