ФАКТИ.БГ
  • гори-
  • земи-
  • ловни територии-
  • ловни стопанства-
  • длс-
  • зелени закони-
  • ловен дом

Мастити бизнесмени притежават гори и ловни територии, равни на 6.4% от площта на България

Държавни земи и гори с площ над 470 000 дка са затворени за гражданите чрез огради, които са под контрола на около 50 частни фирми

Публикувана: 17 Май, 2021 11:20
46 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7489
Мастити бизнесмени притежават гори и ловни територии, равни на 6.4% от площта на България - 1
Снимка: Зелени закони
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 38 гласа.

Ловни концесионери се разпореждат с около 7 милиона декара земи и гори, които представляват 6,4% от площта на държавата. Стопаните са близо 170 фирми, сред които тези на бизнесмените Валентин Златев, Цоло Вутов, Румен Гайтански, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Гриша Ганчев, Христо Ковачки и др, сочи проверка на сдружението "Зелени закони", споделена от вестник "Сега".

"При липсата на обществен контрол ловните концесии водят до пълна феодализация на горите и ловните територии чрез ограничаване на обществения достъп посредством ловни огради, административни заповеди и жива охрана, чрез непрозрачно обсебване и ползване на публичните ресурси (гори, дивеч, сгради) за сметка на държавата, чрез нагласена приватизация на сгради и т.н.", предупреждават от екосдружението.

Преобладаваща част от ловните паркове в България са разделени на стопански райони, в които грижата за дивеча се извършва от местните ловно-рибарски сдружения. По договор те заплащат на държавата около 1 лв. на хектар под формата на вноски за стопанисване и за ползване на дивеча. Отделно имат задължение да извършват и определени инвестиции, включващи защита от бракониерство, засяване на фуражни култури, подхранване на дивеча и т.н.

Основният проблем при това отдаване на територия спорадичните конфликтите между ловците и останалите ползватели на гората, дължащи се на временното ограничаване на достъпа в дните, в които се провежда лов. "Проблемът е разрешим чрез повече прозрачност, но държавните горски стопанства, които са отговорни за контрола върху ловните дружинки, не виждат икономически интерес в това, тъй като вноските на ловните дружинки не постъпват в бюджета на стопанствата, а в Изпълнителна агенция по горите.

Държавни земи и гори с площ над 470 000 дка са затворени за гражданите чрез огради, които са под контрола на около 50 частни фирми, пише екоорганизацията "Зелени закони", като се позовава на справка

Вторият начин за концесиониране на ловни терени е те да се отдадат чрез конкурс, в който могат да участват, както частни юридически лица, така и държавните ловни стопанства и ловно-рибарските сдружения. Отдадените към момента участъци са с обща площ 4,3 милиона декара или 1/10 от всички горски територии, като 99% от тях се управляват от над 150 частни фирми. Сред най-големите концесионери са фирмите "Етрополски бук" и "Експрес-Турс" на бившия депутат Емил Димитров (над 140 000 дка в Етрополе, Шерба и Несебър), "Гимел" на Гео Дундаров (близо 120 хил. дка в Еленския Балкан), "Асарел-Медет" на бизнесмените Цоцоркови (близо 120 хил. дка в Панагюрище), "Ви Ай хънтинг", свързана с Христо Ковачки (над 80 хил. дка в Странджа и Рила), "Ловен комплекс Бялка" на Гриша Ганчев (близо 70 хил. дка в Ловеч).

Третият начин, с който ловни стопанства се отдават на частни стопани, е договорът за съвместни дейности. Чрез тях държавните ловни паркове споделят инвестициите „споделят“ с частния партньор всички инвестиции, разходи и приходи при развитието на ловностопанската дейност. Чрез такива договори е феодализирана площ от близо 3 милиона дка, което е близо 7% от всички горските територии в България. "Средните цени, формиращи се от размера на ежегодните инвестиции, са около 20 лв./ха. Ако фирмата успее да покрие този разход със сходни по размер приходи, то „феодализацията“ на стопанството на практика излиза безплатна", алармира екоорганизацията "Зелени закони".

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 38 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ДПС И ГЕРБ ЗА ЖАЛОСТ СА МАФИЯА И АКО Н
1 Отговор
ЗНАЕМ ГИ КОИ СА.. ГЕШЕВ СПИШ

Коментиран от #16


Оценка:
-5 +113

Бесен Язовец
2 Отговор
Добре, че са тези бизнесмени дето пазят дивеча и горите от канибалите по селата, по полека с ловните стопанства и инвестициите които се правят там не са никак малко!

Коментиран от #12, #24, #26, #43


Оценка:
-89 +7

българин
3 Отговор
Ето го списъкът на крадливите олигарси, подпирали безсрамно корумпирания режим на Джипко.

Оценка:
-3 +88

българин
4 Отговор
Ето го списъкът на крадливите олигарси, подпирали безсрамно корумпирания режим на Джипко.

Оценка:
-3 +51

Васил
5 Отговор
Познайте тези мастити бизнесмени с кой диктатор са свързани?

Оценка:
-1 +79

Професора
6 Отговор
В ловно стопанство ще убиеш женско прасе обаче ще ти излезе на носа, а не като оня от дружнката дето го рекламирахте тук как бил убил 5 свинки една слад друга половината женски!

Оценка:
-30 +7

Цветопроизводител
7 Отговор
Колко ли "оранжерии" са направени в тези затворени стопанства?

Оценка:
-0 +71

Asdfg
8 Отговор
Гешеееееееев,спиш ли? Гешевееееев,къде е Ритона? Гешееееееееев,ОПГ ГЕРБ кога? Гешееееееев,има ли чушкопеци?

Коментиран от #13


Оценка:
-1 +69

Бойко Борисов
9 Отговор
кво стаа тука ве? Нашите фирми порят комунистите и наивните глупаци , които ми вярват , хайде викайте , аз съм Сталин на пишман демокрацията негооодници , мен ли ще сваля те от власт???

УЖАС!

Коментиран от #35


Оценка:
-28 +1

От мошеник
10 Отговор
нагоре и БКП котило !

Оценка:
-3 +24

Псевдоним
11 Отговор
Окупатори.

Оценка:
-2 +30

оня с коня
12 Отговор

До коментар #2 от "Бесен Язовец":


Абс. съгласен - ако не са тия Огради и Охранители,Дивечът не само ще бъде Изтрепан и Изяден от Мургавите,но и Дърветата ще бъдат изсечени и продадени без Остатък!

Коментиран от #15


Оценка:
-31 +11

Бойко Борисов
13 Отговор

До коментар #8 от "Asdfg":


Гешев МЕЕЕНЕЕЕ няма да ме пипне щото аз го извадих от село и го издигнах, вийте комунисти , Гешев няма мърдане , а моите чакали ще ви разкъсат....

УЖАС БРАТЛЕ , УЖАС ТИ КАЗВАМ , 12 ГОДИНИ БОКОТЪПИЗЪМ И МАФИОТИЗИРАНА СТРАНА , БЕТЕР ОТ КОЛУМБИЯ НИ НАПРАВИ ТАЯ БАНКЯНСКА МИЗЕРНА ДУШИЧКА ГЕРБАВА ГНУСНА И ЛЪЖЛИВА.

Оценка:
-1 +25

Ивето
14 Отговор
Всичко това ДА СЕ КОНФИСКУВА ВЕДНАГА, през 1989 год. всичко беше държавно.Как ги придобиха.....

Коментиран от #41


Оценка:
-2 +36

Бесен Язовец
15 Отговор

До коментар #12 от "оня с коня":


Баш баш да ходят да бият благороден елен и припути да ги напипа частната охрана с АТВ и горските. В тези стопанства цяла зима животните се хранят с картофи, сено... и говорим за тонаж и всеки ден ходене!

Оценка:
-16 +12

От Швеция
16 Отговор

До коментар #1 от "ДПС И ГЕРБ ЗА ЖАЛОСТ СА МАФИЯА И АКО Н":


Има разрешение на "феодалните владения"?
Трябва закон с който да премахнат тези табели ,
"влизането забранено"?
да добавят, в закона, че къмпингирането е позволено ,
до една нощ на едно и също място,
също така брането на гъби и горски плодове ,
навсякъде в природата?
Така е в Швеция ,няма огради ,
от кой ще се ограждат питам аз????????????
Правото на достъп в държавните площи,
е задължително ,
без значение, кой ги арендира и за какво?

Коментиран от #40


Оценка:
-2 +31

Хаха
17 Отговор
Само един Пиночет, трябва на България.

Оценка:
-1 +22

Българка
18 Отговор
"Държавни земи и гори с площ над 470 000 дка са затворени за гражданите чрез огради, които са под контрола на около 50 частни фирми"
Тази гавра с българите, трябва да бъде преустановена. Държавната собственост е собственост на народа. Да се преразгледат концесиите и се прекратят договорите! А тези ,които са злоупотребили с правата и нарушили задълженията си- на съд и в затвора

Коментиран от #19, #32


Оценка:
-2 +35

Горския
19 Отговор

До коментар #18 от "Българка":


Е няма да се разхождате в горските стопанства утре като те порне прасето през дебелия търбух ще плчеш защо никой не съблюдава !

Коментиран от #21


Оценка:
-19 +4

Ииии
20 Отговор
Георги Гергов, Делян Пеевски, Бригадир Аспарухов, Тихомир Трендафилов, Цветелина Бориславова и тн. Голяма част от тия мошеници са собственици и на тн малки ВЕЦ построени около и в заграбените територии, които досъсипват реките и потоците, като прибавите и заустването на фекалиите в близкото дере, и сметището за битови отпадъци в съседното и тоталното укриване на данъци, прането на пари, дивашкото отношение към флора и фауна, въведените феодални права на и около заграбените територии, герберасткото покровителство от ниво Банкя, и като обобщите всичко ще получите картина Бг преди 04.04.2021.

Оценка:
-1 +31

баба Меца
21 Отговор

До коментар #19 от "Горския":


То ако е за порване аз мога на адреса ти да дойда! Що ще плашиш хората с грухчо!

Коментиран от #22


Оценка:
-2 +16

Горския
22 Отговор

До коментар #21 от "баба Меца":


Като дойдеш да не те посрещне товарния влак кручке?

Коментиран от #25


Оценка:
-14 +3

перничанин
23 Отговор
Първо, това "отдаване" започна още при СДС и БСП, лошото е, че следващите не взеха мерки.

Оценка:
-0 +18

пазят
24 Отговор

До коментар #2 от "Бесен Язовец":


ли "пазят". Бракониер до бракониер от "наши" хора. И изсякоха горите, а ти се чуди защо са тези "промени" в климата и откъде идва "чистия" въздух, който дишаме.

Оценка:
-2 +20

баба Меца
25 Отговор

До коментар #22 от "Горския":


Момко, аз товарния влак го спирам с ръка и му изяждам въглищата! Представи си кво ще правя с теб!

Оценка:
-2 +14

Обесен Язовец
26 Отговор

До коментар #2 от "Бесен Язовец":


Не пиши лъжи и измислици. По морето например е взет само дивеча на концесия но не пускат никой да преминава. Има ограда обикаля охрана и са набили капани за пукане на гуми. В гората са направени ВИП имения напълно незаконно. Секат се дърва събират се билки и гъби. Редки видове дървесина се изнасят за Гърция и Турция за луксозни мебели. Има и няколко кариери за вадене на планински камък за строеж на къщи и огради. Дивеча се бие само то тях и се продава на европейски ресторанти. Сега като беше свинската чума бяха набутали стотици трупове на дива свиня в едно дере което свършва след няколко километра в близкото село. Това се знае със сигурност а не са само приказки. Тези са едни престъпници и трябва да бъдат премахнати от тези територии. Само грабят нищо друго не правят.

Коментиран от #27, #28


Оценка:
-2 +26

Бесен Язовец
27 Отговор

До коментар #26 от "Обесен Язовец":


Кви гъбари, кви билкари, кви иманяри, нали се организират гонки утре като падне труп кво става? Дървесина се реже под строг контрол и се режат само дървета след миналиа преди това комисия!

Коментиран от #29


Оценка:
-20 +3

остави го
28 Отговор

До коментар #26 от "Обесен Язовец":


да кашля и да се чуди защо не минава кашлицата му!

Оценка:
-1 +11

абе ти
29 Отговор

До коментар #27 от "Бесен Язовец":


вярваш ли си или просто си гърбав!

Коментиран от #31


Оценка:
-2 +12

Gamera
30 Отговор
По цял свят има горски стопанства заградени само на Андрешко от България му пречат мрежите!

Коментиран от #37


Оценка:
-17 +2

Бесен Язовец
31 Отговор

До коментар #29 от "абе ти":


Профан обаче знаеш да плямпаш лаладжия!

Коментиран от #33


Оценка:
-7 +3

перничанин
32 Отговор

До коментар #18 от "Българка":


То само ловните стопанства да бяха, ами хижите в национални паркове. Аз знам поне 3 големи хижи , на които в момента се мъдри надпис " Частна собственост, хижата не приема гости" . Отделно, кой и как издава разрешителни за строеж в природен парк?!!? Това с изсичането на дървета в природен парк , хептен не ми го побира акъла. Има много трески за дялане, чудя се на кой политик ще му стика да започне изриването на тези Авгиеви обори. Който се хване с тази задача, печели моя глас пожизнено.

Оценка:
-0 +20

Кремъклийката
33 Отговор

До коментар #31 от "Бесен Язовец":


Язо, стой си на хранилката и не се показвай до оградата, че сезонът за вреден дивеч е целогодишно.

Оценка:
-3 +8

Простанесова Балканска
34 Отговор
Не трябва да има ловни стопанства искам всичкия дивеч да е обшествен и да го изядем

Оценка:
-5 +3

На всеки
35 Отговор

До коментар #9 от "Бойко Борисов":


Стълб по един обесен от София до Бургас. Само така ще се оправим, ама няма да стигнат стълбовете!

Оценка:
-0 +13

ами
36 Отговор
От както демократите решиха, че държавата е лош собственник, а бизнесмените-добър, е тъй. И по тая логика, колкото един бизнесмен е по-мастит, толкова по-добър стопанин е. 'Що ревете ?

Оценка:
-0 +12

Обесен Язовец
37 Отговор

До коментар #30 от "Gamera":


Да има. Но или са на частна земя купена с прозрачни процедури пари и ангажименти за развитие. Или концесията е истинска а не заграбена за без пари. В Германия на много места например достапа по съществуващите пътища е свободен но жална ти майка ако тръгнеш да ловуваш или да ловиш риба. Ти не виждаш ли по имената на феодалите че само за крадци и мародери става въпрос? Един от тези ми покажи читав.

Оценка:
-2 +9

Шумкарските
38 Отговор
Наследници си поделиха България . Не са предвидили, че ще страдат, те и котилото им! Страх ги е от Бог, за това се осланят на църквата, но тя църквата, е безсилна. Шумкарски феодализъм, е в България ...

Оценка:
-2 +7

Димов
39 Отговор
Служебното правителство трябва да остане постоянно.
Само тогава ще бъде ликвидиран мафиотският октопод ГЕРБ.

Оценка:
-2 +13

лара
40 Отговор

До коментар #16 от "От Швеция":


ТОВА Е ЕДИН СВЕСТЕН КОМЕНТАР, А НЕ КАТО ДРУГИТЕ - ПОПЛЮВКОВЦИ
голяма част от концесионерите, изключвам, мутрите, опазиха гори, дивеч, сгради...те са длъжни по договор да оградят ловните полета, да хранят животните, да опазват горите...браво на тях, поддържат в идеален вид ловните къщи като истински стопани

как да те пуснат байно да къмпингуващ, нали ще запалиш гората бе, има си определени места за къмпинг, а не където на теб ти сее присра.о....

Коментиран от #44


Оценка:
-8 +1

ДС мафия
41 Отговор

До коментар #14 от "Ивето":


Държавата бяше тяхна, гений.

Оценка:
-1 +3

Анонимен
42 Отговор
Има го.По зъл съм от него.По опасен съм от Хитлер.Просто няма последователи.Такива експерименти са ми в главата за тези,че д-р Менгеле ще ви се стори като личен лекар.

Оценка:
-0 +2

43
Този коментар е премахнат от модератор.
пак не разбрал
44 Отговор

До коментар #40 от "лара":


Та, като изключиш мутрите, кой остана ? И кава е разликата м/у концесионер и мутра ?

Оценка:
-0 +5

Ние
45 Отговор
Горите трябва да са държавни ,това е нашето богатстмо и за да имаме чист въздух и почви и вода! И какви са тия турчоля,дето са изкупили толкова стотици хиляди декари българска земя? Кой им разреши? Българи имат ли закупени стотици хиляди декари в Турция??? Новото правителство да вземе мерки и да се спре гаврата с България!!!!!

Оценка:
-0 +5

Алооо
46 Отговор
Национализация! Всичко е крадено и придобито чрез измама! Зад решетките!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Доналд Тръмп
Президентът на САЩ коментира поредния атентат в Лондон
С терористите трябва да се действа по-твърдо"

Още бисери
ТОП 5