Last news in Fakti

8 Юли, 2021 23:20 2 005 23

България ще получи 787 милиона евро за образование

  • образование-
  • министерство на образованието и науката

Средствата са по новата европейска програма „Образование“ 2021-2027 г.

България ще получи 787 милиона евро за образование - 1
Снимка: БГНЕС

Почти 787 млн. евро ще бъде европейското финансиране за новата Програма „Образование“ 2021-2027 г., която надгражда Оперативна програма „Наука, образование и интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съобщиха от МОН. Проектът на програмата беше публикуван за обществено обсъждане от днес до 9 август 2021 г.

С близо 236 млн. евро от Европейския социален фонд+ (ЕСФ+) ще се насърчава равният достъп на всички деца и ученици до качествено и приобщаващо образование, с акцент върху уязвимите групи. Целта е да се намали ранното отпадане от образователната система.

Предвижда се да бъде надграден изпълняваният по ОП НОИР 2014-2020 г. проект „Образование за утрешния ден“, като се внедрят софтуерни решения и изкуствен интелект за мониторинг на образователните резултати. Ще се разшири дигиталното образователно съдържание, ще се повишат дигиталната компетентност и умения на педагогическите специалисти, учениците и родителите. Ще се насърчава въвеждането на иновативни учебни програми и съдържание и ще се подкрепи изявата на талантите на учениците, особено в по-отдалечените райони на страната. За целта са отделени близо 200 млн. евро от ЕСФ+.

За подобряване на връзката на образованието с пазара на труда чрез развитие на професионалното образование и обучение се планират 103 млн. евро. Ще бъдат подкрепени дейности за превръщането на някои от съществуващите професионални гимназии в регионални обучителни центрове за трансфер на технологии и иновации.

Близо 210 млн. евро от средствата по ЕСФ+ ще бъдат насочени за въвеждане на дуално образование в приложими специалности във висшето образование, развиване на предприемаческите умения на студентите и студентски практики, модернизиране и дигитализация на бакалавърски и магистърски програми, както и за развитие на докторантски програми и проектна докторантура, свързани с потребностите на пазара на труда.

На 28 юли 2021 г. от 10 часа Изпълнителна агенция „Оперативна програма наука и образование за интелигентен растеж“ съвместно с Министерството на образованието и науката организират обществено на проекта на Програма „Образование“ (версия 1.0). Обсъждането ще бъде в електронна среда в реално време. Желаещите да участват могат да заявят интерес до 27 юли 2021 г. на електронен адрес [email protected], като посочат имена, електронна поща и дали желаят да се включат като гражданин или представител на институция/фирма/друго. Заявилите участие ще получат по електронна поща технически инструкции и линк за регистрация и достъп до общественото обсъждане в платформата Zoom.

Програма „Образование“ 2021-2027 г. се съфинансира от ЕСФ+ и от държавния бюджет на Република България.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чекмеджьора

    11 1 Отговор
    Оха, давайте ги насам.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Не не имате грешка

    13 4 Отговор
    България нищо не е получила тея пари ше бъдат откраднати от политиците тоест политиците са получили тея пари
  • 4 джжж

    12 0 Отговор
    охааа.... 236 млн. евро - " с акцент върху уязвимите групи. Целта е да се намали ранното отпадане от образователната система"
    Тия хора не разбраха ли, че циганите просто не искат да учат.
    И трилиони да наливат в циганските барони - полза няма.
  • 5 Бацо Крадий

    8 1 Отговор
    Жалко, че Бацо няма да ги тафи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 dfu

    6 2 Отговор
    Парите са за 7 години, около 100 милиона на година. На човек се падат около 20 лева на година, и аз сега се чудя какво да си купя с тия 20 лева, малко са, тиквинските пари за избори и агитки започват от 50 лева.

    Коментиран от #10, #13

  • 8 ЕЕЕЕ...ВЕЛИК СИ БОЙКО, НАИСТИНА ВЕЛИК

    3 8 Отговор
    ОТ ЦЯЛА ПРИЗНАТЕЛНА БЪЛГАРИЯ ...РЕСПЕКТ!ТИ СИ ЕДИНСТВЕНИЯТ ДЪРЖАВНИК МИЛЕЕЩ ЗА БЪЛГАРИЯ!

    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ФАТМАКА- БКП -ДС..ОТНОВО ЩЕ ОГРАБЯТ ПАРИТЕ ОСИГУРЕНИ ОТ ТЕБ И..ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ ФАЛИРАТ БЪЛГАРИЯ!
    СЪД ЗА ПРЕСТ'ЪПНИЦИТЕ НА ФАТ'МАКА
  • 9 Загрижен

    9 2 Отговор
    Еххх, ако толупът беше на власт как само щеше да ги прибере в шкафчето... А сега него ще го приберат ама в панделата!!?

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Един от журито

    5 2 Отговор
    Тиквата беше при Ердоган за да му даде убежище е т'ва е истината. Само простаците и крадците ще гласуват за него. Българоубиец е Бойко Методиев Борисов.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Саабри

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "dfu":

    Бате аз ходих питах го тоз Пенка ,соцяла не бутат ,остава за десет детета 2 илди лева .....
  • 14 Загрижен

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хихихихии.. хихихихии":

    Верно ли, бе? Ама от джоба или от шкафчето ги изкара??? Абе, това гербераските тролове сте мега отчаяни. Какво не разбрахте? Толупът ще ходи при Бай Ставри. А лично ти, може цигарки да му носиш. И снимки на мис бикини ама без тях.

    Коментиран от #15

  • 15 Ко ми дреме за мильоните дайте ми зъпла

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Загрижен":

    Ще видим на 12- ти кой ще прай прОграмите
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Има такъв (прост направен) народ.

    3 0 Отговор
    Господи, нека да завали мозък! Те на БГ политиците винаги ще им подхвърлят от тук от там пари, нали са платени к... Aма мозък моля за народа, че от години, с голям успех, дебилен си го култивират.
  • 18 Умен

    8 0 Отговор
    Хайде на "проектчетата" ! А пък, че децата ни ги съсипват като ги затварят в къщи ... Прост народ !
  • 19 Дочоолу

    4 0 Отговор
    От Европа дават пари, а с тях герберастите купуват гласовете на даскалите, като им увеличават заплатите непрекъснато, а с наука никой не иска да се занимава поради мизерни условия, обидно ниско заплащане, липсата на стимули за докторантите, липса на стимули за преподаватели- и да си написал десет книги и една да е- все тая, заплащането е еднакво мизерно Идигат се масово хора, верни на ГЕРБ. Затова доста хора си стягат багажа за Терминал 2.
  • 20 Гандалф

    3 1 Отговор
    Хора, нали ви е ясно, че става дума за пари и то за много пари...Докато, ние се делим на сини, червени, бембени... Горе се разиграват циркове, крадеца, вика дръжте крадеца...А ВЪПРОСА Е, НАКЪДЕ ЩЕ ПОТЕКАТ ТЕЗИ ПАРИ, КЪМ КОЕ ШКАФЧЕ... ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ СЪЩЕСТВУВА САМО ЕДНО ШКАФЧЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА...А народа, за пореден път, ще бъде използван...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Рошко

    0 0 Отговор
    Умните хора да не се радват, парите ще идат най вече за чалга, плеймейтки рекламиране то на индивиди като фънки, евгени минчев, лесбийки джендъри и тем подобни, товс също е част от образованието,
  • 23 ха ха ха

    1 0 Отговор
    Не се заблуждавайте, тия пари са само за лгбт програмки, които трябва да обучават децата ви, как се яде сладолед от малък... Орбан тъкмо тях забрани 😋
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове