23 Юли, 2021 16:17 2 690 10

Арх. Георги Коларов: Енергийното обновяване на сградния фонд вече няма да бъде само лепене на стиропор

  • арх. георги коларов-
  • енергийно обновяване-
  • стиропор

Пестим разходи за ток чрез възобновяеми източници и технологии, използващи геотермална и хидротермална енергия

Арх. Георги Коларов: Енергийното обновяване на сградния фонд вече няма да бъде само лепене на стиропор - 1
Снимка: Пресцентър

Енергийното обновяване на сградния фонд в България вече няма да бъде само лепене на стиропор, а устойчив строителен процес, насочен за постигане, както на европейските цели в областта на екологията и икономиката, така и на по-добри условия на живот на гражданите. Това заяви арх. Георги Коларов – съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по време на откриването на международна конференция „Енергийна ефективност в многофамилни сгради – моделът „обслужване на едно гише“ в България“, която се провежда в София.

На нея бе представен напредъкът по проекта за предоставяне на интегрирани услуги за обновяване на жилищните сгради, известен като „SHEERenov“. Той се финансира от Програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“. Основната му цел е да се разработи и тества модел за предоставяне на интегрирани услуги за обновяване на жилищните сгради на територията на град София, като целта в последствие е този модел да се възпроизведе и в други градове.

Арх. Коларов представи мерките за енергийна ефективност на сградите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, както и визията на МРРБ за изпълнение на процеса оттук насетне. Той отбеляза, че при изготвяне на последния вариант на проекта за енергийно обновяване на сградния фонд от Плана за възстановяване и устойчивост е поставен акцент върху устойчивото реновиране на сградите, а енергийната ефективност е част от него, включвайки новите изисквания на ЕС, свързани с прилагането на екологични, икономически и социални критерии. Интегрирани са и критерии от устойчивото строителство, които са в пряка връзка с обновяването на сградите. „В проектите ще бъде заложено ефикасно използване на ресурсите, което предполага прилагането на принципа на кръговост и използването на органични материали, които съхраняват въглерод. Влаганите материали ще трябва да покриват изискванията за термичен комфорт, качество на въздуха и достъпна среда“, каза арх. Коларов. Той допълни, че чрез мащабно интегриране на възобновяеми енергийни източници и технологии, използващи геотермална и хидротермална енергия, значително ще се намалят разходите за първична енергия.

Новост ще бъде и въвеждането на „зелени обществени поръчки“ като базисен инструмент за постигане на устойчивост. „С помощта на икономически анализ на жизнения цикъл, ние целим постигане на икономическа и екологична целесъобразност на проектите. Дефинираме устойчивия строителен процес като безопасен, щадящ природата и гарантиращ ефикасно управление на отпадъците“, каза още съветникът на регионалния министър.

Арх. Коларов допълни, че са предвидени реформи, които да подкрепят и улеснят изпълнението на проектите. Те включват създаване на звена „обслужване на едно гише“, информационна система за дигитализиране на данните по администриране и контролиране процеса на обновяване. Предвидени са и допълнителни мерки за достоверно и прецизно определяне на енергийните характеристики на сградите, анализ на жизнения цикъл за постигане на екологична и икономическа целесъобразност.

„От първостепенно значение за успешната подготовка и изпълнение на проектите за устойчиво енергийно обновяване на сградния фонд е изграждането на капацитет на работещите в държавните и общински институции, както и на всички участници в инвестиционния процес“, коментира още арх. Георги Коларов. В тази връзка той посочи, че за ускоряване на процесите и създаването на условия за бързо усвояване на средствата, в МРРБ работи експертна група, която има за цел да създаде програма за интерактивно обучение и квалификация на участващите в подготовката и реализацията на Програмата за възстановяване и устойчивост. Участниците ще бъдат запознати с устойчивото строителство и системите за оценка и ще навлязат в конкретни мерки за изпълнението на проектите. Ще изготви насоки за кандидатстване с ясни критерии и методи за оценка.

„Нашата цел е Планът да постави началото на трансформирането на строителния бранш в устойчив, като част от Европейския преход към зелена икономика. Очакваме инвестициите в сградите да дадат желаните импулси в строителния сектор и цялата икономика, да доведат до разкриване на нови работни места и да подкрепят мрежата на доставки“, подчерта арх. Коларов.

Пред участниците в срещата съветникът на министъра на регионалното развитие и благоустройство информира, че в бъдещата програма за енергийна ефективност сградите са разделени на два типа – с ниска или висока енергийна характеристика. Обектите с най-ниски и лоши показатели ще получат грант за саниране, докато за зданията с високи показатели се въвежда пилотно самоучастие. По думите на арх. Коларов заради кризата с Ковид 19 има доста хора, които са финансово затруднени и няма да могат да си позволят самоучастие за участие в програмата, затова за тях се предвижда безвъзмездна помощ. В противен случай има риск от блокиране на програмата за енергийна ефективност. Анализите сочат, че най-ниско платежните граждани обитават сгради с ниска енергийни показатели.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредният

    12 3 Отговор
    крадец с поредната кражба.
  • 2 Българка

    23 4 Отговор
    До сега в България нямаше топлоизолация/саниране, а бутафорно лепете на стиропор и то на цени в пъти по-скъпо, за да има за крадене и пълнене на чекмеджета!

    Коментиран от #4

  • 3 Кака Мара

    8 6 Отговор
    Не съм съгласна от моите данъци да плащам на Сульо и Пульо за ремонт на апартаменти, а след това някои да ги продават на по-висока цена заради екстрите. Какво излиза. Нормалният човечец, живеещ в къща, цял живот я поддържа и влага пари в нея. А новоизлюпеният гражданин щрака с пръсти цял живот и чака някой без пари да му ремонтира панелната. Откъде накъде.

    Коментиран от #7, #10

  • 4 ЧОБАН

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Я БЕ ВИСОКОИНТЕЛИГЕНТНАТА КАК СЕ ЛЕПИ СТИРОПОР НЕБУТАФОРНО / А ТОЯ АРХИТЕКТ ОСВЕН ВИСОКОПАРНИ ПРИКАЗКИ ДА БЕШЕ КАЗАЛ И ИСТИНАТА ТОПЛОТО ВИ ЩЕ СТАВА ВСЕПО СКЪПО ЩОТО НИЕ ЩЕ ВНЕДРЯВАМЕ СКЪПИ ПРОСТОТИИ ИМА ТЕ ЛИ ПРЕДСТАВА КОЛКО % ОТСГРАДИТЕСА ТОПЛОИЗОЛИРАНИ БЕ НЕ ПОВЕЧЕОТ 15%
  • 5 ЧОБАН

    5 0 Отговор
    И КАТО ДОДЕ ВРЕМЕ ДА СЪБАРЯМЕ СГРАДИТЕ СТИРОПОРА КЪДЕ ЩЕ СИ ГО ЗАВРЕМ
  • 6 ЧОБАН

    5 0 Отговор
    УМНИК ЗНЕШ ЛИ КОЛКО СТРУВА ГЕОТЕРМАЛНА ЦЕНТРАЛА И КАКВА Е ЦЕНАТА НА ЕНЕРГИЯТА ОТ НЕЯ /АКО БЕШЕ ЕВТИНО НИКОЙ НЯМАШЕ ДАПРАВИ АЕЦ И ДА ОПЪВА КАБЕЛИ/ ПОРЕДНИЯТ МОШЕНИК ГОТОВ ДАЛАПА НА ГЪРБА НА ЗЕЛЕНИТЕ И ДРУГИ БАЛЪЦИ
  • 7 БУБУ

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кака Мара":

    ЩО СЛАГАТЕ МИНУСИ БЕ КЛОШАРИ ЩО АЗ ТРЯБВА ДА ВИ ПЛАЩАМ СМЕТКИТЕ НИКАКВО БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ ДАЖИВЕЯТ В КОЧИНИ КАКТО СА СВИКНАЛИ
  • 8 Матей

    1 2 Отговор
    Много ги хвана дерт западняците за сградната ни ефективност,подхващат отново измамните схеми.Кой знае откъде се навъдиха толкова фирми ,занимаващи се с фасадно камуфлиране.Вместо да ударят една фасадна боя или пръскана мазилка,лепят цели слоеве по сградите ,правят ги като луковици,ама те люспите падат един ден.Сградите имат нужда от съвсем други ремонти--покриви,тераси,тавани,мазета,фасадите няма да заплачат ,ако не са облечени с някакви излишни и непредвидени навремето от архитекта и строителя пластове.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Глупости! Енергийното обновяване никога не е било "само лепене на стиропор"!
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кака Мара":

    Прocтичкo oбяcнeниe: Прoизвoдcтвoтo нa eнeргия e cвързaнo c рeдицa нeжeлaни въздeйcтвия върху oкoлнaтa cрeдa...В крaйнa cмeткa, прocлeдявaйки цялaтa тeхнoлoгичнa вeригa, нямa прoизвoдcтвo нa eкoлoгичнo чиcтa eнeргия. Дoкaтo cъc caнирaнeтo ce икoнoмиcвa eнeргия и тo в гoлямo кoличecтвo........
    Накратко, по-добре да се намали потреблението на енергия с цената на 1-2 милиарда за саниране, отколкото да се изграждат нови алтернативни енерго-мощности за 5-10 милиарда и то в ущърб на екологията. И в двата случая разходите ще ги плаща държавата, т. е. всички ние...Може да се помисли, как при санирането да се игнорират прищевките на разни "куковци" ...като тоя архитект.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове