Last news in Fakti

4 Февруари, 2013 08:55 2 784 5

Граждани срещу ЧЕЗ за скъпия ток

  • ток-
  • чез-
  • протест

 

Надбавки като „несъбираеми разходи”, които надуват сметките за тока изкараха на улицата абонати на електроразпределителните дружества. В Югоизточна България и днес ще има протести срещу скъпите месечни фактури.

По думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов една от причините за по-високата цена на тока е, че електроразпределителните дружества изваждат печалбата от страната с фиктивни договори с външни консултанти, някои от тях получавали по 60 евро на ден надница.

Откакто дружествата са станали частни токът е поскъпнал 63%, каза още пред „Здравей, България“ по Нова телевизия Каракачанов. „В същото време трите ЕРП-та са направили над 50 млн. по-малко от предписаните инвестиции… ДКЕВР не си върши работата.”

„Всички протести в страната имат абсолютно основание,” смята Георги Христов от Гражданско движение ДНЕС. „Това, което виждат хората в сметките не е цялата истина,” добави той и честити на ЧЕЗ увеличението на печалбата с 241%. „До 2005 г. нещата бяха спокойни, електроенергията се разделяше на нощна и дневна тарифа. От 2007 г. започнаха да се добавят надбавки, като до 2012-а те станаха седем.”

„Не мога да кажа защо клиентите плащат в пъти повече… Те винаги са имали право да оспорят сметките, за които смятат, че има грешка,” каза в отговор говорителят на ЧЕЗ Мария Дойчинова. „Подават жалба и се проверява отчитането и формирането на фактурата.”

Дойчинова обаче призна, че процентът на корекциите от общия брой на жалбите не е значителен, въпреки че се проверяват 100% от оплакванията.

Такса „несъбираеми разходи” и други подобни елементи се изискват от Европейската комисия, посочи представителят на дружеството, което обслужва региона. „По тях може да коментира Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.”

Според Каракачанов „несъбираемите разходи” са именно онези сметки, които не се заплащат в ромските гета и от нередовните платци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някои

    1 0 Отговор
    зашто ние трябва да плаштаме на тези паразити
  • 2 автобиографичен

    0 0 Отговор
    Като прочетох, че г-н Гледжарски е ръководил „съща структура” в Овъргаз, направо се възмутих. Можеш ли да сравняваш отдел „Управление на качеството”, който по същност е „техническа безопасност , ЕЛЕКТРОБЕЗОПАСНОСТ” в дружество с над 100-годишна история, със структура в администрация Овъргаз Инк?
    Затова ли на мястото на Ловчалиева сега ще има ДВАМА назначени – Р-л отдел и негов т.н. заместник? Прави ли някой сравнителен анализ как Кънева – простете, не мога с уважение да се отнасям към такава личност , е раздула и щата на дирекция „Човешки ресурси” ?!?
    По времето на Милена Накова – перфектен специалист, за характер не говоря, но поне не беше лицемер, а беше открит и честен човек, имаше служителка Ели Панайотова-Стефанова – ръководител отдел (за съжаление не помня наименованието на отдела).
    Та при същия обем работа, режим на последователни съкращения на персонал в ЧЕЗ Разпределение, непрекъснати персонални промени – водещи до все по-лоши и по-лоши резултати, и т.н. , в ЧЕЗ България, дирекция „Човешки ресурси се надува, надува – дай боже да се спука като балонче. Факти: на местото на Ели се появиха: Крум Гледжарски, Ваня Траянова, после някакъв Десимир и поне още 2 – на които не се постарах да науча имената.
    Г-жо Кънева, не се върши работа с подмазвачи, с дълбоко навеждане пред синдикати, с лъжи и измами! Да, в отношенията Ви със синдикатите е в сила поговорката: „Което не става с пари, става с много пари”. Няма ли някой най-после да Ви потърси отговорност за хаотичното назначаване на нови хора, и принудителните мерки към знаещи и можещи – да си ходят?! Между впрочем заслужавате орден „Стара планина” – не останаха знаещи и можещи, просто пътят ви е чист вече, послан с бели платна, но докъде ще ви доведе – очакваме продължение.
    Но какво Ви интересува за работата – нали сте успяли – къде с „чар”, къде с връзките на брат Ви, да омаете сегашното ръководство на ЧЕЗ , какво Ви интересува работата -. питам се аз?!. Сигурен съм, че дори не знаете и структурата на дружествата в ЧЕЗ Груп България, но знаете други неща – ЕВАЛА!
    но за всеки случай не забравяйте, че ЧЕЗ Разпределение не е ваша лична собственост, или на семейния Ви кръг, и че след всяко зло идва и по-зло, но идва и добро - ще дойде „Видов ден”.
    За г-н Апостолов събирам информация още от годините, когато само и единствено благодарение на връзки с министерството, е бил избран от колектива за шеф на Енергото в Пазарджик ;извинявам се, не зная как се е казвала структурата тогава). И как всички до един, които са се опитвали да му противоречат, са си отишли в най-скоро време след избора му за шеф. И как после той е бил отличният шеф – за хората от министерството /или комбината ), а за колектива – там е имал друго лице.
    И как сега в ЕВН работят , и то на ръководни длъжности, негови колеги от онова време, но той беше освободен от ЕВН!!!! За разлика от чехите в ЧЕЗ , австрийците уважават професионализма, а не лицемерието.
    И как г-н Апостолов дойде за директор на дирекция „Обслужване на клиенти” В ЧЕЗ България, и неясно защо за нас, обикновените служители, просто го махнаха.... И после дойде великият вожд Баран, и г-н Апостолов зае своето място – стъпалото на некомпетентност.
    Е дано г-н Апостолов организира курсове в новосъздадения учебен център на Кънева , предлагам темата да е „Как в мътна вода се лови риба” - веднага ще се запиша и ще агитирам участниците във форума да се включат .
    И пак се връщам на новия ръководител отдел „УК” - знае ли г-н Гледжарски какво е трафопост и т.н., какви въпроси са му задавани на интервюто за ръководител отдел (а дали е имало конкурс за длъжността?), отговаря ли г-н Гледжарски на всички изисквания в длъжностната характеристика на Ръководител отдел „УК”, или отговаря на едно единствено и достатъчно условие – С Л У Г А!
    Обещавам си да намеря начин да отида при г-н Сашо Дончев – шеф на Овъргаз, и да го попитам как е търпял тази НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И ЛИЦЕМЕРИЕ в структурата си – явно е благороден човек, и въпреки неговите служители (Кънева, Гледжарски Траянова и н.т. – вече за него бивши – „ЩАСТЛИВЕЦ!!” , работата в дружеството му е върви. За съжаление Баран, Апостолов и сие , не са САШО ДОНЧЕВ ! За съжаление.
  • 3 SASAA

    0 0 Отговор
    Целта е ЧЕЗ и ЕВН да си продадат бизнеса на Енерго-про или друго дружество на ТИМ
  • 4 Кон

    0 0 Отговор
    Жалба=глас в пустиня :-)
  • 5 прозрелия

    0 0 Отговор
    Това с продажбата на ЧЕЗ и ЕВН на ЕНЕРГО-ПРО както пише SASAA е пълна глупост. Аз съм към ЕНЕРГО-ПРО и сметката ми за декември също е термоядрена. Платих 440лв при нормалните 120-130лв през предишните периоди. Незнам как никой не се досеща че този обир се извършва съз знанието на държавата и вероятно със нейното съдействие. Електромерите не ги върти волтажа-220v. -380v. - а ги връткат ХЕРЦОВЕТЕ - ( Hz.) които трябва да са -50 Hz. за нашия стандарт.Тези херцове няма как да бъдат променяни от гореспоменатите дружества а могат единствено да бъдат засилени с разрешението на държавата ни само и единствено от пройзводителя на електричество-КОЗЛОДУЙ. Така например ако от 50Hz. на едната фаза се пуснат 51Hz. а на другата 52Hz. но не повече (става опасно за уредите ни) а третата фаза остава непроменена за да има и реални сметки за заблуда на народа, сметките стават двойни и тройни. И винаги това се случва през декември и януари през последните 8-10 години - пак за заблуда на народа уж че седял повече в къщи и изял повече ток. Това е държавата ни пребира и лапа яко. Е това е само мое предположение не съм специалист но реших да го споделя след каро горките енергодружества понасят всяка критика а при тях отиват 15-до 17 % от сметките ни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове