Last news in Fakti

21 Юни, 2021 22:00 7 122 51

Липсват над 10 млрд. лв. в енергетиката

  • еб-
  • енергетика-
  • натрупан дълг-
  • александър николов

По думите му дългосрочно цената на тока и парното ще се увеличава

Липсват над 10 млрд. лв. в енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

Финансовата ситуация в дружествата под шапката на Министерството на енергетиката е тежка. Структурните проблеми въобще не са решавани, отлагани са. Така са се превърнали от решими проблеми в казус, които изправя системата на ръба. Буквално. Изостанали сме и с плана за Европа. Докато другите държави са подготвяли плановете си дългосрочно, ние сме чакали. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ зам.-министъра на енергетиката Александър Николов във връзка с разнопосочните твърдения на бившата и сегашната власт. Едните твърдят, че секторът е на печалба, другите – на загуба.

„Разминаването идва от там, че едни данни могат да бъдат интерпретирани по много удобен начин“, смята той.

„В рамките на изключително кратък период се случват проекти като АЕЦ „Белене“ в смисъла на това, че е изразходен един ресурс без ефективна възвръщаемост, без ясна визия какво ще се случи занапред, към това като се добавят съществуващи проекти, които не са рентабилни и финансово ефективни – Южен, Турски или както беше наречен поток, като се добавят и проблемите с „Топлофикация-София“ и с липсата на визия за преструктуриране и натрупан дълг. В рамките на няколко години това води до натрупан ефект около над 10 млрд. Тези пари ги няма. Ако са изразходвани по адекватен начин водят възвръщаемост до мин 700 млн. на година“, обясни той

„Ние сме на загуба. Тя се увеличава и в момента сме с последен шанс това нещо да започне да се преструктурира и да заработи в правилна посока. Опитваме се да направим най-разумното решение, за да постигнем най-олекотен ефект за бизнеса“, уточни зам.-министърът.

По думите му дългосрочно цената на тока и парното ще се увеличава.

Според него обаче България може да поеме в правилна посока благодарение на Плана за възстановяване и устойчивост. Средствата, които влязат от ЕС следва да се разходват много разумно.

„Служебното правителство не би могло да се справи изцяло с проблемите, но предприемаме стъпки в правилната посока“, увери Николов.

Що се отнася до интерконекторът с Гърция, има избран подизпълнител. „Когато отидохме на инспекция, работата вървеше доста експедитивно и с добро качество. Допълнителни забавяния няма да бъдат толерирани. Очакваме в средата на 2022 година интерконекторът да работи активно“, заяви той.

„Поради това, че липсва Народно събрание, процедурата по АЕЦ „Белене“ е замразена. Какво ще се случва занапред зависи от редовно правителство. Трябва да се мисли как загубата да бъде минимизирана“, категоричен бе зам.-министърът на енергетиката, който отказа да гарантира дали ще има „Белене“ изобщо.

„Пътната карта на България липсва. Всички дружества под шапката на министерството отговарят, че подобен документ няма. Няма го и в кабинета на ексминистърът Теменужка Петкова. Не изглежда нормално такъв документ да липсва“, смята той.

За строителството на Балкански поток, Александър Николов коментира: „Проектът е правилен, изпълнението и финансовият резултат са друга тема. Не е ясно кога и как въпросната инвестиция ще се изплати. Има го разписано, но резултатите до момента не покриват очакванията. Вложените 3 млрд. лева ще се изплатят след минимум 20 г. Изпълнението на проекта е можело да е далеч по-ефективно. Частен инвеститор не би взел подобно решение. Има пропуснати ползи по проекта“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моисей

    77 5 Отговор
    Силно съм изненадан! Нали вождът бил заплашван, защото бил честен и неподкупен!Пак комунисти са на дъното - не стига, че са убили дядо му, а сега и това!

    Коментиран от #4, #12, #30

  • 2 Бойко

    11 20 Отговор
    "По думите му дългосрочно цената на тока и парното ще се увеличава."

    Нинова ,гледай и са учи на дипломация !
  • 3 Вихър

    75 4 Отговор
    Много липси, много милиарди, свят да ти се завие***
  • 4 ЕвриДика

    6 45 Отговор

    До коментар #1 от "Моисей":

    Неграмотно псе !
  • 5 Е па мазен и грозен

    7 67 Отговор
    Си бре, Пълна хазна, сега празна за 1 месец.... Спряха помощ на хотелиерството, ресторанти, деца, туризъм. Грабете ще има както с Узунов, джипки и хоп парите в торбите.

    Коментиран от #15

  • 6 Ран Ът Колиния

    69 9 Отговор
    Липсват не 10, а над 200 милиарда откакто през 1990 на българска земя стъпиха Ран-Ът и плана им подготвен от Фондацията на Националната Камара на САЩ.
    А тук още някои се чудят, защо страната ни умира.
  • 7 ГЕРБ СЕ ОБОГАТИ НА ГЪРБА НА НАРОДА!!

    67 8 Отговор
    КРАДОХА КАТО ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 🤣🤣🤣
  • 8 Гошо

    8 49 Отговор
    Как успя да анализираш нещо за месец, което е подготвяно с години и облечено с правила, норми, закони....?

    Коментиран от #24

  • 9 Клептоман от Банкя

    54 6 Отговор
    Бойко напълни зайчарника с евраци от тая енергетиката.
  • 10 Привърженик на ДСБ съм от времето, когат

    32 26 Отговор
    Привърженик на ДСБ съм от времето, когато Костов го създаде. Сега, естествено ще гласувам за ДБ с номер 23. Трябва на всяка цена моделът Борисов да бъде сринат. Може да не сме във възторг от потенциалните си съюзници - Мая, Слави и Радев, но спомнете си как през ВСВ Англия и САЩ преглътнаха съюзник като Сталин само и само да се отърват от Хитлер. Та нека стиснем зъби и напред!

    Коментиран от #18, #22

  • 11 Един

    2 14 Отговор
    Кога успяха бе!!

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вижте в Ютюб

    5 38 Отговор
    Имотното състояние на Рашков по ТВ скат.

    Коментиран от #17, #26, #32, #33, #45

  • 14 Бойко Разбойко

    34 4 Отговор
    У шкафа са!Не липсват.
  • 15 Рад

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Е па мазен и грозен":

    Никът ти приляга!
  • 16 така така

    37 4 Отговор
    Крадлата Теменужка ги е украла!!
  • 17 Има ли хора...

    34 6 Отговор

    До коментар #13 от "Вижте в Ютюб":

    ...,които все още вярват на ТВ-Скат...?!Май само я гледат изкуфели пенсионери...
  • 18 БОЛШЕВИК

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "Привърженик на ДСБ съм от времето, когат":

    Ама то Хитлер ако не беше нападнал СССР , немаше да ви е "съюзник", а щеше да ви гледа докато се избиете.
  • 19 пройчо

    4 18 Отговор
    бе мани го туй!...Я кажи ,верно ли иванчева си е сготвила варен папур с домати за вечерА ?:))
  • 20 Хахаха

    31 6 Отговор
    От интерконектора с Гърция ще внасяме СКЪП КРАВАРСКИ ГАЗ. ОТКРАДНАТИТЕ ОТ ШАЙКАТА руски пари ги платихме с изграждането на Турски поток. ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ като разходи за Белене правят проекта много скъп , но необходим. ЕВТИНИЯТ ТОК ОТ КОЗЛОДУЙ СЕ ПРЕПРОДАВА ОТ ФИРМИ НА ГЕРБ, БСП И ДПС ... За умното, гласуващо население остава ЧАЛГАТА
  • 21 Ba7_Rambo

    6 25 Отговор
    Бесепарите винаги така говорят - всичко е батак и не чакайте нещо от държавата... Бокл.ци невиждани са...
  • 22 БОЛШЕВИК

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Привърженик на ДСБ съм от времето, когат":

    Ако Хитлер не беше нападал СССР, тогава Сталин немаше да ви е съюзник, а щеше да ви гледа докато се избиете!
  • 23 КРУМОВ ЗАКОН

    27 1 Отговор
    НЯМА ЛИ ЕДИН СЪВЕСТЕН БИЗНЕСМЕН ДА ВНЕСЕ МАЛКО ....ЧЕНГЕЛИ ДА ГИ НАКАЧИМ ТЕЗИ РАЗБОЙНИЦИ ПО СТЪЛБОВЕТЕ , ДРУГА ОПРАВИЯ МАЙ НЯМА !!?????????
  • 24 Справедлив

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гошо":

    Моля???
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кьовеши

    33 5 Отговор

    До коментар #13 от "Вижте в Ютюб":

    А имотното състояние на крадливата Тиква кога и къде?
  • 27 Ум царува ум патува ум патки пасе

    27 2 Отговор
    В цял свят енергийните фирми са на печалба в България нямат печалба
    Шаха веднъж викнал везира и го попитал защо в държавната хазна няма пари и везира му казал викни всички министри и ще ти покажа. Шаха събрал всички министри на страните да маса и везира подал едно кубче лед на най отдалечения министър и казал кубчето да мине през ръцете на всеки министър докато стигне до шаха и така подава ли си леденото кубче един на друг и като стигнало до шаха станало съвсем малко и везира казал на шаха през много ръце минават парите за хазната и затова до тебе стигат толкова малко и няма за хазната
  • 28 ЯЕЦ

    25 2 Отговор
    Да сложат теменужката в едно колело, като хамстер, да произвежда евтин ток.
  • 29 Умен по цялата глава

    5 18 Отговор
    В рамките на изключително кратък период се случват проекти като АЕЦ „Белене“ в смисъла на това, че е изразходен един ресурс без ефективна възвръщаемост, без ясна визия какво ще се случи занапред..."Ами нали Орешарски поръча оборудването на Белене????Нали Стани шеф наля в бетон в Белене още ТРИ милиарда,които стоят като Паметник на Червения Престъпник и БСП?????Нали.....

    .
  • 30 ошку

    4 14 Отговор

    До коментар #1 от "Моисей":

    Явно не четеш статията, а само заглавието. Във Факти е така. Точно като вица с бурканите и компотите е. Не липсват , ама можело да се инвестира в непопулярни промени. Ама били задлъжнели, защото някой не си плащал. Е, какво общо има Борисов и дядо му ? За комунистите е ясно - боклуци са, където и по света да са.
  • 31 антибсп

    4 7 Отговор
    Както се е изразил другаря - "едни данни могат да бъдат интерпретирани по много удобен начин“
  • 32 мдааа

    15 1 Отговор

    До коментар #13 от "Вижте в Ютюб":

    Фалшиви телевизии не гледам.
  • 33 хахаха

    29 2 Отговор

    До коментар #13 от "Вижте в Ютюб":

    Какво ме интересува имотното състояние на Рашков. Той дойде за два месеца и си отива. А оня изедник 10 годи раздаваше пари на приближените си без конкурси. Накупиха си къщи в чужбина, банкови сметки в чужбина, не ги декларира и прокуратурата точи разследването, под предлог, че 2 години събирала факти и още не й сгигат.
  • 34 дядо бг

    4 0 Отговор
    оппа пак в швейц
  • 35 4537

    6 7 Отговор
    Още не сме ги взели тези пари от ЕС и тия новите вече измислиха как да изчезнат.
    Предполагам че енергетиката има дълг към ссср, разбира се.
  • 36 старият рокер

    3 6 Отговор
    ....липсват в банковата му сметка и за т'ва рИве!
  • 37 Боко

    5 1 Отговор
    САМО 10 000 000 000?
  • 38 Васала на моя васал е и мои васал

    13 2 Отговор
    Парите не липсват а са раздадени на порции в куфарЧета с милиони за мои и твои хора а ничиите ще ги съдят по закона
  • 39 Фифи

    13 2 Отговор
    Осъдени и обвинени няма да има.
    Държавата е загинала отдавна. Съществува само по документи и на картата. Цари пълно беззаконие. Всеки ден умират по пътищата и в болниците от безхаберието на лекарите и управниците.
    Ще кажете ,че навсякъде умират хора. Такс е , но сме една шепа и всеки живот е ценен. С един по-малко на всеки час се топим като нация
    С откраднатите пари щяхме да живеем нормално. Но вече кое вече е нормално тук. Само си чешем езиците.
    След година всички далавери ще са забравени.
  • 40 Велизар

    4 10 Отговор
    Този го слушах,не го знам какъв е но е пълен олигофрен,бих ме разбил главата,толкова лъжи да изречеш за 5 минути,идиот.
  • 41 Празни приказки

    3 11 Отговор
    Фигуративното правителство бясно мята кьорфишеци - като бясно куче на което му идва краят. Това е статия номер 6 за днес пълна с техните "разкрития". Аргументите им както винаги са в сферата на умопомрачено бълнуване с напълно видими мотиви. Аз лично не гледам какво ми блеят в ухото, а какво са направили досега. Тези специално - едно голямо НИЩО!

    Коментиран от #49

  • 42 Госあ

    4 0 Отговор
    Някой очаквал ли е нещо по различно от простите селски мутри и мастии, които ги видяхме над гара Бов? Или ганьо очаква само да изпадне и за него далаверка и да вземе едни парички наготово ?
  • 43 Аз Негодника

    5 4 Отговор
    ЕНЕРГЕТИКАТА е такъв ГОЛЯМ сектор,че за да я провериш,или да ревизираш състоянието и,ще са ти нужни поне година...За влезеш в час...А този спусната с парашут,не знаешопределението за ТОК...Какво значи,за няма и седмица вече знае ВСИЧКО В ЕНЕРГЕТИКА...ИЛИ ТАКА СИ МИСЛИ...ПОНЕЖЕ НАКОЙ РАБОТЕЩИ В СЕКТОРА.СА МУ ПОДСКАЗАЛИ...ЕВЕНТОАЛНО КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО...Това като преди масовата приватизация,предприятието има задължениия в размер на 1 милион...Те ги пишат 10 милиона...За да върви сделката за 1 лев...Колко другари си купиха заводи за 1 лев...УЖ погасили задалженията на завода...ВИРТУАЛНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ...ТАКА ЧЕ НА ТОЯ ПАРАШУТИСТ НЕ ТРЯБВА ДА МУ СЕ ВЯРВА...
  • 44 ЧОЧО

    4 6 Отговор
    Наистина това правителство води предизборна кампания.
  • 45 Темида

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "Вижте в Ютюб":

    Търсете "колко богат е вътрешният министър Бойко Рашков". Рашко Ментата е разкрит от А до Я.
  • 46 Муци

    3 1 Отговор
    Ай каква сладка муцунка е тази писарушка Николов. Радев откъде ги копае такива нешлифовани диаманти?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Закипя ви под задниците, долна

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Празни приказки":

    Герберска шайка

    Коментиран от #50

  • 50 ГЕРБ 4ти

    0 3 Отговор

    До коментар #49 от "Закипя ви под задниците, долна":

    Много беден речник имате във вашата 'формация'. А ГЕРБ пак ще спечелят 4ти мандат. Замисли се защо народа продължава да го избира? Защото е вашите не са ЛИЧНОСТИ като него. Само с кухи партийни лозунги, които въртите от 30 години не става.
  • 51 Ицо

    1 1 Отговор
    За втори път в рамките на десетина дни се изнасят тези " интерпретирани" факти.
    Явно истината зависи от гледната точка и честото й повтаряне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове