19 Февруари, 2013 13:30 1 190 8

В ски зоната над Банско ще може да се строи още

  • банско-
  • пирин-
  • ски-
  • строеж
В ски зоната над Банско ще може да се строи още - 1
Пирин

В ски зоната над Банско ще може да се строи още. Висшият експертен екологичен съвет одобри предложението на община Банско за промяна в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Докато течеше заседанието, жители на Банско, Добринище и Сапарева баня провеждаха митинг с настояване да бъде разширена ски зоната в Пирин. 

Решението на Висшия експертен екологичен съвет се отнася до обособената туристическа зона в Пирин, която засяга около 2,2% от парка. Заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева опроверга твърденията на екоорганизациите, според които, разширяването на ски пистите ще засегне значителна част от Пирин. Преди да започне изграждането на нови съоръжения за ски туризъм в района на Банско, трябва да се представи план за развитие и конкретно инвестиционно намерение, за които ще бъде направена оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост.

Докато се провеждаше заседанието на Висшия експертен екологичен съвет, жители на Банско, Добринище и Сепарева баня заявиха пред МОСВ, че развитието на ски туризма ще им осигури работа. Някои от тях отчетоха, че печалбата често отива в концесионера, но без него няма доходи.

Ето и решенията, които разцпространи пресцентърът на МОСВ:

Специализираният състав на Висшия експертен екологичен съвет /ВЕЕС/  - колегиален орган към министъра на околната среда и водите, разгледа предложенията на Община Банско за промени в режимите, въведени с Плана за управление на Национален парк Пирин.

Съветът удовлетворява частично исканията на Община Банско - допуска се възможност за разширяване на спортните съоръжения:

- единствено в рамките на съществуващата туристическа зона /т.нар. буферна зона на НП Пирин като обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО/, която представлява 2,5% от площта на Национален парк Пирин, а самите спортни съоръжения заемат 0,2% от територията на парка

- само след одобряване на цялостен план за развитието на зоната, който подлежи на Eкологична оценка и Оценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/, както и на Оценка за съвместимост с НАТУРА зоната „Пирин”

- всеки отделен инвестиционен проект от този план също ще бъде предложен на ОВОС и Оценка за съвместимост, които подлежат на процедура за широко обществено обсъждане. 

Съветът отхвърли тази част от исканията на общината, свързана с разширяване на спортните съоръжения в други територии от парка, извън границите на сега съществуващата туристическа зона.

Решението на ВЕЕС гласи: „Предлага на министъра на околната среда и водите да внесе проекта за промяна в Плана за управление на парка в Министерски съвет за приемане, след отразяване в 10-дневен срок на приложените към протокола бележки.”

В протокола изрично е записано, че строителство в ски зоната в сегашните й граници не може да бъде предприето, без да има цялостен план за развитието на зоната и проведени процедури за екологична оценка както на плана, така и на всеки инвестиционен проект поотделно.

Решението е гласувано единодушно от постоянния състав на ВЕЕС, който се състои от 13 членове и е специализиран да разглежда само планове за управление на национални и природни паркове и техни изменения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гери

    0 0 Отговор
    Всеки скиор и сноубордист ще каже, че това е най-правилното решение. Не може да очакваме, че туристите ще чакат по 2 часа за 1 лифт. Това е абсурдно. От друга страна постояването на втори лифт по никакъв начин няма да навреди на гората.
  • 2 гората

    0 0 Отговор
    Гората е на българина, не на еколози корумпирани. Този проект ще направи туризма още по превликателен в района.
  • 3 доволен

    0 0 Отговор
    Според мен решението е балансирано и е о.к. За съжаление сега нашите т.нар. "зелени", които май са платени червени, ще почнат веднага да оплюват всичко и всички.

    Коментиран от #4

  • 4 те са зелени

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "доволен":

    Те могат само да плюят и рушат, виж да изграсят нещо, за това не са обучени
  • 5 Елена

    0 0 Отговор
    На всички е ясно, че "зелените" са платени, а тези, които ги следват изобщо нямат и най-малка представа каква е истината. Ски зоната е само 2% от Пирин.
  • 6 georgi

    0 0 Отговор
    Против съм промените за Витоша, но съм за балансирана и прозрачна промяна в Пирин! Това значи - 2ра кабинка и още няколко писти без увеличаване на легловата база и строителството на немужни допълнителни съоръжения в планината!!!
  • 7 georgi

    0 0 Отговор
    а и забравих ... Цеко е к...т (монополите) хаха
  • 8 ДГД

    0 0 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕЕхххх! Природата ще ви го върне тъпкано заради всяко едно отсечено дърво, глупаци . Как да се обясни на ид..ти, че от всичко това ще гушнат пак огромно количество кинти вечно ненаядените мутри, а на ония - нисшите ид..ти там, дето смеят да се обаждат, ще им се подхвърля по някоя жалка трохица, за да траят. Ще се облагодетелстват пак някои конкретни "олигарси", на вашия прост гръб и ще се хилят ехидно, а вашето положения няма да се промени почти никак. Това ще си проличи съвсем скоро! Ами, нека ви е, всеки си получава заслуженото заради собствената си простотия.
    И колко са хитри, сега- докато вниманието е насочено към друго.
    Природата не е на никого, вие сте на природата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове