9 Юни, 2021 10:41 1 918 14

Борис Бонев поиска от Минеков повишаване на статута на сгради паметници на културата

  • борис бонев-
  • проф. велислав минеков-
  • паметници на културата

Особено важен казус, който е бил обсъден на срещата е този за запазването на софийските павета

Борис Бонев поиска от Минеков повишаване на статута на сгради паметници на културата  - 1
Снимка: Спаси София

Екипът на Борис Бонев и Спаси София проведоха работна среща с министъра на културата проф. Велислав Минеков. На нея градските активисти повдигнаха въпроса за необходимостта от повишение на статута и степента на защита на няколко емблематични стари сгради в столицата, които са застрашени от срутване. „Сред тях са къщата на Иван Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ и къщата на Шапкарев на бул. „Ген. Скобелев“. И двете къщи се намират на апетитни и скъпи локации в центъра и умишлено са оставени без покрив и грижа от страна на собствениците.

“Подозирам, че собствениците чакат къщите да паднат, за да могат да построят поредните безлични мастодонти на тяхно място. Затова искам незабавно да се повиши статута им, за да могат да бъдат спасени!“ – категоричен е Борис Бонев.

Независимият общински съветник каза, че от Спаси София са изпратили още пет мотивирани предложения за повишаване на статута и на други ценни за културното наследство на София сгради. Сред тях са сградата на Модерен театър и Гранд хотел Париж на бул. „Кн. Мария Луиза“, както и сградата на Кино Възраждане.

„Сградата на пл. Възраждане умишлено е оставена без покрив след пожара преди няколко години, за да може конструкцията ѝ да бъде унищожена, а на мястото да израсне 12 етажен хотел. Това е намерението на собственика, но гарантирам, че няма да го допуснем. Сградата е обновена след войната от личните средства на софиянци и сме длъжни да я запазим каквато е.“ – аргументира се Бонев.

„Искаме да бъде повишен статута и на първото трамвайно депо в София – Клокотница, което е в трагично състояние. От тази сграда преди 120 години тръгва трамвайният транспорт в столицата, което го прави идеално място за транспортен музей на София, както и за културен център. Навсякъде в Европа с реставрацията на тези места се вдъхва нов живот и функции и те стават любимо място на младите.“ – споделя независимият общински съветник. Той напомня, че северната част на центъра, която от години е по-слабо развита от южната, има нужда от подобни проекти, а Спаси София води петгодишна битка за реставрация на депо Клокотница.

Особено важен казус, който е бил обсъден на срещата е този за запазването на софийските павета. Градските активисти настояват старите емблематични за града павета да бъдат запазени по малките улици, докато за големите булеварди с интензивно движение, те не са подходяща настилка.

„По артерии като бул. „Цар Борис III“, бул. „Гоце Делчев“ или бул. „Пенчо Славейков“ паветата трябва да бъдат премахнати, но те задължително трябва да отидат на малките улици, особено в центъра, защото там те са част от архитектурния ансамбъл. Ще се борим списъкът със защитени улици да бъде променен, защото предложенията на Столичната община са точно в обратната посока и ние сме категорично несъгласни с това.“, казват от Спаси София.

От градското движение категорично подкрепят намерението на г-н Минеков за сериозно укрепване на капацитета на НИНКН с още специалисти и по-високи заплати. „Недопустимо е за цялото културно наследство в страната да отговарят само 11 експерта. Повишаването на статутите на сгради се бавят години, което е в ущърб на обществения интерес и в полза на частни инвеститори. Като резултат безвъзвратно загубихме много ценни сгради и този процес трябва да спре! Времето е малко, а проблемите умишлено не са били решавани през последните десетина години заради бездействието на институциите, завладяни от ГЕРБ. Искрено се надявам и работя за това поне част от тези процеси да бъдат придвижени.“ – сподели общинският съветник Борис Бонев.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Два капута

    9 12 Отговор
    на снимка
  • 2 Ха ха ха

    11 13 Отговор
    на снимката един дърт комуняга и един млад нео-либерал-комуняга, вървящ по неговите стъпки и борещ се за "общото благо" ! Карикатура сте, дрОгарЕ ... пародия !
  • 3 ТаУмВзе

    6 11 Отговор
    За какво са ви паметници, когато няма народ. А?
  • 4 ммм

    8 13 Отговор
    Какъв е Борисв Бонев, че да иска??
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 баба ти

    7 12 Отговор
    Появяват се разни измислени платени клакьори от разни платени организацийки и променят, уволняват, назначават!????
    Алооо, къде са ти институции бе, за какво са ни щом улицата решава!???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 PrezidentExit

    7 12 Отговор
    Така наречения "министър на културата" отдавна се е заел с повишение степента на зашита на сградите паметници на културата, като ги обсипва с яйца... И паветата почна да ги вади и да ги мести с подхвърляне... Общо взето министър мечта, работите ги прави още преди да е назначен за такъв.
  • 10 хаха

    5 11 Отговор
    Най-накрая соросоида Борис Бонев го огря да се снима с министър (макар и временно назначен)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай Тошо

    1 2 Отговор
    Минеков е да и автограф на Бонев- подписал се е върху ланшно поразмътено яйце.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове