Last news in Fakti

16 Юни, 2021 16:47 4 906 26

Мангъров: Дават милиони за тестове, а няма статистика за имунитет

  • коронавирус-
  • атанас мангъров-
  • пандемия

Очевидно е, че прокуратурата е част от слугинажа

Мангъров: Дават милиони за тестове, а няма статистика за имунитет - 1
Снимка: БГНЕС

Доц. Атанас Мангъров коментира промените в здравеопазването, предложени от служебния министър д-р Стойчо Кацаров. Акцентите - премахване на лимитите на болниците, които според него ще бъдат посрещнати с радост от всяка болница, особено от частните, което ще доведе до получаване на нови средства. "Ние ще се върнем обратно в 2015 г., когато тези лимити бяха въведени при масово източване на НЗОК", смята обаче той.

Той коментира предложението за намаляване на цените на клиничните пътеки. Това, според него, няма да доведе до нищо, тъй като няма разделение на заплащането на медицинския труд от заплащането на стойността на лечението. "Не бива да се дели плащането на медицинския труд, при плащане стойността на лечението. Причината за превишаване на лимитите винаги ще е стремежът за по-високи възнаграждения. Медицинският труд трябва да се регламентира според класификацията, възнагражденията трябва да са твърди", смята още инфекционистът.

Той е категоричен, че трябва да се определи от колко лечебни заведения има нужда държавата, лекари и сестри в тях, а на тях трябва да се осигурява достойно възнаграждение и те да бъдат задължени да работят. Има огромен дисонанс при заплащането за огромната маса от лекари - между 1000 и 2000 лв. вземат масово, а една богопомазана част са хипер финансирани специалности, в които се получават по 20-30 000 лв. на месец. В резултат се наблюдава изтичане на специалисти от непривлекателните специалности навън, докато в хипер финансирането има излишък от специалисти, поясни Мангъров. За да се построи нова кардиологична болница от основите до нейния покрив са необходими около 4 млн. лв. - една година се избива при настоящите цени. Кардиологична болница има във всеки малък град, където той лично не би отишъл да се лекува, а в същото време в страната липсват специалисти по детски болести и непривлекателни във финансово отношение специалности", посочи за пример той.

Мангъров смята още, че трябва да се прехвърлят част от дейностите в доболничната помощ, което е "в тон с основната догма на съвременното здравеопазване, която беше въведена в края на 90-те г.". Съгласен е с Кантарджиев, че настоящият здравен министър е създател на цялата тази каша. Клиничните пътеки са анахронизъм, който трябва на всяка цена да бъде премахнат, не да се прехвърлят дейности от болничната в доболничната помощ, а тези два дяла на здравеопазването да се обединят и да работят в синхрон. "Не е нужно нещо, което може да се направи в болнично заведение и за един-два дни, болният да стои 4-5 дни заради изискванията на клиничната пътека", категоричен е Мангъров.

Относно денонощното разположение на личните лекари Атанас Мангъров смята, че е следствие от разделянето на болничната от доболничната помощ. Джипитата, според него, трябва да се обединени около лечебни заведения и да работят в синхрон с тях, защото сами по себе си те са непълноценно разпределени.

В заключение Мангъров коментира пандемията. Той даде за пример, че се харчат пари за тестове. 12 000 - 15 000 теста - а процентът на новооткритите е под 1%. Вчера са се ваксинирали над 9 000 души, но абсолютният брой на случите намалява и процентното отношение на тестовете остава много ниско. Това показва, че населението на страната се е срещало с вируса и има имунен отговор, но каква е частта - властите не съобщават, коментира той.

Ваксинацията - с две дози са ваксинирани около 7000 души, 10% от населението на страната, 2 млн. направени PCR-теста и 1 милиона антигенни теста, посочи Мангъров.

Румен Петков, лидер на АБВ, добави, че мерките срещу коронавируса се "превръщат в корупция и шантаж" и се принуждават хората да се ваксинират в страните-членки на ЕС. Той иска разследване на СЗО и действията на ЕК да принуди правителствата да купят ваксини. АБВ ще търси правна консултация да атакува приемането на общ ваксинационен паспорт.

Петков коментира и казус в община Вълчи дол и решение на КПКОНПИ, че кметът Георги Тронков е в конфликт на интереси, повече от месец СИК отказва да отстрани кмета, според закона. На 11 юни ОИК го освобождава. Кметът продължава да си ходи на работа и да управлява...И няма държавна институция да се видят тези неща и да се потърси отговорност, възмути се Петков. Добави, че не знае от коя партия е кметът.

Очевидно е, че прокуратурата е част от слугинажа. Не вярвам на главния прокурор, затова ще подам сигнал до МВР и за изграждането на газовата връзка Гърция - България, завърши Румен Петков.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    73 10 Отговор
    Мангъров ще го направим здравен министър.

    Коментиран от #9

  • 2 ВЪЗМЕЗДИЕ

    84 7 Отговор
    ВСИЧКИ Т.НАР. "ковид-мерки" И "рестрикции" СА НЕЗАКОННИ И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ. СЪЩИТЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ГРУБО ПОГАЗВАНЕ НА ОСНОВНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА. ВИНОВНИТЕ ЗА НАЛАГАНЕТО НА СПОМЕНАТИТЕ "мерки/рестрикции" НЕМИНУЕМО ЩЕ БУДАТ НАКАЗАНИ. ПРЕМАХНЕТЕ РЕПРЕСИВНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ И МАСКАДЬОРСТВОТО НЕЗАБАВНО. СПРЕТЕ С "ковид"-ПРОПАГАНДАТА. МЕДИИТЕ НАСАЖДАЩИ "корона–вирусна" ПСИХОЗА СЕ ЯВЯВАТЕ ПРЕКИ СЪУЧАСТНИЦИ В ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
  • 3 Оня

    7 16 Отговор
    Така е удобно
  • 4 Хаха

    7 64 Отговор
    Скрий се, бе глу'пак
  • 5 честен ционист

    2 37 Отговор
    Не ти трябва статистика Мангъре, щом сме ти казали 180 дни, значи толкова.
  • 6 Стига!

    25 6 Отговор
    Здравеопазването се нуждае от специалист по управление, не от лекар!

    Коментиран от #8

  • 7 иванчо

    46 3 Отговор
    Кажи им го Наскоооооо, кажи им го!
    Ама няма кой да чуе, щото едните са обезумели от дива алчност, а другите са подивели от необуздан, безпочвен страх!
  • 8 иванчо

    26 1 Отговор

    До коментар #6 от "Стига!":

    То представа от управление е добре да имаш, но като нямаш представа какво управляваш ... как ще стане ?!?!
    Видяхме един вече как управлява, без да знае дори какво говори.
    Вожд за милиони! По-право - за десетки милиарди!
    Много са желаещите да управляват. А не се е чуло много отдавна някой да желае и отговорност да понесе ...

    Коментиран от #25

  • 9 Тролил 1ви

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    С кой 1.1% ?
    Те А Не Де влезнаха ли в клоакиция със БСП?
    Май не, значи са бита карта.

    Коментиран от #11

  • 10 fjfj

    5 30 Отговор
    Този през два дни се появява да изръси философските си бисери и изчезва като пр.ня
  • 11 Последния Софиянец

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Тролил 1ви":

    АБВ се коалира с БСП
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рошко

    26 3 Отговор
    Прав си както винаги мангър, ама те ги дават за да си ги усвоят, къде другаде по света теста струва 80 кинта, хем дават хем си ги плащаме
  • 14 Кой взе 1,5 млрд лева от НЗОК

    5 3 Отговор
    Здравеопазването трябва да е организирано както колцентровете за обслужване на фирмите за производство на компютри и софтуер само че с хора с медицинско образование и който им се обади на тези медицински колцентрове да обяснява на медицинската сестра или брат какво му има и тя да се свързва със специалисти диагностици които да се свързват със специалисти и след решението на специалистите да изпращат електронни рецепти или линейки да ги хоспитализират
  • 15 :))

    11 0 Отговор
    ".... Клиничните пътеки са анахронизъм, който трябва на всяка цена да бъде премахнат, не да се прехвъ..." *****от 60- те години ,Англия и Австралия.......пезевенкските мустачки на впияндурчения касапин димитър игнатов,трябва да се скубят косъм по косъм-с нажежени щипци!....зъбарят илко и доктор стойчо--отделно!!!
  • 16 гневна

    20 4 Отговор
    Този човек трябва да бъде здравен министър, а не тия МИЖИТУРКИ ПРОДАЖНИ /ала кантарджиев, кацаров, ананиев, годжита и вкякаква друга подобна ПАПЛАЧ, която с лекота се изплюва на дипломата си за пари и облаги и застава на страната на глобалистите срещу всички нас/...
  • 17 ПСР

    10 6 Отговор
    Който ми помни част от коментарите,знае,че за много неща съм бил дълбоко несъгласен с него.
    Това,което е публикувано тук и днес...браво на д-р Мангъров.Обективно,истинско,умно.Браво.
  • 18 ГЕРБ

    4 11 Отговор
    Що не вървиш на майна.. си
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мангър, ти си знаеш!

    5 15 Отговор
    УБИЙ МАНГЪР, СПАСИ ЧОВЕК! Съчката Мангъров ще бъде изгорена!
  • 21 Браво

    8 6 Отговор
    на гн.Мангъров.Ако всички доктори бяха такива нямаше да сме на този хал.А колко некъдърници има не е за вярване.Едно 50% в гробищата са по тяхна вина.

    Коментиран от #23

  • 22 Секта Мангъров

    5 11 Отговор
    Те и Москва уж бяха добре и "имаха имунитет", но изведнъж ги запердаши. През Есента пак ще сте като гърмяни зайци. Радвам се че родителите ми не слушат изгърмели бушони като Мангъров, а се ваксинираха навреме.
  • 23 Ум не се дава

    5 10 Отговор

    До коментар #21 от "Браво":

    Да прав си. Ако всички доктори бяха като Мангъров, България сега щеше да е като Индия - пълна с ковид и с черна плесен у кухите глави.

    Коментиран от #26

  • 24 глоги

    2 1 Отговор
    Мангъров: Дават милиони за тестове, а няма статистика за имунитет
    Очевидно е, че прокуратурата е част от слугинажа. ДОБЪР ВИ ДЕН!От каскетажа на етажа с асансьора.
  • 25 Здрава Ръка

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "иванчо":

    Не е чак толкова сложно да се командват алчни доктори и сестрьонки и санитарки с трети клас образование. Те са с много ограничено мислене и се манипулират супер лесно.
    Трябва мениджъри с опит и ....обаче и съвест...да ги подбарат тези разбесували се мед. работници да видите как ще подвият опашки.
    Забрави се, че през соц-а докторите имаха военни чинове . И сега набързо могат да ги придобият, както междувпрочем и полицаите......
  • 26 Един Медик

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ум не се дава":

    Черната плесен е Pennicilium nigra,т.е. пеницилиева гъба.
    Гъбичните инфекции се проявяват при хора вследствие на прекалено третиране с антибиотици.
    Всеизвестен факт от преди 2 века.
    Нищо ново под слънцето.
    Така както след лечение на перидонтит с Родожил се хващат гъби Candida sp., но най-вече ако ви е лекувал български доктор, който на лекциите по микробиология е гледал задния номер на колеШката