Last news in Fakti

6 Юни, 2021 17:15 5 451 39

Ген. Чобанов: Създаването на ДАНС възроди ДС

  • данс-
  • иван чобанов-
  • дс

„Най-голямата тайна на службите е смисълът от тяхното съществуване", категоричен е бившият шеф на Национална служба "Сигурност"

Ген. Чобанов: Създаването на ДАНС възроди ДС - 1
Снимка: Архив

"Не искам да ставам герой със стара дата. След като завърших едногодишния курс за начална подготовка в ДС прецених, че тази работа не е за мен. Несъвпадение с професионалните ми нагласи. Няма политика, няма идеология. Няма политика в моето напускане и винаги съм считал, че дейността на ДС за онова време беше необходима”. Това заяви в студиото на "Неделята на NOVA" генерал Иван Чобанов - човекът, ръководил най-дълго Национална служба сигурност преди да се създаде ДАНС, в отговор на въпрос защо сам се е оттеглил от разузнаването.

Той беше категоричен, че не е имал проблеми след напускането си.

Как започва и как приключва кариерата в разузнаването?

„Г-н Румен Петков беше министър и 2007 година бях освободен от ръководния си пост в Национална служба сигурност. Тогава беше ясно, че ще се създаде Национална агенция „Национална сигурност”. Искам да изразя едно мое мнение. Твърде често се говори, че едва ли не агенцията е създадена заради вътрешнопартийни спорове в БСП. И че причината е да се отнеме на Румен Петков силовият инструмент. Истината е в това, че тази концепция – за една такава служба, се търкаляше по коридорите на ”Позитано” много отдавна. Лично на мен са ми предлагали да си кажа мнението. Винаги съм бил против – категорично. Създаването на службата е една илюзия, че като възстановим един модел на службите, който беше преди 1989-та година, с това ще си решим проблемите”, посочи той.

Главният прокурор се срещна с новите началници на ДАНС и ГДБОП

„Най-голямата тайна на службите е смисълът от тяхното съществуване. Тайната е в това, че смисълът е различен за различните политически системи”, подчерта генерал Чобанов.

По думите му създаването на ДАНС е груба грешка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    22 10 Отговор
    най-голямата грешка е че продължаваме да се лутаме в тая парламентарна демокрация , и всякаква сбирщина от случайно попаднали в парламента партии , може да направи коалиция и да упралява страната , като същевременно подчини и всички видове служби и прокуратура. правилният път е президентска република

    Коментиран от #6, #13, #14

  • 2 ТаУмВзе

    28 6 Отговор
    Мутрата си е направил наказателен отряд. И не само един. А долния каскет Слугинаж а шиши. Ако не лежат мутропитека, каскета и шиши ПРИКЛЮЧВАМЕ ОФИЦИАЛНО. КОЕ НЕ Е ЯСНО!
  • 3 Българка

    38 4 Отговор
    ДАНС трябва да бъде закрита, а дейността й върната в МВР. Над 50% от сегашните служители, особено на възлови и ръководни постове да бъдат разследвани за корупция, предателство спрямо националната сигурност, кражби, съучастие с мафията. Това означава, че трябва НАП да направят задълбоченас ревизия за придобивките, стандарта на живот не само на върхушката в ДАНС, а и на техните семейства, приближени. Бедна България очаква РЕАЛНИ ПРИСЪДИ И КОНФИСКАЦИИ/ ВРЪЩАНЕ НА ОГРАБЕНОТО!

    Коментиран от #21

  • 4 Червен Борсук

    26 5 Отговор
    Какво да я възражда, тя ДС на БКП винаги е била в управлението на кочината. Ако бяха направили лустрация и тези нямаха достъп до управлението на държавата нямаше да имаме разправии нито с американците нито с руснаците.
  • 5 мислещ

    18 3 Отговор
    И това докато лумпените "мислеха", че се пазят от комунистите, гласувайки за бодигарда на бай тошо. Е, вярно, за разлика от бай тошо, големите "демократи" от Запада му бяха фенове, ама междувременно лъсна отдавна отвсякъде и те колко са демократи.
  • 6 100 процента за

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Президентска република! Точно и вярно, но на партии, партийки и тям подобни не им отърва, защото им се затваря кранчето за кражби и облагодетелствания.

    Коментиран от #11

  • 7 Павел Пенев

    20 13 Отговор
    Къде си завършил този едногодишен курс за подготовка на работа в ДС? Какво общо има ДС с ДАНС. В ДС работиха честни и добре подбрани хора за просперитета на държавата и защита правата на гражданите. В ДАНС за кого работят– за чекмеджето на Бойко,Пеевски и Доган с активната помощ на Гешев.Може ли генерал да говори глупости.Очевидно да.

    Коментиран от #8, #12

  • 8 моля

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Павел Пенев":

    Доносникът Каракачанов ли визирате, като "честен и добре подбран"?
  • 9 Асан

    16 2 Отговор
    А Мевере 60 000 хрантутници 😁😫🎃🇻🇳🚾
  • 10 Последния Софиянец

    19 4 Отговор
    Един мишок от ДАНС ме заплашва цяла година във Фейсбук.Знае всичко за мен.С това се занимават 2300 служители.С протестиращи.

    Коментиран от #15, #20, #30, #34

  • 11 СМЕШЕН си ТРОЛЕ

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "100 процента за":

    Къде има държави без партии?
    Освен в национал-социалистическите и социал-комунистическите?

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 asd

    5 4 Отговор
    "ДС и камунисите" ...
    Е*ати кухите тиквопитеци. 30 години само лаят по Луната и само с лай се мъчат кариера да правят. Явно поради собствената си некадърност.

    ХАХАХАХАХААХАХАХАХАААХАХАХАХАХАХА
    Още 30 години да лаете и да се оправдавате с някой друг, пухльовци!
  • 17 100 процента за

    5 9 Отговор

    До коментар #11 от "СМЕШЕН си ТРОЛЕ":

    Класически пример за президентска република е САЩ, така че ако ти е смешно– смей се( има едни дето си се смеят сами). Ако не вникваш в идеята за президентска република, проблемът ти е на ментално ниво. Ако не правиш разлика между парезидентско и парламентарно управление–сори!
  • 18 Стар терикат

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "ЛЪЖЕШ":

    Не лъже. Виждал съм го с очите си, имат инструмент за идентифициране на човешките мисли.
  • 19 Деймос

    2 2 Отговор
    Да се поправи ! От това нещо България няма полза..
  • 20 Запознат

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Знам за какво говориш и по какъв начин те заплашва. Имат инструмент за идентифициране на човешките мисли
  • 21 Да дааа

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Как хубаво звучи връщане на ограбено.Гарга на гарга око не вади.Който да са следващите и те се надяват да се облажат от дадената им власт.
  • 22 мнение

    6 6 Отговор
    Много интелигентен изглежда Ген. Чобанов, много истини каза, гледах предаването.
  • 23 КУлТУРИСТот НАП

    8 1 Отговор
    НЕ СЕ НАЯДОХА ТЕЗИ ОЛИГАРСИ! ГРАБИХА КРАДОХА И НА ДАНС ДАВАХА И НА ПАРТИИТЕ, ЗА ДА НЕ ГИ ЗАКАЧАТ И ЩЕ ПОЧАКАМЕ ДА ВЪРНАТ МИЛИАРДИТЕ. А ГЕШЕВ НЕ ВЗИМА И ЗА ТОВА НЕ ИМ Е УДОБЕН.
  • 24 Реформи

    0 5 Отговор
    От закона за ДАНС е отговорна за всичко включително и за екологичните
    Отпадъци в морето. Така и не се разбра като няма такива спецелисти как ще го правим. Имат само специалисти по криминално право. Не се разбра и за отделен спициялен университет подготвящ кадрите ни без полицаите от Симеоново руснаците и САЩ имат такъв. МНОГО Е ИНТЕРЕСНО КАК УВОЛНЯВАШ ДИРЕКТОРИТЕ НА ДАНС КАТО ПОЗАКОН СЕ ЗАМЕНЯТ ОТ КОМИСИЯТА ПО СИГОРНОСТ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. НЕПОЗНАВАНЕ НА ЗАКОНА ЦАРИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ. А КАКВО ЛИ ПОЛИТИЧЕСКА ДЕСКРИМИНАЦИЯ - ГАВРА ????
    Какво ли е закона за ДЕСКРИМИНАЦИЯ и Комисия за контрол на ДЕСКРИМИНАЦИЯТА????? И черешката на тортата е въпроса Какво комисия за контрол на корупцията и незаконното забогатяване ?????
    Някой не са я чували ???? А какво специялен съд ???
  • 25 Реформи

    1 2 Отговор
    Точно закона гласи
    МНОГО Е ИНТЕРЕСНО КАК УВОЛНЯВАШ ДИРЕКТОРИТЕ НА ДАНС КАТО ПОЗАКОН СЕ ЗАМЕНЯТ ОТ ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НАКОМИСИЯТА ПО СИГОРНОСТ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.И СЛЕД ГЛАСУВАНЕ НАНАРОДНОТО СЪБРАНИЕ 51% СЕ ИЗПРАЩА ЗА ПОДПИС ОТ ПРЕЗИДЕНТА. ПРИ ВЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО КОМИСИЯТА ТРЯБВА ДА СЪБЕРЕ 2/3 ОТ ГЛАСОВЕТЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. СЛЕД ПУБЛИКУВАНЕ В ДЪЖАВАН ВЕСТНИК ЗАКОНА ЗА СМЯНА НАЗНАЧАВАНЕ НА НОВ ДИРЕКТОР , ЗАМЕСТНИК ДИРЕКТОР СТАВА ФАКТ.
  • 26 !!!?

    6 0 Отговор
    Политическата клоака наситена с генерали, ДС ченгета и олигарси с чекмеджета става непоносима !!!?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БиБи Кинг

    1 1 Отговор
    Умните ка тоа кольега бегаме од полетиката! Е ги е, бати Ванко, бай Амед и я, кво ни е? Секой по един долап и кой каде свари-кой у Барцелона кой на Синеморец, каде мо е огодно деа! Па кофтиа матреал па на ротатифките на еденайсти! Садба.
  • 29 мутрофоб

    4 0 Отговор
    така де,ами Вие г-н генерал сега ли разбирате ,че в България от 30г се гради демокрация само за бкп партокрация?
  • 30 Ами що имаш фейсбук

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Аз немам и никой не ма заплашва....може да имаш профил у фейса но не твой снимки ще ползваш устройство с което ще влазаш само у фейса и нищо друго няма да правиш нито преди да си инсталирал фейса на устройството нито след това и от друго устройство няма да влазаш в твоя профил и ще влизаш само от интернет точки с обществен достъп без пароли като след напускане на зоната спираш wifi на устройството и го пускаш само като си в точката на достъп
  • 31 Пернишка секта

    3 1 Отговор
    Използват Израелска Шпионска програма и Синтетична Телепатия, знаят всичко какво мислите, това е по зле и от ДС, имат досиета за всеки от детските му години до сега!
  • 32 21 век

    1 0 Отговор
    Голям страх ги тресе политиците.Политическия им модел щял да се сгромоляса.Още не са схванали, какво им казаха хората на 4-ти.Първанов станал политик.Станишев,Бойко, Орешарски и де що е неуко, подло, криминално и алчно.Накичили се с фалшиви и купени титли.Сега ще си берат плодовете на 30 годишното инженерство.Ако сложим Министър Петков до всичките тея, ще изглеждат като токсичен отпадък.И продължават да се натискат в политиката, че и в Народното събрание.Щели да ни водят и занапред.Трябвало на всяка цена след 11 партийно правителство.Айде бе.Вън от поликата статуквото.Нови партии с хора учили култура, вежливост и честност.
  • 33 Ц456

    2 0 Отговор
    В Бг е пълно с доносници и клеветници, хора, които са обвързани по някакъв начин със силовите структури и им съдействат чрез дебнене и следене на другите. Имат си и места, където се събират. Трябва да ги водят на отчет като сътрудници и агенти на службите. ДС е жива.
  • 34 Забравих още нещо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    На това устройство дето влазаш само да пишеш у фейса му лепкаш е черно тиксо на камерите отпреде и озаде и не ги махаш тез лепенки никога
  • 35 Миралай

    2 0 Отговор
    Лески рекох ли ни че зян курбан ше станеш а ти искаш свята република да правиш😂😂😂😂
  • 36 Ми ЩАЗИ , СС

    3 0 Отговор
    ЦРУ .....
    Не може без служби.
    Има ли държава , трябват и служби.
    Въпроса е как и за кого работят.
  • 37 ФИКИ

    2 1 Отговор
    ДАНС е излишна мегаструктура и нещо като мешана скара вътре от всичко по нещо. Защо в ДАНС намериха места и ВКР и някакво финансово разузнаване и още един куп излишности за една контраразузнавателна служба.ДАНС проспаха и КТБ и НАП и корупцията на всички етажи на власта.Мастори са само на руските " шпиони".
  • 38 ДС НИВГА НЕ СПИ

    2 0 Отговор
    Дали ще се казва ДАНС или другояче – всяка държава задължително трябва да разполага със специализиран орган за национална сигурност.

    Не е виновна самата ДАНС като идея – виновни са БСП и ДПС, които я създадоха ужким за целите на съвременната българска държава, а в действителност само за да внедрят и активират в нея собствените си пребиваващи дотогава в дълбок запас стари кадри от Държавна сигурност !
  • 39 Фен

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЛИ страната ни имат вина за днешната политическа криза. Само тук не гласуваха закон за ЛУСТРАЦИЯТА за това ни управляват пак тия от преди 1989г. и техните наследници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове