Last news in Fakti

11 Юни, 2021 18:11 1 298 7

България и Чехия залагат на икономиката и туризма

  • българия-
  • чехия-
  • якуб кулханек-
  • светлан стоев

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от основните приоритети на българската външна политика

България и Чехия залагат на икономиката и туризма - 1
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев и чешкият му колега Якуб Кулханек препотвърдиха отличните отношения между България и Чехия и обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в множество сфери от взаимен интерес.

„Радваме се на традиционно добри двустранни отношения, споделяме общи ценности в рамките на ЕС и НАТО, между нас съществуват дълбоки исторически и културни връзки“, заяви Светлан Стоев, който прие днес Якуб Кулханек на работно посещение у нас.

Сред темите на разговорите бяха актуални въпроси от двустранните отношения, европейския дневен ред, евроинтеграцията на страните от Западните Балкани, предстоящият летен туристически сезон и възможността за по-голямо присъствие на чешки туристи у нас, както и разкриването на изборни секции в Чехия за парламентарните избори за Народно събрание на 11 юли 2021 г.

Българската страна отправи апел към чешките партньори за предоставяне на съгласие за откриване на избирателни секции и извън посолството в Прага - в населени места, в които е постигнат необходимият брой заявления. Чешкият външен министър пое ангажимент този въпрос да получи своето разрешение в следващите дни.

Във връзка с действащите мерки за пътуване на гражданите на двете страни делегациите обсъдиха и възможностите за прилагането на цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС. Светлан Стоев изрази увереност, че благодарение на условията, които страната ни предлага, чешките туристи ще почиват у нас и това лято.

„Въпросите, които дискутирахме и по които постигнахме съгласие, наистина ще облекчат пътуванията през следващите месеци и България ще се превърне в тази дестинация за чешките туристи, която винаги е била през последните години“, заяви Светлан Стоев.

В разговорите взеха участие също и министърът на туризма Стела Балтова, и заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов.

Министър Балтова подчерта, че Чехия е важен икономически партньор, включително от гледна точка на туризма, като през 2019 г. България е била посетена от 189 000 чешки туристи. Тя увери чешкия външен министър в условията за безопасност у нас и предприетите противоепидемични мерки в съответствие с изискванията на Световната здравна организация. През летния сезон се очакват 700 полета от Чехия за Бургас и 160 за Варна.

„България е любима дестинация за много чешки туристи, които обичат да почиват у вас през лятото“, заяви министър Кулханек. Чешката страна прогнозира тази година нейните туристи у нас да достигнат 200 000 души. Той оцени високо направеното в България за осигуряване на безопасността на туристическия сезон и отправи молба чешките туристи у нас да бъдат допускани 22 дни след поставяне на първа доза ваксина. Искането на чешката страна се очаква да бъде разгледано на заседание на експертна група в рамките на днешния ден.

По време на разговорите двамата министри се договориха възможно най-скоро да бъде организирано заседание на Работната група между двете страни за икономическо сътрудничество, както и да бъдат активизирани контактите между двете министерства на външните работи. Министър Стоев подчерта, че двете страни имат огромен потенциал за развитие на икономическото сътрудничество, а чешкият му колега оцени България като много важен и значим партньор на Чехия по отношение на инвестициите и търговията. Якуб Кулханек изрази задоволство от факта, че през първите 6 месеца се е стигнало до повишаване на стокообмена след спада през 2020 г. заради пандемията.

По време на срещата министрите Стоев и Кулханек потвърдиха твърдата подкрепа на двете страни по отношение на процеса на разширяване на ЕС и европейския път на Западните Балкани.

„Европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от основните приоритети на българската външна политика“, подчерта Стоев. Той припомни, че в позицията на България по отношение на Република Северна Македония е налице пълна приемственост.

„За нас е от ключово значение поддържането на добросъседските отношения и получаването на необходимите гаранции за изпълнение на Договора от 2017 г.“, заяви Светлан Стоев. Той изтъкна, че България е отворена за активен диалог и увери, че и през последните дни се прави всичко възможно – както от българска страна, но и от страна на Република Северна Македония – за изграждането на позитивна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията.

„От нашия най-близък съсед очакваме конструктивен отговор за намиране на устойчиво и трайно решение, което ще допринесе за сигурността и просперитета не само на нашите две държави, но и на целия регион“, каза външният ни министър.

Министър Кулханек изказа благодарност и за подкрепата и солидарността на българската страна във връзка с експлозиите във Врбетице. Двамата министри подчертаха, че институциите по сигурността на двете страни ще продължат да си сътрудничат за изясняване на обстоятелствата около инцидента в Чехия, както и подобни взривове на територията на България.

Министър Стоев изрази задоволство от разговорите с чешкия си колега. Той припомни, че България и Чехия през 2020 г. отбелязаха значим юбилей - 100 години от установяването на дипломатическите отношения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАРАЗИТИТЕ

    3 0 Отговор
    ТЕ ЗАЛАГАТ НА ИКОНОМИКАТА , ТОЕСТ ВИСОКАТА СИ ЗАПЛАТА И КРАЖБИТЕ , КАКТО И ТУРИЗМА - КОМАНДИРОВКИ И ШМАТКАНЕ НАСАМ НАТАМ !
  • 2 !!!?

    3 5 Отговор
    И чехите не поддържат кремълската политика на Радев за блокиране на Северна Македония към ЕС !!!?
  • 3 Тюрк

    0 2 Отговор
    България и "Чeкия". Смях!

    Коментиран от #6

  • 4 интересно

    3 0 Отговор
    Как България залага на туризма, като в същото време нищо не се прави за подобряването му? Това е нещо като винетките, всяка година плащаме по 100 лева, а реално пътищата стават все по непроходими.
  • 5 България

    2 0 Отговор
    и туризъм смях, а България и икономика това вече е нечувано
  • 6 КОЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тюрк":

    И Чехите мразят турците като повечето Българи ето това е една добра допирна точка.
  • 7 Сандо

    1 1 Отговор
    И на складовете за специална продукция ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове