Last news in Fakti

27 Юни, 2021 11:21 6 319 26

Александър Дунчев: Трябва да се търсят поръчителите на незаконната сеч – виновниците са "отгоре"

  • александър дунчев-
  • незаконна сеч-
  • агенция по горите-
  • сеч-
  • гори-
  • гора

Топ приоритет ни е всичко което се случва в горите да е прозрачно, за да можем да включим обществения контрол, защото системата е побита отвътре, заяви изпълнителният директор на Агенцията по горите

Александър Дунчев: Трябва да се търсят поръчителите на незаконната сеч – виновниците са "отгоре" - 1
Кадър: БНТ

Незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите могат да станат само със знанието на горските. Това каза в предаването "Денят започва" по БНТ новоназначеният изпълнителен директор на Агенцията по горите Александър Дунчев, който е и екоактивист.

"Няма как да се извърши нарушение в горите, без знанието, може да не е участието, на горските, защото в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по около 10 хиляди декара един човек, това е предостатъчно да се извършва качествен контрол и той се извършва на практика", обясни Дунчев.

По думите на шефа на Изпълнителната агенция, върху служителите на горските стопанства има натиск.

"Със сигурност има случаи при които част от нарушенията се прикриват поради политически или корупционен натиск и пощата ми е залята от писма на колеги, които им пишат - ние не смеем да напишем един акт, не смеем да атакуваме нарушителите, защото просто ни се обаждат и ни плашат с уволнение", обясни Дунчев.

По думите му, въпреки допуснатите нарушения обаче, е мит, че българските гори намаляват. Напротив, те се увеличават, твърди той. Според него българската гора през последните 50-60 години нараства по площ въпреки всичко, нараства по запас. Само през последните пет години, площта на българските гори е нараснала с 500 000 дка. Според Дунчев основната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20-30 години.

Данните на изпълнителната агенция показват, че на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7-8 млн., с незаконния добив около 9 млн.

"Официалната статистика е, че нарушенията за последните пет години спадат, въпросът е защо хората имат чувството, че нещо се случва в българската гора, защо имат чувство че се изсича", пита Дунчев. И отговаря - според него това чувство се насажда, не само у нас, но и в световен мащаб заради акциите по опазване на горите и противодействие на климатичните промени.

Освен прикриването на нарушенията, според Дунчев има и друга причина за спада на нарушенията, а именно повишаването на обществения контрол.

Според горски не трябва да се наказват най-строго тези, които са хванати в незаконна сеч, а да се търсят виновниците - поръчителите. Да се санкционират кметове и други отговорни за допускането на сечта.

"Тези хора на терен са изпълнителите, те не са виновниците, виновниците са "отгоре", ние трябва да търсим къде е вината за тези нарушения", казва Дунчев.

Той представи и схемата, по която най-често се краде дървесина.

"Реално кражбите от горите са ощетяване като качество, добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, тоест плащаме на горското или на кмета два пъти по-малка цена и това са реалните нарушения. Отделните незаконни сечи не са ни най-големия проблем, най-големият проблем е, че се краде жестоко, краде се с тези всички машинации и манипулации", обясни Дунчев.

"Повечето търгове за дърводобив са нагласени, ако проверите ще видите, че няма наддаване, защо няма наддаване, защото всички фирми са се разбрали, всички фирми играят заедно и всъщност обществото и бюджетът губи от това", обясни още той.

Освен с промяна в законите, незаконният дърводобив може да се спре и чрез създаването на пълна система за прозрачност. По този начин обществото ще е това, което ще спре кражбите.

"Топ приоритет ни е да създадем система за прозрачност, топ приоритет ни е всичко което се случва в горите да е прозрачно, за да можем да включим обществения контрол. Вътре системата е така де каже пробита, икономически обвързана, няма как отвътре да изчакаме тази система да се оправи", каза Дунчев.

Най-сериозни са нарушенията когато се правят в старите гори, тези над 100 години.

"Те са най-ценните гори, те пазят водата, те пречистват въглеродния двуокис, борбата с климатичните промени, там обаче и кражбите са най-лесни защото там дървета са големи, отчитането на едно такова дърво 50 см директно води до печалба 200-300 лева", обясни горският.

По думите му, за справяне с този проблем служебният министър на земеделието вече е издал заповед за намаляване на официалната сеч в тези гори с 30%.

Друг проблем е сечта в земеделските земи, където стопаните имат пълно право да секат. В същото време горите в тези земи вече са достигнали до 10 на сто от всички горски масиви в страната.

Дунчев опроверга и информацията, че българската дървесина се изнася основно. По думите му, точно обратното - износът на дървесина е много малък и повечето от дървета се преработват в България. Причината българските преработватели да искат забрана на износа е че по този начин ще свалят цената на дървесината.

Предстои и национална инвентаризация на горите, която ще бъде извършена от външни експерти, каза още Дунчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dfu

    41 0 Отговор
    "Трябва да се търсят поръчителите на незаконната сеч"

    И кат ги намерят - в кауша докато залесят собственоръчно тройно на изсеченото!
  • 2 Бивш Гербер

    43 3 Отговор
    никога вече няма да гласувам за Бойко, той развали главата напълно откачи, психо. Говори несвързано и пропада след всяка изява.
  • 3 Ясно че са отгоре!

    36 4 Отговор
    Те са министрите на Онуй от Банкя,планов отдел "Тиквосеч" материала се продава и чекмеджето се пълни.На 11 юли бандата на кратунковците трябва да бъде "арестувана с народния вот,това е начина!
  • 4 з зфдстр

    29 4 Отговор
    Мутрата от СИК Борисов е заплашвал че ако не вземат 600 000 гласа на изборите щял да къса глави.
  • 5 КАКТО ВИНАГИ

    26 0 Отговор
    Вярно е че не се изнася толкова много. Повечето се прави на пелети. Както винаги, ние не поизвеждаме нищо, не добавяме стойност, не изнасяме продукт, оситуряващ висока заетост и приходи. Просто бълваме евтини пелети с ниско качество. Тасива са ни бизнесмените. Ако няма схема, и семки на стадиона не могат да продават, да не говорим да разработят нещо.
  • 6 ДПС ЗАПЛАХА

    29 4 Отговор
    НАЙ-ОТГОРЕ Е МАФИОТО БОЙКО БОРИСОВ, ГЛАВА НА ВСИЧКИ МАФИИ И МАРФИ. ТРИОТО ШИШИ,БУДА,ДОГАН. И ПОСЛЕ СЛЕДВАТ ВСИЧКИ МАФИИ.
  • 7 Георги И

    23 2 Отговор
    Хора ако искате да видите някой ден депутати и министри по затворите, излезте на 11 юли и гласувайте.
  • 8 Преминаващ

    13 3 Отговор
    Докато не се промени структурата нищо няма да се случи. Направиха държавни предприятия, за които сечта е приоритет - гонят печалба, а контрола също е при тях. Отделно яко крадат и това е негласна политика. Трябва да се възстанови старата структура и да се раздели контрола от добива.
  • 9 Факти.бг=ДПС

    16 3 Отговор
    ДЕПЕСАРИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО В ТАЯ ДЪРЖАВА НЯМА ЛИ СМЕЛОС ЕДИН ЧОВЕК ПОНЕ ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА ГО КАЖЕ
  • 10 Българка

    22 1 Отговор
    Горските стопанства са в ръжете на върхушката на ДПС , които имаха съпорт от бойковото управление. Сече се се наред и навсякъде. Това е причина и за многото наводнения. Отделно дървесината не се използва тук в България за производство на мебели, хартия, пелети , а се изнася от дървената мафия за без пари. Това е национално богатство. Участниците в тези сечи и износа са национални престъпници. Но нямаме работеща прокуратура. Каскетурата е подчинена и обслужва ДПС чрез Доган, Пеевски. Очакваме обвинителни актове на прокурори, властници и преки участници в тези престъпления
  • 11 Pol pot

    15 0 Отговор
    Кмета на П.Баня-всички знаят какво прави с горите. Прокуратурата защо не предприема мерки? Явно има причина
  • 12 Пак казвам

    7 4 Отговор
    Кога ше бъде спрян КРОНОШПАН
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 дървесните триони със закони

    7 3 Отговор
    Моторните и електрическите триони трябва да са на отчет и да се издава разрешително на тези които могат и имат право да работят с моторни и електрически триони и да се съхраняват в метални шкафове или оръжейни в горските стопанства и който отива да сече да взима електрическия или моторния трион също като разрешителния режим за оръжие и начина на съхранение на оръжието
  • 15 Булаир Фружин

    6 1 Отговор
    Тикво, боко, чакам те да дойдеш тука, дето съм, да ти кажа какъв си ти в очите. Имаш ли смелост да застанеш пред народа? Имаш ли очи да погледнеш хората, които с пот на челото си изкарват прехраната, а не само бандата престъпници без вратове, които въртят схеми и твоите питомни безмозъчници с вратовръзки, довчера лапачи в гимназията, днес партийни членки. Плюя на всички ви, гепаджии, които не милеете за нищо друго, освен за пълните си джобове. Хора без морал, без мечти, с никакъв образователен ценз, никакви стойностни ценности – това сте вие. На 11 юли ви показваме за пореден път червен картон, нещастници. Махайте се от хубавата ни родина, пумита.
  • 16 Рико

    8 1 Отговор
    Ще ви изненадам с чуждия опит,който ще дам. Преди години тук идва монголец и казваше как с едно решение отрязали тотално бракониерската сеч. Транспорта. Спираш камиона ,ако не му е чист като произход дървения материал - конфискуваш камиона. Ама, аз не знаех. Да си знеал, носиш отговорност за законноста на това което караш.
  • 17 1234

    1 0 Отговор
    Народа очаква самостоятелно управление на дъпъсъ, Мюмюн, Шефкет,Данчо,Дебелян
  • 18 Йопе

    1 3 Отговор
    И тоя го пере сачмата в земеделските гори стопаните имали право да изсекат всички дървета и тоя е луд за връзване да каже кой закон в България разрешава това
  • 19 Йопе

    1 2 Отговор
    Корекция- земеделски земи, а не гори
  • 20 даниела митова

    2 1 Отговор
    Моя уважаван колега - милиционера-старшина Манивел Манов от Стара Загора, понастоящем "писател" с НОМИНАЦИЯ ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА за литература точно и ясно ще ви разясни всичко и ще сложи "Точка по въпроса".
  • 21 Видими резултати

    4 1 Отговор
    Както сам казва, важни са старите гори. Те са гори. Т.е. екосистема. Другото са повече просто дървета. Нужно е време да има голямо биоразнообразие. Дори и да растат като площ и обем, то нека да се секат пак тия новите и много внимателно със старите. Да, те са ценни като размер, но и като местообитание. Надявам се някой ден хората да разберат, че без буболечки и т.н., т.е. без приРОДа, нямаме бъдеще.
  • 22 Румен

    5 0 Отговор
    Убийте Доган, и край на незаконната сеч в БГ. И на всички далавери
  • 23 чико

    0 0 Отговор
    ПОРЪЧИТЕЛИТЕ и те са ГОРЕ . ПОД контрола на горските се ; маркират дърветата за сеч ; контролИТ на самата сеч ; описват и маркират добитата дървесина на склад в гората ; горските предават , маркират материалите когато се извозват , има горска охрана с джипове И пак се краде . Наложиха на местата за преработване да има видеонаблюдение и др . ЗАЩО ? Кражбата става от гората . Е... КОЙ Е ВИНОВЕН
  • 24 Схемите

    1 0 Отговор
    Има много схеми за кражба на дървесина. Освен това се краде на различни нива - от самите дървосекачи или от фирмите които извършват дърводобив с протекция отгоре - на политическо ниво. Класическото бракониерство не коментирам...Та да започнем от грубото посегателство - фирмата Х извършва дърводобив с изрядни документи и разрешително - обаче по документи трябва да се отсече например 20%, а реално се отсичат 30-40%. Горските и проверяващите, ако не са в схемата, са принуждавани да си траят иначе лошо им се пише...Като цяло тази схема не толкова разпространена, но съществува. Друга схема - с дървата за огрев, които са най-оборотния материал на дърводобива като цяло..Камион трябва да достави на клиента/купувач например 10 кубика. Да обаче всъщност в камиона са натоварени 9 или 9,5 кубика. Клиентът няма възможност да провери с точност тази разлика, а и да го направи - върви доказвай, че си прав. Тук има много хватки - като започнем от това, че т.нар. метровки, на които се режат дървата за огрев, всъщност не са метровки, а например по 90 см, тоест по-къси са. Дори да се наредят дървата на фигура и да се получи някаква приблизителна сметка за кубатурата, тя ще е по-малка от истинската, защото метровките са по-къси. Отделно има съотношение между обема на ПЛЪТНИТЕ дърва и ПРОСТРАНСТВЕНИТЕ дърва за огрев, което е около 1:2, но варира. Това означава, че за да получи клиент 10 кубика (плътни), би трябвало да направи с получените дърва фигура с обем около 20 кубика (пр
  • 25 Схемите

    1 0 Отговор
    Тoвa oзнaчaвa, чe зa дa пoлучи клиeнт 10 кубикa (плътни), би трябвaлo дa нaпрaви c пoлучeнитe дървa фигурa c oбeм oкoлo 20 кубикa (прocтрaнcтвeни). И т.н. и т.н. Oтдeлнo мacoвa прaктикa e дa ce oтcичaт нaй-кaчecтвeнитe и гoлeми дървeтa и дa ce ocтaвят пo-ниcкитe и cлaби дървeтa, вмecтo дa ce прaви тoчнo oбрaтнoтo, тoecт влoшaвa ce кaчecтвoтo нa ocтaвaщaтa cлeд ceчтa гoрa. Друг прoблeм e, чe ce ceчe нaй-вeчe и нaй-мнoгo пoкрaй пътищaтa, зaщoтo тaм e нaй-лecнo дa ce дoбиe и извoзи дървecинaтa, тoecт имa нeрaвнoмeрнo изcичaнe нa гoрaтa. Ceриoзeн прoблeм, кoйтo нe ce кoмeнтирa в cтaтиятa, e и бeзoглeднoтo пoлзвaнe и cъcипвaнe нa гoрcкитe чeрни пътищa oт дървoдoбивнитe фирми, кoитo чecтo ocтaвят cлeд дeйнocтa cи пътищaтa в бeзoбрaзнo cъcтoяниe.
  • 26 дедо ви

    1 0 Отговор
    гешев държи бента с далаверите на ДПС и ГРОБ.....като крадене дпс не отстъпва интересно ми е защо всички плюят само по герб.....дпс научи на крадене всички управляващо партии за последните 20 г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове