10 Юни, 2021 16:49 1 510 18

КНСБ иска необлагаем минимум колкото минималната заплата и 15% ДДС

  • заплата-
  • кнсб-
  • мерки

Синдикатът иска ръст на заплатите от 12,5%

КНСБ иска необлагаем минимум колкото минималната заплата и 15% ДДС - 1
Снимка: БГНЕС

Необлагаем минимум колкото минималната работна заплата и въвеждане на ставка от 15 процента за ДДС, за доходите на физическите и за юридическите лица. Това предлага КНСБ на старта на предизборната кампания. От синдиката за пореден път лансират визията си за промени в данъчната система, чиято цел е постигане на по-голяма справедливост. Преди дни най-големите икономики в света от Г-7 се споразумяха за глобален корпоративен данък от поне 15 на сто, припомни пред БНР икономическият експерт на синдиката Любослав Костов:

"Средната ставка на корпоративен данък в ЕС е 22%, средно за света е 23%, в България е 10%. Единствената страна с по-нисък данък печалба е Унгария - там е 9%. Така че, сами трябва да си направите сметка дали трябва и колко сме закъснели да направим това нещо. Защо 15? Точно заради това още миналата година го направихме и го казахме, и се радваме, че сега се случва и този дебат".

От синдиката настояват за ежегоден средногодишен ръст на заплатите до 2025-а година от 12,5 процента, а на минималната - със 17,5%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илхан

    28 1 Отговор
    Досега къде бяхте ве заплатаджии,30 години смучете от народа.
    Точно тия и те са за смяна.

    Коментиран от #5

  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 1 Отговор
    Защо не го искахте от банкянския тиквеник 🎃, а чак сега?
    Аааааа, сетих се бре.....изчегъртаха жена му от НАП на тоя.......
  • 3 Недоволна

    20 1 Отговор
    Що не ревахте когато Горанов казваше твърдо ДДС 20%.Сега ли се сетихте? Защо не протестирахте да защитите хората, когато Бойко беше на власт? Като се изпразни бюджета, сега искате? А намаление на огромната администрация няма ли да поискате?
  • 4 гост

    11 1 Отговор
    Ало, автора! Какво ДДС, какви 5 лв. бе човек. В статията се говори за корпоративен данък и данък общ доход. Какво "15% ДДС за доходите на физически лица и юридически лица". Или сте тотално не компетен по въпроса или поне четете какво пишете.

    Коментиран от #10

  • 5 подкрепям

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Илхан":

    Да , тези хрантутници трябва и те да се изринат. Трябва да се създадат истински синдикални организации, които ефективно да се борят за правата на работниците, а не да обслужват работодателите и да лапат от държавната паница.
  • 6 ПАРАЗИТИИИИ

    4 1 Отговор
    СЕГА АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА КНСБ .......... ХАРЕСВАТ МИ ТЕХНИТЕ ПИНИЗИ !ПОДАРЯВАМ ИМ МОИТЕ ПАРИ , ДА СИ КУПЯТ СВЕЩИ !
  • 7 КЪРЛЕЖИ

    10 1 Отговор
    КНСБ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗЧАГЪРТАНИ ЗАЕДНО С ОСТАНАЛИТЕ ПАРАЗИТИ !
  • 8 Знайко

    4 1 Отговор
    Е доживяхме, синдикатите да влезнете в час. Чистите доходи на по-бедната половина от хората у нас(наемните работници на заплата). Може да се повишат по-много начини. Единия начин е синдикатите да накарат "робовладелците" да повишат заплатите. Другия начин синдикатите да наккарат държавата да събира по-малко данъци спрямо доходите им от най-бедните хора. И така по-голямата част пари от заплата да остават у работниците. Вместо да отиват в държавата и тя да ги прахосва и да се крадат от корумпирани чиновници и олигарси. Също така трябва най-богатите, да започнат да плащат по-високи данъци. Защото взимат несправедливо големи заплати/доходи/. И работника и робовладелеца имат 24 часа 7 дни в седмицата. Всички хора, се нуждаят от1-2 дена почивка, от 8 часа сън, 1-1,5 часа лична хигиена и хранене, 2 часа обличане събличане и пътуван до работното място и обратно. Няколко часа лично време. И остават 8-10 часа това е времето през което работи и богатия и бедния. Т.е. и робовладелеца и работника работят по еднакъв брой часове. Добре един човек е по-производителен, по-образован ... от друг човек. Но е по-производителен или по-образован най-много 4-5 пъти повече, не е 1000 пъти по-производителен и по-образован. Та заплащането на единия човек да е 100 или 1000 пъти по-голямо от заплащането на другия. Каквито са днес разликите в заплащането на робовладелците и обикновените работници по света и у нас. Затова, трябва да има по-високи данъчни ставки за по-богатите, защото
  • 9 Знайко

    3 1 Отговор
    Относно искането на синдиката за увеличение на заплатите с еди колко си двуцифрени процента. Да от една страна заплатите са несправедливо ниски у нас от 70 години, спрямо производителноста на труда. Но от друга страна, заплатите трябва да се съобразяват и с икономиката. Не може да се взима дълго време повече отколкото се произвежда. Защото това води до фалит или до по-високи цени и по-голяма инфлация. И двете са вредни. Да заплатите трябва да се повишат. Защото са несправедливо ниски. Но не навсякъде може да се повишат 12%. На някои места може да се повишат с 10%, на други с 8%. Но за минималната работна заплата съм съгласен, че трябва да се повиши дори с 20%. Който бинес днес не може да плаща 800 лева минимална работна заплата. Това не е бизнес, това е робсто. Или е неефективен. По-добре да го закриват и да ФАЛИРА. Има много бинзеси у нас, на които не им достигат на работници и където са с по-високи заплати. Там ще отидат да работят освободените от фалуралите неефективни бизнеси.
  • 10 Софиянец

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ало в стаията се говори за много неща. Говори се и за необлагаем минимум, и за 15% ДДС, и за повишаване на корпоративния данък от 10% на 15%. Ти да не си някоя "калинка", която не може да асимилира, когато и се кажат повече от едно нещо. И коята прави каквото и каже банкянския и за това защитава СЕГАШНИТЕ ДАНЪЦИ на вуйчовото Влади Горанов. Облагодетелстващи олигарси, депуати, министри, високопоставени "калинки" ...
  • 11 глоги

    0 3 Отговор
    КНСБ иска необлагаем минимум, колкото минималната заплата и 15% ДДС. ИСКА,АМА БАЦЕТО НЕ ДАВА.
  • 12 истината

    3 2 Отговор
    Въведете минимален необлагаем годишен доход като в Германия. Махнете плоския данък от 10% и въведете прогресивното посоходно облагане като в Германия, ако искате да имаме развита държава.
  • 13 безпартиен

    2 1 Отговор
    Този ще излезе по голям комунист от комунистите!Кои заплати ще повишават?От такива увеличения по административен път без никаква икономически обоснована логика и без пазар на труда направо си вони на комунизъм!Едно такова решение на МС за повишаване на заплатите единствено тези които чакат заплати от бюджета-държавен или общински!Отново ще бъде натоварен частният сектор,който ще трябва да плаща по големи осигуровки,а заплатите може и да не се изработят!Но пък бюджетниците около 750 хил.ще благославят "вожда"!Какви профсъюзи са тези дето на са работили и ден в частна фирма,не са създали нищо с ум и ръце,все са били на държавна хранилка!Нито една държава в ЕС,САЩ и дори Русия не може да си позволи да остави на работа и същата длъжност пенсионер със заплата+пенсия+20 заплати за пенсионирането!Ама ние можем!Само в МВР такива са около 5000 души с по 2500-3000 лв.месечно на ръководни длъжности!А общо в дъжавата и общините колко са?Дали ако ги освободят ще се закрият министерства,общини?Що не идат в частния сектор да си заработят тези заплати,осигуровките,консумативите за фирмата,данъците и ако остане печалба за собственика!Но държавната хранилка е сигурна!
  • 14 5098

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ставка от 15 процента за ДДС

    и после

    Публикувано във факти.бг: ставка на корпоративен данък в ЕС е 22%, средно за света е 23%, в България е 10%

    ПРавите ли разлика между ДДС и корпоративен данък.
    Неграмотността блика от всякъде.

    И вие ще управлявате.
    Не знаете кой данък къде се прилага.
    Не знаете че машините от обектите нощуват на определени места.

    Но давайте, виденовата зима ще е лято в сравнение с вас.

    Искам ИТН и ИМВ ДА НАПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО.
    Заслужавате го
  • 15 гнус

    4 1 Отговор
    Никакви синдикати не са. Досега бяха заедно с ГЕРБ, Велев, Домусчиев и Горанов. Те ни превърнаха в роби.
    Трябва да се отстранят Подкрепа, КНСБ и всички около тях!
  • 16 Gen Gurko

    2 0 Отговор
    ДДс е най справедливия данък, защото се плаща и от всеки социален паразит. Дори може и да се увеличи до нивото на бившия данък оборот и да попълва пенсионния фонд. Синдиката се е объекал нещо.
  • 17 Един

    1 0 Отговор
    Само ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК!!!!
  • 18 Р Овч

    0 0 Отговор
    Не разбрахте ли,че ние ще бъдем богати а вие бедни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове