Last news in Fakti

1 Юли, 2021 12:11 1 875 29

Експерт: Скокът в цените на тока и парното ще бъде по-голям от прогнозирания

  • парно-
  • ток-
  • цени

Поскъпват токът, парното и топлата вода

Експерт: Скокът в цените на тока и парното ще бъде по-голям от прогнозирания - 1
Снимка: БГНЕС

Предварителните прогнози средно за 3% увеличение на тока и средно 15% за топлинната енергия няма да се сбъднат, цените ще бъдат по-високи и това се дължи на обективни причини. Това каза в интервю за БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум.

При тока за бита увеличението вероятно ще остане в порядъка до 5%, прогнозира Иванов. По думите му са били направени усилия да няма шоково увеличение.

При парното увеличението ще бъде вероятно средно до 20%, като при отделните дружества ще има доста различия, уточни експертът.

Януари, когато обичайно цените на природния газ са високи, имаше едно поскъпване на природния газ, а сега, през лятото, когато по принцип цените на газа са по-ниски, те са с 50 на сто по-високи от януари, поясни Антон Иванов. По думите му в момента наблюдаваме „значително по-високи цени на природния газ“.

Не можем да определим реална цена на топлоенергията при този начин на определяне на цените, подчерта Антон Иванов.

„Тъй като се стъпва по закон на прогнози. Прогнозите априори са грешни.“

Иванов припомни, че неколкократно е предлагано цените на топлоенергията да се определят всеки месец. Той смята, че трябва да се премине към ежемесечно определяне.

„И тогава това надбягване с прогнозите, кой е взел повече пари и кой е дал повече пари вече ще отпадне.“

Редно е да се заложи едномесечният период, а там, където това не може да се направи заради технически ограничения, да бъде по-скоро изключение, изтъкна експертът. Сред аргументите той посочи, че на повечето места приборите вече са с дистанционно отчитане.

„Тогава вече си е едномесечно отчитане и начисляване на цена, която е реална.“

В България мерките за енергийна ефективност са абсолютно безсмислени, коментира още Антон Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имаме избор

    14 12 Отговор
    Номер 15-БЛ , 11-Възраждане или 8-ИСМВ....Всичко друго е Боко номер 2....Бойко Борисов: „Слави ме е водил в Учиндол да се похвали, че сме приятели, ходихме си на рождени дни, познавам майка му и сестра му, ходили сме по ресторанти и кина, години наред. Какво ви става, бе, хора? Не говорете такива глупости. Като идвах у вас, не бяхме терористи“, коментира той думите на Тошко Йорданов, че с терористи не преговаря......Васил Божков : " Имам опасения че вече партията на Слави не е негова. Докато някой е силен за него е "мъжага " и "държавник, а когато умира е "терорист".
  • 2 Въпрос към Станислав Трифонов

    25 4 Отговор
    Слави, какво толкова те е страх от този Божков? С какво толкова те държи ? Никога не смееш и думичка да обелиш за него и да му споменеш дори името! Тиквун , когато каже нещо веднага му отговаряш! Терорист го наричаш, ще го чегърташ! Нападаш Нинова, статукво , напомняш й техноимпекса! Март месец Божков те нарече " стабилна подлога". Пълно мълчание от теб.Сега че точно преди да тръгне за Дубай си идвал в офиса му и сте говорили нещо много важно за бъдещето на България! Днес че вече партията не е твоя а на друг. Пак пълно мълчание от теб. Не можеш ли да излезеш и да кажеш пряко : "Божков, Василе,череп , не съм подлога на никой , не съм идвал в офиса ти точно преди да заминеш, партията е моя а не на друг", но от теб пълно мълчание а това означава че си съгласен с всичко което казва Божков за теб. Неговото име не си споменавал никога , каквото и да каже за теб!!!!

    Коментиран от #6, #8

  • 3 само питам

    27 0 Отговор
    Кое точно води до по висока цена на тока ?

    Коментиран от #15, #19, #22, #29

  • 4 честен ционист

    10 12 Отговор
    Това е така, защото левчето вързано за кухото евро заминава в историята. Хиперинфлацията така ще ви завърти, че ще се редите на опашка за ваксината и сертификата за безусловен базов доход.
  • 5 Bbbb

    17 0 Отговор
    Народ ли сме или мърша

    Коментиран от #26

  • 6 Какъв

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос към Станислав Трифонов":

    отговор чакаш от някакъв комплексар и изключително нерешителен страхливец , цял живот търсещ гръб от силните на деня и мутрите ? Не му стиска и думичка да обели !
  • 7 А честито

    21 6 Отговор
    При бай Тошо ток,вода,телефон,бълха те ухапала.Живеех си като турски бей,хем обикновен фрезист бях.Сега,при демос-кратос един спи по пейките с 2 кучета и 3 котки наоколо,а друг кърти като пор до зейнало чекмедже,претъпкано със злато и евраци,ииийехууу...

    Коментиран от #27

  • 8 Ти остави Слави и Божков

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос към Станислав Трифонов":

    ами си виж сметките ток-вода-парно-телефон и пр.Щом не ги слагаш на първи план,значи не си от "наште" айде пътувай...

    Коментиран от #9

  • 9 Гербер- Богаташ

    3 14 Отговор

    До коментар #8 от "Ти остави Слави и Божков":

    Какво да гледам за тока? Увеличение 5% !!!!! На 100 лв.са 5 лв.отгоре.Това ли те събаря гладникo?

    Коментиран от #13, #16, #18, #23

  • 10 БСП и ДПС КОАЛИЦИЯТА

    14 6 Отговор
    РАДЕВИТЕ ЕКСПЕРТИ ЩЕ НИ КЛАТЯТ С НОВИ ЦЕНИ НА ПАРНО И ТОК, ЩЕ СПАСЯВАТ НЕЕФЕКТИВНИ ЦЕНТРАЛИ НОВИТЕ ИМ ПАРТИЙНИ КАСИЧКИ, ОСТАВА ДА НИ ДОКАРАТ ВАЛЬО ТОПЛОТО, НОКЛУЦИ.
  • 11 Треснат

    12 2 Отговор
    Давайте, давайте! Увеличавайте всичко! Народа може да носи! Носи на бой! Носи на мезерни заплати и пенсии. Носи на мизерно здравеопазване и образование! Носи на калпави и крадливи политици! И така нататък! Но всичко носи до едно време! После познайте какво ще се случи в тая държава???

    Коментиран от #17

  • 12 Ценко

    20 0 Отговор
    Когато "Газпром" намали цената на природния газ с 50% нашите тук гракнаха да не очакваме такова намаление в страната и се посипаха аргументи, изсмукани от пръстите! Сега, когато цената му скочи, веднага бързат да вдигнат цената в страната!! Какво е това?
  • 13 Гладен ток не яде

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гербер- Богаташ":

    Яде отрови от "магазина".Демократичен и "антикомунистически" на 100% хахахаха..
  • 14 Русенец

    20 0 Отговор
    Престанете да ме карате, да ви плащам за загубите по трасето. Ток се краде от неработещият електорат, а го плащаме ние - работещите. За водата казаха, че имало към 70% загуби!!!!! Някой смята ли го за нормално? ТЕЦа имали загуи и те, но дали пък не се калкулират в крайната цена, към потребителите? Докато потребителят плаща за загубите, дружествата няма да си мръднат пръста, да си оправят трасетата. Загуби, незагуби.... на тях парите им пристигат ежемесечно. Загубите са заради немърливостта на дружеството. Не трябва да ги плащат крайните потребители.
  • 15 Русенец

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "само питам":

    Алчността и нищо друго.
  • 16 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гербер- Богаташ":

    С тия само 5 на 100 се тръгна още от 30. По 5, по 5, по 5..... та от 30 станаха 100.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 перничанин

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "само питам":

    Цените на петрола и природния газ се повишиха на международните борси. От друга страна през 2019г преди короната, цената също беше висока ,даже повече от сега, а цената на тока и парното бяха по-ниски. Не е лошо да обяснят на хората.
  • 20 Прогноза

    2 0 Отговор
    Вече няма да се къпем, да перем, да готвим.
  • 21 Иди си

    5 0 Отговор
    Стига лъга Иванов Првил си правиш и сега съглашение с енерго дружествата водното и топлофикация и цените накрая са тия които те искат Не се прави че ако не си ти да свалиш цените те щели да бъдат по високи стига се правил на честен мошеник Мошеника винаги е бил мошеник Чудя се ьащо още си там ане в затвора
  • 22 Слави

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "само питам":

    Императора вдигна данък Ру.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Споко ,

    3 5 Отговор
    Това е само началото.Другарите на фърчилото тепърва започват да крадат.
  • 25 az #МУТРИ, ВЪН!

    8 1 Отговор
    Масово гласуване на 11-ти! И после всички мутри в трапа, а с тях и всички т.н. мутренски регулатори!
  • 26 бай Ламбо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Bbbb":

    едър рогат Добитъка
  • 27 Личи ти

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "А честито":

    че си фрезист.... щом такива глупости плещиш.
  • 28 баба яга

    2 0 Отговор
    До гербер богаташ- ами събаря ме крадецо ненаситен. 5 процента "увеличение на пенсиите, 5 процента увеличение на тока плюс увеличение на цените ще видим с колко. Или и ти като Лиляна Павлова ще ми кажеш "ами работете бееееее,не чакайте на държавата". Айде ти като станеш на пенсионна възраст с една камара болести да те видя как ще работиш търтей ненаял се.
  • 29 14 88

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "само питам":

    Загубите генерирани от остарелите и неефективни инсталации неподменени защото твоите пари отиват за Мерцедеси на шефовете в Топлофикация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове