14 Април, 2022 11:06 1 164 6

2,2 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни и публични сгради

  • жилищни сгради-
  • енергийно обновяване-
  • национален план за възстановяване и устойчивост

Още 235 млн. лв. ще се отпуснат за сгради в сферата на производството, търговията и услугите

2,2 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни и публични сгради  - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 2,2 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни и публични сгради ще бъдат инвестирани до 2027 г. Средствата идват от два източника - Националния план за възстановяване и устойчивост и Програмата за развитие на регионите. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов на конференция „Към енергийно ефективен и климатично неутрален сграден фонд“.

От общия ресурс, с който ще се подобри енергийната ефективност на сградите в страната, 370 млн. лв. са предвидени по Националния план за възстановяване и устойчивост за енергийното обновяване на публични сгради. Още 235 млн. лв. ще се отпуснат за сгради в сферата на производството, търговията и услугите.

По Плана ще бъдат осигурени и 1,2 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищните сгради. Със средствата ще се оказва финансова, организационна и техническа помощ за енергийното обновяване на многофамилни жилищни сгради. По този проект се предвижда подпомагане на две групи многофамилни жилищни сгради с различни параметри на финансиране спрямо срока на кандидатстване на сдруженията на собствениците на сградите.

Програмата за развитие на регионите 2021-2027 също ще финансира мерки за подобряване на енергийна ефективност и обновяване на жилищни и обществени сгради. Ресурсът тук е 356 млн. лв. Финансиране ще се отпуска за сгради на територията на петдесетте най-големи градски общини. Ще се изпълняват мерки за енергийна ефективност включително конструктивно укрепване, системи за отопление и климатизация, интегрирани инсталации за възобновяема енергия на място, оборудване за съхранение на енергията, оборудване за зареждане на електромобили, цифровизация на сградите и други.

Заместник-министър Аспарухов обясни, че в посока реформа на жилищната политика и улесняване на реализацията на проекти за енергийно обновяване на сградния фонд се предвижда създаването на звена на принципа Обслужване на едно гише. Идеята е във всички региони от ниво NUTS-3 или съответната административна област да бъдат създадени специализирани звена тип „обслужване на едно гише“, където проектанти, консултанти, собственици на сгради и бизнесът ще получават необходимата информация. Звената ще консултират множество аспекти на обновяването, като свързват собствениците на сгради, домакинствата и бизнеса, по-специално малки и средни предприятия, с професионални доставчици на услуги и следят за постигнатите резултати.

„По този начин ще се облекчи изпълнението на проектите през целия проектен цикъл на обновителния процес, ще се увеличи търсенето на енергийно-ефективни услуги чрез подобряване на осведомеността за ползите, доверието и мотивацията сред собствениците на сгради и предоставяне на структуриран механизъм за получаване на цялостна информация“, подчерта Аспарухов и допълни, че целта е да се преодолеят административните бариери и да се стимулира привличането на частни инвестиции.

За улесняване и повишаване ефективността на инвестициите в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради МРРБ работи и по промени в Закона за управление на етажната собственост, стана ясно от думите на Стефан Аспарухов. С промените се цели улесняване на собствениците при вземането на решения във връзка с енергийното обновяване на домовете им и в същото време регламентиране и стимулиране на професионалното управление на етажната собственост.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мухаа,хаа!

    5 0 Отговор
    Преведено на разбираем език: Стиропор със вагони. Якото пълнене на гуши,от времената на Боко и Лилка- партизанска унука продължава. Но обърнете внимание вие- от панел комплексите на другата част... Промени в Закон за управление на етажната собственост( ЗУЕС) и " професионално управление" на етажната собственост.Което отново на разбираем език означава: уреждане на фирми ,който и сега съществуват да обхванат хиляди панелни жилища,във задължително наемане на" професионален домоуправител".Колко ще ви натоварва бюджета- сами изчислете.В момента на един вход - високо строителство излиза -350-500 лв месечно.Това е таксата . Вкарат ли го в закон,фирмата решава и Задължава всеки ,да ремонтира през нея общи части,отопление,покривни конструкции,мазета,ВиК,. Нали се сещате...Ти на мен,аз на теб! " И няма не искам! Не искаш- директно в съда,защото е Закон,а от там- при чсито.Тези в такъв батак ше ни вкарат,че фантазията ни е бедна.Не вярвах на писанията преди 25 г,че предстои масово изземване на жилищата- най вече панелките. Че има дългосрочен план за това.Самата АнМак Гърч ,през 1993 г,побесня ,когато журналист и каза,че 95% от българите притежават недивижима собственост.Нейните думи..Това е крепостничество,паразитна система от комунизма.Трябва да имате максимум 12-18% собствени жилища.За да бъдете независими и мобилни.!
  • 5 Ачо

    4 0 Отговор
    Ох на батяяяя, ще пада усвояване!
  • 6 kvy

    4 0 Отговор
    А защо само много фамилните? При една много фамилна сграда на един апартамент се пада много малка площ за саниране, не повече от 30-40 кв.м. лице за санировка. А при едно фамилните започват от 100 кв.м. площ. Те защо няма да получават помощ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове