ФАКТИ.БГ
  • арх. георги коларов-
  • енергийно обновяване-
  • стиропор

Арх. Георги Коларов: Енергийното обновяване на сградния фонд вече няма да бъде само лепене на стиропор

Пестим разходи за ток чрез възобновяеми източници и технологии, използващи геотермална и хидротермална енергия

Публикувана: 23 Юли, 2021 16:17
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1641
Арх. Георги Коларов: Енергийното обновяване на сградния фонд вече няма да бъде само лепене на стиропор - 1
Снимка: Пресцентър
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.

Енергийното обновяване на сградния фонд в България вече няма да бъде само лепене на стиропор, а устойчив строителен процес, насочен за постигане, както на европейските цели в областта на екологията и икономиката, така и на по-добри условия на живот на гражданите. Това заяви арх. Георги Коларов – съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по време на откриването на международна конференция „Енергийна ефективност в многофамилни сгради – моделът „обслужване на едно гише“ в България“, която се провежда в София.

На нея бе представен напредъкът по проекта за предоставяне на интегрирани услуги за обновяване на жилищните сгради, известен като „SHEERenov“. Той се финансира от Програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“. Основната му цел е да се разработи и тества модел за предоставяне на интегрирани услуги за обновяване на жилищните сгради на територията на град София, като целта в последствие е този модел да се възпроизведе и в други градове.

Арх. Коларов представи мерките за енергийна ефективност на сградите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, както и визията на МРРБ за изпълнение на процеса оттук насетне. Той отбеляза, че при изготвяне на последния вариант на проекта за енергийно обновяване на сградния фонд от Плана за възстановяване и устойчивост е поставен акцент върху устойчивото реновиране на сградите, а енергийната ефективност е част от него, включвайки новите изисквания на ЕС, свързани с прилагането на екологични, икономически и социални критерии. Интегрирани са и критерии от устойчивото строителство, които са в пряка връзка с обновяването на сградите. „В проектите ще бъде заложено ефикасно използване на ресурсите, което предполага прилагането на принципа на кръговост и използването на органични материали, които съхраняват въглерод. Влаганите материали ще трябва да покриват изискванията за термичен комфорт, качество на въздуха и достъпна среда“, каза арх. Коларов. Той допълни, че чрез мащабно интегриране на възобновяеми енергийни източници и технологии, използващи геотермална и хидротермална енергия, значително ще се намалят разходите за първична енергия.

Новост ще бъде и въвеждането на „зелени обществени поръчки“ като базисен инструмент за постигане на устойчивост. „С помощта на икономически анализ на жизнения цикъл, ние целим постигане на икономическа и екологична целесъобразност на проектите. Дефинираме устойчивия строителен процес като безопасен, щадящ природата и гарантиращ ефикасно управление на отпадъците“, каза още съветникът на регионалния министър.

Арх. Коларов допълни, че са предвидени реформи, които да подкрепят и улеснят изпълнението на проектите. Те включват създаване на звена „обслужване на едно гише“, информационна система за дигитализиране на данните по администриране и контролиране процеса на обновяване. Предвидени са и допълнителни мерки за достоверно и прецизно определяне на енергийните характеристики на сградите, анализ на жизнения цикъл за постигане на екологична и икономическа целесъобразност.

„От първостепенно значение за успешната подготовка и изпълнение на проектите за устойчиво енергийно обновяване на сградния фонд е изграждането на капацитет на работещите в държавните и общински институции, както и на всички участници в инвестиционния процес“, коментира още арх. Георги Коларов. В тази връзка той посочи, че за ускоряване на процесите и създаването на условия за бързо усвояване на средствата, в МРРБ работи експертна група, която има за цел да създаде програма за интерактивно обучение и квалификация на участващите в подготовката и реализацията на Програмата за възстановяване и устойчивост. Участниците ще бъдат запознати с устойчивото строителство и системите за оценка и ще навлязат в конкретни мерки за изпълнението на проектите. Ще изготви насоки за кандидатстване с ясни критерии и методи за оценка.

„Нашата цел е Планът да постави началото на трансформирането на строителния бранш в устойчив, като част от Европейския преход към зелена икономика. Очакваме инвестициите в сградите да дадат желаните импулси в строителния сектор и цялата икономика, да доведат до разкриване на нови работни места и да подкрепят мрежата на доставки“, подчерта арх. Коларов.

Пред участниците в срещата съветникът на министъра на регионалното развитие и благоустройство информира, че в бъдещата програма за енергийна ефективност сградите са разделени на два типа – с ниска или висока енергийна характеристика. Обектите с най-ниски и лоши показатели ще получат грант за саниране, докато за зданията с високи показатели се въвежда пилотно самоучастие. По думите на арх. Коларов заради кризата с Ковид 19 има доста хора, които са финансово затруднени и няма да могат да си позволят самоучастие за участие в програмата, затова за тях се предвижда безвъзмездна помощ. В противен случай има риск от блокиране на програмата за енергийна ефективност. Анализите сочат, че най-ниско платежните граждани обитават сгради с ниска енергийни показатели.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Поредният
1 Отговор
крадец с поредната кражба.

Оценка:
-3 +12

Българка
2 Отговор
До сега в България нямаше топлоизолация/саниране, а бутафорно лепете на стиропор и то на цени в пъти по-скъпо, за да има за крадене и пълнене на чекмеджета!

Коментиран от #4


Оценка:
-4 +23

Кака Мара
3 Отговор
Не съм съгласна от моите данъци да плащам на Сульо и Пульо за ремонт на апартаменти, а след това някои да ги продават на по-висока цена заради екстрите. Какво излиза. Нормалният човечец, живеещ в къща, цял живот я поддържа и влага пари в нея. А новоизлюпеният гражданин щрака с пръсти цял живот и чака някой без пари да му ремонтира панелната. Откъде накъде.

Коментиран от #7, #10


Оценка:
-6 +8

ЧОБАН
4 Отговор

До коментар #2 от "Българка":


Я БЕ ВИСОКОИНТЕЛИГЕНТНАТА КАК СЕ ЛЕПИ СТИРОПОР НЕБУТАФОРНО / А ТОЯ АРХИТЕКТ ОСВЕН ВИСОКОПАРНИ ПРИКАЗКИ ДА БЕШЕ КАЗАЛ И ИСТИНАТА ТОПЛОТО ВИ ЩЕ СТАВА ВСЕПО СКЪПО ЩОТО НИЕ ЩЕ ВНЕДРЯВАМЕ СКЪПИ ПРОСТОТИИ ИМА ТЕ ЛИ ПРЕДСТАВА КОЛКО % ОТСГРАДИТЕСА ТОПЛОИЗОЛИРАНИ БЕ НЕ ПОВЕЧЕОТ 15%

Оценка:
-0 +5

ЧОБАН
5 Отговор
И КАТО ДОДЕ ВРЕМЕ ДА СЪБАРЯМЕ СГРАДИТЕ СТИРОПОРА КЪДЕ ЩЕ СИ ГО ЗАВРЕМ

Оценка:
-0 +5

ЧОБАН
6 Отговор
УМНИК ЗНЕШ ЛИ КОЛКО СТРУВА ГЕОТЕРМАЛНА ЦЕНТРАЛА И КАКВА Е ЦЕНАТА НА ЕНЕРГИЯТА ОТ НЕЯ /АКО БЕШЕ ЕВТИНО НИКОЙ НЯМАШЕ ДАПРАВИ АЕЦ И ДА ОПЪВА КАБЕЛИ/ ПОРЕДНИЯТ МОШЕНИК ГОТОВ ДАЛАПА НА ГЪРБА НА ЗЕЛЕНИТЕ И ДРУГИ БАЛЪЦИ

Оценка:
-0 +5

БУБУ
7 Отговор

До коментар #3 от "Кака Мара":


ЩО СЛАГАТЕ МИНУСИ БЕ КЛОШАРИ ЩО АЗ ТРЯБВА ДА ВИ ПЛАЩАМ СМЕТКИТЕ НИКАКВО БЕЗПЛАТНО САНИРАНЕ ДАЖИВЕЯТ В КОЧИНИ КАКТО СА СВИКНАЛИ

Оценка:
-2 +1

Матей
8 Отговор
Много ги хвана дерт западняците за сградната ни ефективност,подхващат отново измамните схеми.Кой знае откъде се навъдиха толкова фирми ,занимаващи се с фасадно камуфлиране.Вместо да ударят една фасадна боя или пръскана мазилка,лепят цели слоеве по сградите ,правят ги като луковици,ама те люспите падат един ден.Сградите имат нужда от съвсем други ремонти--покриви,тераси,тавани,мазета,фасадите няма да заплачат ,ако не са облечени с някакви излишни и непредвидени навремето от архитекта и строителя пластове.

Оценка:
-2 +1

ИМПЕРИАЛИСТ
9 Отговор
Глупости! Енергийното обновяване никога не е било "само лепене на стиропор"!

Оценка:
-0 +0

ИМПЕРИАЛИСТ
10 Отговор

До коментар #3 от "Кака Мара":


Прocтичкo oбяcнeниe: Прoизвoдcтвoтo нa eнeргия e cвързaнo c рeдицa нeжeлaни въздeйcтвия върху oкoлнaтa cрeдa...В крaйнa cмeткa, прocлeдявaйки цялaтa тeхнoлoгичнa вeригa, нямa прoизвoдcтвo нa eкoлoгичнo чиcтa eнeргия. Дoкaтo cъc caнирaнeтo ce икoнoмиcвa eнeргия и тo в гoлямo кoличecтвo........
Накратко, по-добре да се намали потреблението на енергия с цената на 1-2 милиарда за саниране, отколкото да се изграждат нови алтернативни енерго-мощности за 5-10 милиарда и то в ущърб на екологията. И в двата случая разходите ще ги плаща държавата, т. е. всички ние...Може да се помисли, как при санирането да се игнорират прищевките на разни "куковци" ...като тоя архитект.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Радан Кънев
Съпредседателят на РБ пред Нова телевизия:
Ние се намираме в ситуация на мафиотска война."

Още бисери
ТОП 5