ФАКТИ.БГ

Стив Ханке: България е лесна мишена

Коментар на икономиста

Публикувана: 6 Юни, 2021 23:02
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4078
Стив Ханке: България е лесна мишена
Снимка: БГНЕС/EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.

Правителството на САЩ няма практика да предоставя подробности и доказателства по отношение на санкционирани по закона "Магнитски", заяви в предаването "120 минути" по bTV американският икономист Стив Ханке.

На въпрос за евентуални дела, заведени от засегнатите Стив Ханке отговори, че "няма да бъдат представени доказателства". "Министерството на финансите на САЩ е уверено във фактите, с които разполага, и са готови да се защитават и в съда при необходимост. Правили са го и преди, имало е повече от 100 души, санкционирани досега по този закон и министерството никога не е губело дело. Следователно, българите, ако обжалват и заведат дело, вероятността да загубят е 100%", категоричен е Стив Ханке.

Единствената разлика между корупцията по времето на комунизма и в сегашно време, е, че сега има много повече за крадене, отколкото тогава. Това не е нищо ново за България, отбеляза икономистът.

"Представете си ловец на едър дивеч, той иска да улови дивеча, иска голям трофей. Байдън иска голям трофей и затова санкциите се случват сега. Байдън е едва от няколко месеца на поста и се опитва да е много агресивен в налагането на санкции по закона "Магнитски", въведен през 2016 г.", обясни още Стив Ханке.

"Законът съществува, а в България корупцията е толкова голяма, че тя е просто лесна мишена, затова е така. Затова, това е и най-голямото действие по закона "Магнитски"", смята икономистът.

"Имаме обвинение към трима българи, както и към 64 фирми, свързани с тях. Резултатът не е безпрецедентен, дори и в ЕС. През 2019 г. беше санкциониран най-богатият човек в Латвия - Лембергс. Тогава и в Словашката република имаше санкциониран. И двете страни са членки на НАТО и ЕС, както и България. Не е безпрецедентно, не е за първи път", отбеляза проф. Ханке.

Той обясни, че повече от 60% от всички международни транзакции в световен мащаб използват щатския долар. "Те минават през Ню Йорк и трите големи банки - "Джей Пи Морган", "Сити банк" и "Мелън банк". На всяко лице или предприятие, санкционирано по закона "Магнитски", е забранен достъп до щатския долар - не могат да го използват. Това означава, че дори да нямат банкова сметка в САЩ, нямат достъп до щатския долар, така че ги ограничава в това", обясни Стив Ханке за последиците от наложените санкции.

"Нито едно голямо предприятие в България няма да работи с тези санкционирани фирми. Ако го направят, има опасност и те самите да бъдат санкционирани", добави той.

"Има голяма мрежа от фирми в България, свързани с работещи по един или друг начин с посочените 64 дружества, така че ще ги засегне. Но най-важното е рискът за репутацията и цената на престижа", смята икономистът.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 22 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Последния Софиянец
1 Отговор
Бойко Тулупа си е бая голям трофей.150 кила.Бай Дън ще влезе в Рекордите на Гинес.ха ха ха

Коментиран от #20, #39


Оценка:
-7 +47

Мухоморко
2 Отговор
Едно интервю с Ханке струва 10хил. долара. Само за информация.

Коментиран от #24


Оценка:
-6 +34

СТАВА СТРАШНО
3 Отговор
ВАСИЛ БОЖКОВ В ПИСМО ДО ПОСЛАНИКА НА САЩ: ЗАЩО ПРОПУСНАХТЕ „ЛИДЕРА“, КОЙТО Е ПОЛУЧАВАЛ ПАРИ ОТ МЕН? ЗАЩО АМЕРИКАНСКИ ФОНДАЦИИ ФИНАНСИРАТ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ЧРЕЗ НАТИСК ПРЕЧАТ НА ДРУГИ ПАРТИИ ДА УЧАСТВАТ В ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИЗБОРИ НА СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА?! БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАВИСИМА, НЕ Е КОЛОНИЯ НА САЩ!

„БЪЛГАРСКО ЛЯТО“ С ПИСМО ДО АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО: “БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАВИСИМА, НЕ Е КОЛОНИЯ НА САЩ” 

Коментиран от #6, #14, #31


Оценка:
-8 +46

Гошо
4 Отговор
"Тe минaвaт прeз Ню Йoрк и тритe гoлeми бaнки - "Джeй Пи Мoргaн", "Cити бaнк" и "Мeлън бaнк". Нa вcякo лицe или прeдприятиe, caнкциoнирaнo пo зaкoнa "Мaгнитcки", e зaбрaнeн дocтъп дo щaтcкия дoлaр - нe мoгaт дa гo изпoлзвaт. Тoвa oзнaчaвa, чe дoри дa нямaт бaнкoвa cмeткa в CAЩ, нямaт дocтъп дo щaтcкия дoлaр, тaкa чe ги oгрaничaвa в тoвa", oбяcни Cтив Хaнкe зa пocлeдицитe oт нaлoжeнитe caнкции.
Е точно те е тая лакомия ще ви изяде главата

Оценка:
-2 +29

Гошо
5 Отговор
"Тe минaвaт прeз Ню Йoрк и тритe гoлeми бaнки - "Джeй Пи Мoргaн", "Cити бaнк" и "Мeлън бaнк". Нa вcякo лицe или прeдприятиe, caнкциoнирaнo пo зaкoнa "Мaгнитcки", e зaбрaнeн дocтъп дo щaтcкия дoлaр - нe мoгaт дa гo изпoлзвaт. Тoвa oзнaчaвa, чe дoри дa нямaт бaнкoвa cмeткa в CAЩ, нямaт дocтъп дo щaтcкия дoлaр, тaкa чe ги oгрaничaвa в тoвa", oбяcни Cтив Хaнкe зa пocлeдицитe oт нaлoжeнитe caнкции.
Е точно те е тая лакомия ще ви изяде главата

Оценка:
-4 +13

Бат Вальо
6 Отговор

До коментар #3 от "СТАВА СТРАШНО":


Както е излязъл със статия нашия сайт на ГЕРБ “ПИК" от Американска страна се удрят всички олигарси в България свързани с руската държава и руското разузнаване. Божков е един от тях!

Оценка:
-19 +11

Иван
7 Отговор
От  "Българско лято" питат в писмото си до американското посолство "защо умишлено е пропуснато името на "настоящия политически лидер", който според доклада е получавал подкупи от Васил Божков, и дали това не е опит за протекционизъм.


"Бихме искали да получим ясна и точна информация относно това кои са политическите лица, получавали подкупи и как те са свързани с нашата политическа партия. В противен случай, не ни остава нищо друго, освен да вярваме, че е налице грубо вмешателство в политическия живот на България.

Оценка:
-4 +24

Българин
8 Отговор
Да, оказахме се много лесна мишена за ВАС . Къде беше САЩ в редните 12 години? Къде беше САЩ в предните 32 години?
Да, САЩ бяха тука и диктуваха статуквото! ТЕ, САЩ, назначаваха местните корифеи! Те ги подкрепяха и ги държаха на валст защото така им е изгодно.
Сега са напът да ВЪЗКАЧАТ нови, удобни за тях хора. Хора, които ще работят за американските интереси!
И колко е удобно да "похарчиш" отработения ресурс и да заредиш нов?! Много е удобно!
Референдум за членството е нато и европейския съюз! Референдум, ама да не се манипулира и всичко ще си дойде на мястото!

Коментиран от #32


Оценка:
-5 +34

Декларация на Българско лято
9 Отговор
Декларация на БЛ: Куриозно, „Българско лято“ е в този списък, заедно с Федералната служба за безопасност („ФСБ“) на Руската федерация. Гражданска платформа „Българско лято“ е независима партия, учредена от граждански инициативен комитет, регистрирана съгласно Конституцията и законите на Република България от компетентентните органи. В противен случай заедно с ФСБ на Руската федерация ще предприемем ответни мерки срещу провъзгласилия се за Световен жандарм САЩ с най високия държавен дълг в света и във фактически фалит ! С уважение ГП "Българско лято" и Васил Крумов Божков!

Оценка:
-4 +23

В.В.П.
10 Отговор
Да се маха гнилия Магнитски от България..Да се скъсат връзки със САЩ..!!.Да си взимат влака и Айдахо..И да върнат 3 млд за самолетите ..Ще купим Су 35, и 10 грипена..Гоо фак ,янки!!

Оценка:
-11 +22

11
Този коментар е премахнат от модератор.
12
Този коментар е премахнат от модератор.
В.В.П.
13 Отговор
Да се маха гнилия Магнитски от България..Да се скъсат връзки със САЩ..!!.Да си взимат влака и Айдахо..И да върнат 3 млд за самолетите ..Ще купим Су 35, и 10 грипена..Гоо фак ,янки!!..Никой не може да се меси в политиката на Суверенна България..САЩ да не мисли ,че сме Пуерто Рико..Тука е България,,Кравари!!..

Коментиран от #34


Оценка:
-9 +17

Гербер- Богаташ
14 Отговор

До коментар #3 от "СТАВА СТРАШНО":


Дидо Славчев Пeeвcки поне си замълча и се покри , а този продължава със заплахите към Американската страна!! Да не му пратят в Дубай някой снайперист!!

Оценка:
-19 +7

15
Този коментар е премахнат от модератор.
копи пейст
16 Отговор
Бившият cлужeбeн прeмиeр и кмeт нa Coфия Cтeфaн Coфиянcки oбяви в eфирa нa бТВ, чe cмятaният у нac зa "бaщa нa вaлутния бoрд" Cтив Хaнкe вcъщнocт e бил прoтивник нa въвeждaнeтo нa бoрдa у нac. Coфиянcки e чoвeкът, кoйтo в кaчecтвoтo cи нa миниcтър-прeдceдaтeл пoдпиcвa cпoрaзумeниeтo c Мeждунaрoдния вaлутeн фoнд и вaлутния бoрд прeз 1997 г.
Днec тoй зaщити тoвa рeшeниe c прocтoтo oбяcнeниe - "нямaхмe друг избoр". И рaзкaзa зa първaтa cи cрeщa c Хaнкe. Пo думитe нa бившия прeмиeр, икoнoмиcтът дoшъл в кaбинeтa му и му пoдaл дoгoвoр дa му cтaнe cъвeтник. Cрeщу 40 000 дoлaрa. Ocвeн тoвa кaзaл, чe Бългaрия нe трябвa дa влизa във вaлутeн бoрд - нeщo, c кoeтo Coфиянcки кaтo прeмиeр нe e cъглaceн. Cрeщaтa им прoдължилa дocтa крaткo, рaзкaзa тoй.
Нa въпрoc зaщo тoгaвa у нac Хaнкe нocи титлa "бaщaтa нa вaлутния бoрд", Coфиянcки зaяви, чe cлeд кaтo нe cтaнaл нeгoв cъвeтник, икoнoмиcтът cтaнaл cъвeтник нa прeзидeнтa (1997-2002) Пeтър Cтoянoв. И щoм видял, чe прaвитeлcтвoтo щe пoдпишe c МВФ зa въвeждaнe нa бoрд, cтaнaл и нaй-гoлeмият му зaщитник.
...............

Оценка:
-1 +15

17
Този коментар е премахнат от модератор.
В.В.П.
18 Отговор
Денди ,да изчезва от България.!!.Долу ръцете от златото!!!.И да върнат 567 т ,от скъпоценния метал..Иначе ,санкции..Магнитски,не върви в България..!!Сами се оправяме с ,Тикви,костовци,,Божковци,московци..Всички ще платят..!!

Оценка:
-10 +14

7722
19 Отговор
Пеевски Гешев и Борисов им е ТРУДНО ДА ОСЪЗНАЯТ ЧЕ СА ПЪТНИЦИ. НО ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА. ВЕЧЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА СЕ КРИЯТ ЗАД НАТО И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. МУТРИ ВЪН ! АРЕ ДА ВИ НЕМА ОЩЕ УТРЕ!

Коментиран от #23


Оценка:
-5 +19

А Ве
20 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


Ти осТави това ,ами кой ще ви плаща да простетутирате

Коментиран от #33


Оценка:
-4 +8

Аз Негодника
21 Отговор
Мошеници,те не си гледат собствената държава,че я направиха бардак...

Коментиран от #41


Оценка:
-4 +11

лайкучка
22 Отговор
На Черепчо всичко това му дойде като гръм от ясно небе.А Боко си е хитър и умен мъж.Овреме си е оправил калимерата.Браво Боко.

Оценка:
-13 +7

23
Този коментар е премахнат от модератор.
24
Този коментар е премахнат от модератор.
25
Този коментар е премахнат от модератор.
Точно
26 Отговор
"Eдинcтвeнaтa рaзликa мeжду кoрупциятa пo врeмeтo нa кoмунизмa и в ceгaшнo врeмe, e, чe ceгa имa мнoгo пoвeчe зa крaдeнe, oткoлкoтo тoгaвa. Тoвa нe e нищo нoвo зa Бългaрия, oтбeлязa икoнoмиcтът."

Коментиран от #27


Оценка:
-1 +6

УЯЯЯЯЯЯЯ
27 Отговор

До коментар #26 от "Точно":


ми яж.....
ОТЧАЯН РЕВ НА ГЕРПЩИНАТА.
САЩ ТОЗИ ПЪТ ТОЧНО В 10 НА МУТРИНСКАТА ГРУПИРОВКА ГЕРП!

Коментиран от #28


Оценка:
-5 +3

УЯЯЯЯЯ
28 Отговор

До коментар #27 от "УЯЯЯЯЯЯЯ":


И ЗАБРАВИХ ХА ХА ХА!
МУТРИТЕ ВЪН!

Оценка:
-1 +3

В.В.П.
29 Отговор
1990 г САЩ , помолиха,,НрБ,да им предаде резерва си ,като. ,ПОБЕДЕНА ДЪРЖАВА,,,,А пък ,те щяха да ги правят Швейцария..Направиха от БКП,,5,6,други партии...И почна ,издигането.!!!Кражбата ез към 200 млд..Предадени от Луканов и Младенов...Итс а лонг уей, то дъ топ.!!!..Дааа, имат стратегия в грабежа и измамата ,янките..Не може да се отрече...Една фабрика не направиха..Ни заводче,,Фондации,и офиси за кражба..

Оценка:
-3 +10

30
Този коментар е премахнат от модератор.
Айде бе
31 Отговор

До коментар #3 от "СТАВА СТРАШНО":


И какво? Като го е писал Черепът, значи е свята истина?

Оценка:
-2 +4

И аз да кажа
32 Отговор

До коментар #8 от "Българин":


И кое ти е мястото? В Азия при Русия и Пакистан ли?

Оценка:
-4 +4

33
Този коментар е премахнат от модератор.
И аз да кажа
34 Отговор

До коментар #13 от "В.В.П.":


Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак, е това ежене! А като ни обяснява руската посланичка кое било в наш интерес, може, а ?

Оценка:
-3 +5

35
Този коментар е премахнат от модератор.
Лост
36 Отговор
Друга гледна точка. Фалираха КТБ, ограбих я, вземаха бизнеси, правиха каквото си искат. Помислиха се зд най-големи. Дойде батко и им прибра играчките.

Оценка:
-0 +6

Браво
37 Отговор
Баце е хитър, някой да е видял долари в шкафчето

Оценка:
-1 +4

Анонимен
38 Отговор
Дубай е проектиран от западни инженери и специалисти с американски софтуер Сити банк има офис в ЦУМ Американската търговска камера в България трябва да направи ревизия на фирмите които са членове България има статут на облагодетелствана държава за търговия със САЩ в България се разпространява нелицензиран Уиндоус и телекомите не изискват лицензирана операционна система когато инсталират интернет оборудване
софтуернитее фирми инсталират своя софтуер на компютри без лицензиран Уиндоус и реализират печалби

Оценка:
-2 +2

Казиченец
39 Отговор

До коментар #1 от "Последния Софиянец":


А целта е руския агент каун решетников

Оценка:
-1 +3

73384949
40 Отговор
Единственото което се правят ма големи отвъд океана ,използваха момента след втората световна война да накарат повечето страни в Европа да търгуват с валутата им ,много са смели заради това ,чак на наглост ги избива да казват на хората как да живеят,но всичко може да приключи ако всеки ги лепне да си търгуват със собствените си валути и тия в г** пръст остават джендарите,ко ще стане ще обявят на целия свят война ли?

Оценка:
-1 +1

сноу
41 Отговор

До коментар #21 от "Аз Негодника":


Че нали затова си пъхат алчните гаги навсякъде, само не и у тях, че е такава воня та не се трае..Голям праз за техния умирисан долар ,празен и издухан отвсякъде...

Оценка:
-2 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Митьо Пищова
Търновският шоумен се кълне в партийна вярност във фейсбук
С ГЕРБ съм се родил, с ГЕРБ ще мра!"

Още бисери