Last news in Fakti

9 Февруари, 2013 08:02 2 117 5

Ток и парно скачат с цената на газа

  • електромер-
  • ток

Преглед на печата

 

Ток и парно скачат с цената на газа, обобщава Труд

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече официално ще има правото да задържа цената на природния газ, ако е в интерес на клиентите. Това е записано в новата наредба за регулиране цените на синьото гориво, публикувана на сайта на ведомството.

Комисията и сега разсрочваше бъдещите поскъпвания, което доведе до изпадането в тежко финансово състояние на обществения доставчик "Булгаргаз" според собствените му отчети. Заради задържането на цената в момента не може да бъде пренесена цялата отстъпка, която получихме за руския газ (около 22%) в цената на синьото гориво за българския пазар. От януари газът у нас поевтиня с едва 9,87%. Очаква се в понеделник "Булгаргаз" да обяви прогнозата си за цените от април.

 

155 млн. от лихви за Дянков, брои Стандарт

Близо 155 млн. лева ще докара в хазната новият данък върху лихвите върху влоговете на българите. Въведеният по настояване на вицепремиера Симеон Дянков налог от 10% влезе в сила от януари. През 2012 г. общата сума на депозитите на граждани достига 34,5 млрд. лв. в края на декември, което е годишен ръст от 11,7%, става ясно от огласените данни на БНБ. Средната лихва е около 4,5%, а данъкът ще се удържа през тази година. Влоговете със суми над 1 милион лева са нараснали с 95 и вече са 649. Всяка седмица има по двама нови милионери, или на всеки 3-4 дни се появява депозит над 1 млн. лв. Предполага се, че парите най-често са от продаден бизнес, които не се инвестират, а се държат в банката. Точно 104 души пък са взели кредити за над 1 млн. лв., като общата изтеглена сума от тях е 236,7 млн.

 

Моловете на загуба, но се роят, пресмята 24 часа

Търговските центрове продължават да се роят, въпреки че съществуващите работят на загуба. Трудностите при изграждането и управлението на работещите молове не отказаха инвеститорите в нови проекти.

Само в София предстои да отворят врати два големи търговски центъра - единият ("Парадайз център") в края на март, а другият ("София ринг мол") - през октомври. Планира се пускането и на един по-малък в "Люлин" ("Мега мол"). В края на миналата година беше открит и "България мол" на едноименния булевард.

 

Брюксел замириса на БГ кюфтета, разказва Монитор

Българите в чужбина обичат да похапват нашенски гозби, а през последните години бизнесът с храни от родината постоянно расте, научи „Монитор”.

В Брюксел има два-три български магазина, които предлагат различни традиционни за нашата кухня храни, единият от които се намира в района между Европейската комисия и Европарламента. Фаворит за нашенците, които живеят в белгийската столица, е лютеницата във всичките и разновидности. За хора с носталгия към българската скара се продават и кюфтета във вакуумирани опаковки, които за няколко минути в микровълновата стават почти като истински.

 

 

Минималната работна заплата вече ще расте всяка година, съобщава Сега

Минималната работна заплата в бъдеще няма да нараства по административен път с еднолично решение на правителството, а по специална методика, която предвижда ежегодно увеличение поне с прогнозната инфлация. Тя ще зависи не само от инфлацията, но от редица фактори като средната заплата за страната, прага на бедност, параметрите на бюджета и бюджетните допускания, производителността на труда, състоянието на икономиката и пазара на труда. Това става ясно от проекта за решение на МС за определяне и актуализирането й. То трябва да бъде обсъдено от социалните партньори идната седмица в комисията по доходите и жизненото равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тъй като идеята се подкрепя и от синдикатите, най-вероятно ще бъде приета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СКЕПТИК

    2 0 Отговор
    Много компоненти никакъв растеж на паботната заплата.
  • 2 amerikano

    2 0 Отговор
    Токова много молове няма дори в Дубай , само в жалката корумпирана България където хората нямат 50 ст да си купят един геврек има толкова мола. Овчедушния народ си трайка и му е гот а политиците го лъжат и засипват с обещания до следващите избори.Ето затова ще си мизерствате ВИНАГИ - безучастни наблюдатели на собственото си унищожение.
  • 3 tati

    2 0 Отговор
    Зависи как напечатаните пари ще влязат в икономиката, а също и дали последната ще остане нереформирана. Ако нещата останат както досега наистина има опасност само да се увеличат сметките на първия по богатство процент хора. То всъщност проблема е точно заради сегашната организация на икономиката - пари и досега се печатаха (откакто няма златен стандарт), но поради социално неефективната икономика те се концентрираха в много малко хора.
    Пари във Б-я има много и за сега не е нужно да се печатат още . Но парите не се разпределят правилно между хората и от там вече страда покупателната способност и икономиката .Задържането на много пари на едно място и във ограничен брой /кръг/ хора не е здравословно за самите пари- хора и икономиката. Но лакомията по света е в големи %-ти и затова човечеството има големи проблеми. Едно от лекарствата за обуздаването на тази лакомия за пари е комунистическата идея за по балансирано разпределение на благините /пари/ по света. Но докато не си измисли и наложи нова по балансирана форма на управление на парите и държавите по света -проблема ще се се задълбочава.
    И затова и аз мисля, че трябва да има таван на личното богатство. Може (и трябва) да е доста висок този таван, но такъв трябва да има. В смисъл обаче на богатство измерено като пари в КЕШ. Т.е. трябва да има таван на парите, които могат да бъдат държани в кешови активи. Ако са инвестирани (но за сметка и риск на собственика им), то парите биха се върнали в икономиката и ...
  • 4 Трибал

    1 0 Отговор
    „Облечете ватенки, ще сложите калорифери! Има сняг три дни.
    Ние ще върнем накрая парите на Брюксел заради това,
    че – хладно ви било. Ако трябва Лиляна Павлова ще идва
    и ще държи чадър!”
    “Ела да те цунем”
    Тато е велик
    Що е “електричен” ток - минава и не се усеща…
  • 5 чичо Адулф

    1 0 Отговор
    моля се на госпот да се распадне гадния европеиски саюз,ще ни изморят .така и никои не питаха дали искаме да влизаме в европеиския саюз , вкараха ни богатите си озакониха парите а ние обикновените хора получихме такъв шамар че вече не се издържа .българина тарпи но няма да е за дълго..............
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове