Last news in Fakti

9 Юни, 2021 04:48 8 490 32

9 юни 1923 г. Кървав преврат сваля Стамболийски от власт

  • александър стамболийски-
  • преврат-
  • 9 юни

Причините за преврата се крият в недоволството на монарха и десните политически сили от провежданата от земеделското правителство вътрешна и външна политика

9 юни 1923 г. Кървав преврат сваля Стамболийски от власт - 1
Снимка: Архив

На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в българското общество.

Превратът е извършен от организацията Народен сговор и Военния съюз с помощта на части от столичния гарнизон и гарнизоните в другите краища на България. Чрез него било свалено законното правителство на Българския земеделски народен съюз, възглавявано от Ал. Стамболийски, и установен сговористки режим. Причините за преврата се крият в недоволството на монарха и десните политически сили от провежданата от земеделското правителство вътрешна и външна политика. Цар Борис III, който стъпил на престола през октомври 1918, не искал повече да се примирява с положението "да царува, без да управлява".

Проведените пък от правителството на Ал. Стамболийски реформи, макар и да не засягали устоите на частната собственост, нанесли известен удар на едрия и по-специално на лихварския капитал. При това както царят, така и десните политически партии били твърде много изплашени от разрастването на Българската комунистическа партия (т. с.) и превръщането и в масова сила в следвоенния период. Всички те били недоволни от мерките на правителството на БЗНС против комунистите. Това подтикнало десните опозиционни сили към действия за сваляне на правителството на Ал. Стамболийски и за заграбването на властта.

Първоначално сред тях преобладавала идеята борбата против земеделското правителство да се води с легални средства. Тъй като след катастрофалния изход на България от Първата световна война (за който вина имали и те) техните редици значително оредявали откъм членска маса, нито една от тях не била в състояние сама да се бори срещу БЗНС. Това станало причина за прегрупирането им в по-крупни формирования. Така се стигнало до образуването на т. нар. Конституционен блок, чиито основи били положени през юли 1922 от Обединената народнопрогресивна, Демократическата и Радикалдемократическата партия. Новата групировка се опитала да застане начело на борбата против земеделското правителство. Тя замислила провеждането на три събора, посредством които да свали правителството на БЗНС. Но още първият от тях, свикан през септември 1922, завършил със страхотно поражение, което накарало водителите на блока да се откажат от провеждането на другите два. След като пътят на легалната борба се оказал безуспешен, дворецът и десните политически сили се ориентирали към организирането на таен заговор, в който главна роля била отредена на армията. Военнотехническата и политическата подготовка на заговора била възложена на Военния съюз.

Той от своя страна привлякъл малобройната организация Народен сговор. Цялостната дейност на заговорниците се направлявала тайно от двореца. Без знанието и съгласието на цар Борис III не се предприемало нито едно по-значително действие. До пролетта на 1923 Военният съюз проникнал във всички гарнизони на страната и успял да привлече на своя страна сравнително не малък брой от офицерския кадър. Спечелването на парламентарните избори за ХХ Обикновено народно събрание (април 1923) от БЗНС главозамаяло неговите ръководители и самото правителство и приспало тяхната бдителност спрямо действията на заговорниците. От своя страна БЗНС неочаквано насочил своите удари към БКП (т. с.) като очертаваща се първа опозиционна сила в страната и това станало причина за силно охлаждане на отношенията между двете партии, припомня знам.бг. Това обстоятелство окуражило заговорниците и ги подтикнало към по-активни действия. Централното управление на Военния съюз разработило специален план за преврата в столицата и провинцията. Набелязани били обектите, които трябвало да бъдат заети от войската, и пр. Заговорниците успели да привлекат на своя страна и Съюза на запасните офицери, организацията "Кубрат", спортната младежка организация на скаутите.

Обещана им била помощ и от Вътрешната македонска революционна организация, която щяла да им се предостави в случай на нужда и пр. Всъщност направената уговорка от ВМРО била излишна, тъй като тя се включила в акцията още през април-май 1923, като нейните водители предприели дръзки провокации срещу Ал. Стамболийски и др. земеделски дейци и министри, с които успели да отклонят вниманието на правителството от главните участници в заговора. Повод за преврата били силните нападки на Ал. Стамболийски против десните политически сили и едрия капитал, отправени в една негова реч през май 1923, произнесена в Хасково. Демонстрираното от негова страна пренебрежение и към цар Борис III по време на това посещение преляло търпението на монарха и той дал знак за извършване на преврата. В началото на юни председателят на Централното управление на Военния съюз издал директива, с която определил датата на удара - 8 срещу 9 юни 1923. В провинциалните гарнизони били изпратени специални куриери да съобщят датата и часа на акцията. На проф. Ал. Цанков и другите лица, определени за министри в бъдещия заговорнически кабинет, било наредено да се явят вечерта на 8 юни в дома на запасния ген. Ив. Русев. Там се установили и самите водачи на преврата - полковник Ив. Вълков, о. з. полковник К. Георгиев, о.з. майор Н. Рачев и др.

В самото навечерие на преврата цар Борис III също се включил с непосредствени действия. На 7 юни той посетил министър-председателя Ал. Стамболийски в родното му село Славовица, Пазарджишко, с цел да приспи неговата бдителност. Акцията започнала по предварителния план. Най-напред се вдигнали заговорниците в столицата начело с о.з. ген. В. Лазаров. Те извели поверените им войскови части и юнкерите от Военното училище и пристъпили към заемане на набелязаните обекти. С изключение на един-два полицейски участъка, останалите не оказали никаква съпротива. Без особени усилия били овладени Централната поща, гарата, държавните учреждения. Арестувани били намиращите се в София земеделски министри, депутати и др. представители на земеделската власт. Половин час по-късно превратът започнал и в провинцията. След успешното приключване на акцията проф. Ал. Цанков, придружен от още двама свои колеги, се отправил към двореца "Врана", за да поднесе на царя указите за сваляне на земеделското правителство и назначаване на новото.

След като се убедил, че превратът е успял не само в столицата, но и в провинцията, царят подписал поднесените му укази. Макар че готвеният преврат не бил тайна за българската общественост, известието за неговото извършване било посрещнато със слисване в страната. По-значителна съпротива му оказали привържениците на БЗНС само в някои центрове - Карловско, Шуменско и др. Начело на надигналите се земеделски маси в Пазарджишко застанал сам Ал. Стамболийски. Тяхната съпротива обаче била бързо сломена.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боро

    20 46 Отговор
    Така се постъпва със самозабравили се селяндури на власт.
  • 2 Девети юни

    21 43 Отговор
    Цанков е един от най-големите държавници, той слага край на дмружбашката вакханалия и рушветчийство, на оранжевата гвардия, хаоса в обществото, неспазването на правния ред от самите дружбаши-прости, диви, неуки селяни, лакоми за власт. Прочетете книгите-отдавна свършиха на пазара- на проф. Александър Цанков "България в бурно време" и "Моето време", оттам научете истината от първа ръка, това тук е невярна и тенденциозна информация, издържана в комунистически стил.

    Коментиран от #23

  • 3 дружбаши крадци

    25 26 Отговор
    Режимът на Стамболийски е бил подобен на герберасткия- натиск върху опозицията, разврат, корупция, манипулации, неспазване на закона, уреждане на "наши хора", присвояване на държавни пари, авторитаризъм.
  • 4 Стамо

    17 24 Отговор
    Между 1919 - 1923г.,българите търпяха селянина от Славовица.Между 2009 - 2021г.,българите търпяха селянина от Банкя.Първият има паметник пред операта.Вторият ще има ли някъде такъв? Ще познае ли някой?
  • 5 РЕАЛИСТ

    23 30 Отговор
    Бил е същият селянин, като Бойко. Жени, пари, арогантен към всички, мания за величие. Унизявал е и царя, щото се мислил за Господ. Като прибавим у предателската му роля към България. По време на войната прави войнишки въстания, за да омаломощи армията в интерес на врага. Заслужена съдба за един подлец.
  • 6 Антикомунист

    18 27 Отговор
    Проф. Ал. Цанков е спасил България от дружбашите и болшевишката революция
  • 7 Банкя Славовица

    10 17 Отговор
    Б. Борисов-Стамболийски №2
  • 8 Тошо

    13 23 Отговор
    Срам! Позор! Селянина от Славовица има заслуги Б-я да загуби войната и тиранин след войната,а центрлен булевард в София е на негово име.

    Коментиран от #10

  • 9 българин

    15 28 Отговор
    Неграмотният Стамболийски от село Славовица, Пазарджишко си е намерил майстора в лицето на проф. Александър Цанков. Така България е била спасена от оранжевия режим- вид диктатура на малограмотни селяни и прости алчни хора.
  • 10 Вълков

    12 21 Отговор

    До коментар #8 от "Тошо":

    Стамболийски е водел антиевропейска и левичарска политика на натиск върху опозицията, пари, жени, побоища, неуважение към парламентаризма и демокрацията. Оттогава започва и предателската политика спрямо българите в Македония.
  • 11 Димо

    13 25 Отговор
    Селянина от Славовица подписа смъртната присъда на Б-я в Ньой.Верно,немал е избор.След това подписа присъдата над българите да живеят в ужасна диктатура.Е,получи си заслуженото.

    Коментиран от #27

  • 12 Тошо

    14 17 Отговор
    През 1920г.,когато се решаваше съдбата на Беломорска Тракия на конференцията в Сан Ремо,Стамболийски позорно избяга от страх да не загуби властта.Не му е пукало за територията и българите там.

    Коментиран от #17

  • 13 Немезида

    19 14 Отговор
    Фашагите в българия, макар и малобройни, са се назмърдали и ще се наложи да бъдат поставени на мястото им, а то е позорния стълб на историята.
  • 14 А бе

    6 11 Отговор
    дежурните,какво не ви харесва та напълнихте коментарите с минуси.

    Коментиран от #15

  • 15 Немезида

    13 9 Отговор

    До коментар #14 от "А бе":

    А бе, дежурният, от безсъние ли страдаш да си напълнил форума с еднообразните си неграмотни 12 коментара във фашистки дух? Не забравай историята, кой каквото си търси го намира.

    Коментиран от #28

  • 16 Чичето

    9 4 Отговор
    Войвоадата Величко Велянов (Чичето) каза: Очаквам Каракачанов, като висша номенклатура на БЗНС(казионен) - баща му Дончо К. Каракачанов е бил освен ДС-агент "Иванов" и член на постояното присъствие (политбюро) на БЗНС - да изпрати послучй годишнината поздравителни честитки до БЗНС-етата от името на ДС-МВРо, като БКП+БЗНС+ДС-"наследник" на истирическото В.М.Р.О., което е взело участие не само в преврата на 9 юни 1923, но и в самта физическа ликвидация на Стамболийски чрез разфасофане и тарнжиране на живо!

    Коментиран от #19

  • 17 бил е селянин

    10 15 Отговор

    До коментар #12 от "Тошо":

    Стамболийски е бил страхливец и диктатор.

    Коментиран от #20

  • 18 Храната прави борбата

    18 1 Отговор
    БЗНС са използвали това че България 500 години под турско робство е била развита аграрно и хората да водили уседнал начин на живот на земеделци и животновъди затова и селяните които са били преобладаващата част от населението на България са избрали БЗНС
  • 19 ЦветелинКънчев

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Чичето":

    Сега разбрах защо брадчеда-албинос Каракачанов не е включен в американските санкционни списъци и все още не е данден на прокурор (не на жена му Роска Слабаков, разбира се!) за множеството му престъпления - пазят го като "исторически" специалист по разфасоването и транжирането на живо! Това БОКо, Цаци, Гешо, Крадлев, Сачевата, Пиги сВинетката, мамат Цура БКП-баджак, ..... треперят като чуят името му! Пък и нали дедо му Къно циганина е бил милиционерски надзирател садист в комунистическите концлагери - иначе как баща му Дончо и самото Краси биха били издигнати от БКП+БЗНС+ДС на такива отговорни и доходоносни полит-позиции! То и затова сега пак нема да влезе в парламента - за да не си радвоява вниманието с основната му спусната задача!
  • 20 Йоца Амстердам

    8 12 Отговор

    До коментар #17 от "бил е селянин":

    И Стамболов, и Стамболийски и БОКо банкянски са от един крадлив, лъжлив, алчен и развратен диктаторски дол дренки! И свършват по едни и същ начин!
  • 21 О времена о нрави

    5 1 Отговор
    Крас е пълководеца в Рим които разгромява гладиаторите водени от Спартак след което разпъва на кръст покрай пътищата за Рим гладиаторите
  • 22 О времена о нрави

    3 1 Отговор
    България има оборудване на Българското радио телефункен които печелят конкурса защото германците са казали че ще спрат вноса на яйца в Германия от България
  • 23 Гост

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Девети юни":

    Цанков и Борис 3-ти са углавни престъпници, които потъпкват нагло демокрацията и избора на народа! Тогава не е имало купен вот за 20 лв., а хората са гласували по съвест! Тава "интервенция" е осъждана на смърт след 09.09!
  • 24 Туй то

    9 4 Отговор
    Най общо Стамболийски е човек на Антантата . Дори във военно време бунтува войниците , за което се полага директен куршум , но само го вкарват в затвора , щото не се знае , ако се загуби войната може да е полезен . Така и става , войната се губи Стамболийски се вади от затвора , и се праща да преговаря със своите приятелчета , иначе България можеше отново да се разчлени между съседите. Когато на Стамболийски времето му изтича , той е изиграл своята роля , и България отново поема в своята про германска орбита , става излишен и опасен , съответно назидателно екзекутиран.
  • 25 О времена о нрави

    6 2 Отговор
    Стамболийски чупи писалката с която подписва Ньойския договор имаше един филм по дирите на безследно изчезналите жертва на която е бил Гео Милев намерен в общ гроб и го индетифицират по изкуственото око и още един който бил с един крак
  • 26 Внука

    8 3 Отговор
    На фашиста Александър Цанков напълни този коментар с лъжливи и измислени от него обвинения към достойния български политик Стамболийски
  • 27 Госあ

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Димо":

    Смъртната присъда са я подписали самозваните "царе" на десните. Много пъти. Докога ще възкръсва България след прасетата, не знам.
  • 28 Ало

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Немезида":

    неграмотния, сети се накрая,че кой каквото си търси го намира.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ДжафДжаф

    10 1 Отговор
    Caмaтa публикaция нe ocтaвя мнoгo мяcтo зa cпoрoвe, нo нeпрoкoпcaли при coцa рeвaншиcти ca изтрoпaли eднa купчинa лaйнa. Aвтoрa яcнo e пocoчил, чe т.н. "дecни" пoлитичecки пaртии ca имaли нулeвo пoлитичecкo дoвeриe. В cъщoтo врeмe Cтaмбoлийcки e имaл пoдкрeпaтa нa oгрoмнoтo мнoзинcтвo бългaри! Oт тaм нaceтни вcякaкви кoмeнтaри и cпoрoвe ca излишни. Рaзбирa ce, чe нe Cтaмбoлийcки вкaрa Бългaрия в първaтa cвeтoвнa вoйнa нa cтрaнaтa нa губeщитe. Oпититe дa ce рeaбилитирaт прeврaтaджиитe ca мeкo кaзaнo aбcурдни.
  • 31 Гост

    6 1 Отговор
    Европа винаги е търсела начин да съсипе славяните. Страх ги е от нас и треперят. Били сме ги на лягане и на ставане. Условието на Европа при Райхщадското споразумение с Русия е било, да няма голяма славянска държава на Балканите. Насадиха ни техни монарси за наши царе, а в последните 30 години ни насаждат наши продажници за управници, че да ни държат в калта.
  • 32 кочо

    1 0 Отговор
    поклон пред ал. стамболйски.много добре знаем кой го уби.много удобно е да ревеш на гроба му и да проклиняш убийците му като знаеш че сте едни от тях.събирайте си бели пари че черните ви дни идват.бог да пази БЪЛГАРИЯ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове