9 Септември, 2024 03:12 4 582 249

9 септември 1944 г. 80 години от комунистическия преврат в България

  • 9 септември 1944 г.-
  • преврат-
  • червена армия

Негов автор е отново Кимон Георгиев, а партньорите на БКП в т. нар. Отечествен фронт са смазани в следващите три години

9 септември 1944 г. 80 години от комунистическия преврат в България - 1
Снимка: НИМ

На 9 септември 1944 г. в София е извършен преврат. Това е последният преврат на Кимон Георгиев. Преди това той участва в смяната на властта на 9 юни 1923 г. и 19 май 1934 г.

В 6,25 ч. на 9 септември 1944 г. новият премиер Кимон Георгиев прочита по радиото предварително подготвена Прокламация към българския народ и обявява състава на новия кабинет. Малко след това при него са доведени от Чамкория регентите Кирил и Никола Михов, а третият регент Богдан Филов е в провинцията. Те подписват указ за назначаване на правителството, след което са арестувани. Сред първите стъпки на правителството е да назначи лоялни офицери на ключовите постове в армията.
Цялата Българска армия подкрепя преврата и се обявява в услуга на новата власт.

Навсякъде военните командири арестуват полицията и съвместно с партизански части репресират неудобните.


Щаба на войската издава заповед да се ликвидират всички врагове на новата власт които правят опити за оказване на съпротива и отказват да се предават доброволно на военните и милиционерските власти. Официалното име на армията се преименува от Българска войска на Българска народна войска – съкратено БНВ и в нея наред с другите командни постове се създава длъжността на помощник - командирите по политическите въпроси на армията .

На 9 септември, по нареждане на Добри Терпешев, всички партизански формирования слизат от планините и вземат съвместно с армията властта в селата и градовете в България и със заповед на военния министър генерал Дамян Велчев и произведения вече в генерал Добри Терпешев партизанските части се вливат в Българската армия и се създават военни гвардейски части именувани Българска народна гвардия, а към всяка военна част се създава армейска гвардейска рота, които имат както военнополитически, така и военно полицейски функции.

Навсякъде вземането на властта става без съпротива, но в други случаи някои по малки войскови и полицейски части оказват такава на други по крупни войскови части и силите на ОФ, но съпротивата е сломена.
Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от Народния съд са 2 730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

Началото на преврата е поставено в средата на август 1944 г. На 26 август под заплахата от настъпващата Червена армия в Румъния, правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени.
Същият ден, 26 август, ЦК на БРП издава Окръжно №4, с което поставя като задача вземането на властта в България посредством въоръжено въстание. Същевременно, правителството започва в Египет сепаративни преговори за мир с Англия и САЩ, като се надява да издейства настаняване на английски и американски войски в България.

Тези опити срещат съпротивата на Съветския съюз, която довежда до провал на преговорите и на 2 септември Багрянов се оттегля, за да бъде съставено ново правителство като последен опит за предотвратяване на настъплението на Съветския съюз срещу България.
На 2 септември е образувано ново правителство, коалиция на основните опозиционни и антигермански партии, начело с Константин Муравиев.

На Отечествения фронт се предложени четири места в този кабинет, но той отказва участие, готвейки се активно за военен преврат. Новото правителство продължава опитите за външнополитическа преориентирания, като на 4 септември прекратява съюза с Германия, започва разоръжаване на германските войски на територията на страната и освобождава политическите затворници.
Същия ден германски войски пленяват щаба на българския корпус в Нишка Баня и щабовете на българските дивизии окупирали Сърбия.

На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа по молба на военния министър генерал Иван Маринов поради тактически проблеми. В действителност ген. Маринов вече е съгласувал своите действия с Отечествения фронт, за да се даде възможност на СССР междувременно да обяви война на България. В замяна на услугата, след преврата Иван Маринов е назначен за главнокомандващ на българската армия.

При тези обстоятелства на 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България. На 6 – 7 септември в настъпилото безвластие започват вълнения в различни части на България. Във Варна и Бургас Отечественият фронт установява контрол над администрацията малко преди пристигането на съветските войски. На 6 септември е обявена стачка на трамвайните работници в София, правителството ги подлага на мобилизация, а на следващия ден е разпръсната тяхна демонстрация, при което един човек е убит.

На 7 септември са нападнати затворите в Силистра и Плевен и затворниците са освободени, а при разпръскването на демонстрация на миньори в Перник са убити 6 души.
До преврата остават по-малко от 48 часа....


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Станция Z

    71 124 Отговор
    9 септември е един черен ден за България
    До ден днешен жънем Плодовете и срамът в дулите си от комунизма и унищожаването на Българската нация, поклон пред жертвите и пострадалите от режима.

    Коментиран от #98, #104, #217

  • 3 аман от тая свобода бе

    53 34 Отговор
    и тия за свобода са се борили , само за банани не са ревяли като сегашните дето пак свобода искат
  • 4 00001

    57 83 Отговор
    По нареждане на Сталин БКП започва подготовка за преврат в България.Руските войски влизат в Северна България на 5 и се устновяват в Добрич и Варна. Изчаквайки БКП да проведе преврата който започва на 8 вечерат в 9.30. Слевар масово избиване на Българи бизнесмени, военни и интелектуалци, до 28 октомври 1944 са избити 30 000, до 9 май 1945 числото на убитите без съд и присъда от БКП е 180 000.Нищо от това бе би станало ако няма 350 000 Руска окупационна войска в България.

    Коментиран от #42, #44, #50, #94, #106

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Анти

    11 25 Отговор
    България става на 80 години.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 добре лишия социализъм ви построй АЕЦ

    103 35 Отговор
    Сега се хвалят с 2 реактора на Уестинг, крайна цена няма, а те с оборудване, лицензи, площадки, изпълнители, от чужд опит стигат до 30 милиарда долара парчето. Или за 2 реактора 120 милиарда лева. При наличие че имахме закупени по-мощни реатора 2, по-ново поколение, по-сигурни, платена лиценз площадка, платено частично оборудване, изградена и платена частично инфраструктура,подизпълнители, проекти, с договор за прибиране на обработено ядрено гориво. Крайна цена между десет и 16 милиарда лева. Като България не дава един лев, а сега даваме половин милиард лева предплащане. Имахме златна акция 51%, и проектът се изплащаше от бъдещи продажби на ток. Сега плащаме съсипията на 5 и 6 блок, неподходящо ядрено гориво, складиране в България на обработено, по-малки мощности, огромни проблеми с реактори на Уестинг, Китай, Филипините, САЩ. И посредници като Франатом с руски ядрен лиценз, те имат проблеми реактори, затова спряха 50% от АЕЦ-овете си. Китай 3- г. се мъчи с Уес., сокато накрая не поднови изцяло оборудване. Чехия би шута на Уестинг. Къде са 120 милиарда лева, къде са 16 милиарда лева. Станишев съсипа второто Белене, замина за Вашингтон, когато трябваше да подпише изпълнителят. За десерт след година сме на борса ток. Управляват ни Нищожества!

    Коментиран от #228

  • 11 Град Козлодуй

    89 32 Отговор
    СОЦИАЛИЗЪМЪ...създаде военна промишленост което запада никога няма да го изпуснат и да ни дадат.
    От тях готовите изделия от нас някоя друга поръчка някое друго болтче да произведем.
    Докато с този кенеф правихме мотокари колкото са правили и САЩ,изнасяхме наше оръжие за арабският свят,произвеждахме Тютюн колкото САЩ,
    имахме и произвеждахме електроника в нейната зора,имахме ГААПС в което всичко в определени цехове беше автоматизирано и то през 1984 г.
    Произвеждахме ме ММ с ЦПУ която продукция се изкупуваше като топъл хляб от страните на латинска америка.
    А сега българси инж. мият чиниите на западняците.Гадно е ,но така се споразомяха Филип Димитров,Иван Костов и следващите да не произвежда ме нищо а работната ръка да се изнася.

    Коментиран от #55

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ФАКТИ

    46 85 Отговор
    Спокойно млади хора, още 20-тина години и няма да има ни един жив от онова време който да ви промива мозъците и да реве за ония времена. Учете на запад, развивайте бизнес, развивайте свободно идеите си, слушайте каквато искате музика, четете каквато ви харесва литература, изказвайте свободно мнението си, ако искате може спокойно да напсувате Бойко тиквата без да ви грози затвор или екзекуция, ходете колкото пъти искате на море, излизайте и пътувайте по света...

    Коментиран от #52, #58

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шопо

    45 51 Отговор
    Деветосептемврийският преврат е насилствено завземане на централната и местната власт в Царство България, организирано от опозиционната политическа коалиция Отечествен фронт и извършено през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 година.

    Коментиран от #17

  • 16 Гертруд

    67 14 Отговор

    До коментар #5 от "Милена Б":

    Ау, сега се възвисява от грамотност, знания и култура! Като измрът и последните "комунистически школници" тогава ще остане само словото на Азис и Ицо хазарта!

    Коментиран от #59

  • 17 ХАРОН

    52 9 Отговор

    До коментар #15 от "Шопо":

    Не, тогава плашливата буржоазия са се писали комунисти за да спасят имането и гащите. После при ноемврийския демократичен преврат се писаха демократи и градска десница нищо, че по онова време София е била 150 Хил души със все просяците, прислугата и селските махали около града- Лозенец и Дървеница например!
  • 18 Тодор Правешки

    28 45 Отговор

    До коментар #8 от "Град Козлодуй":

    Пишеш врели-некипели!
    Външният дълг на НРБ беше 10 милиарда долара, прочети доклада на Петър Младенов в какво окаяно състояние е държавата.
    Този дълг го изплатихме едва през 2005-та година!

    Коментиран от #46

  • 19 Копейкин Костя

    28 44 Отговор

    До коментар #9 от "голям смях":

    Националният предател и съветски гражданин Георги Димитров пристига в България чак през 1947-ма година. Що ли не се е прибрал през 1944-та? 😀
  • 20 Румен Решетников

    24 38 Отговор

    До коментар #12 от "07 СЕПТЕМВРИ МУ БЕШЕ РОЖДЕНИЯ ДЕН":

    И що фалира три пъти любимата ти НРБ? М?
  • 21 Георги Илиев Митев

    30 47 Отговор
    След 9-ти Септември 1944 година идват на власт новите фашисти. Те са безскрупулни и безцеремонни във всяко едно отношение . Започва и разправата и саморазправата с всички политически неугодни даже и от техните редици . Тези които не изпълнят дори предложенията им за работа са обявявани за врагове на народа и родината ни вследствие на което започва преследване и репресии на децата им , които са абсолютно невинни . За съжаление даже и след 10-ти Ноември 1989 година репресиите срещу тях не спират и така и до ден днешен . Това представляват комунистите в Република България, които се превърнаха в " деца на социализма " след 10-ти Ноември 1989 година .
  • 22 По онова време

    39 5 Отговор

    До коментар #14 от "бай село":

    Не че защитавам социализма, само за статистиката Един долар На черно се търгуваше за по три лева тогава. Иначе по официалния курс беше 90 стотинки.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гръч

    31 15 Отговор
    Било е освобождение от чорбаджии и изедници и ще бъде повторено много скоро.Демокрацията дойде с преврат и измами народа.Сега ще останем без злато и лева ще отиде по дяволите а еврото е пред разпад,ако войната продължи още година.Америка ще спечели и Русия също.България в поредната национална катастрофа
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 404

    22 22 Отговор
    Историята показва че малко са изтрепали и народния съд не си е свършил качествено работата
  • 39 АГАТа Кристи

    23 33 Отговор
    От този ден започнаха най-мрачните дни в историята на България. А комунистите - щастливи в своето мракобесие.
  • 40 Боже Боже

    21 21 Отговор
    Тези същите, които не зачитат Бог. Тези същите, които взривяват в Християнска България Света Неделя, убивайки стотици жени, деца, възрастни....най кръвопролитния терористичен акт
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Така е

    22 17 Отговор

    До коментар #26 от "коя държава до сега":

    Може да посочиш държава, която е подкрепяна от Русия и хората да са доволни, инфраструктура да има,да не ползват Западни автомобили и технологии...Май даже руснаците ползват същите Западни благинки. Само един пример,не сме видели развити държави да ползват руски самолети,но парка на руснаците е пълно с боинги и еърбъси
  • 46 Бай Митко

    31 19 Отговор

    До коментар #18 от "Тодор Правешки":

    Честит празник БЪЛГАРИ!
    Колкото и помия да се хвърля върху НРБ, социализма, комунистите и др.Тодор Живков не може да се заличи втория златен период на България! Доказателството е, че вече 35 години не може да се унищожи всичкото построено за същият период от време през социализма! Външният дълг в края на 1989 год. е бил 10.6 млр. долара, а сега външните заемите благодарение, на които съществуваме са 63.3 млр. евро! Имаме си ЕФКИ и СТРАЙКЪРИ на чертежи, внасяме дори лютите чушки и магданоза от Турция! Бъдете обективни - хванали сме се за палците яко!

    Коментиран от #97

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бай Митко

    23 17 Отговор

    До коментар #8 от "Град Козлодуй":

    Честит празник!
    Да, да ИМАШЕ! А сега какво има? Какво се произвежда? Съществуваме единствено благодарение на външните заеми - страната България е ипотекирана благодарение на всички които са я управлявали през тези 35 години!
  • 49 Истинският

    20 16 Отговор
    Честит празник
  • 50 факт

    17 8 Отговор

    До коментар #4 от "00001":

    от време на време трябва да има рестарт и очистване от развратени политици и богаташи
  • 51 Сандо

    25 14 Отговор
    И започна период,който може да бъде наречен "Златен" за българската държава!Като отчитаме и слабостите на този строй,слабости,каквито имат и останалите - съвършен няма измислен.А сега сме свидетели на един чудовищен експеримент,измислен и реализиран в западните лаборатории:как без война може да бъде унищожен един народ и една държава - и това не е теория на конспирацията,това се върши в нашето време,пред нашите очи и с нашето участие.

    Коментиран от #62

  • 52 волаком

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "ФАКТИ":

    абе един го псуваше на една спирка и го арестуваха...и спряха сума телевизии и филтрират интернета...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 МАГАЗИНИ ПЪЛНИ

    12 25 Отговор

    До коментар #53 от "Бай Митко":

    Хората имат по две, три коли, дефицит и опашки няма, довършиха се магистралите Тракия, Марица, Струма, не ни дреме за политиците, ходим по целия свят, нови сгради се построиха в цяла България а не панелки, спряхме димящите комини на заводите, има всичко за всички....само требе да бачкаш.

    Коментиран от #117

  • 55 Стига бе.......

    9 12 Отговор

    До коментар #11 от "Град Козлодуй":

    Автобус Чавдар, срещу автобус Мерцедес.....
  • 56 И що след падането на Тошо....

    11 14 Отговор

    До коментар #12 от "07 СЕПТЕМВРИ МУ БЕШЕ РОЖДЕНИЯ ДЕН":

    Близо 2 милиона българи напуснаха Рая на социализъма.

    Коментиран от #60, #112, #211

  • 57 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "07 СЕПТЕМВРИ МУ БЕШЕ РОЖДЕНИЯ ДЕН":

    От отявлени комунисти, станахме върли капиталисти.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Че къде по света има социализъм

    10 7 Отговор

    До коментар #16 от "Гертруд":

    Щом е било толкова хубаво...май само при Ким.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Че тя цяла България

    10 8 Отговор

    До коментар #29 от "само факти":

    Бе съветска колония бре
  • 62 Че къде по света

    5 4 Отговор

    До коментар #51 от "Сандо":

    Има социализъм......
  • 63 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    11 4 Отговор
    Чрез приватизацията обрахме труда на народните маси. Обрахме им парите в банките, изкупихме хотелите по черноморието на безценица, за една нощ от комунисти станахме буржоазни социалисти.
  • 64 БСП КОМУНИСТИ

    14 10 Отговор
    При Тошо за малко да станем 16 та република на СССР....хилядолетната българска държава да изчезне за един ден, щото продажните ни другари искаха да управляват под зоркия поглед на Кремъл.
  • 65 Последния Софиянец

    17 14 Отговор

    До коментар #60 от "Град Козлодуй":

    След като нямаше нищо лошо в това, защо комунистите пазеха границата с насочени автомати срещу българите? Комунистите окрадоха българския народ,ни земя му оставиха,ни животинки . Аз да открадна земята ти , после да те принудя да ми работиш на същата твоя земя. А за младите безплатни роби да не пиша, тези същите, които за храна и легло в общо помещение с по 20-30 души работеха по две години,наричайки ги войници
  • 66 По света живеят близо 1,5 милиона

    4 7 Отговор

    До коментар #60 от "Град Козлодуй":

    Българи.....колко милиона чужденци дойдоха да живеят в България на Тодор Живков....
  • 67 Преди втория преврат

    13 8 Отговор
    Имаше ред, но с дрогата беше сложно. Сега ред няма, но дрогата с лопата да я ринеш.
  • 68 За 45 години

    18 12 Отговор
    Запада постигна много повече от България...и комунистите ясно го виждаха, но не пускаха обикновения гражданин да го види ..що ли????
  • 69 Ангеларий

    14 15 Отговор
    Най светлия ден в новата ни история!
  • 70 СЪЩНОСТТА НА СОЦИАЛИЗЪМА

    16 16 Отговор
    Дефицит, опашки, празни магазини......и срещу тях...КОРЕКОМИТЕ.
  • 71 Най много народ по света

    16 10 Отговор
    Са избили...Комунистите.....в България също....

    Коментиран от #212

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ФАКТИ

    2 4 Отговор

    До коментар #58 от "Фаним Азакyра":

    Да знам ги тея чужденци, турци, сърби и македонци и тук там някой индийски студент.
  • 74 Кой изнесе златото българско

    10 9 Отговор
    В Москве......продажните ни другари....
  • 75 Комунисти и православие

    7 7 Отговор

    До коментар #72 от "Истината":

    При соца не се говореше за това.....сега се кръстят във всяка църква....
  • 76 Колко отрочета на комунисти

    12 10 Отговор
    Живеят на Запад....и колко в любимата им Русия....що така бе другари.....
  • 77 Що като при Тошо България е била

    7 5 Отговор
    Рая на земята, не пускаха свободно българите на Запад....
  • 78 Безплатно образование и здравеопазване

    9 8 Отговор
    Никога не е имало...ПЛАЩАЛ ГО Е ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН, чрез данъците си....
  • 79 дядото

    10 7 Отговор
    не е имало комунистически преврат.като съюзник на хитлеро-фашистка германия,царство българия е окупирано от съюзниците.чърчил и рузвелт ни подаряват на ссср и сталин.в българия като в много европейски държави е имало антифашистка съпротива и партизанско движение.ссср налага на власт бкп и както се оказа- за добро,не като сега.честит празник

    Коментиран от #81

  • 80 Кво ша прайм днес с

    4 8 Отговор
    Грохналите панелки, фалиралите заводи от времето на социализЪма....

    Коментиран от #114

  • 81 Що СССР не наложи на власт

    5 2 Отговор

    До коментар #79 от "дядото":

    Друга политическа партия......
  • 82 ОПАШКИТЕ ЗА ХЛЯБ И МЛЯКО

    11 11 Отговор
    Емблемата на комунистическа България....
  • 83 Москвич срещу мерцедес

    5 7 Отговор
    Днес май останаха само мерцедесите.....що ли?????
  • 84 Истината

    7 9 Отговор
    По време на турското робство,българина притежава собствена земя, строи църкви.. По време на комунистическото робство, земята на българина е открадната от комунистите, няма ни една построена църква
  • 85 ЩО СССР И СОЦА ФАЛИРАХА ИКОНОМИЧЕСКИ

    4 7 Отговор
    Пред ЗАПАДА
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Гост666

    3 1 Отговор
    Честит празник на родените на днешна дата .
  • 88 Сър Пичук

    14 13 Отговор
    Една от най-тъжните дати в нашата история.
    Наложения насила болшевизъм, упражнявам от БКП (днес БСП) унищожава физически цвета на България и само за 45 години прави това, което Византия за 200г и Османската империя за 500г не успяха - унищожиха българския дух и българската ценностна система, заменяйки ги с някаква "интернационална комунистическа солидарност" и вярност към Партията и вожда.
    По-малко от 10г след Освобождението побеждаваме Сърбия на бойното поле, а след 34г мачкаме в Балканската война. Имаме политици и личности.
    Сега, 35г след "братската дружба", България е разделена и обезверена, няма лидери, няма личности, няма нищо от българския дух и ценности. Една част са се продали на Кремъл, друга на Брюксел. а трета - на Вашингтон. Всеки гледа да открадне каквото може и единственото от което всички се вълнуват е как да направят повече пари и да си изкарат по-приятно, а държавата и народа, кучета ги яли.
    Тези, които управляваха държавата и налагаха съветския модел на управление, след краха на тоталитаризма продължават да управляват и откраднаха и разрушиха всичко, създадоха мафията и обсебиха всичко. Така, че 80г след окупацията на България от СССР ние все още не можем да се съвземем и да преодолеем последствията от нея.

    Коментиран от #92

  • 89 Колко ли милиарда народна пара

    9 8 Отговор
    Прахоса бай Тошо за манифестации, конгреси , пленуми, конференции, другарски вечеринки....все за възхвала на БКП и комунистите....
  • 90 Оня

    11 5 Отговор

    До коментар #29 от "само факти":

    Значи викаш целта на Русия е била свободна България. Не, приятел, целта винаги е била освобождение и след това пълен контрол на държавата заради нейното географско положение. Русия е била наясно, че няма да освободи цяла България, договорките са направени още преди началото и. Защо например се обявява против съединението като българите сме им толкова мили и искат нашето благоденствие. След освобождението Русия по всякакъв начин саботира Българската държава, насъсква съседите да ни нападат и постоянно се меси във вътрешните ни работи. И не ме разбирай погрешно, благодарен съм на Русия, че ни освободи, но битува едно схващане насадено през соца, че руснаците дошли да освободят един братски народ без да искат нищо в замяна, а то далеч не е вярно!

    Коментиран от #96

  • 91 Да бе да

    11 7 Отговор
    Много щастливи хора се виждат на кадрите ,какъв ти " черен преврат" народа ликува. Черен е за шепа богаташи и шепа продажни политици. Днес ако има подобно нещо сигурно народа пак ще ликува.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Оня

    11 5 Отговор

    До коментар #90 от "Оня":

    За соца да не говорим- такива зверства са извършени срещу будните, умните и предприемчиви българи, че не е истина. Унищожен е елитът на нацията и е заменен от селяци, които довчера са пасли крави днес трябва да управляват държава.
    Прости, необразовани, но идеално се вписват в стереотипа на новата власт. Ако България следваше развитието, което получи по времето на Борис 3, днес щеше да е една просперираща европейска държава, но уви! Комунистите ни върнаха 40 години назад. Прочетете 1984 на Оруел и много неща ще ви се сторят познати!
  • 97 реру

    32 3 Отговор

    До коментар #46 от "Бай Митко":

    "... не може да се заличи втория златен период на България!..."


    Държавният монопол върху всичко и всички... дори на производството на тоалетна хартия...

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 В.В.П.

    7 19 Отговор
    Да живее България!.Честит празник!!.Слава БКП!.Смерт сдз ,дпс,ПП, ГЕРБ,ДБ,и други ракови образувания..
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Госあ

    8 10 Отговор
    в днешно време кичозния лукс и пошлата показност на капитализма са на път да изместят напълно човешките добродетели. Кооперацията и взаимопомощта са изместени от конкуренцията до пълна капитулация на ближния, както пише Франсоа Вийон - и ризата на ближния да вземе. Обществото се държи в невежество и разделение, като се създават умишлено уязвими групи, които биват използвани. Българина от толерантен и приветлив се е превърнал в озлобено простолюдие. Тази дружелюбност и взаимопомощ на хората наблюдавам днес в Китай, въпреки особеностите на комунизма там.
  • 104 Анонимен

    5 17 Отговор

    До коментар #2 от "Станция Z":

    Защо не прегледате кинолентите от тогава и да видите как огромната част от българския народ посреща този ЧЕРЕН" ден.Думите са излишни!
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 0002

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "00001":

    Не, бе 3 милиона са избити!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 В.В.П.

    4 17 Отговор
    Да живее България!!.БКП и БЗНС направиха съвременна България.
  • 110 В.В.П.

    2 21 Отговор
    Слава на Трети Украински фронт...окупирал България.и ликвидирал враговете ..
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Хахаха

    10 2 Отговор

    До коментар #56 от "И що след падането на Тошо....":

    И защо тия 2 милиона българи напуснаха България след като станахме демокрация:) А в ЕС е толкова прекрасно, че още милион напуснаха страната щом влязохме в него:)

    Коментиран от #118

  • 113 Госあ

    6 11 Отговор
    срам за тези, които се изплюха и разрушиха построеното от тях самите и бащите им ! А то не е било никак малко. Международния рейтинг на България го показва без никакви коментари. Или плюха и рушиха не тези, които са строили ? М ? Май продавачите от плодзеленчуците и секретарките го направиха....враговете с партийна книжка, изявяващи се днес като първи капиталисти.

    Коментиран от #116, #123

  • 114 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #80 от "Кво ша прайм днес с":

    Е как какво, ще работим в новите заводи построени по време на демокрацията...а да, то такива няма, но може да се радваме на нови 200 км магистрали и дупките по тях:)))

    Коментиран от #115

  • 115 Днес заводи и пушещи комини няма

    15 4 Отговор

    До коментар #114 от "Българин":

    Но заплатите и пенсиите растат, магазините пълни, има всичко за всички.....щото я няма РЪКОВОДНАТА РОЛЯ НА БКП и ДИКТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА
  • 116 На ЗАПАД се построи

    17 4 Отговор

    До коментар #113 от "Госあ":

    Много повече, отколкото в България, но другарите мълчат като д...та.

    Коментиран от #131

  • 117 123

    4 8 Отговор

    До коментар #54 от "МАГАЗИНИ ПЪЛНИ":

    "довършиха се магистралите Тракия, Марица, Струма"...така не съм се смял скоро, благодаря ти:)
    "дефицит и опашки няма"...май забрави шарлановите войни преди 2 години, когато имаше и убити при боеве за бутилка олио /по същото време в Полша се биеха за руло тоалетна хартия/
    "ходим по целия свят"...това, че пишеш коментари под международно новини не означава, че обикаляш света:) По Живково време всяка година милиони българи ходиха на екскурзии в чужбина, сега ходят да чистят тоалетни.
    "нови сгради се построиха в цяла България а не панелки"...тогава панелките са били нови сгради, а и се оказа, че са много по здраво строителство от сегашните. Виж какви сгради се строят сега в комунистически Китай и ги сравни с нашите, споко няма да те карам да ги сравняваш с построените в една друга диктатура - Дубай:) Между другото нашите панелки изглеждат като Абу Даби пред крайните квартали в Ню Йорк.

    Коментиран от #122

  • 118 Бягат от мизерията и нищетата в България

    9 4 Отговор

    До коментар #112 от "Хахаха":

    Оставена от ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ СЛЕД ПАДАНЕТО ИМ ОТ ВЛАСТ.....при Тошо бяхме затворени като в кошара и никой не пускаха навън.....да се насладим на "гнилия" капитализъм....САКЪН народните маси да не видят реалностите на Запада.
  • 119 И така тогавашните

    8 4 Отговор
    Копейки предават България на азиатеца, който ни окупира и ограбва следващия половин век 🧐🧐🧐
    Това е целта и на днешните копейки. Историята се повтаря 🧐🧐🧐
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Българин

    6 13 Отговор
    Честит празник! Да си спомним времето когато бяхме 9 милиона и живяхме добре, без да мислим как ще си платим сметките и с какво ще си купим лекарства, когато циганите не обикаляха и не убиваха и крадяха безнаказано, когато престъпниците бяха в затворите, но не лежаха там на наша издръжка, а работиха!
    П.П. Признавам си - тогава нямахме банани, но да не забравяме, че не сме маймуни - можехме и без тях.

    Коментиран от #124, #125

  • 122 КИТАЙ и КОМУНИЗЪМ

    6 4 Отговор

    До коментар #117 от "123":

    Че там червения капитализма е в пълна сила....безброй милионери и милиарди бедни....Кога ли милиони българи при Тошо са ходили на Запад....те панелките са толкова здрави, че ЕС иска да ги санира....като има дупки по магистралите, не караш ли по тях...или на Тошо магистралите не ги кърпим всяка година....

    Коментиран от #126, #127

  • 123 Сър Пичук

    12 3 Отговор

    До коментар #113 от "Госあ":

    Ха-ха,
    - кой раздаваше червени куфарчета с пари на магазинерки, бе?
    - Кой източваше предприятията с фирми на входа и изхода им? Чии бяха фирмите и кой подписваше договорите от страна на предприятието? Не бяха ли директорите, членове на БКП, а не чистачките.
    - Кой правеше на=банки само с цел да ги източи и фалира - продавачките от Плод-Зеленчук ли?
    - Кой създаде борческите групировки и им дадее нелегалните канали на ДС за дрога?
    - Кой открадна Вънно-търговските дружества? Бяха над 400 и от нито едно и един лев не влезе в България. А повечето имаха мултимилионни сметки.
    - Всичко това беше направено от тези, които управляваха държавата преди 10.11. и които бяха възпитавани в комунистическите ценности, бяха учили предимно в СССР и бяха тясно свързани с "братския" съветски народ.
    Същата пасмина от онези 45г управлява и сега, но само смени чл.1 с икономическа власт, направи си партии, а съда и другото си го купува, Има си и мафия.
    Това е истината!

    Коментиран от #129, #221

  • 124 Бяхме 9 милиона

    14 5 Отговор

    До коментар #121 от "Българин":

    Щото Тошо ни затвори като овце в кошара и не пускаше никой на Запад....падна комуниста Тошо и българите се юрнаха по света, бягайки от проспериращия соц.

    Коментиран от #128

  • 125 реру

    26 4 Отговор

    До коментар #121 от "Българин":

    "... Да си спомним времето когато бяхме 9 милиона и живяхме добре..."


    ... Скандирахме едни и същи лозунги... но все пак имахме някаква информация какво става по света...

    Коментиран от #152, #178

  • 126 Хахаха

    4 5 Отговор

    До коментар #122 от "КИТАЙ и КОМУНИЗЪМ":

    Колко милиарда са бедните в Китай:)))) Май не си излизал от керпичената си къща на село:))) Всяка година ходя в командировки в Китай, ОАЕ и Бахрейн и като се върна в България все едно влизам в Бронкс:)))
    Между другото една китайска секретарка във фирмата, с която работя взима на месец колкото ти няма да изкараш за цял живот.

    Коментиран от #159

  • 127 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #122 от "КИТАЙ и КОМУНИЗЪМ":

    няма такова нещо. Неравенството в 1,3 млрд Китай е 19х по моалко отколкото в 400млн сащ. Визирам крайно бедните. това говори достатъчно. Действително милионери има - като глледаш изявления на Джак Ма днес, след консултациите с ККП, той казва - само първия милион е твой. Това с милионерите - с максимум няколко милиона. Та така.

    Коментиран от #132, #135

  • 128 Любопитен

    8 2 Отговор

    До коментар #124 от "Бяхме 9 милиона":

    Нали соца бил паднал, защо сме бягали тогава? Ти винаги ли бягаш от нещо, което го няма? Да не би хората да са бягали защото всички заводи бяха затрити по време на демокрацията или просто мечтата им е била да мият чинии и да чистят тоалетни?

    Коментиран от #130

  • 129 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #123 от "Сър Пичук":

    написал съм за червените капиталисти. не отричам...точно те събориха строя отвътре. А плодзеленчукарите само си плюят, разрухата дойде действително от онези, като мавъра например. Но това дойде под давлението на запада, нали така - демокрация. И с обилното плюене....достатъчно е да кажеш, че си антикомунист иможеш да правиш всичко пред погледите на тълпата. Държа да отбележа, че нито в майчиния, нито в бащиния си род има хора с партийни книжки. А с баща ми постоянно се караме на тази тема...и на него му го казах, ти плюеш работата си, това което си направил и работил...

    Коментиран от #172, #173, #176, #180, #183, #196

  • 130 Хората бягат при по хубавото

    8 2 Отговор

    До коментар #128 от "Любопитен":

    Тошо падна и българите тръгнаха на Запад....явно там е по хубаво.....щом близо 2 милиона останаха там....и отрязаха РАЯ НА комунистическата държава ...България...Може и чинии да мият, но при комунисти не се връщат...що ли????

    Коментиран от #148

  • 131 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #116 от "На ЗАПАД се построи":

    да ти кажа, не ме интересува какво се е построило и строи на запад. Аз гледам България. Запада строи изсмуквайки колониите си.

    Коментиран от #133, #138

  • 132 Частна собственост в КИТАЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #127 от "Госあ":

    Върху средствата за производство..предприятия, заводи и т. н....ЧЕРВЕНИТЕ ДРУГАРИ комунисти станаха върли капиталисти и в Китай....като в БЪЛГАРИЯ.....

    Коментиран от #134

  • 133 Ами поинтересувай се къде е Запада

    6 3 Отговор

    До коментар #131 от "Госあ":

    И къде сме ние.....и защо българите мигрират там....и защо москвичите изчезнаха, а мерцедесите останаха....и защо у нас МРЗ е 470 евро.....а на Запад е в пъти повече....и защо СССР и соца умре, а запада е жизнен....

    Коментиран от #136

  • 134 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #132 от "Частна собственост в КИТАЙ":

    аве ти четеш ли кво ти казвам бе ?! собствен е първия милион ! това ти го казва джак ма ! В Китай крайно бедните са 19х по малко от сащ на глава от населението при 1,3 млрд човека ! здравеомазването и образованието са безплатни ( символични такси има). И ако искаш да знаеш нещо още по-любопитно, по закон децата не унаследяват собствеността на роднини. Разбира се има пиниз, като родителите продават на децата си...

    Коментиран от #137

  • 135 Говорим че в Китай няма комунизъм

    3 2 Отговор

    До коментар #127 от "Госあ":

    Там той отдавна умре....и днес Китай е БЛАГОДЕНСТВАЩА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА.....Не е уместно да се сравнява Китай с ...България.....нито по ресурси, ното по производителност, нито по дисциплина....
  • 136 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #133 от "Ами поинтересувай се къде е Запада":

    мерцедеса не ми е мечтата на живота, да ти кажа. А не знам защо твърдите че вилиджърите у америка през 60те са били нещо много по добро от москвич. Само дето повече шум са вдигали и повече бензин са гълтали. катафалки

    Коментиран от #139

  • 137 Стига бе......

    3 1 Отговор

    До коментар #134 от "Госあ":

    То на всякъде по света собственост е "първия милион"...но никой не пита китайските комунисти откъде са го взели и колко кръвчица народна са изсмукали.

    Коментиран от #141

  • 138 реру

    16 3 Отговор

    До коментар #131 от "Госあ":

    "... Запада строи изсмуквайки колониите си..."


    Навярно е така:
    – колонии на Англия - Австралия, Канада, Нова Зеландия;
    – олонии на Русия - Бурятия, Камчатка, Чукотка.

    Коментиран от #140, #142

  • 139 Сравнението между

    4 0 Отговор

    До коментар #136 от "Госあ":

    Москвич и Мерцедес е като обобщаващо сравнени.....изчезна почти всичко българско...конкуренцията га смаза....

    Коментиран от #143

  • 140 Мигът изсмукват

    4 4 Отговор

    До коментар #138 от "реру":

    Ние що не можем.....и соца ИЗСМУКВАШЕ ЦЕЛИ ДЪРЖАВИ, ама умре....що ли?????
  • 141 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #137 от "Стига бе......":

    аааа не братчед, в капитализма всичко е твое и се разпореждаш. И точно в Китай питат откъде е първия ти милион. Затова с право в Китай твърдят, че живеят в комунизъм. Преустроен, разбира се , нека го наречем Конфуциански комунизъм, защото президентът е именно от тази фракция на ККП. Там са няколко фракции, ако не знаете.

    Коментиран от #146

  • 142 За Русия.....

    16 2 Отговор

    До коментар #138 от "реру":

    Най богатата страна в света.....на 11 място по БВП В СВЕТА.....дори една Южна Корея е преди нея.....

    Коментиран от #158

  • 143 реру

    22 1 Отговор

    До коментар #139 от "Сравнението между":

    "... конкуренцията га смаза...."


    Нормално... Държавният монополизъм не знаеше какво е това конкуренция...

    Коментиран от #147

  • 144 Горд Българин 🇧🇬

    2 0 Отговор
    До днес жънем от новите демократи, до 89та върли комунисти, последствията за България... Дано след години се отхвърли тази червена чума

    Коментиран от #145

  • 145 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #144 от "Горд Българин 🇧🇬":

    търгаши. готови да изтъргуват род и родина. това е чумата и тя е безцветна. с това приключвам.
  • 146 КЪВ КОМУНИЗЪМ В КИТАЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #141 от "Госあ":

    При ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА БЕ...мнозинството бачка, китайските милионери никнат като гъби....В Китай имало 5 милиона частни фирми с над 100 милиона оборот....и един господ знае колко червени милионери и милиардери.

    Коментиран от #156

  • 147 То затова и социализъма умре

    11 0 Отговор

    До коментар #143 от "реру":

    И по много други причини......под ръководната роля на БКП.
  • 148 тц тц

    4 0 Отговор

    До коментар #130 от "Хората бягат при по хубавото":

    От 15 години сме в ЕС, значи викаш по добре да чистят тоалетни другаде отколкото да живеят в държава от ЕС:) На всичко отгоре единствения политик, който шефката на ЕС е прегръщала и целувала е нашия тулуп:)

    Коментиран от #155, #157

  • 149 И до днес търпим

    10 4 Отговор
    Последствията... Хората са готови да се продадат на Русия и да умрат за нея, отколкото за България... Бог да пази България от тази чума отново!

    Коментиран от #154

  • 150 Защо не се пише

    3 3 Отговор
    За Горянското движение... Това е първата въоръжена съпротива срещу комунизма!
  • 151 Ц🇹🇷КА

    2 3 Отговор
    При МОЧА И СССР
  • 152 Евала за

    16 1 Отговор

    До коментар #125 от "реру":

    Чудесното сравнение......
  • 153 9 септември 1944

    17 6 Отговор
    Най-тъмната дата в нашата история през 20-ти век!
  • 154 Така е

    5 8 Отговор

    До коментар #149 от "И до днес търпим":

    Едни сме готови да умрем за държава, която ни е освободила два пъти, други сте се продали на Кравария срещу една безплатна смяна на пола.
  • 155 Българите бягат главно в ЕС....

    5 5 Отговор

    До коментар #148 от "тц тц":

    В западните демокрации.Там са нямали социализъм като в България и са много по добре от нас.....ЕС дава право всеки да ИЗБИРА....не да му се налага като при Тошо....
  • 156 Госあ

    4 1 Отговор

    До коментар #146 от "КЪВ КОМУНИЗЪМ В КИТАЙ":

    бъди сигурен бате, че абсолютно всичко се знае ! Ясно ли е ? И друга черта на китайския комунизъм - не се спекулира с формите, автомобилите са достъпни за всички (китайските имам предвид) не е като в капитализма ако имаш пари да имаш автомобил с агресивна форма или добър дизайн, а ако нямаш - автомобил с формата на кашон. С облеклото е същото, с електрониката - също. На почивка ходят всички. Поо празниците не можеш да намериш билет за бърз влак или самолет и хотел. А хотели и бързи влакове има, вервай ми.

    Коментиран от #160

  • 157 Много българи специалисти

    6 3 Отговор

    До коментар #148 от "тц тц":

    Работят по специалността си в ЕС.....който иска, може и чинии да мие...право на избор...
  • 158 реру

    22 3 Отговор

    До коментар #142 от "За Русия.....":

    "Най богатата страна в света.....на 11 място по БВП В СВЕТА..."


    То да е само това...

  • 159 Сър Пичук

    8 1 Отговор

    До коментар #126 от "Хахаха":

    А бе и други хора сме ходили и ходим в Китай.
    В големите им градове наистина е построено много, но в провинцията са в 19 век.
    А това за секретарката го разправяй в детската градина.
  • 160 Така де.....

    2 1 Отговор

    До коментар #156 от "Госあ":

    Само че едни китайци ИМАТ СОБСТВЕНИ САМОЛЕТИ, ЯХТИ, ХОТЕЛИ, ЗАВОДИ, БАНКОВИ СМЕТКИ С ПО ДЕСЕТ НУЛИ В ДОЛАРИ, ХИЛЯДИ АКРИ ЗЕМЯ, А ДРУГИ НЯМАТ.....друг е въпроса че Китай има много по висок стандарт от нашия и милиарден Китай се възползва от това....

    Коментиран от #164

  • 161 Честит празник българи

    1 13 Отговор
    Излезте и манифистирайте
  • 162 Грешно заглавие!

    3 7 Отговор
    Какъв преврат? Действащите правителства работят за този преход - от Германия към СССР. Обстановката е ясна. Изпълняват се договореностите между Сталин, Рузвелт и Чърчил. Да, с помощта на партизаните, на както и в статията пише - от целия народ. Отечествения фронт взема властта, после постепенно БКП я взема за себе си. Да има и много жертви от саморазправа. Но после всичко утихна и тръгва. Сложете черта и отбележете разликата в електрификация, икономика, значими основни средства, селско стопанство... За тия 45 години и вижте какво стана за следващите 35 години. Това ли е светлото ни настояще и бъдеще? Да ни крадат и тук и зад граница уж приятели. Да работят за изпростяване на нацията и превръщане страната ни в територия България. А бяхме на 28 място в света. Сега къде сме? А?
  • 163 00001

    2 0 Отговор
    Китай е измъкнал 800 милиона души от ужасната, крайна бедност, това е голямо постижение, без съмнение. За да направи това твърдение, Китай използва линия на бедност от около $1,90 на ден по цени от 2011 г. и коригиране спрямо покупателната способност.
    Световната банка смята, че праг от 1,90 долара на ден е подходящ за страни с доходи на глава от населението под 1000 долара или повече, като Етиопия. За страни с по-нисък среден доход като Индия - с доходи на глава от населението между $1000 и около $4000 - се препоръчва линия на бедност от $3,20 на ден.
    За страни с по-висок среден доход като Китай се смята, че разумната линия на бедност е 5,50 долара на ден. Около една четвърт от населението на Китай е в бедност, според този показател.
    С други думи, китайското правителство използва линия на бедност, подходяща за страна, която извършва преход от нисък към по-нисък среден доход, въпреки че Китай е 12 пъти по-богат от Етиопия и повече от 5 пъти по-богат от Индия.
    БВП на глава от населението на Китай за 2021 г. е $12556,3, а този на Етиопия е $944. БВП на глава от населението на Индия е $2277,4, а този на САЩ е $69287,5.
    Днес Китай е почти толкова добре, колкото бяха Съединените щати през 1960 г., когато станаха икономика с високи доходи (използвайки класификацията на Световната банка). САЩ за първи път приеха официална дефиниция на бедността, класифицирайки хората като бедни, ако дневното им потребление е по-малко от 21,70 долара по цени от 2011 г., четири

    Коментиран от #191

  • 164 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #160 от "Така де.....":

    ами не. всъщност яхти нямат токова много, колкото ги изкарваш. Основната разлика са офисите и апартаментите по високите етажи ;) А когато някой си помисли, че всички пари са негови и може да прави каквото си поиска и да ги изнася както си поиска, отива на беседа с онези с червените пагони. нещата могат да свършат много зле, ако пък се разбере че е замесен в корупция от големи размери. Затова в Китай с прво казват че живеят в комунизъм.

    Коментиран от #168

  • 165 Защо по света нема социализъм

    6 2 Отговор
    Освен в Северна Корея.....и диктатура на пролетариата....кой ли ще отговори на въпроса ми?????
  • 166 Иван Русков

    5 23 Отговор
    1. Краят на антидемократичното, античовешко, профашистко и пронацистко управление, започнало при цар Борис III.

    2. Бурно развитие на България и превръщането й от бедна и изостанала земеделска държава в модерна индустриално развита държава. През 1989 година нашата страна е на престижното 27-мо място по индекс на човешко развитие в света.

    3. Редица социални придобивки, сред които и безплатно образование на високо ниво, безплатно здравеопазване, безплатно балнеолечение и отдих за трудещите се, както и много други.

    4. Хората получиха право на труд и на отдих.

    5. Жените станаха равноправни граждани.

    6. Безработицата беше унищожена, а държавата ни се превърна в индустриална и космическа сила.

    7. Създаването на силна и модерно въоръжена армия.

    И много други промени.

    За съжаление днес много от тези придобивки са само спомен!

    Коментиран от #170, #171

  • 167 На частните и истински българи

    3 11 Отговор
    Честит празник 9.9.
  • 168 Много или малко

    3 0 Отговор

    До коментар #164 от "Госあ":

    Частни самолети и яхти има в Китай...и най много ЧАСТНИ ПРЕДПРИЯТИЯ.....главно на "КИТАЙСКИТЕ КОМУНИСТИ"......но реално са китайски капиталисти. Няма социализъм при частна собственост на предприятията, където и да е било по света.
  • 169 ТИР

    2 6 Отговор
    Както се вижда на снимката, с оръжие в ръка, след това строежи, заводи, язовири, Аец, Пътища, Училища,-СПТУ,,, 1989 година идва демокрацията, ликвидира се всичко а Референдума е най големият Страх,,,
  • 170 Що не сравниш България при Тошо

    15 3 Отговор

    До коментар #166 от "Иван Русков":

    С Холандия за същия период......стига само общи фрази и демагогия.....и що СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ БЕ СМАЗАНА ИКОНОМИЧЕСКИ ОТ ЗАГНИВАЩИЯ КАПИТАЛИЗЪМ....
  • 171 И защо тогава

    12 1 Отговор

    До коментар #166 от "Иван Русков":

    Прехваления социализъм УМРЕ БЕЗ НИТО ЕДИН ИЗСТРЕЛ.....

    Коментиран от #205

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 От как свят светува има бедни и богати

    3 2 Отговор
    Можещи и неможещи....социализма бе експеримент върху съдбите на милиони хора....Довел до милиони жертви и накрая рухнал безславно.....кой ли е казал че социализма е едно недоносче....
  • 175 Госあ

    3 3 Отговор
    освен комунистически Китай, Норвегия, Дания, Швеция, ОАЕ, Катар също са комунисти. Франция е по скоро комунистическа, отколкото капиталистическа. В Германия канцлера в момента е от комунистите. капитализъм има само в сащ и англия, където положението е като в Индия - ако нямаш достатъчно кинти умираш пред болницата, а образование получават само някои. ай бегайте да препродавате

    Коментиран от #185, #186, #202

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 18 Отговор
    Вижте снимките - къде другаде ще видите толкова много възторжени и радостни хора? Днес анархия, разруха, бездържавност, Пеевски, Доган, Борисов, безводие, ало измамници, бият старците!

    Коментиран от #184

  • 178 Оооо

    4 15 Отговор

    До коментар #125 от "реру":

    Можеше да сложиш снимка на Село в България с незаключени къщи,, хора, ядене, пиене на корем и американска намръщена бабичка на верантата с пушка,,,

    Коментиран от #182, #200

  • 179 "ВЕЛИКИЯ" СССР УМРЕ

    15 3 Отговор
    САЩ "умират" вече 250 години...а запада "гние" от столетия...що ли????
  • 180 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Така де

    12 1 Отговор

    До коментар #178 от "Оооо":

    Може да сложиш снимка българско село преди соца.....и снимка на руски мужик с щик, убиваш капитализЪма....
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 То и на митинга на СДС на Орлов мост

    16 6 Отговор

    До коментар #177 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Имаше възторжени и усмихнати хора...но не носеха автомати, готови да убиват, като БКП комунистите на 9. 9.1944г.

    Коментиран от #233

  • 185 НЯМА КОМУНИЗЪМ

    3 0 Отговор

    До коментар #175 от "Госあ":

    С частна собственост върху средствата за производство....заводи, фабрики, магазини, хотели и т.н. Комунизъм се мъчи да направи Ким в Северна Корея...там всичко е ...държавно.
  • 186 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 187 Вица на деня

    12 2 Отговор
    Франция и Швеция....комунистически....

    Коментиран от #190

  • 188 Социализма погуби милиони

    6 3 Отговор
    Хора по света.....навсякъде соца дойде на власт с кръв и насилие,но си отиде безславно пропаднал......като неудачен експеримент на шепа наивни другари...
  • 189 Някой

    5 3 Отговор
    Безспорен е факта че България се освободи от Турско робство с помощта на Русия , и това никой няма да го отрече в България !! За признателност на това България е издигнала паметник на цар Освободител срещу парламента символа на българската държавност, вместо там да има паметник на хан Аспарух основателят на българскита държава !!!!? Всяка година на 3 март отбелязваме и честване руско-турската война , и благодарим на Русия за помощта, искам да попитам всички русофили какво искат повече от това, да станем от турска на руска колония , явно това е тяхната цел . Бяхме 45 години съветска колония, и всички видяха руснаците до кво положение ни докараха !!!
  • 190 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #187 от "Вица на деня":

    а не ве, капиалистически са хахаха направи си труда, моето момче да видиш социалната им политика и правителства и президенти. Япония и Южна Корея също са далеч от капитализма, да знаеш. Като кажеш у Япония - това е мойо и ти показват, че си в грешка.

    Коментиран от #195

  • 191 Сър Пичук

    8 2 Отговор

    До коментар #163 от "00001":

    не Китай ги измъкна тези хора от бедността, драги, а Запада.
    Това е резултат на глобализма и огромните инвестиции, които бяха направени там.

    Коментиран от #193, #194

  • 192 Госあ

    3 1 Отговор
    ганьо не може да живее в социум. Трябва да бъде принуден със сила, като почнеш от най старата история, та до днес. той е дребен измекярин и земеделец. това е истината. затова свиркайте си и не очаквайте нещо от тая държава. Уредите на МИР, електрониката, биотехнологиите, тежките машинни елементи по времето на соца, беха като сащ 94 :))) феномен, който нема да се върне хахахаха
  • 193 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #191 от "Сър Пичук":

    всъщност Китай измъкна запада от задълбочаване на кризата с неравенствата.
  • 194 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #191 от "Сър Пичук":

    Япония наля най много в Китай. Това е изток, бацка.

    Коментиран от #204

  • 195 Стига бе

    2 0 Отговор

    До коментар #190 от "Госあ":

    Във всички тия страни има милионери и милиардери с ЧАСТНИ ЯХТИ, САМОЛЕТИ, ПРЕДПРИЯТИЯ, БАНКОВИ СМЕТКИ В ДОЛАРИ С ПО ДЕСЕТ НУЛИ, ХИЛЯДИ АКРИ ЗЕМЯ... хора бачкащи за богатите на една заплата.....не бъркай СТАНДАРТА НА ЖИВОТ и придобивките със социализЪма.....ПРИ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ НЯМА СОЦИАЛИЗЪМ НИКЪДЕ ПО СВЕТА.....

    Коментиран от #198

  • 196 Сър Пичук

    5 2 Отговор

    До коментар #129 от "Госあ":

    Хората, които днес се обявяват за антикомунисти са всъщност против болшевиките, наричащи себе си комунисти, които управляваха и у нас и в СССР, а не против учението на Маркс (а това е отделна и голяма тема). Та тези болшевики избиха истинските идеалисти - комунисти, защото те не им позволяваха да вършат извращенията и престъпленията си. За да оправдават действията си бяха въведени Ленинизма, Сталинизма, Развития Социализъм, Реалния Социализъм. Все идеологии, различаващи се съществено от класическото учение на Маркс. Това е всъщност т.нар. тоталитаризъм, който беше обявен за престъпен у нас със закон, а в световен мащаб беше обявен за престъплението на 20 век.
  • 197 Иван Русков

    5 22 Отговор
    1. Краят на антидемократичното, античовешко, профашистко и пронацистко управление, започнало при цар Борис III.

    2. Бурно развитие на България и превръщането й от бедна и изостанала земеделска държава в модерна индустриално развита държава. През 1989 година нашата страна е на престижното 27-мо място по индекс на човешко развитие в света.

    3. Редица социални придобивки, сред които и безплатно образование на високо ниво, безплатно здравеопазване, безплатно балнеолечение и отдих за трудещите се, както и много други.

    4. Хората получиха право на труд и на отдих.

    5. Жените станаха равноправни граждани.

    6. Безработицата беше унищожена, а държавата ни се превърна в индустриална и космическа сила.

    7. Създаването на силна и модерно въоръжена армия.

    И много други промени.

    За съжаление днес много от тези придобивки са само спомен!

    Коментиран от #203, #206

  • 198 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #195 от "Стига бе":

    ахххх за тебе пак ще повторя ! с Япония, социалистите в Швеция и Франция са пределно ясни за всички, като кажеш в Япония това е мойО и те изнасят от там в калъф за виолончело през некое малко летище ! Ако се сещаш и ме разбираш ! А?

    Коментиран от #201

  • 199 БАЙ ТОШО КАЗА

    9 0 Отговор
    СоциализъмЪт е едно недоносче.....истината боли, нали....
  • 200 реру

    17 3 Отговор

    До коментар #178 от "Оооо":

    "Можеше да сложиш снимка на Село в България..."


    Мога... но само когато поискам,... защото ми е противопоказно да се съобразявам с типичния болшевишки маниер да се раздават акъл, нареждания и т.н. понеже сами са некадърни да направят нещо смислено...
  • 201 Ходи кажи на собствениците на

    1 0 Отговор

    До коментар #198 от "Госあ":

    ТОЙОТА, ЧЕ ЗАВОДИТЕ НЕ СА техни.....и кво ше стане....
  • 202 Айде, бе...

    5 1 Отговор

    До коментар #175 от "Госあ":

    В САЩ управлява демократическата партия. Тя се води лава, СОЦИАЛИСТИЧЕСКА?!? И Байдън - виден социалист. Моля? Хайде коментирайте. Не си го измислям.
  • 203 реру

    15 1 Отговор

    До коментар #197 от "Иван Русков":

    След малко пак може да упражниш Copy/Paste... и да следваш заветите на Гьобелс... не че има полза...
  • 204 Сър Пичук

    6 3 Отговор

    До коментар #194 от "Госあ":

    Ако беше ходил някога в Китай нямаше да пишеш такива неща.
    Компютрите Lenovo водят началото от IBM, Мрежовото им оборудване е копирано то Cisco, чиповете са от Тайван, където отиват пак от Запада, Влаковете-стрела са Siemens и т.н.
    Има и много локални инвестиции - от Япония, Ю.Корея, Сингапур и т.н., но те не са водещите.

    Коментиран от #225

  • 205 Вярно!

    1 13 Отговор

    До коментар #171 от "И защо тогава":

    Умря, защото имаше предател. Горбачов предаде работеща система и позволи тя да бъде нулирана без време. И военната структура. И тогава демократично ликвидираме всичко от социализма, а още през 1990 г. - и граничните съоръжения!?! Много демократично, нали?

    Коментиран от #209, #240

  • 206 Сър Пичук

    12 2 Отговор

    До коментар #197 от "Иван Русков":

    Мдааа, постигнахме много!
    Но, държавите, в които нямаше комунистическа власт, постигнаха много, много повече!
  • 207 Роден в НРБ

    4 17 Отговор
    Честит празник. Смърт на евро-атлантизма! Свобода на народа!

    Коментиран от #215, #220

  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Сър Пичук

    11 0 Отговор

    До коментар #205 от "Вярно!":

    Егати системата, която може да бъде срутена от един човек...
    И все пак не го направи той.
    Просто системата е недъгава и няма държава, в която да е успяла. Накратко:
    - командно-плановата икономика се движи от политически поръчки, а не от икономически правила и закони.
    - хората нямат интерес да работят и да се развиват, защото заплатите са еднакви за всички, без значение кой как работи. Дори по-ниско квалифицираните, често взимат повече.
    - Интелектуалния труд не се цани и заплаща и е отбягван.
    - На ключови места в държавата и икономиката се поставят не най-добрите и най-кадърните, а верните на Партията и тези с връзките.
    Всичко това води до некомпетентно ръководство, изоставане, ниско развитие, огромни дотации за губещи предприятия, хронични грешки и провали и в крайна сметка недостатъчно средства за осигуряване на социалните програми, безплатното образование и здравеопазване и т.н. Затова и фалирахме непрекъснато.
    Щом един СССР не успя да преодолее лошата си икономика с огромните си ресурси, какво остава за по-бедните държави.
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 211 Бай Янко

    3 5 Отговор

    До коментар #56 от "И що след падането на Тошо....":

    А защо сега не са се върнали в прекрасната ни демократична и капиталистическа родина? Защото неуспелите комунисти направиха преврат на 10.11.1989 г. , подобен на 09.09.1944 г. и взеха икономическата и политическата власт. Ще е необходимо да минат поне още 100 - 150 години за да започнем да ставаме нормална държава.Но , уви, това едва ли ще се случи , защото наблюдавайки процесите на Запад , там системата се руши и става по -зле. Вече в САЩ Американската мечта е само блян , както беше Комунизмът.И се самозалъгват , че Америка ще е отново велика. Гошо Тарабата Димитров е прав за едно - колелото на историята се върти и днес си велик , утре вече е някой друг.И връщзне назад няма.
  • 212 UK завинаги

    5 12 Отговор

    До коментар #71 от "Най много народ по света":

    Вземи малко прочети человеческата история. По последни данни най-много хора в човешката история е избила Британската империя.Честито!
  • 213 Фактите

    9 4 Отговор
    Най -черната дата в историята на България.На власт дойдоха убийците на българската държава,а страната ни потъна в 45 годишно руско робство.

    Коментиран от #216, #223

  • 214 уйко калеко

    2 2 Отговор
    В крайна сметка се оказва.че нашите политици това са НИ ,,ПОСТЕЛИЛИ,, Започнали са с МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОИНА(тогава губим почти цялото БЕЛОМОРИЕ и половината ОТДРИНСКА ТРАКИЯ и ЮЖНА ДОБРУДЖА.)После продължават с ПСВ ( НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР и окончателното сбогуване с мечтата да бъде обединен българския етнос в една държава.)И накрая идва за капак ВСВ ,когато пак ни насадиха тогавашните ни политици на пачи яйца и сами си вкарахме вълка в кошарата(ИДВАНЕТО НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ).От тази САКСКОБУРГОТСКА ДИНАСТИЯ която СТЕФАН СТАМБОЛОВ натресе на БЪЛГАРИЯ добро не видяхме.НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ И РАЗРУХА..
  • 215 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 216 уйко калеко

    4 3 Отговор

    До коментар #213 от "Фактите":

    Най черната дата за страната ни е КОГАТО ФЕРДИНАД Е СТЪПИЛ на българска земя (25 ЮНИ 1887 Г Е ИЗБРАН ЗА КНЯЗ ОТ ВНС).Датата 09.09. 1944 г. която обявяваш за черна (наистина е така) е следствие от по предната дата .
  • 217 реру

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Станция Z":

    Така е...

  • 218 Сатана Z

    6 15 Отговор
    Честит празник на всички Българи,които построиха съвременната българска държава.
    А тези ,които я разрушават след 10 ноемврийският преврат през 1989 ще си понесат последствията.

    Коментиран от #219

  • 219 Бастион на антикомунизма

    14 3 Отговор

    До коментар #218 от "Сатана Z":

    Унищожихте България !! Всички комунисти на съд !!
  • 220 коми терористи

    13 2 Отговор

    До коментар #207 от "Роден в НРБ":

    Затворът говори за свобода на народа.Теб нещо не те слуша главата.9-ти септември е мракобесна дата за България.Добре,че народа и държавата ни успя да се освободи от това 45 годишно руско/соц робство.

    Коментиран от #222

  • 221 Честит празник за нормалните българи

    6 16 Отговор

    До коментар #123 от "Сър Пичук":

    1. Краят на антидемократичното, античовешко, профашистко и пронацистко управление, започнало при цар Борис III.
    2. Бурно развитие на България и превръщането й от бедна и изостанала земеделска държава в модерна индустриално развита държава. През 1989 година нашата страна е на престижното 27-мо място по индекс на човешко развитие в света.
    3. Редица социални придобивки, сред които и безплатно образование на високо ниво, безплатно здравеопазване, безплатно балнеолечение и отдих за трудещите се, както и много други.
    4. Хората получиха право на труд и на отдих.
    5. Жените станаха равноправни граждани.
    6. Безработицата беше унищожена, а държавата ни се превърна в индустриална и космическа сила.
    7. Създаването на силна и модерно въоръжена армия.
    И много други промени.
    За съжаление днес много от тези придобивки са само спомен!

    Коментиран от #237

  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Евтаназирай се по спешност

    2 8 Отговор

    До коментар #213 от "Фактите":

    За 09.09.44 трябва да благодариш на Борис 3, Богдан Филов и останалите германски подлоги. Без тях нямаше да се случи. Браво на тях. Да са живи и здрави.

    Коментиран от #229

  • 224 СПРАВКА

    9 11 Отговор
    ОТДАЛЕЧ СИ ЛИЧИ ПРИМИТИВИЗМА, И ИНФОРМАЦИОННАТА ОЩЕТЕНОСТ НА НАШИТЕ САЙТОВЕ ,И МЕДИИ : ПОЯСНЯВАМ - НА 09.09.1944 Г ФАШИЗМА В БЪЛГАРИЯ Е ПОБЕДЕН ОТ РУСКАТА АРМИЯ !!!! ПОНЯТНО ФАШИСТКИ САЙТОВЕ И МЕДИИ ? ПРИЧИНАТА - НА 01.03.1941 ГБЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА ДОБРОВОЛНО КЪМ ФАШИСТКИЯ ПАКТ ...ПОНЯТНО ! СЛАВА НА РУСИЯ !!!!!!
  • 225 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #204 от "Сър Пичук":

    хахаха аз па мислех, че са Кавазаки хеви, ама явно съм бил у грешка хахаха сименс били :))) пак го обръщате на лично, кой къде бил и къде е хаха живи и здрави. писАх вече за бъдещето и миналото на България с изключение на няколко периода, като този по време на дружбата ни с СССР. кой се урЕдил, урЕдил. Така е между овчари. като любимия ви възрожденец с крайно съмнителни действия...
  • 226 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 227 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 228 ХА ХА

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "добре лишия социализъм ви построй АЕЦ":

    Защо плачеш?
    БКП построи социализЪма
    БКП развали социализЪма
    БКП построи АЕЦ
    БКП разваля АЕЦ-а
    Ние само си бачкаме частно.
    Оди плачи на Позитано 20, после може да поплачеш и на Драган Цанков 28.
  • 229 да си знаеш

    2 0 Отговор

    До коментар #223 от "Евтаназирай се по спешност":

    Провален аборт като тебе няма право да дава мнение
  • 230 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 231 реру

    17 1 Отговор

    До коментар #230 от "НАПОМНЯНЕ НА ФАШИСТКИТЕ НИ САЙТОВЕ":

    "... НА 01.03.1941 Г. БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА ДОБРОВОЛНО КЪМ ФАШИСТКИЯ ПАКТ..."


    Така е... всички искат това...

  • 232 az #СВО

    2 9 Отговор
    09.09.1944г. е следствие на договореното от тримата големи /Чърчил, Рузвелт и Сталин/ на поредицата от конференции за разделяне на Европа след края на ВСВ. В този смисъл няма никаква изненада,, всичко е съгласувано с американци и англичани, в т.ч. и следвоенния трибунал, получил наименованието в България - "Народен съд".
  • 233 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 8 Отговор

    До коментар #184 от "То и на митинга на СДС на Орлов мост":

    На митинга на СДС повечето бяха едни заблудени хора, после измамени.
  • 234 Горски

    3 0 Отговор
    Много от " бившите хора " не са между нас, а кадрите на Държавна сигурност и преданите на БКП доносници, както и номенклатурните кадри на БКП и комсомола бързо смениха фасона и вече се наместиха в банките, съдебната система, масонските организации, медиите, университетите, местната власт и Парламента. Благодарение на вродената ни толерантност и внушената пасивност проникнаха отвсякъде. те пишат закони и раздават правосъдие, списват вестници и преподават, разпределят бизнеса в страната. И май вече не ги забелязваме и не търсим възмездие, но все още търсим истината и очакваме поне една дума за покаяние от БКП.
  • 235 Роза

    6 2 Отговор
    БГ никога не е имала собствена воля.Социализма и беше наложен от историческите обстоятелства и от СССР.Т.Живков правеше всякакви фокуси,за да угоди на Съв.Съюз и да остане на власт.Накрая ресурсите на соца се изчерпаха и СССР вече не можеше да ни помага.Всичко се разграби и сега сме в плачевно състояние.Деветосептемврийския преврат не е празник за БГ.Той просто е едно историческо събитие, което за едни е добро,а за други лошо!
  • 236 Ние сме на всеки километар

    2 6 Отговор
    Честит празник честит 9 Септември другарки другарчета и другари
  • 237 Сър Пичук

    9 2 Отговор

    До коментар #221 от "Честит празник за нормалните българи":

    1. Краят на антидемократичното, античовешко, профашистко и пронацистко управление, започнало при цар Борис III.- Ха-ха, еднопартийното управление с диктатор начело и с култ към личността, било по-демократично от многопартийното. А бе я се скрий!
    2. Бурно развитие на България и превръщането й от бедна и изостанала земеделска държава в модерна индустриално развита държава. През 1989 година нашата страна е на престижното 27-мо място по индекс на човешко развитие в света. - Да, да и точно 1989-1990 България фалира. Всички данни от онова време бяха надувани и фалшифицирани и за това има много документи.
    3. Редица социални придобивки, сред които и безплатно образование на високо ниво, безплатно здравеопазване, безплатно балнеолечение и отдих за трудещите се, както и много други. - Ха-ха, а на Запад не учат, не се лекуват и не почиват. Тези, които пълнеха курортите ни тогава бяха само безработни, нали.
    4. Хората получиха право на труд и на отдих. Ха-ха, трудът не беше право, а задължение. Помним "Андроповките", където арестуваха на улиците и в кафенетата хора, защото не работеха.
    5. Жените станаха равноправни граждани. - Да, бе да. В производството навсякъде бяха само жени, а мъжете бяха бригадири, началници цех и т.н., но не и на поточните линии.
    6. Безработицата беше унищожена, а държавата ни се превърна в индустриална и космическа сила. - Безработицата не беше унищожена, а скрита. Всеки имаше гарантирана заплата и затова много хора не правеха нищо. Което

    Коментиран от #238

  • 238 Сър Пичук

    8 3 Отговор

    До коментар #237 от "Сър Пичук":

    Продължение:
    6. Безработицата беше унищожена, а държавата ни се превърна в индустриална и космическа сила. - Безработицата не беше унищожена, а скрита. Всеки имаше гарантирана заплата и затова много хора не правеха нищо. Което пък развращаваше другите, които работеха, а взимаха същите пари.
    7. Създаването на силна и модерно въоръжена армия. - Армията беше на директно командване от Москва, така че това не беше наша армия!
    И много други промени.
    За съжаление днес много от тези придобивки са само спомен!
    Най-добре разликите между двете идеологии се видя с разделянето на Германия и Корея Къде беше ГДР, а къде - ФРГ. Къде е С. Корея, а къде е Южна Корея.
    Както казах, бяха направени някои неща, но ако не бяхме окупирани и не ни беше наложено просъветско болшевишко управление, щяхме да постигнем много повече.

    Коментиран от #248

  • 239 БгТопИдиот🇧🇬

    2 8 Отговор
    45 години растеж и развитие и 35 години деградация и упадък.

    да благодарим на краварската думуКРАДция..
  • 240 Къде бяха ЗДРАВИТЕ сили в КПСС

    0 0 Отговор

    До коментар #205 от "Вярно!":

    Да спрат Горбачов.
  • 241 А после дойде демокраДцията

    4 3 Отговор
    Велик беше, БАЙ ТОШО !
    Помните ли, че: Пенсионната възраст за жените бе 55 г., а за мъжете 60.
    Невъзможно бе да срещнеш бездомник или клошар.
    Здравеопазването беше безплатно.
    Образованието също като на тези от слаборазвитите райони се даваше възможност да учат в университет и с минимален успех показан от средното училище.

    На младоженците се даваше почти безлихвен заем на стойност, колкото да си купят нова кола.
    А помните ли, че опрощаваха заема от по-горе при родено второ дете ?!

    Нямаше как да бъдеш безработен.
    Нямаше работещи бедни.
    Стига да искаш, държавата ти даваше земя да я "чоплиш".
    Консултираше те къде, дори в най-затънтеното село, каква е почвата и какво да засееш с успех там.
    И помните ли, че през цялото време (и преди Указ 56) си имаше "частници".
    Ако пък се заселиш трайно в Странджа-Сакар държавата поощряваше това с 10 000 лева.
    (Повече пари от за една нова кола.), а да пестиш от храна беше нечувано.
    Ако се появеше масов престъпник, то беше такова събитие, че за него се говореше десетилетие... и повече даже.
    Спомнете си как обяда в заводите (тристепенно меню, с безалкохолно) беше на стойност от 5 до 8 кибрита.
    Никого не "изключваха" за неплатен ток (а той беше пренебрежимо малка сума).
    Телефоните се плащаха на три месеца - веднъж.
    И даже банани ( но в показните магазини и по-скъпи) имаше почти винаги.
    Нямаше ЧСИ, измами на старци, принуди, вилнеещи мутри, както и нямаше чувство за липса на справедливост въобще.
    ….това
  • 242 Имаше... а сега е демокраДция

    4 2 Отговор
    Имаше
    едно BPEМЕ...
    HAР0ДНА PЕПУБЛИKА БЪЛГAPИЯ
    Държава с 9, 000, 000 жители...
    Aрмия...
    Граници...
    Над 3 000 Завода и Предприятия...
    Pеки...
    Пълни язовири...
    Напоитeлни cистеми...
    Земеделие...
    Овощни и 3еленчукови градини...
    Стада...
    Cвинекомплекси...
    Птицекомплекси...
    Овцеферми...
    Деца...
    Детски градини....
    Училища...
    Образование...
    Болници...
    Санаториуми...
    Здравеопазване...
    Море...
    Планини....
    Гори...
    Минерални извори...
    Почивни станции...
    Месо...
    Сирене...
    Мляко...
    Кисело мляко...
    Здравословно хранене...
    Е, бaнaни нямаше!!!
    И боклyци нямаше!!!
  • 243 мдаааа

    3 3 Отговор
    КЕВОРК КЕВОРКЯН: „СЕГА ЩЕ ВИ НАПИША КАКВО Е БИЛО НРБ ЗА 99% ОТ НАРОДА.“
    Най-общо казано.
    Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
    За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия. Не бе и ДС.
    За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
    Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
    НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
    НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
    НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
    НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
    НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
    НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.

    Коментиран от #245

  • 244 мдаааа

    4 3 Отговор
    КАКВО Е БИЛО НРБ ЗА 99% ОТ НАРОДА.“
    /продъл./
    НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!
    НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!
    НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.
    НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!
    НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.
    НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!
    НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.
    НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.
    Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.
    Автор: Всички, които са живели в НРБ
  • 245 Сър Пичук

    2 1 Отговор

    До коментар #243 от "мдаааа":

    Хайде сега да спрем с пропагандата и да говорим реално
    - Да, тогава не се говореше и пишеше за престъпления, но това не значи, че ги нямаше. Просто имаше цензура, която не пускаше нищо. А си имаше и убийства и изнасилвания и грабежи и наркомания.
    - В магазините редовно ни "удряха в кантара" и затова магазинерите бяха доста заможни. Освен това се и крадеше, въпреки жестоките наказания. Спомням си за една магазинерка, която беше разстреляна за откраднати 10 000 лв.
    - Имаше и нападения. Заради системата със софийското жителство софиянци бяха мразени навсякъде и редовно ги нападаха. На село най-големия подвиг, за който се разказваше години наред беше "как са пребили софиянеца".
    - В престижен ВУЗ не можеше да се влезе в добра специалност заради системата с привилегии на разни малцинства, роднини до девето коляно на измислени АБПФК (Активни Борци Против Фашизма и Капитализма).
    - За учене, работа или пътуване зад граница ти трябваше т. нар. "характеристика", което беше сведение от махленския председател на ОФ (Обикновено не особено умен пенсиониран партиен функционер или фуражка). Във всяко предприятие имаше отговарящ по линия на ДС, а в по-големите те бяха щатни.
    - Дефицита беше хроничен и не за банани, а за стоки от първа необходимост, като печки, радиатори, телевизори, дори за тоалетна хартия. А когато сме били на 27 място по индекс на човешкото развитие бяхме на режим на тока, водата и на купони.
    Имаше хубави работи, но имаше и лоши.
    Като беше толко
  • 246 А при бай Тошо бехме 26 в света

    3 1 Отговор
    Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна...

    Коментиран от #247

  • 247 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 248 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 249 ВЪН КОМУНЯГИТЕ!

    2 2 Отговор
    ДОЛУ Ч€РВ€НИТ€ Б О К Л У Ц И!
    И ти румин€, ФАТМАК ПРО$Т- Mr. К€Ш , НА КОЙ НАРОД $ Д€$ъ ПИ€Т€ КРЪВЧИЦАТА?!
    $ НИЩО Н€ $И ПО-ДОБЪР ОТ разбойкУ, доган, ко$тов...!
    ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
    80г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ! СТИГАТ!
    НОВ НАРОДЕН СЪД, ФАТМАКЪТ ОСЪДЕН ПРЪВ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове