Last news in Fakti

29 Януари, 2013 13:22 2 512 6

Борисов: Трябваше да участвам в този театър /Обновена/

  • борисов-
  • американска търговска камара-
  • белене-
  • референдум

Референдумът

Проведохме за първи път и референдум. Близо 90% от българите гледаха, че тази тема не им е интересна. Или са против или не им интересна. Считам, че ако занапред се правят референдуми, дай Боже да са повече, трябва да се подбират теми и те да са важни за цялото общество. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на работен обяд с представителите на Американската търговска камара.

И не случайно в Конституцията на България е казано, че по подобни теми дали да се гради един ядрен обект, това е работа на изпълнителната власт. И тук разбира се винаги съм казвал, че моят предшественик Станишев голямо уважение и благодарност от 2006 г. до 2009 г. той не подписа за АЕЦ "Белене". В това отношение помогна много, каза Борисов. Разбира се след това заради партията си или политиката си похарчихме 20 милиона лева по този референдум, трябваше да играя този театър, поясни Борисов. Разбира се няма да спра да му напомням за тези стотици милиони, близо милиард, които са изхарчени през това време. Похарчени за един гьол, каза Борисов.

Той покани посланиците да прочетат министерското постановление.  "А той ми вика не сме дали пари от бюзджета", заяви Борисов по повод отговорите на Станишев. Щом Дянков се изнервя може да си представите каква е тежка ситуацията. Ние като партия се старахме максимално да не се намесваме в този референдум. Но има гражданска свобода всеки да гласува както намери за добре, допълни Борисов.

За Белене - на нас ни трябват още 300 000 милиона

Срещу това лоби което се оформя в Европейския парламент „за” и „против”, все по-тежко ще става. Ние сме категорично че ще си направим 7 реактор от  АЕЦ „Козлодуй”, пети и шести ще бъдат удължени.

Въглищата са добра диверсификация Още са скъпи но в един момент при критична ситуация винаги държавата може да удържи с електричество от тези централи - някъде в момента около 12-13 000 мегавата произвеждаме, 500 мегавата държим затворени - няма пазар. 1000-1500 мегавата изнасяме - и за другите нямаме пазар. Ако прием че днес беше построен АЕЦ „Белене”, както твърди Румен Овчаров, щяхме да имаме още 2 хиляди мегавата, които нямаме какво да ги правим. БСП излизат и лъжат хората – ще продаваме ток, ще станем богати, ще паднат цените на тока.

Той каза още, че в понеделник ще има среща с американска компания във връзка със спорта, но не пожела да даде повече подробности.

Не бих могъл да говоря за дългосрочната работа по простата причина че предстоят избори. За заявката на социалистите да строят Белене по финансовата рамка на държавата за следващите години ако се започне тази авантюра с пари от държавния бюджет отново – защото те даваха от бюджета на България и то стотици милиони – и продължаваме да имаме да връщаме на Париба 400 млн май месец – за финансовата стабилност аз не гарантирам.

Спазване на финансовата дисциплина

Мога да гарантирам ако победим на изборите. Защото 4 години ние спазваме финансова дисциплина, която е пример и високо оценявана от европейските комисии и всички европейски страни. Нисък бюджетен дефицит години наред запазени са ниски нива на външния дълг и спазване на Маастрихтските критерии. С това могат да се похвалят само няколко страни в ЕС. И аз се надявам под председателството на Ирландия всички да си покрият в ЕС Маастрихтските критерии така като ние си покрихме  критериите на Шенген. И да има един стандарт за приети решения на Европейския съвет и на Европейския съюз и всички да ги спазват защото аз продължавам да считам че големите проблеми в Европа дойдоха от неспазването на тези критерии.  Когато държавите си позволяват да харчат повече отколкото произвеждат – а ние в това отношение приехме принципа на Германия колкото произвеждаме, толкова харчим – рано или късно този дефицит някой трябва да го плати. Няма безплатни обеди и днешния сигурно някой го плаща. Така че колкото повече пари се наливат в нереформирани дейности толкова след това следващите поколения плащат. Затова нашата позиция в Европейския съвет е категорично такава.

10% плосък данък, 20% ДДС, ниски такси, нисък бюджетен дефицит, добри рейтинги, добра оценка на Европейската комисия. Всеки дърпа чергата си и иска повече пари, големите държави донори в ЕС вече не им се дават така лесно милиарди. И във Великобритания докторите и учителите искат по-големи заплати, и в Германия и във Франция и в Холандия искат. За това с финансовия пакт и мерките, които важат от 2013 година се прави една добра крачка, една добра стъпка държавите в ЕС да станат дисциплинирани. Аз винаги съм считал, че това не изземва суверенитета на държавата. Защото когато закъса държавата при тази взаимосвързаност на икономиките и финансите в Европа, щом като не искаш да те контролират, няма да искаш и пари. Сега испанците горчиво плащат дълга. Много е лесно да кажеш на хората ще давам заплати и ще откривам работни места, откъде и кой ще го плати при 0,2% ръст на икономиката.

Борисов отбеляза, че на днешната среща присъстват 250 американски компании, тъй като между двете страни има „много партньорство”.

Атентата в Сарафово

Няколко важни събития станаха в България в близко време, не мога да не мина през тях защото те бяха много ключови, но особено атентата в Сарафово. Това беше огромен риск за българския туризъм за българската икономика, изобщо за бъдещето на цял сектор, от който бюджета има немалки постъпления. Тук искам да благодаря на европейските, израелските колеги, част от арабските служби, които ни помогнаха много и помагат да стигнем до извършителя. Направено е много и очаквам в скоро време да имаме обобщен вариант.
 

Покушението над Ахмед Доган

Посегателството, покушението, атентата - не съм юрист и не мога да формулирам по най-добрия начин – то е недопустимо и се отрази тежко върху всички българи. Това е нападението върху Ахмед Доган по време на партийна среща. Сами виждате и тук в тази зала това винаги може да се случи - реакцията никога не може да е толкова бърза колкото ни се иска, неслучайно и в САЩ такива атентати включително и успешни има, и в Швеция, и в др. държави в Европа. Не трябва да се правят генерални изводи но във всички случаи това е много осъдително и много неприятно за нас. Надявам се и парламента да приемат утре подобна декларация и да не се случва пак, но повтарям особено в предизборни кампании нервите на всички са много опънати, изострени и би могло да има провокации.


Кохезионната политика

Защо на България и е лесно?  Защото ние по принцип ние европейските фондове ги използваме в сфери, които са полезни на цяла Европа. Ние сме на границата с Азия и пет европейски транспортни коридора минават през България. Едно от най-важните неща, които европейската комисия си постави, това е присъединяването на регионите, на държавите на континентите. В това отношение всичките ни магистрали и жп линии са свързани с присъединяването. Екологичните норми и покриването им, защото няма значение къде е комина в Дюселдорф или в Стара Загора атмосферата е една. За това ние харчим парите по европейските фондове най-вече в тези сфери. Или столичното метро, добре ли е за екологията, добре е, добре ли е за по-малко автомобили, добре е. Парите по европейската солидарност ги използваме главно в Административен капацитет, наука и образование.

Сега когато повишаваме административния  капацитет на нашите университети и институти, това пак е добре за цяла Европа и САЩ, Австралия, Канада, защото имаме много специалисти, които работят там. Така че и с големите критици на бюджета ние сме говорили, и с англичаните и с шведите, - няма проблем с нас защото България е от малкото примери, които много точно използват европейските  пари за важните и за Европа, и за българите теми. Барозу направи много и аз съм много благодарен за това, че има такова отношение към нас, и други комисари, които много активно работеха с България. Преговорите с ЕК започнахме от старта- усвоявахме от под 1% евросредства преди 3 години само. Сега с последните пари са около 30%, договорили сме 100%. Разчитам т.г. да успеем да усвоим поне 80% от еврофондовете.

Ако ГЕРБ спечели изборите инфраструктура ще се прави, административният капацитет ще се вдига, ЕС и САЩ са нашите съмишленици от едно семейство и най-добри партньори, повече пари ще даваме за инфраструктура, култура, археология, образование, здравеопазване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един от електората

    0 1 Отговор
    Е, как пък като партия не се е намесвал. Където седнеше и станеше, все за тази електроцентрала говореше. Народът беше в пълно информационно затъмнение. Щом като правителството не знае какво да прави, как тогава народът да знае? И как в края на краищата станаха над 20 милиарда, не знам? Пълна простотия и похарчване на пари взети от здравеопазването, образованието, социалните потребности и други.
  • 2 кик

    1 0 Отговор
    е как станаха 20млрд?ми много лесно товае един от последните големи проекти от който ще се лапам много ама много стотин милиона според мен около 2-3 млрд ще отидат в гушата на много малко 4ервени хора и са се впили като за последно....ще има няма да има и тва им носи колкосални доходи...ще се строй разберето го с ваше или без ваше съгласие
  • 3 Някой си

    0 1 Отговор
    По бързо да идват избори - този да го заключат или въдворят на принудително лечение...та държавицата да си отдъхне ...То криза ...криза ...ама и с простак начело ......държавата си отива !!!
  • 4 Буден

    1 0 Отговор
    Е,видяхме какви ги свършиха УМНИЦИТЕ от червения,жълтия и синия спектър на Българската политика.Като им резнаха потоците ,от които смучеха пари/Разни проекти за водни огледала,Цанкови камъни и т.н./започнаха да си изпускат нервите и започнаха да вият на умряло.Аман от клакльори,които вярват като слепци на БСП,ДПС,АТАКА/те ме изненадаха много/.Добре че има и трезвомислещи-ще се разбере на изборите кой кой е!!!
  • 5 беден човек

    0 0 Отговор
    СДамо Волен Сидеров иначе умираме хора,събудете се
  • 6 хей

    0 0 Отговор
    Най накраиа го казахте че е работа на изпулнителната власт да се строи или не. Станисхев вместо да му благодарите трябва да му турсите отговорност з НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА, но кои ли разбира от Конституция, комунистите бяха забранили думата, 35 гоини никой нито веднъж не я произнсе публично. Знаете ли защо?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове