Last news in Fakti

27 Юни, 2021 13:47 4 518 34

Новите екостикери няма да изчистят въздуха, но могат да провокират корупция

  • екостикери-
  • гтп-
  • годишен технически преглед

Скъпата система за четенето им е ненужна, смятат от Европейския център за транспортни политики

Новите екостикери няма да изчистят въздуха, но могат да провокират корупция - 1
Снимка: БГНЕС

След 12 юли влиза в сила наредба № Н-32, според която всички леки коли и автомобили до 3,5 тона в България трябва задължително да разполагат с нов екостикер. Той ще се издава при преминаване на технически преглед и ще указва "екологичната група" на превозното средство.

Европейският център за транспортни политики смята, че процесът в България не транспонира правилно Директива 2014/45/ЕС на ЕП и на Съвета от 3 април 2014 г. относно периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на моторните превозни средства и техните ремаркета, на която е базирана наредба № Н-32.

Директивата гласи, че ако при даден автомобил, минаващ на годишен технически преглед, се установи несъответствие спрямо екологичния стандарт, определен от производителя, повредата задължително трябва да бъде отстранена, за да бъде автомобилът приведен в годност съобразно производствените параметри. Директивата не допуска вариант, при който да има възможност за понижаване или промяна на екологичната категория на преводното средство.

Българският вариант обаче въвежда ново понятие като „екологични групи", което е нещо различно. Тук се създава възможността автомобил, който не отговаря на производствените параметри, да получи стикер за по-ниска "екологична група", без обаче да бъде задължен да отстрани повредата, като така на практика той ще продължи да замърсява. А без съмнение това е предпоставка за корупционни практики в пунктовете за технически прегледи.

С ЕЦТП се свързаха собственици на такива пунктове, защото са притеснени от липсата на неяснота относно това как ще става тестването на автомобилите, колко ще струва въвеждането на софтуера и т.н.

Те повдигат и други интересни въпроси:

1. Вярно ли е, че въпросните нови екостикери са отпечатани още миналата година?

2. Разполага ли КАТ с поне един лицензиран пункт за извършване на технически прегледи?

3. Как ще се реши проблемът с качеството на горивата в България, заради което много често автомобилите няма как да отговорят на производствените параметри по отношение на замърсяването.

Важно да се посочи още, че остава неясно защо е необходимо изобщо да се въвеждат подобни стикери и съответно да се изгражда скъпа система за тяхното разчитане. Известно е, че наличните камери по пътищата и в градовете разчитат без проблем регистрационните номера на превозните средства и така може бързо да се провери те на какъв фабричен екостандарт би следвало да отговарят. Според публикации в медиите инфраструктурата за новата система за екостикерите струва около 300 милиона лева, като освен това се генерира допълнителен харч и за данъкоплатците.

ЕЦТП приветства опитите и усилията на властите за присъединяване на България към семейството на държавите от ЕС с екологичен транспорт. Но и пита чия беше идеята да се прокарва политика, която може да струва твърде много на данъкоплатеца заради риск от наказателна процедура и множество дела, които вероятно ще бъдат заведени срещу държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хммм

    89 2 Отговор
    Просто в мутристан, едни хора измислиха нов начин да приберат едни пари
  • 2 Русенец

    88 0 Отговор
    Kakви стикети? Какви поредни 5 лв? Цял свят махат стикерите и минават на директно сканирана номера на колата. Излиза им всичката информация за нея. Нашите още ни държат в 19 век, за да може нечие синче да отвори фирма, да печата стикери за по 5 лв. Щом ТОЛ могат да видят само по номера на колата ми, дали съм си платил данък, винетка, ГО и преглед, значи могат да разберат и коя ЕКО категория е. Аман от корупционни схеми.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Монтьор

    52 2 Отговор
    Искаш да движиш и паркираш в центъра на София, Пловдив, Варна и Бургас - плащаш на ръка петдесетица и получаваш съответно категория. Нищо че талигата чади и бълва като за еко категория 1 по талон. Получаваш най-високата и производителя се чуди и маекак 25 годишна кола духа муризма на розички и шанел. А Пешо от пункта за ГТП всеки ден се връща по-богат с минималната месечна заплата. Необлагаема. Чисти пари. На ден. Найс а?

    Коментиран от #26, #29

  • 5 Русенец

    54 2 Отговор
    Точка 3 е много основателен въпрос. Докато качеството на горивате в България не е като това в ЕС, няма как да ни искат покриване на еко норми, предписани от ЕС. Качеството на горивото влияе директно върху състава на отработените газове. Няма как да покрием европейски норми с азиатски горива.

    Коментиран от #20

  • 6 ТаУмВзе

    59 0 Отговор
    Щавенето и глупостите ще продължат до последния Жив Роб овца, останал на територията.
  • 7 Павел пенев

    60 0 Отговор
    За да се качиш в колата си скоро ще има стикер,дали си закусил,защото в демократичните държави се грижат много за нашето здраве. Гнусни простаци.
  • 8 Бай Шиле

    48 0 Отговор
    Ако е вярно,че това ще струва 300 милиона,лобистите следва да бъдат разследвани за подготовка на кражба в големи размери.
  • 9 Рошко

    50 0 Отговор
    А еко стикер за циментовите заводи и тецовете горящи европейски боклук ще има ли? Или само увеличението на сметката ще е за нас
  • 10 гадно

    48 0 Отговор
    Има ли още наивници които да вЕрват, че всичко това се прави заради чистотата на въздуха, ако има не е лошо да се прегледат.
  • 11 Щирлиц

    42 0 Отговор
    Дайте имената на тези които са внесли тази Наредба,къде и от кого е одобрена и КОЙ я е въвел с подписа си.Или това е "квалифицирана информация?

    Коментиран от #33

  • 12 не е вярно

    24 0 Отговор
    "корупцията е усещане........."абе за народа от народа.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТОВА Е

    12 0 Отговор
    ИСТИНАТА !
  • 15 55555

    35 1 Отговор
    Колкото повече и по-сложни закони, толкова по-корумпирана е държавата
    - Платон
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ППП

    29 0 Отговор
    ЕКО СТИКЕРИТЕ СА ВИД НОВА ХРАНИЛНА НА СТАРАТА ВЛАСТГЕРБ В ЛИЦЕТО НА ИЗМИСЛЕНАТА АГЕНЦИЯ " АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ" С ШЕФ ЛИЦЕТО БОЙКО РАНОВСКИ. ВИЖДАЛИ СТЕ ГО ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ НАЛИ И МУ НАПРАВИХА АГЕНЦИЯ ОТ ХВАЛБИ КЪМ ВОЖДА.
  • 18 ДИВИ

    33 0 Отговор
    Стикер на Гражданската, стикер за прегледа на колата, стикер за ваксина срещу КОВИД, сега еко стикер, утре ще ни измислят друг стикер. Ими стиге вече, прекалихте !

    Коментиран от #25

  • 19 Боко Бандита

    29 0 Отговор
    Питата се кой е въвел тая глупост ли? Ами АЗ. Нали трябва да пълня чекмеджета шкафчета гардероби и друга подобна мебел с пачки.Внуците трябва в Америка да изуча че тук ще станат прости като мен.
  • 20 Ssss

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    Ами азиатските горива са много по качествени от нефтохимските, зимата там е студено.
  • 21 Васил

    24 1 Отговор
    Тези екостикери са една пунта мара не може една кола на газ да е слагат като основен замърсител а някакъв дизеляк с избушен катализатор и FAP в най високата категория. В Германия и Англия олд таймерите от 50-60 години на миналият век им слагат катализатор и се движат със зелен стикер а даже в пунктовете не им искат допълнителни такси . А бусовете и камионите дето правят димна завеса тях даже не ги пипнаха това не е ли двоен аршин?
  • 22 Историк

    19 3 Отговор
    Печатницата за стикери е на Петър Кънев и затова Бсп не протестира.
  • 23 kkk

    25 0 Отговор
    Тъйййй, да ви открехна колко е безполезна тая наредба- екологията няма да се оправи, само ще въртим едни пари...

    Тази седмица прекарах на преглед 15-годишен дизел, Евро 4 и с премахнати всякакви еко-чаркове от колата. ДА- не е правилно, ДА- пропушва леко като и смачкаш газта рязко и ДА- вредно е. И понеже знам какво ще стане ИЗРИЧНО казах прегледа да се изпълни на 100% според наредбите и да ми се измерят емисиите. Резултат:

    Дъртият кенеф С ПРЕМАХНАТА цялата екология и филтри абсолютно БЕЗ ПРОБЛЕМ си покри нормите за Евро 4 + тея простотии които ще въвеждат където нормите са още малко занижени. Тоест дъртият дизел, в добро състояние и БЕЗ екология спокойно покрива Евро 4 (и то със сериозен запас)- сещайте се къде следва да се класира Евро 4 бензин с газова уредба...
  • 24 325

    15 0 Отговор
    ПОХВАЛНО Е ЧЕ ЕЦТП СЕ ПРОИЗНЕСОХА ЗА ТЕЗИ СЪМНИТЕЛНО НАЛОЖЕНИ ПРОТИВОЗАКОННИ СТИКЕРИ чл 105.НО г-жо ДИАНА РУСИНОВА, НИЩО НЕ ЗАСЯГАТЕ ЗА АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ КОЯТО Я НАЛАГА С ГЛАВНО ДЕЙСТВАЩО ЛИЦЕ Б.РАНОВСКИ.БЛАГОДАРЯ.
  • 25 Забрави лепенка че имаш газова

    14 0 Отговор

    До коментар #18 от "ДИВИ":

    Целата кола у лепенки е
  • 26 То не е за чудене, я!

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Монтьор":

    Как Боби(Б.Р.) с чиновническа заплатка, е успял да икономиса и да си купи ПАЛАТИ! А , финансовия министър и шефа та НАП обявяват, че ВСИЧКО Е Ок! Хората и МЕДИИТЕ, живеят в голям страх!!! Върнаха се времената от времето на СОЦА! А, идват и по-лоши! Когато ще въведат и ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ. Тогава спокойно политици като Слави ще имат семейство.
  • 27 Centurion

    18 1 Отговор
    Не е лошо човек да мисли за да разбере ,че това е отклоняващ вниманието ход! Колите ли са истинските и основни виновници за мръсният въздух??? Тецовете могат да горят боклук,и въглища,и от комините им най вероятно излиза озон???А печките на твърдо гориво,и то не визирам хора които горят дърва.А Китай и САЩ,и техните емисии.САЩ имат много въглищни централи,и стари замърсяващи производства.Българина няма пари да зарежда гориво,а и в цената на горивото има предостатъчно акцизи заради замърсяването.Къде отиват тези пари???

    Коментиран от #30

  • 28 Лейка

    13 0 Отговор
    А нещо за Фандъкова и котлетата с евро пари и на високи цени да кажете? За вкарания боклук който горят и ние дишаме всичко? За скъпата газ която имаме благодарение на ГЕРБ тикви? Да продължавам ли?
  • 29 Дедо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Монтьор":

    Не е Пешо, Иван му е името.
  • 30 Дада

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Centurion":

    Ееее, ти сега ще питаш и дали Лукойла плаща данъци, недей с лошо.
  • 31 Пламен

    5 0 Отговор
    Добре, имам стикер, но как ще докаже този стикер, че след прегледа колата не е в същото състояние преди прегледа? Май се усвояват едни 300 мил. Лева? За мен е така.
  • 32 Доброюутро

    4 0 Отговор
    това със стикерите, винетките, covid -сертификатите и тем подобни индулгенции, повече от 1000 (хиляда) години върви без проблем, докато баламите не спрат да плащат ....
  • 33 Joro

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Щирлиц":

    Бившият заместник министър на транспорта от Герб и настоящ министър на същото. Капката катран в кацата с мед. А нередбата ако почне да лишава хората да ползват собствеността си, съдене на държавата ще има, и аз ще бъда от тези, които ще я съдят. 10 лв. струва завеждането на дело, адвокат не е задължителен, и да загубя ще са 10 лв.
  • 34 Гадюхи гадни

    2 0 Отговор
    Аз викам и на човеците да лепнат на челото еко стикер и филтеро отзаде им да се сменява всека година! На мен ако ми спрат Ладето...че го инсталирам на покрива на гаража и триумфално че го палим всеки ден да бръмчи безцелно по за час...ей тъй, за пиниз, щот ми писна от тикви и цървули!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове