ФАКТИ.БГ

Ген. Валери Григоров пред ФАКТИ: ДАНС продължава да е под контрола на Делян Пеевски

„Подслушвали са ръководството на партията и всички журналисти, с които аз съм общувал“ каза ген. Григоров

Публикувана: 8 Юни, 2021 20:03
36 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7291
Ген. Валери Григоров пред ФАКТИ: ДАНС продължава да е под контрола на Делян Пеевски
Снимка: ФАКТИ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 40 гласа.

„Те (б.р. съпредседателите на гражданско сдружение „Ние гражданите“) вложиха много усилия и експертиза, за да подготвят материали по повод на втория сигнал. Има два сигнала, които са подадени до Държавния департамент на САЩ и до Конгреса. От една страна, от Цветан Василев като конкретно засегнат и бих казал – ограбен, и от другия кръг лица и граждани, които са гражданско сдружение, представляващо ощетените граждани. В тези два аспекта се работеше“.

Това разказа ген. Валери Григоров пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ относно сигнала на „Ние, гражданите“ към властите в САЩ и искането на санкции по закона „Магнитски“ след фалита на КТБ. Този сигнал е подаден малко след сигнала на Цветан Василев.

„Трябваше да бъдат събрани много доказателства, много сведения, много конкретни факти. Дочакахме да дойде този резултат на закона „Магнитски“. Въпреки че той е политическо решение на САЩ, той дава много ясен знак и дава послание към българската държава като политическо ръководство“, допълни той.

„Ние и тогава твърдяхме, и сега твърдя, че това е най-големият грабеж на 21 век. Повече от 10 млрд. – с организация, с бездействието и с активното действие на институционално ниво и на българската държава“, категоричен беше той.

На въпроса как стана възможен фалитът на КТБ, ген. Григоров отговори: „Беше възможен поради това, че българската държава и българските институции бяха пленени от една група бандити. Не пестя изразни средства да ги нарека по този начин, защото ние все още сме свидетели на това, че институционално българската държава не работи. Самият факт, че има противопоставяне на институционално ниво, самият факт, че е застрашено върховенството на закона и съдебната власт все още е подчинена, самият факт, че главен прокурор все още е Иван Гешев, това са потвърждения и факти, които не дават основания за спокойствие на обикновените граждани и в никакъв случай на онези, които активно участват в политическия живот на България. Ние можем да направим един извод, че докато не си отиде Иван Гешев, докато не се дадат гаранции за независимостта и устойчивостта на съдебната власт като четвърта, основна, независима власт в държавата, ние няма да можем да гарантираме, че върховенството на закона е безспорно и че конституционният и правов ред в държавата е така изграден, че той да контролира на институционално ниво и да гарантира свободата на българите, свободата на гражданското общество и свободата и независимостта на всеки един български гражданин, в това число и неговата собственост“.

Разговорът между водещата Лили Маринкова и ген. Валери Григоров премина и през данните за подслушване на самия него. „В петък, миналата седмица, в телевизия „Евроком“ беше показано в живо предаване едно СРС, което беше прочетено от Вашия колега Сашо Диков. В него много конкретно се описва, че ген. Валери Григоров, ген. Шивиков и Тихомир Василев са създали организирана престъпна група с цел отслабване на управлението на държавата и премахване на това управление. Тази квалификация бих искал и ще направя всичко възможно в рамките на законовите възможности да бъде доказана от този прокурор, подписал искането за специално разузнавателно средство. Аз мога да го кажа тук и категорично ще заявя, че като български генерал, като български гражданин, аз винаги съм служил на държавния обществен интерес“, каза ген. Валери Григоров.

„Следващата седмица ще запитам Националното бюро за контрол на СРС-та формално, за да може да ми се даде отговор. Аз вече имам една част от доказателствата. Те са публични – обявени в сайт. Да, законът го забранява и аз много добре си давам сметка. Те обаче са публични, огласени вероятно от този, който има интерес да ги огласи. По същия начин той поставя под въпрос авторитета на двама български генерали. Това не само, че е чест и отговорност, това е и достойнство, което трябва да бъде защитено“, заяви той.

Той коментира също така ДАНС и контрола на службите. „ДАНС беше под контрола на Делян Пеевски и продължава досега да е под контрола на Делян Пеевски чрез подставени лица“, смята ген. Григоров. Той разкри информацията, че Пеевски има свои поставени генерали по всички нива в ДАНС.

Лили Маринкова припомни, че през 2013 година Пеевски за кратко оглави ДАНС, а ген. Григоров разказа следното: „От този момент всъщност започна и подреждането на конкретни лица по конкретни длъжности и по конкретни нива. Той искаше лично да управлява институцията, но това не се случи по силата на гражданската реакция и обществото. Той вгради хора, които изпълняваха конкретни поръчки. Ние сме свидетели на редица такива случаи, в които ДАНС действа неадекватно“.

На въпроса как е възможно това, той отговори: „Възможно е по силата на политическата немощ на държавата и поради обстоятелството, че една политическа сила има ключове влияние през последните 30 години – това е ДПС“.

„ДПС е доказвала своята политическа несъстоятелност през годините и това се отразява и чрез създаването на определени кадри и ресурси. Най-грубият вариант на дързост, на обсебеност на институциите, на безпардонност по отношение на силата на влияние върху институциите и държавността, за съжаление е този с Делян Пеевски“, допълни той.

„Името му не само, че се тиражираше, транспонираше, той имаше и реална ефективност. Ще дам един конкретен пример. Веселин Пенгезов беше председател на Апелативния, а по-късно на Военно-апелативния съд. Поради стечение на обстоятелството, че аз изкарах 9 години в Съдебната палата, в Апелативен съд – София, имам конкретни наблюдения и съм свидетел на конкретни разговори, в които той беше заплашен по един безпардонен начин, за да свърши конкретно нещо. Когато той обясни, че съдиите и съдебният състав са независими и той, като административен ръководител, не е в състояние да влияе на съдебните актове, вие и българските граждани, които ни слушат и гледат, помнят, че той беше смачкан по един доста категоричен начин“, разказа ген. Григоров и обясни, че това е категоричен пример как се мачка съдебната власт.

След споменаването на санкционирания по закона „Магнитски“ Илко Желязков, ген. Григоров коментира: „Инструментариумът на Пеевски е много по-сериозен, много по-дълбоко вклинен. Аз лично малко съчувствам на министър Рашков заради обстоятелството, че той има един много лимитиран, кратък период от време, в което трябва да постигне много важни цели“.

„Той, щом е седнал на този стол, значи вече си е поставил главата в торбата. Както и аз си давам сметка, че „съм част от организирана престъпна група“. Още когато тръгнаха протестите, аз бях под външно наблюдение. Това на мен не ми беше чуждо, защото аз съм фотографирал всички онези, които ме проследяваха през цялото време. Преди, по време на и след протестите. Аз имам техните фотографи, проверил съм една част от тях. Безспорно това са служители на ДАТО (б.р.: Държавна агенция технически операции), но това е мой личен поглед. Аз съм бил 22 години в МВР, и то на достатъчно ключови места. Виждах тези хора на митингите, след митингите и пред блока, в който аз живея. Рисковете са за мен, за семейството ми, за всички, които са около мен“, разказа ген. Григоров и беше категоричен, че ще брани в съда тези твърдения.

„Един български генерал, който е служил на републиката и достойно и честно е работил за обществото, няма как да допусне компромис“ каза той и допълни: „Онова, което съм говорил по телефоните, съм казвал много категорично, ясно и публично през медиите. Аз съм председател на политическа партия ((б.р. ПП „Коалиция за Теб, България“), аз бях и представляващ гражданско-политическия проект „Ние, гражданите“. В това си качество имам пълната конституционна възможност и право на политически диалог и говорене. Много е жалко, че тези служби, превърнати в органи на бандитско управление, са система, чрез която се използват най-бандитските способи и начини за притискане на хора“.

„Самият факт, че аз съм политически лидер, а те мен ме наблюдават, подслушват, контролират, значи, че са подслушвали ръководството на партията, подслушвали са всички журналисти, с които аз съм общувал през времето по време, преди и след протестите, пък и много време след това. Това означава, че много тежки, трайни институционални пороци са заложени в този начин, в този модел на управление на службите за сигурност. Затова смятам, че решимостта на министър Рашков трябва да бъде още по-твърда.

Министър Рашков трябва да бъде по-категоричен и да извади не само фактите, но да извади и конкретните длъжностни лица, които са отговорни за това. Във всички случаи аз ще го направя в съдебната зала и ще го направя заради това, че ние бяхме протестиращи не защото не ни харесва Бойко Борисов, а защото този мутренски профил придобиха и службите за сигурност“, коментира ген. Валери Григоров.

Целия разговор можете да гледате в следното видео:

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 40 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
илийката
1 Отговор
МОР ЗА БЪЛГАРИНА! Парно, ток и вода скачат със 70% при режима на Радев

Коментиран от #6, #11, #17


Оценка:
-98 +21

БОЛШЕВИК
2 Отговор
Тия мафиоти настанили се и контролиращи тия служби, няма да си тръгнат с молби и пожелания, а трябва здрави шутове, съд, затвор и конфискация>

Коментиран от #12, #34


Оценка:
-9 +81

ЕХАА
3 Отговор
ДРУГАРЮ ГЛИГОРОВ ,ТИ НАПРАВО СИ ПРИЗНА СЪС КОЙ СИ ОБВЪРЗАН .....НА ТВОИТЕ КРЪГОВЕ НИКОЙ НЯМА ДА ИМ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ !!!! ЗАЩОТО СЛЕДВАЩИЯ КРАДЕЦ ПО ....МАГНИТСКИ ...ЩЕ Е ВАСИЛЕВ !!! ТЪЙ , ЧЕ МИСЛИ КАК ДА СЕ ИЗВЪРТИШ И ДА КАЖЕШ ЧЕ СИ СЕ ОБЪРКАЛ !!!

Оценка:
-44 +22

Мисленето не е за всеки
4 Отговор
Браво Григоров, всичко е точно така, но не те слушат тези от които зависи да махнат Гешев незабавно! Без неговия чадър за 30 дни всички мутри щяха да са натикани в арестите и да чакат съд! Вместо това един прост, но зависим милиционер разиграва държавата!

Коментиран от #9


Оценка:
-9 +59

506
5 Отговор
ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ НИКОГА НЕ Е БИЛ ФАКТОР ОТ ТАКАВА ВЕЛИЧИНА КАКВАТО МУ ПРИПИСВАТ

Коментиран от #10


Оценка:
-37 +13

Ами то ТИЯ само ГЛЕДАТ да напълнят ШКАФ
6 Отговор

До коментар #1 от "илийката":


Че няма време .....само няколко седмици .....БОЖЕ малко им ееееее !!!!

Оценка:
-29 +4

Рашо
7 Отговор
Кой предложи Пеевски.

Оценка:
-11 +12

Поп Кръстю
8 Отговор
За какъв контрол на Пеевски ми гавориш бе мекере?! Пламен Тончев лично назначен за шеф на ДАНС от премиерът Стефан Янев по нареждане на Птеродактила от "Дондуков 2" - Румен Радев. Поредната акция след обилна консумация на зелев сок с боб. Бу- ха- ха- ха.

Оценка:
-32 +19

ВЕРНО БЕ
9 Отговор

До коментар #4 от "Мисленето не е за всеки":


НЕ е милиционер .....а неможещ да ФЪРЧИ ...фарчилант !

Оценка:
-18 +10

Славян
10 Отговор

До коментар #5 от "506":


Шиши не е голям фактор, но се е захванал да върти мръсните капитали на Доган, Бойко и шайката!

Оценка:
-6 +38

Ужас
11 Отговор

До коментар #1 от "илийката":


Как сега ще ги плащат герберастите като им спрат всички кранчета? Някои ще минават май на социални помощи, а за другите ще се погрижат в ЦСЗ, там ток не се плаща!

Коментиран от #14


Оценка:
-7 +30

Лошо
12 Отговор

До коментар #2 от "БОЛШЕВИК":


И кой ще конфискува КОНПИ на Цацаров ли, не виждаш ли че Буци е сложил свои хора навсякъде!

Оценка:
-14 +9

Тоя се обърка тотално
13 Отговор
СЕГА как ще се оправдава .....???

Оценка:
-11 +8

Двоен УЖАС .....
14 Отговор

До коментар #11 от "Ужас":


КОЙ ЩЕ ПЛАЩА НА ТИЯ КОЙТО СЕГА ПРОТЕСТИРАТ ???? БОЖКОВ СПРЯ КРАНЧЕТО ....ОСТАВАТ НА СУХО !!!!

Оценка:
-26 +16

Утре на протест срещо ДПС
15 Отговор
По никакви медии не са информирали за това

Оценка:
-1 +19

Всезнаещ
16 Отговор
Обстойно и задълбочено разследване на всички служители на данс и прокуратурата. Аз съм наблюдаван и подслушван с години! Без причина...имат инструмент за разчитане на човешките мисли!

Оценка:
-10 +9

17
Този коментар е премахнат от модератор.
asd
18 Отговор
Ама как така бе?!?! Глупости!
Те нали бсп и дпс щяха да правят пеев шеф на данс... пък при ТъпоБуци пак същата работа било????

АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХА

Ганьовците пак изненадани някак си.

Оценка:
-6 +15

Бай Курти
19 Отговор
Щом прочетох ,че гост на Лили Маринкова спрях до там.Не си струва изгубеното време да се чете до края.При другарката Маринкова идват само червени ме ке ре т@.

Оценка:
-18 +7

Паскал Дойчев
20 Отговор
А държавата е под мой контрол.

Оценка:
-1 +4

Светослав
21 Отговор
Ктб не фалира ли по времето на Орешарски? Василев, не е ли като Божков борец за свобода и демокрация? И тоз тръгнал да го защитава. Как всички обвиняеми се кандидатира ха за депутати? Малко несериозно звучи, но този пропуск е закона трябва да се оправи

Оценка:
-7 +10

СЛОНА
22 Отговор
КОЙ СА ПЪК ТЕЗИ ТА ШЕ НАЛАГАТ САНКЦИЙ ДА ИМИБА ЦЕННОСТИТЕ

Оценка:
-5 +2

gogo
23 Отговор
шефът на Руското външно разузнаване

Сергей Наришкин през февруари се отзова, ден след арестуването на Божков, в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и се срещна с емира на ОАЕ и на Дубай шейх на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум. Чиста случайност…

Оценка:
-2 +5

Господин Генерал
24 Отговор
Примера ви с Веселин Пенгезов, не е много идачен. Този псевдосъдия е еманация на корупцията в Съдебната система в България. Този съди, вярно е, но според получения от него рушвет.

Оценка:
-1 +6

Васил
25 Отговор
Ама закрийте го този скапан Данс кому е нужен???

Оценка:
-1 +10

Този откри ТОПЛАТА ВОДА !
26 Отговор
МИ НАЛИ МАЯ МАНОЛОВА,БСП И ДПС БЯХА КОАЛИЦИОННИ ПАРТНЬОРИ И ГО НАПРАВИХА ТОЯ ПЛУЖЕК ШЕФ НА ДАНС!

Оценка:
-4 +9

123
27 Отговор
Ако тиквата, пра.сето , и сокола не са в затора, и дпс и герб просъществуват, то всички протести," разкрития", скандали, избори са 100% безсмислени.

Оценка:
-2 +9

Пеевски е мафиот от
28 Отговор
Шайката на герб!!

Оценка:
-2 +11

Ст.л-т о.з.БНА
29 Отговор
Аман от ,,професори" и ,,Генерали" бе....
Тунеядци и долни михлюзи,лапащи щури мангизи без потни вода да са пили

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +8

съгласен
30 Отговор

До коментар #29 от "Ст.л-т о.з.БНА":


До преди месец слушахме само професори, от както стана служебното правителство само генерали....

Оценка:
-1 +3

Vinetu
31 Отговор
Шиши у казармата не е ходил като Болен Сайдеров 😁🎃😫🚾🇻🇳

Оценка:
-0 +5

Свидетел
32 Отговор
Още едни зелени чорапи се мотаят в политическото пространство. Да си взема двайсете заплати и да се покрие в някоя дупка. Аман от генерали.

Оценка:
-2 +0

МУТРИ ВЪН
33 Отговор
Американците най вероятно ще наградят Пеевски с екскурзия до Гоантанамо.

Оценка:
-1 +2

34
Този коментар е премахнат от модератор.
Хмм
35 Отговор
Само за протокола - подслушван беше и Председателят на ГЕРБ, а по това време и Министър Председател. Защо всички премълчават този факт, а се изкарват негови жертви? Още повече, че единствено неговото подслушване е доказано, докато за другите все още няма НИКАКВИ доказателства.
Колкото до това, че службите все още били под контрола на Пеевски, това или е пеевскифобия или новите началници са пак негови хора.

Оценка:
-2 +0

stan4o
36 Отговор
Спокойно, на всяка свиня и идва коледата!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Христо Стоичков
Легендата на българския футбол не пропусна да се заяде с Кристиано Роналдо, след като Португалия достигна финал на Евро 2016.
"Да му припишат на оня португалец три гола, за да вземе пак „Златната топка”"

Още бисери
ТОП 5