Last news in Fakti

31 Август, 2021 22:32 8 461 14

Иван Петрински за ФАКТИ: Изключителна грешка е остров “Свети Кирил” да бъде предаден на Община Созопол

  • иван петрински-
  • остров свети кирик-
  • остров свети кирил-
  • община созопол-
  • проф. велислав минеков-
  • археология

"На хората, които управляват съвременната българска археология, не им пука. Те са в археологията, за да постигат някакви собствени цели - не научни, а други", смята Петрински

Иван Петрински за ФАКТИ: Изключителна грешка е остров “Свети Кирил” да бъде предаден на Община Созопол - 1
Иван Петрински; Снимка: ФАКТИ

“Имаме пред себе си примера на остров “Св. Анастасия” в Бургаския залив. Той е предаден за употреба от общината в Бургас и виждаме какво се прави там. Това е едно симпатично островче, там практически няма археологически останки, няма данни да се работи археологически. Виждаме какво може да направи общината в Бургас. Нейните способности, възможности, са много бледи. Ще направим едно хотелче, едно ресторантче, ще купим ново корабче, с което да карат до там някакви туристи - общо взето е това. Бледо”.

Така археологът Иван Петрински коментира пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ възможността за прехвърлянето на собствеността върху остров “Св. Кирил” на Община Созопол, което беше направено като заявка от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Петрински е ръководил проучвания на съседните созополски острови “Св. Иван” и “Св. Петър”, а също и на остров “Св. Кирик”, който той настоява да бъде наричан със старото му име - “Св. Кирил”.

Той изрази несъгласие с тезата, че о. “Св. Кирил” е сърцето на Аполония. “Археомагнитните изследвания на “Св. Иван” показаха данни, че вероятно т.нар. Храм на Аполон е точно на о. “Св. Иван”, а не на о. “Св. Кирил”. На “Св. Кирил” няма място да се развие - 1/3 от острова са насипи, съвсем съвременни. През 30-те и 40-те години островът е насипван и между една трета и близо до половината от острова са съвременни насипи, за да може там да се разположи военноморската база. Там място за светилище на Аполон и прочие няма. Няма място да се развие”, обясни той.

На въпроса от какво се притеснява при прехвърляне на собствеността на “Св. Кирил” към Община Созопол, той отговори: “Общините нямат възможност, нямат капацитет, за да усвоят островите. Законодателят ненапразно е предвидил шестте острова, които България има в Черно море, да бъдат изключителна държавна собственост. Той е имал нещо предвид. Нашият законодател не е глупав. Два от островите нямат никаква възможност за използване - “Св. Тодор”, който е много неизвестен остров, той е една скала, и “Св. Тома”, наречен още Змийския остров. Тези два острова ги изключваме - единият е много малък, а другият е част от природен резерват “Ропотамо”. С голямо усилие екипът ни преди 20-тина години успяхме - много усилия бяха положени тогава, имахме и съдействието на Националния исторически музей, да бъдат обявени за археологически резерват - със съответните ограничения, островите “Св. Иван” и “Св. Петър”. Те са запазени през вековете само защото през последните 100 години са били военна зона. Ограничаването, контролирането на потока от посетители спаси островите, след като те престанаха да бъдат военна зона. Там нищо друго не може да се промени, те ще бъдат проучвани, експонирани. Проблемите на тези два острова са други.

“Св. Кирил”, който е съединен с полуостров Столец с една 50-тина метрова дига, и острова “Св. Анастасия” са проблемни от гледна точка на това, че там няма основание да им се предвиди особена защита, макар че “Св. Кирил” е част от резервата “Созопол” - тоест там не може да се строи безконтролно. Този остров е резерват - още по-високо ниво от паметник на културата, и при това от национално значение.

Относно предаването му на общината - съжалявам, че имам толкова ниско мнение за общините, но те нямат капацитет да развият острова. Ние имаме 2-3-4 острова, които бихме могли да развием, да превърнем в изключителна атракция, в място за нещо изключително като дейност. Общините не могат това - вижте Община Бургас”.

“На острова има над 39 постройки. Те могат да бъдат използвани като център за развитие на науката, като център с европейско значение. Общината не може да направи това. На нея не ѝ хрумва това. Общината ще направи хотелче, ще сложи две маси за ресторант, три маси за кафене. Това може общината. Затова е изключителна грешка островът да ѝ бъде предаден”, категоричен беше Петрински.

В края на разговора той говори за начина, по който се управлява археологията у нас. “На хората, които управляват съвременната българска археология - не говоря за онези амбициозни, нахъсани млади колеги, каквито сме били и ние, не им пука. Те имат други цели. Откакто те са в археологията, археологията се превърна в една продажна наука. Те са в археологията, за да постигат някакви собствени цели - не научни, а други. Така че им е все тая - важното е да ги канят, да има приход. Не казвам, че всички са така, но значителна част от тези управленци на археологията, управленци на наука, са от този вид. Все едно им е”, завърши Иван Петрински.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коко

    5 13 Отговор
    островът е свети Кирик, мисирки!

    Коментиран от #13

  • 2 Фактът

    30 1 Отговор
    Ако има още един кмет ,като Рейзи и острова ще премине в частни ръце и ще стане казино,примерно...
  • 3 Анонимен

    22 2 Отговор
    Герберите на остров Белене ще ги пращаме. На екскурзия до живот.

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Не Политик

    22 1 Отговор
    ТИ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ ЧИНОВНИЦИ ПРОДАВАТ ЗЕМЯ ТЕРИТОРИИ ОСТРОВИ СЯКАШ Е ТЯХНА ЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ А НЕ НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД. ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКРАТИ СЪС ЗАКОН. ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА ВЪРТЯТ ТИЯ.
  • 5 Охобохо

    9 0 Отговор
    Ако трябва да следим иманярите, на остров св.Иван ходеха много иманяри, но сигурно са задигнали всичко, защото и самите те изчезнаха.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 русофил

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    И ти ще имаш щастието да поживееш малко - десетина години на Белене. Комарите са като врабци, ако не си ходил там. Червените изроди, независимо кое поредно поколение, рано или късно ще стигнете до там. Не мислете, че сме простили на бобите и дядовците, майките и бащите ви. Вие днес, "красиви и умни" наркомани и ЛГБТ ще оперете пешкира. Колкото и да се правите на анонимни по миризмата на руска водка и повръщано ще ви познаем уроди.

    Коментиран от #8

  • 8 Какви червени

    11 0 Отговор

    До коментар #7 от "русофил":

    ГЕРБ е партията с най-много пивши агенти. Самият Бойко-агент Буда-охранител на първия и член на червената партия. Имаше социалисти градящи силна държава и комунисти доносноци и винаги получаващи облагите, Бойко е от вторите.
  • 9 бл.134 в Зап. парк

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Как грешка бе! Кмета трябва да ловува там . Па и една виличка от 1-2 да си направи
  • 10 йотата

    7 2 Отговор
    последно което се чу ,че д,николов щял да прави синя и зелена зона на остров св.анастасия
  • 11 Боко Бандита

    8 1 Отговор
    Как го изтървах този остров когато бях на власт.
  • 12 Въпросче

    1 4 Отговор
    Това е остров , колкото и Несебър .
  • 13 четене с разбиране

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "коко":

    Публикувано във факти.бг: Петрински е ръководил проучвания на съседните созополски острови “Св. Иван” и “Св. Петър”, а също и на остров “Св. Кирик”, който той настоява да бъде наричан със старото му име - “Св. Кирил”.
  • 14 Ванче

    5 0 Отговор
    "Св. Кирил" е официалното име на острова. Названията на селищата и на физикогеографските обекти у нас се променят с актове на Държавния съвет /до 1989 г./ или на президента след това.