Last news in Fakti

12 Юли, 2021 00:34 7 122 20

Илиян Василев посочи хипотезите за съставяне на правителство

  • избори-
  • има такъв народ-
  • правителство-
  • илиян василев

"Очевидно ще имаме правителство, този път няма да мине без правителство", смята бившият посланик на България в Москва

Илиян Василев посочи хипотезите за съставяне на правителство - 1
Снимка: БГНЕС

"Ако партиите на протеста съставят правителство, то трябва да има точна програма". Това каза за изборното студио „Това е България“ на Радио „Фокус“ Илиян Василев, политически анализатор, бивш посланик на България в Русия.

„Дяволът е в детайлите. От това дали „Има такъв народ“ ще бъде първа или втора политическа сила зависи позицията, от която тя ще влезе в следизборните договорки. Ако е първа сила, следва логично от поведението до този момент, те отказват да водят преговори с другите партии от протеста, така да го наречем, което предполага, че вероятно ще вземат мандат и ще съставят правителство по начина, по който те мислят, че трябва да изглежда правителството, а няма да бъде плод на договорки с другите партии. Поне това е една от хипотезите. Но ако останат втори, те очевидно тогава ще бъдат в малко по-уязвима позиция, тъй като очевидно колкото и да им расте популярността, тя не е достатъчна, за да определят еднозначно и еднолично нещата.

По същия начин стоят нещата и във връзка с позицията на „Демократична България“. Ако тя съумее с гласовете от чужбина да изравни ситуацията и да стане трета спрямо БСП, това също ще ѝ даде пък на нея по-голяма сила в тези преговорни процеси. Но това е поглед откъм партийните позиции - начинът, по който те влизат в следизборната ситуация и как могат да изведат нещата като правителство. Очевидно ще имаме правителство, този път няма да мине без правителство. И очевидно това ще стане при връчването на първия мандат“, коментира Илиян Василев.

"Ако ГЕРБ като първа сила получи мандат, също ще се опита да състави правителство, но няма шанс за подкрепа", допълни Илиян Василев.

„От моя гледна точка единственото, което е интересно и не мисля, че е непременно негативно, това е по-ниската избирателна активност, но първо трябва да видим колко ще бъде от чужбина тази активност. И второ, естествено, ако намалената избирателна активност се дължи на рязко съкратените възможности на контролирания и купен вот, това е много добро и много здравословно за българската демокрация“, каза още Василев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Резултат

    71 7 Отговор
    Важното е, че гробарите са погребани .
  • 2 нагласистика

    51 5 Отговор
    С кой да го съставят това правителство? С ГЕРБ е все едно да застанат пред дултото на танка. С ДПС е все едно да свалят гащи и да им подадат лубрикант. С БСП е все едно да си направят харакири.... Сложно ще е това плавителство. Едниствено с БСП ми се види че има някаквъ шанс.
  • 3 така така

    32 5 Отговор
    ИТН не могат да съставят самостоятелно правителство, Ще трябва подкрепа от другите партии – ДБ и ИСМВ.

    Коментиран от #5

  • 4 Фен

    13 8 Отговор
    Ха ха! А пита ли мумията Слави? Или Бабикян ти каза?
  • 5 оня с коня

    10 6 Отговор

    До коментар #3 от "така така":

    Тия сметки се правиха по първа програма на Телевизията и се отчете,че Обединението на Трите Партии на промяната ДОРИ и да се случи,ПАК не е достатъчно защото се събират 119 депутата вместо нужните 121.Верно че може да се "Купят" няколко бройки от Статуквото,но също е валидно че Статуквото също ЩЕ КУПИ депутати от Партиите на Промяната ДА НЕ ГЛАСУВАТ в полза на Формацията "Правителство".
  • 6 Маргинал

    41 4 Отговор
    Няма проблем ако мяма правителство ще има избори. На Тиквата скоро ще му свуършат парите.

    Коментиран от #10

  • 7 Гошо

    21 8 Отговор
    Тоя що не прай това дето си му е професия и си изкарва хляба ,т.е. да плюе по Русия и Путин ,ами се занимава с други неща
  • 8 3.14К

    19 7 Отговор
    Забравихме как се отървахме от Костов геноцид и сега пак трябва да търпим единствено тяхното мнение. Ако трябва да изтърпим и извървим същото нещо, този път ще е по другия начин. Вече никой няма да има толеранс. Поздравявам мъдрия народ, че не даде абсолютна власт на никой.
  • 9 юрист

    8 13 Отговор
    Имам предложение- азис- министър председател; софката маринова- министър на финансите; фики-мики и сие- сите министри по различни ресори; старите пайнери и пайнерки нямат работа в новия кабинет- да се вижда само свежа нова плът и да се чуват само нови пайнерски чалгарии;D Който е мислил древните римляни за прости хора, когато са измислили поговорката ''Хляб и зрелища'', дълбоко греши;0
  • 10 По скоро

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Маргинал":

    Твоите ще свършат,отколкото неговите.
  • 11 яяяя

    15 8 Отговор
    Агент Сашо от Държавна сигурност, винаги ще намери трибуна да ни натрапи глупотевините си! Костовист , негодник като патрона си!
  • 12 БиБи кинг

    10 6 Отговор
    Без мен нема Бойковина! Сиса не може да направи правителство шо е болна од спин! На есен нови избори. Тоа толуб ништо верно не е казал од две петелетки насам.
  • 13 Глей ко са гърчи

    6 5 Отговор
    Дъртия мъсон
  • 14 Добре казано

    10 0 Отговор
    Дявольт е в детайлите.
  • 15 Петер Брьогел

    13 4 Отговор
    ТУЛУПИТЕ го натулупчиха на Бойко и Шайката му !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 А бе

    9 1 Отговор
    Вижда се ясно,че положението е отново разкрачено.
    Дали е добре това,тепърва ще се разбере.
  • 18 ХАСИ

    5 0 Отговор
    Споко на есен пак с песен за избори две в едно. Който и да състави правителство няма да е стабилно и трайно при тази конфигурация. Дали ще се случи към нещо по добро? много съмнително.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ТОЗИ МАЙМУН НЕ ВИ ЛИ НАПОМНЯ НА ЕДИН ДЕПУТАТ НУБИЕЦ !?+!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове