Last news in Fakti

17 Юни, 2021 13:05 3 673 40

Бойко Рашков: Цацаров и ръководството на МВР са заобиколи Закона за защита на класифицираната информация

  • бойко рашков-
  • мвр-
  • прокуратура-
  • сотир цацаров-
  • секретна информация

"Хората, които са искали да се смени управлението и главния прокурор са характеризирани като престъпници против Републиката", каза Рашков

Бойко Рашков: Цацаров и ръководството на МВР са заобиколи Закона за защита на класифицираната информация - 1
Снимка: БГНЕС

По искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата е имала достъп до всички оперативни разработки на МВР, макар Законът за защита на класифицираната информация да не позволява подобно нещо. Това ново разкритие направи служебният министър на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков в „Алтернативата“ по ТВ1, предаде Фрогнюз.

Попитан дали това не е идентично със скандалната разработка „Червеи“, при която бяха източени информационните масиви на МВР, Рашков поясни, че мащабите са несравними, тъй като „Червеи“ е еднократен акт, а за достъпа на прокуратурата до оперативната информация е имало 10-годишно споразумение. Ето какво разказа Бойко Рашков:

„Натъкнах се на документи отпреди 10 години, когато Цацаров е бил главен прокурор. Той е сключил споразумение с тогавашното ръководство на МВР, с което е направен успешен опит да се заобиколи закона за защита на класифицираната информация.

Споразумението предвижда възможност определени от главния прокурор държавни обвинители да се запознават и да четат оперативните разработки на служителите на МВР. Това означава, че ако един работник придобие сигнал и той регистрира оперативна разработка, тя вместо да е известна само на него, автоматично по силата на това споразумение става достояние на посочен прокурор. По какъв критерии се определя този прокурор, нямам представа. Има повод да подчертая, че в МВР става дума за основна дейност, на принципа на конспиративност. Тук става дума за 10-годишен период, в който самото министерство е позволило да се разконспирира една секретна информация.

Започвам внимателно да проучвам точно този въпрос. По данни на служители прокурори са казвали да се спре да се рабати по дадена разработка. В Закона за защита на класифицирана информация за прокурорите важи принципът „необходимо да се знае“. А той се отнася за досъдебните дела.

Това Споразумение вече не е валидно. Защо прокуратурата не възприеме, че по силата на закона, те нямат достъп до тази информация? Когато „избраните“ прокурори гледат какво се случва, по какъв начин може да се опази информацията в МВР“, попита риторично министър Рашков.

Той уточни, че ще изиска от ДАНС и ДКСИ да се извърши проверка дали има нерегламентиран достъп.

Относно избора на Антон Златанов за шеф на СДВР, той загадъчно каза: „След няколко дни ще ви отговоря за Антон Златанов. Ще бъде по друг начин“.

Министърът уточни, че прокуратурата е прилагала СРС-та не само срещу политически активни хора, но и срещу протестиращи. „Прокуратурата е приела правна квалификация по чл. 95 от НК- престъпление против сигурността на Републиката. Това е една много тежка правна квалификация, с която нашата родна прокуратура е характеризирала протестното движение. Хората, които са искали да се смени управлението и главния прокурор са характеризирани като престъпници против Републиката“. Рашков допълни, че броят на подслушваните и следените е много по-голям от обявения до този момент.

"Това престъпление фигурира от 1968 г. На мен не ми е известно някой да си е позволил да квалифицира това деяние. Започнали са такова мащабно наблюдение със СРС, което е принудило служителите от съответните органи за прилагане на СРС да работят извънредно. Това е коствало огромни суми за извънреден труд. Служителите са били натоварване до краен предел“, допълни Бойко Рашков.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 886787698

    55 7 Отговор
    Аман от гербаджийски простотии.
  • 2 Маргинал

    66 8 Отговор
    Да ИЗЧЕГЪРТАМЕ герб.
  • 3 гост

    56 5 Отговор
    Диктатура. До там сме стигнали. Срамота

    Коментиран от #18

  • 4 Потресена

    46 5 Отговор
    Остава да отворят лагерите и да ни прибират който не е с партията.

    Коментиран от #11

  • 5 БОЛШЕВИК

    49 8 Отговор
    Мачкай Рашков и вкарвай герберастията в месомелачката, ние ще ги изпратим на 11-ти на бунището на историята!
  • 6 asd

    34 5 Отговор
    "Само в Тикволандия ...сред тиквопитеците"

    "трафик и търговия с органи" ... в която и да било държава в Европа щеше да има опандизени.
    "чекмеджета със злато и пачки" ... същото
    "системно нарушаване на закона от главен и бивш главен прокурор" ... и двамата щяха да гледат слънце на кутиики

    Хахахахахахаха! Колко сте пропаднали само!
  • 7 Българка

    42 6 Отговор
    Заобикалянето на закона от Цацаров и ръководството на МВР, което е сключило споразумението си е нарушаване на закона и се наказва със съд. С това погазване на закона се нарушават граждански права. То дава възможност прокуратурата да спира или предизвиква оперативни разработки и така да прикрива мутрите и удря по неудобните
    Крайно време е Гешев и Цацаров да бъдат арестувани и изправени пред съд! И не е лошо про корупция, която е ендемия да се върнат Крумовите закони!

    Коментиран от #19

  • 8 Бацо

    22 7 Отговор
    Е позор тикай го в затвор
  • 9 Не признават

    30 5 Отговор
    закони никакви !
  • 10 будалата

    8 15 Отговор
    пияндурите най обичат пакет с ром и пури.на времето бяха куфарчета.време е за промяна.
  • 11 Ужас и потрес

    19 7 Отговор

    До коментар #4 от "Потресена":

    Ами мила , Бойко е мутра с образование Живков , какво да очакваме? Граждани за европейско развитие на България , всъщност е Грабеж , Ерозия , Разруха за България.
  • 12 Пич

    13 21 Отговор
    Ти откъде знаеш бе , Рашков...!!!??? На тебе нали ти е отнет достъпа...!!!???

    Коментиран от #17

  • 13 с една дума

    19 5 Отговор
    Цацата е престъпник , а Антон Златанов ще си върви. Напразно се ядосвахме.
  • 14 истинко

    14 7 Отговор
    ГЕРБерските мутро-комуноидни ДС идиоти пищят!!
    Пищенето им е музика за ушите ми!
    Кеф цена няма!
  • 15 Гостенин

    12 4 Отговор
    Четете основата (европейската харта за правата) и ще разберете къде живеем. Много е грозно.
  • 16 666666

    10 6 Отговор
    Така се знае предварително ,кой Наш човек е на прицел на МВР.И проваляме разработката.А ако пък не е Наш ,но има доста гепени пари ,защо да не му ги вземем като скатаем делото и не провалим разработката. ОПГ -ГРОБ.
  • 17 не е

    9 7 Отговор

    До коментар #12 от "Пич":

    доволен ли си! Министърът на вътрешните работи по дефолт има достъп до класифицирана информация. Чети ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА КЛАСИФИЦИРАНАТА ИНФОРМАЦИЯ.

    Коментиран от #23

  • 18 Диверсант

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Нали точно това искате повечето драскачи в този сайт, диктатура. Под всяка статия за Бай Тошо е пълно със спомени и всеки пост против е оплюван. Друга част искат и подкрепят военна диктатура начело с фърчилото, а разберете се, че много плюсчета си събрал против диктатурата.

    Коментиран от #22

  • 19 После Софиянец

    4 7 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Къде в статията видя името на Гешев или такива са нарежданията от Дубай? Под всяка статия да се плюе Гешев, иначе няма стотинки. Браво, пропусна да ни агитираш за някоя от партиите на бившите бесепарки, Мая, Татянка или Христе-крадеца.
  • 20 Цветанов

    11 7 Отговор
    Рашков трябва да остане и след 11- ти юли. Много ме кефи.
  • 21 Трезво мислещ българин

    6 9 Отговор
    Рашков няма достъп до класифицирана информация, откъде знае че са заобиколили закона???

    Коментиран от #25, #27

  • 22 Видял много

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Диверсант":

    Живков каквото направи за България за 33 години на досегашните политици ще им трябват около 3 300 години да го стигнат. Язовири? Заводи? Инфраструктура? Болници? Университети? Армия? Селско стопанство? Природните блага бяха добивани само за България. От 1989 до сега, вече сме 2021. 32 години какво направиха всичките демократи? Вече имаме гнило здравеопазване. Тежката индустрия с ограбени и разпродадени заводи. Куцащо образование и за капак не може да задържим малкото ценни кадри. Селско стопанство превърнало се в машина за точене на пари. Никой не иска еднопартиина система, но и никой не иска тази башибозущина. Живков си е Живков, грижеше се на първо място за държавата, няма го от 32 години. Какво правим сега? Ценностната ни система бе подменена. Как ще се оправяме? Всичко е опорочено.
  • 23 Пич

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "не е":

    Дефолт. - мефолт , партньорските служби не споделят нищо с такива... Особено дърти комунисти ... Така че ти се образовай...
  • 24 Само така

    7 3 Отговор
    Гербе-рунгелите са се оплели като свински черва, ама ще се разплетат като стой та гледай. Накрая Толупа ще го пратят в Диарбекир.
  • 25 Много си

    3 3 Отговор

    До коментар #21 от "Трезво мислещ българин":

    п.р.о.с.т. Има достъп, защото е министър. Не е необходимо да го проучват специално. Ама чукча писател, чукча не читател.

    Коментиран от #32

  • 26 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    АЗ СЪМ МВР ---АЗ СЪМ И НИКОЙ ДРУГ !!!!! АЗ СЪМ " БОГ - ТА РАШКОВ" И ЩЕ ВИ ПРЕДОСТАВЯ ФАКТИ ---КОГАТО АЗ РЕША -АЗ-АЗ-АЗ - КОГАТО АЗ РЕША ---АЗ " КАШЧЕЙ БЕЗСМЕРТНИЙ " !!!!!!!!!!!???

    Коментиран от #31

  • 27 падналия ангел

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Трезво мислещ българин":

    Според Комисията, независимо, че срокът на отнемане не е изтекъл, като министър той по закон получава достъп отново за времето, през което заема поста.
  • 28 ПРОМЯНА ЛИ?!!

    6 2 Отговор
    А бе цяла България се чуди къде се дена онова арогантно и кресливо болшевишко ченге, инсталирано за вътрешен министър, а пък оно през цялото време било заето да сглобява поредния компроматен ешафод – този път за Сотир Цацаро

    Радев вече е подготвил указа за свой председател на Комисията за противодействие на корупцията, а Рашковото медийно обаждане е сигнална ракета, че Цацаров е вече кажи–речи уволнен 😉
  • 29 ТОЙ СИ ГО КАЗА

    4 2 Отговор
    КОГАТО ПРОСТИТЕ СА НА ВЛАСТ , ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА СЕ ОПРОСТАЧВА И ВСЕКИ СЕ МАЗНИ И СЛУГУВА НА ....ПРОСТИЯ И ТОЙ СИ ЗНАЕ .......ВИЕ СТЕ ПРОСТИ И АЗ СЪМ ПРОСТ ................И ТАКА У НАС ПОСЛЕДНИТЕ......12г........................
  • 30 Черната мамба

    4 2 Отговор
    Защо мълчат Боре и Иван !
  • 31 БСП в канала

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "ПЕНКО":

    На всичко отгоре е и пенсионер. Защо не го пратят в пенсия , да не се излага. Сенилен е.
  • 32 ЦРУ и ФБР

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Много си":

    Ние не споделяме класифицирана информация с хора с отнет достъп. На по-чист български не можем да го напишем.
  • 33 Павел пенев

    7 2 Отговор
    Браво Рашков. Ти си единствения който викна в същността на проблема за симбиоза между МВР и прокуратура,която няма право да работи със строго секретни материали това е престъпно споразумение ,което не позволява да се образува разработка против прокурори и точно определени лица. ТОВА ОБЕЗСМИСЛЯ РАБОТАТА на оперативните работници и основния принцип за конспиративните. Боко и Цацаров на съд.

    Коментиран от #34, #36

  • 34 секта умрела

    1 4 Отговор

    До коментар #33 от "Павел пенев":

    Ти си колега по чашка на Рошков. След месец се пенсионира, ще има парички да черпи.
  • 35 ГИЧО

    4 2 Отговор
    Да неотдавна още от времето на управлението на БСП имаше по всеки случай в МВР - наблюдаващ прокурор със стая в МВР, какво е наблюдавал в малък град с годишно по 2-3 дела нищо - отделно разследващ прокурор, отделно районен прокурор.От там нагоре по ерархията бог знае колко.
  • 36 ИТАК

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Павел пенев":

    Да така е прав сте. Прокуратурата не трабва да има достъп до оперативните разработки на полицията и службите. След приключване на разработката на прокуратурата се дава само явна справка за образуване на предварително производстно.
  • 37 Националист

    2 1 Отговор
    Натегач мръсен, скоро ще си на сметището
  • 38 Вълк

    2 2 Отговор
    Боклуците на фърчипланера си мислят че ще управляват още дълго. ОСТАВКАААААА‼‼‼
  • 39 Клюкар

    0 1 Отговор
    Този кога работи Явно все пред блока стои ичерпи информация Сега баби те да слагат пръста/ вместо подпис и в съда с доказателства/ И на напомнила жена си да подава правила декларация/пак да не забрави360 хил лв на година за деклариране/ явно има проблем с акъла
  • 40 А защо

    0 0 Отговор
    Рашков не посочи кой е бил министъра на МВР, който е подписал, това незаконно споразумение през август 2013г., а избегна въпроса с коментар,че не си спомня и не било толкова важно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове