Last news in Fakti

13 Февруари, 2013 15:19 884 0

Търси се българското лице на науката за 2013 г.

  • famelab-
  • лице-
  • наука-
  • лаборатория за слава

За 7-ма поредна година конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин. Победителят ще представи България на международния финал в Обединеното кралство, съобщават от Британския съвет в София.

Знаете ли защо широко рекламираният ензим Q10 в кремовете за лице е излишен? Това е ензим, участващ в клетъчното дишане и снабдяването на организма ни с енергия. Той наистина е много важен, но под формата на крем за лице изобщо не достига до вътрешната митохондриална мембрана, където би трябвало да работи.

А кога клетките в човешкото тяло се самоубиват? Най-масови клетъчни самоубийства се случват по време на ембрионалното развитие – това е причината да не се раждаме с опашки или ципи между пръстите. Клетките се самоубиват и по време на инфекция, която трябва да бъде ограничена. Явлението е нормално и се нарича апоптоза.


Удивително е как на пръв поглед сложни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си конкурс „Лаборатория за слава FameLab”, който за 7-ма поредна година търси българското лице на науката. Търси онези млади учени, които притежават такава страст към науката, че са способни да заразят с нея хора от най-различни възрасти и професии. Правят го чрез трите златни правила на „Лаборатория за слава FameLab”: Съдържание, Яснота, Харизма.

Конкурсът, създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, вече е международен и благодарение на Британски съвет се провежда в над 20 страни по целия свят. Подобно на една "Евровизия за учени” международният финал събира националните победители от всички участващи държави и има своя вярна публика в Обединеното кралство, където се провежда. От скоро финалите се излъчват и на живо по интернет, за да могат да се гледат и от зрители по целия свят.

Преди да стигнат до международния финал обаче кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и журито в своите собствени държави. България участва в конкурса още от самото му начало преди 7 години благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието, младежта и науката и Форум Демокрит. От тази година „Лаборатория за слава FameLab” се подкрепя и от Walltopia – българска компания, световен лидер в производството на стени за катерене със собствен отдел за научни разработки.  Стаж в Walltopia е специалната награда, която компанията ще даде на един от финалистите.

Кой може да участва?
Целта на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” е да докаже, че за наука може да се говори разбираемо и забавно, пред неспециализирана публика, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са от природо-математическите науки – това могат да са например преподаватели в училище или ВУЗ, работещи в изследователски или приложни институти, или студенти със задълбочени познания и опит от своята област.

Формат на конкурса
Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Явяването на кастинга е с изпълнение във формат по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.

Регистрация
Пълна информация за условията за участие, както и онлайн формуляр за регистрация може да бъде намерен на уебсайта на конкурса www.famelab.bg

График 2013
През 2013г. са планирани три кастинга – на 23 февруари, 16 март и 6 април, които ще се проведат в сградата на Британски съвет в София. При засилен интерес от участници от страната има възможност за организиране и на регионални кастинги.
Финалистите от кастингите ще преминат майсторски клас по комуникация на науката в края на месец април. След тази подготовка участниците ще се явят на националния финал, който вече за трета поредна година ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката (www.sofiasciencefestival.bg) през месец май. Тази година националният финал е насрочен за 10 май.

Жури
Жури от учени и журналисти следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично. Очаквайте скоро повече информация за членовете на журито тази година.

Награди
Една от най-големите награди за всички финалисти, които бъдат избрани на първоначалните кастинги, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели. Тази година майсторският клас ще бъде воден от звездата на Би Би Си Куентин Купър.  За спечелилите първо, второ и трето място на националния финал са предвидени парични награди съответно по 1000 лв., 700 лв. и 500 лв. Освен това победителят ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство и ще бъде гост на Челтнъмския фестивал на науката като Британски съвет поема всички разноски по пътуването и престоя му. Ще има и много специални награди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове