Last news in Fakti

23 Юни, 2021 09:35 2 706 26

Хампарцумян: Кредитите намаляват, но депозитите се увеличават

  • левон хампарцумян-
  • банки-
  • кредити

Според банкера всяка инвестиция, която носи по-висока доходност включва по-малък или по-голям риск

Хампарцумян: Кредитите намаляват, но депозитите се увеличават - 1
Снимка: БГНЕС

Банките продължават да взимат парите на хората и да ги пазят, но срочните депозити, когато лихвите са по-високи, банките имат интерес да привлекат средства за по-дълго време. Това каза банкерът Левон Хампарцумян пред БНТ.

Понеже няма голямо търсене на кредити заради подтиснатата икономика и кризата, породена от коронавируса, един от ефектите е, че няма срочни депозити, защото никой не се нуждае от пари толкова много, поясни Хампарцумян.

Според банкера всяка инвестиция, която носи по-висока доходност включва по-малък или по-голям риск. В момента има повече депозити, отколкото кредити. В момента, в който икономиката отлепи и тръгне нагоре, тези пари, които са във формата на депозити, ще бъдат използвани, уточни Хампарцумян.

„Пари има, но въпросът как се използват“, изтъкна банкерът и допълни, че икономиката в света все още се пренарежда.

Устойчивостта започва да става ключов елемент в икономическото планиране на компаниите. Устойчивост е една от ключовите думи, освен растеж, подчерта Хампарцумян.

Левон Хампарцумян подчерта, че банките са подготвени за взимането на лошите кредити. Ако има затруднения, банките няма да удушат клиентите си, а ще намерят начин да се предоговорят и да си вземат парите, като покачването на сумите би било нещо нормално, каза още Левон Хампарцумян.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това беше

    15 2 Отговор
    И това е много притеснителен факт за хампЪрцумянките.
    Сеаг замислят нова схема да ви стопят спестяванията.
    Това беше и целта на цялата какафония драги ми вечно прее*ани оФчарчИта.

    Коментиран от #7, #26

  • 2 Банко Банков

    12 1 Отговор
    Спестявайте-не му обръщайте внимание на този.
    На държавните калинчовци и банкерчайта им трябват пари и сега ще ви ги дръпнат наведнъж.
  • 3 На печелившите Че с Тито

    4 3 Отговор
    Печатницата на БНБ през 2013 е печатала 60 млн банкноти с различен номинал сега ОФ печата 1 млрд банкноти с различен номинал
  • 4 Будалите

    4 0 Отговор
    с депозите ли ми хвалиш ?
  • 5 Спестяванията

    12 0 Отговор
    На милионерите се увеличават а на дребните вложители се стопиха.
  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    30 1 Отговор
    Как само заобикаля темата с депозитите! Не искат да Ви вземат 10'000 лева на срочен годишен депозит / без такси внасяне, поддръжка и теглене на падеж /, а искат да ползват една година парите Ви, но на влог/ да им платите, че ги внасяте и такса всеки месец че ги ползват, и накрая такса че Ви ги връщат / !!!!!!

    Коментиран от #10, #21

  • 7 бл.134 в Зап. парк

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Това беше":

    Ясно е как се използват парите от невероятните кредити ...за апартаменти и пак за апартаменти. Невероятна икономика по целия свят
  • 8 банк репресия

    7 1 Отговор
    Това показва, че банките не си вършат работата както трябва! По време на пандемията, почти всички страни теглят нови кредити. А хората спестяват за черни дни. Щом са намалели кредитите у нас, значи проблемът е в банките - или условията им са неизгодни или се управляват некадърно!
  • 9 Ако питате БСПритв пък

    1 1 Отговор
    Хората са похарчили вече депозитите си? Кой прав кой крив не се знае...Знае се само, театърът, който без срам разигравате, мислейки хората за тъпи ъгли! Никога повече статукво!!!

    Коментиран от #12, #13

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    те и Депозитите са с такса при теглене....всичко е направено да изчезват парите на вложителите!той този от дълго време не е в Булбанк,но продължават да лъжат и да го ползват,като .......
  • 11 АБВ

    4 0 Отговор
    Балъците започват да намаляват.
  • 12 Абе @чо

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ако питате БСПритв пък":

    Ако питаме теб всеки пенсионер с пенсия 400лв и всеки работещ със заплата 1000лв имат минимум по 1милион лв влог. Аланколу защо мислиш другите за шарани.
  • 13 Пройчо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ако питате БСПритв пък":

    Работиш ли? Имаш ли влог? Или каквото изкараш от траленето е за линия и тати носи брашно а мама меси хляб.
  • 14 Ако не знае

    1 0 Отговор
    При инфлация парите се увеличават
  • 15 ТРЕНД

    2 0 Отговор
    Китай имат кредити спрямо депозитите 280%, Дания 290%, Швеция 187%, Норвегия 195%, а САЩ 64%, България 73%.. Япония 47% сега, а през 1961 133%.
  • 16 ТРЕНД

    5 0 Отговор
    Инфлацията убива потреблението и прави рецесия, ако не се увеличават заплатите. Но инфлацията е винаги валутно явление. .................. ......... Инфлацията е само валутно явление. 70 милиарда е потреблението на домакинствата, 1,4 милиона българи са над 65 години, и ако се заделят 7 милиарда нови за пенсии, това ще вдигне потреблението с 10%, а вносът ще го поеме. Но има 40% не работещи мощност, има зърно на световни цени и саламът е на световни цени. Въобще пазарната икономика работи със световни цени. Разбира се потреблението може и да не се увеличи. Защото тези пари ще се вземат от наличното потребление, наличните данъци и печалбите -- които киснат по банките и изнасяни в чужбина. Когато работодател увеличава заплатата, той не печати пари, а ги взима от негови те си активи. България има на глава БВП по ППС (паритет покупателна способност) само два път по-малко от Франция и Япония, следователно пенсионерите и работниците трябва да имат потребителска кошница само два пъти по-малко от пенсионерите и работниците в Тези страни. А сме на първите места по покупка на Бентлита. ...

    Коментиран от #22

  • 17 ТРЕНД

    0 0 Отговор
    Растежът на пазарната икономика винаги е по кейнсиянски. Копаеш дупки и заравяш дупки, и с парите от тази дейност пазаруваш. Войната е кейнсиянство, в такъв смисъл. САЩ стават могъща икономика след Гражданската война, още повече след ПСВ, и мега след ВСВ. .... 65% е потреблението на домакинствата, от БВП, и 20% са инвестиции, 15% артисват с които се надуват акции и финансови пазари, или се спестяват. Принадената стойност е това което е извън потреблението, тоест 35%. Що за БВП е това което само 65% се потреблява? .................................... Какво е добавена стойност и какво е принадена стойност. Когато 20 човека имат всеки по една крава, и не изплащат кравата нита заплащат пашата и фуражът, тогава млякото и телето е добавената стойност. Ако всички крави отидат в ръцете на един стопанин, тогава тази добавена стойност е всъщност принадена стойност, защото тя е излишна за този стопанин - надвишава неговата потребност. АКО този стопанин се откаже да отглежда кравите и живее от тях защото са негова собственост, като наеме някого да му ги отглежда. Това се нарича капитализъм, получаваш добавена и принадена стойност, защото притежаваш средствата за производство. Но без принадената стойност - излишъкът добавена стойност, няма да има капитализъм. В примерната схема от 20 човека, вече един е капиталист, един му е работник, а 18 са лишени от крави и мляко. Но има мляко в излишък, за още 18 човека. Нали постоянно чувате, че трябва нови сфери да се развиват,
  • 18 ТРЕНД

    0 0 Отговор
    Само 7% от населението има сметка в банката, като 90% от тях имат до 1000 лева, средно по 140 лева. Големите кредити взети от населението и бизнесът, бързо се вляха в сметките на капиталистите, заради ниските заплати и данъци. В агросекторът - 63 долара добавена стойност от декар средно, има България, а Китай 850 долара. 13,5 пъти, разлика. Но добавена стойност на зает в агросекторът в Китай е 3830 долара, а България 10 270 долара, Полша 5 880 долара. Румъния и Чехия имат последните 10 години 20% растеж, България 30% растеж. Но инфлация 20%. Кому е изгодно да има корупция и ниски доходи? германия сащ?? Ако един човек или народ почне да консумира повече, ще се увеличи цената на всички, и корпорациите ще плащат повече в бедните страни, ресурсите ще поскъпнат.. Ако в бедните страни имат ниски заплати, излишъкът ще изнесат и на богатите пазари ще е по-евтино. Пазарна икономика означава световни цени. Ето защо развитите страни спъват другите страни. Има и друг момент, развитият пазар е пазар с повече потребление, и предлага по-ниска цена и по високо качество. В селата все по високи цени и ниско качество, за разлика от един събор или седмичен пазар които са с повече потребители. Франция и Япония имат само два пъти по-млък БВП на глава по покупателен измерител - тоест в БГ доходите трябва да купуват само два пъти по-малко от тези страни.
  • 19 само да вметна

    5 0 Отговор
    За това ли някои банки закриват депозитните сметки и карат хората да си правят разплащателни такива, откоито не само че не получават лихви, а дори ще им вземат такса за съхранение на парите?????
  • 20 Джуиш

    3 0 Отговор
    СКАПАН EBPEИH !!!
  • 21 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Никой никого не задължава да си внася парите в банка,може да си ги държите в къщи,но ако желаете да се съхраняват в банка трябва да си плащате за това,човекът казва,че депозитите са повече от кредитите,а това значи ,че парите ви на банките не им трябват,още повече,че магат да вземат,ако им потрябва финасов ресурс от централната банка,и разберете банките не са ви приятели,които ви дават пари на заем ей така,защото ви трябва,те могат да бъдат бизнес партньори с взаимен интерес и ако вие не можете да се възползвате от това и губите пари банките не са виновни,но за всичко се плаща.

    Коментиран от #23

  • 22 0808

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТРЕНД":

    ..... този умник не бе ли изгонен от една банка, която ограби футболиста МП?... и седнал акъл да ни дава....аре чупката, лъжец..
  • 23 БАЙ Х@Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Първо, задължават ни да получаваме заплата през банка, а не дават на ръка ! Второ, на банките вече не им трябват пари защото промениха законите и вече банките вместо над 30% имат ликвидност 3% ! Трето, промениха и закона за дължимата сума - вече при три неплатени вноски не те съдят за тази сума , а изискват цялата сума или могат да отнемат дори имота ти ! Четвърто, договорите са двустранни, но само едната страна може да променя сумите по вноските по свое желание - сети се коя ! Като се върнем към бурканбанк, ще го усетят!

    Коментиран от #24

  • 24 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    На мен също не ми харесват много от тези неща,но такава е действителността и да мрънкаме,че банките са виновни за това е губене на енергия,а не банките за направили нещата такива каквито ги описваш ,и не очакваш да ти ги извършват безплато.Нали не забравяш,че това са суми на банката и услуги,които тя ти предоставя,не може да очакваш,ти да определяш цената им,а имотът купен с парите на банката става твой когато го изплатиш.А щом мислиш,че "бурканбанк",е по-добро,избора е твой и не забравяй това,че винаги имаш избор, ,не обвинявай други за неправилния си избор.
  • 25 българин

    3 0 Отговор
    Ако въведете"новата идея" - да принудите хората със спестяванията си да участват в инвестиционни фондове, чиито резултати от инвестициите ще бъдат ясни чак след 3 години, май ще "ръфнете дръвцето". Ще видите как се изнасят пари в чужбина и как се пълнят и заряват буркани в градините. От новите випредлоцения става ясно, че човек не може вече да има доверие и на банките.
  • 26 Тя схемата е

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Това беше":

    измислена много отдавана от един Германец. Гутенберг се нарича!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове