Last news in Fakti

18 Февруари, 2013 10:27 1 022 1

Бързи мерки срещу господството на монополите

  • господството-
  • монополите-
  • ангел семерджиев
Бързи мерки срещу господството на монополите - 1
Снимка: БГНЕС

Масови протести в цялата страна срещу високите сметки за ток. 33 града вчера изразиха недоволството си срещу енергийните монополи. За да коментират как те са се формирали във времето и каква е ролята им в момента, в студиото на "Гореща точка" по TV 7 гостуваха зам.-министърът на финансите Владислав Горанов и бившият министър на икономиката Николай Василев.

Показахме ви и ексклузивното разследване на Диляна Гайтанджиева за имотите на бившия председател на ДКЕВР – Ангел Семерджиев.

Семерджиев е в конфликт на интереси, поради това, че докато заема ключовия пост е действал в полза на частни фирми и свои приятели, на които е дал лиценз за търговия с електроенергия и е получил имотна облага.

В затворен комплекс от еднофамилни къщи с басейн във вилната зона на Кошарица край Несебър е един от имотите за отдих на бившия председател на ДКЕВР. Вилата е купена за 35 000 лв., но според брокери на недвижими имоти реалната пазарна цена е двойно по-висока. Цените в комплекса варират в порядъка на 100 хил. евро.

Ангел Семерджиев купува имота от Анелия и Румен Димитрови. На адреса на семейството в София е регистрирана фирмата "Проенерджи трейд" с предмет на дейност "търговия с електроенергия". Фирмата е получила лиценз за тази дейност от ДКЕВР, а документът е одобрен от председателя на комисията Ангел Семерджиев.

Справка в Търговския регистър сочи, че собственик на фирмата е Анелия Димитрова. Тя е и кръстница на детето на Ангел Семерджиев, твърди съпруга й Румен Димитров. Според него реално той управлява фирмата.

Биографията му също го свързва с енергетиката и през друга фирма, която оглавява – "Общинска застрахователна компания”, контролирана от Христо Ковачки през неговите четири топлофикационни дружества и ТЕЦ "Брикел". Семейството продало имота на шефа на ДКЕВР на символична, според местните хора цена, а после наистина получило лиценз, но това не било конфликт на интереси.

Сред всички тези придобивки, които посочва в Имотната си декларация пред Сметната палата за миналата година, Ангел Семерджиев пропуска да декларира и мезонет от 168 кв. м. в този охраняван комплекс на брега на морето в Несебър. Той го купува през март 2011 г. за сумата от 182 480 лв. Или 90 000 евро. Проверката ни в агенцията за недвижими имоти, която продава апартаменти в този комплекс обаче, показа, че цената на кв. м. е 1 260 евро, тоест за мезонет от 168 кв.м. цената би трябвало да бъде 211 680 евро, а не 90 000 евро, колкото е платил Семерджиев.

Продавач на луксозната придобивка на Семерджиев е бизнесменът Николай Николов, който е построил и комплекса. Той също има бизнес, свързан със зелената енергия. Неговата фирма "Транзакта" изготвя проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, пише в официалната Интернет страница на дружеството.

Купувачът на мезонета Ангел Семерджиев, в качеството си на председател на ДКЕВР, е в конфликт на интереси, тъй като регулира тези дейности.

В студиото на "Гореща точка" Николай Василев, като бивш икономически министър по времето, когато е извършена приватизацията на ЕРП-тата, коментира, че подкрепя решението да се отворят договорите, уредили раздържавяването на дружествата. Той коментира, че не вижда "какво толкова секретно може да има в тях, особено след 9 г.". Според Василев ключови фактори за формиране цените на тока са по-скоро световните енергийни цени и начина на регулация в сектора, а не някакви специални клаузи за компенсации в договорите за приватизация.

Зам.-министър Горанов коментира какъв е възможния изход от тази сложна за правителството ситуация. По неговите думи министерството вече работи за отваряне на договорите. Вариантът с национализация, според него, не стои на дневен ред. Горанов е на мнение, че историята е доказала, че държавните предприятия много по-често и много по-лесно биват разграбвани.

Нужно е затягане на контрола върху ЕРП-тата, смята зам.-министър Горанов. Дружествата да си правят каквито разходи искат, стига те да не стигат до цената на тока, заяви той.

Ще бъдат направени незабавни промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), заради "вратичка" в правната рамка, заради която няма гаранция, че цените, по които са извършвани услугите на ЧЕЗ, влезли в разходната част, която калкулира дружеството, са възможно най-ниските и при конкурентни условия.

Горанов многократно подчерта, че проблемът с високата цена на тока идва от това как се формира базовата цена.

Обмисля се изваждането на някои мощности от енергийния микс, тоест хората да не плащат за тях.

Три неща могат да бъдат направени към този момент: да се засили регулацията, да се забрани прекъсването на електрозахранването на хората при положение, че те обжалват своите сметки и да се разкрият договорите по приватизацията.

Заради допуснатите грешки през последните 10 години, дори да се смени правителството, смята Горанов, в сметките ни винаги ще се калкулират невъзстановяемите разходи – тецовете "Марица Изток"-1 и 3 и добавката за "зелена енергия", добави той.

Василев от своя страна обърна внимание на един от най-ключовите проблеми в сектора – липсата на конкуренция. Такава не е имало никога у нас, посочи той – "нито в топлофикацията, нито в тока и в газта".

Нужни са промени в законодателството, с които да се отвори пазара, за да могат на пазара да излязат още алтернативни дружества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 woody

    1 0 Отговор
    "....министерството работи за отваряне на договорите...."То явно голям труд се иска да се отвори една папка и да се покаже на хората....Проблема е,че май не им отърва....Дано само не се припотят,та да настинат от тая къртовска работа....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове