Last news in Fakti

2 Септември, 2022 16:16 1 235 8

Улесняват достъпа до средства за енергийно обновяване

  • мррб-
  • етажна собственост-
  • енергийно обновяване

Въвежда се и правна регламентация на професионалното управление в етажната собственост в многофамилните жилищни сгради

Улесняват достъпа до средства за енергийно обновяване - 1
Снимка: БГНЕС

МРРБ публикува за обществено обсъждане промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), с които ще се улесни достъпа до средства за енергийно обновяване в многофамилни жилищни сгради.

Промените са в изпълнение на реформа „Улесняване и повишаване ефективността на инвестиции“, залегнала в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България (НПВУ/Плана) имаща отношение и към изпълнението на проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване“.

За да се улеснят инвестициите за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради, всяка етажна собственост ще следва да открие банкова сметка със специално предназначение за събиране на средства за управление и поддръжка на общите части на етажната собственост. Това ще улесни и кандидатстването по колективни кредити пред различни финансови институции. Разпореждането с този ресурс ще може да се извършва от председателя на управителния съвет (управителя) въз основа на решение, прието от общото събрание.

Променя се и начинът на провеждане на общо събрание на собствениците. В изрично изброени в закона случай се предвижда възможност общото събрание да се провежда чрез онлайн връзка, не само присъствено. Така се увеличават възможностите за участие на повече собственици, ползватели и обитатели и се създават условия за по-добра комуникация в етажната собственост. В законопроекта е направено предложение и за неприсъствено гласуване на решение на общото събрание. То ще може да се извърши до 7 дни след провеждане на заседанието чрез декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или изпратена на електронна поща, подписана с квалифициран електронен подпис. Отпада нормативно определената възможност за отлагане на общото събрание за следващия ден, в случаите, когато не е налице изискуемият кворум. Според изменението общото събрание ще се отлага с един час и ще се смята за законно, колкото и идеалните части от общите части на етажната собственост са представени.

С промените се вменява задължение всеки собственик или ползвател в срок до петнадесет дни от придобиване правото на собственост или ползване на самостоятелен обект в сградата в режим на етажна собственост, както и при отдаване на самостоятелния обект под наем или встъпване в друго правоотношение, допускащо пребиваване на лица различни от собственика в самостоятелния обект, да подаде декларация за вписване в книгата на етажната собственост на съответните данни. При неизпълнение на това му задължение, съответният се наказва с глоба от 50 до 250 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 100 до 500 лв., когато е юридическо лице.

Предвижда се книгата на етажната собственост да може да се поддържа и в електронен вид. Данните в нея ще се съобщават на управителния съвет (управителя) чрез декларация по образец.

В законопроекта се предлага заплащане на възнаграждение без значение дали управител е собственик на самостоятелен обект в сградата или управлението е възложено на търговец, извършващ по занятие управление на етажна собственост. Въвежда се и задължението на етажната собственост да избере контролен съвет или контрольор, като за тях също е предвидено заплащане на възнаграждение. Общото събрание има възможност да гласува тези възнаграждения да не се плащат освен в случаите, когато управлението е възложено с договор на търговец. Запазва се принципът децата, ненавършили 6-годишна възраст, да бъдат освободени от разходи за управление и поддръжка. Управителят на етажната собственост ще е длъжен всеки месец да публикува на видно и общодостъпно място отчет за приходите и разходите за месеца.

Със законопроекта се регламентира професионалното управление на етажната собственост в многофамилните жилищни сгради. По този начин ще се подобри контролът върху компаниите, извършващи тази дейност и ще се гарантира по-голяма отговорност спрямо потребителите. Въвежда се изискването лицата, които управляват и поддържат етажната собственост, да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон. Всички те ще бъдат вписани в специален регистър към МРРБ и ще получат удостоверяващ документ. Регистрацията ще важи за срок от 5 години и вписаните търговци ще трябва да обновяват информацията в него всеки път, когато настъпят нови обстоятелства, които засягат изискванията към тях. Ако търговец, който извършва управление на етажна собственост, е без необходимата регистрация или продължава да осъществява такава дейност след заличаване от така поддържания в МРРБ регистър, подлежи на имуществена санкция в размер от 500 лв. до 1000 лв., а при повторно нарушение тя ще е в размер от 1500 лв. до 2000 лв.

За да бъдат вписани в регистъра и да могат да упражняват дейността на територията на страната, професионалните домоуправители ще трябва да имат завършено висше образование, професионален опит от минимум 3 години. Те трябва да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и да не са лишени от право да заемат материалноотговорна длъжност. Ще са задължени да наемат по трудово и/или гражданско правоотношение минимум двама служители, един от които с юридическо или икономическо образование и един със завършено техническо образование. Ще се изисква и наличието на сключена застраховка „Професионална отговорност“, която ще покрива вреди, причинени при и по повод упражняване на дейността. Целта на промените е правата на потребителите на услугата да бъдат максимално защитени и да се гарантира високото ѝ качество.

Законопроектът е публикуван в Портала за обществени консултации


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    6 0 Отговор
    Ще има доста битови саморазправи между собствениците и търговците-управители на кошарата.Настъпва време разделно и техаво
  • 2 Хммм

    8 0 Отговор
    Замирисва на поредното стригане на овце... ми то с автомобилите поприключи, та кърлежите се прехвърлят на имотите. Народа се налапа яко с имоти и сега се почва дрискането на кръв, платени домоуправители, такси за поддръжка, енергиен паспорт, технически паспорт, задължителна застраховка имотна отговорност, годишен технически преглед на имота, нова регистрация в кадастъра( задължително с поне 1 милион грешки), преиздаване на нотариални актове, саниране със самоучастие... ООО щях да забравя поголовното вдигане на данък сгради и такса смет от общините и номерата с освобождаването от такса смет на втори имот :) Абе дупенцето да ви е яко драги имотни инвеститори :) стригането започва :)

    Коментиран от #7

  • 3 Ген. Гурко

    7 0 Отговор
    Пак започват да затягат нещата и да ограничават права. Били задължени, трябвало, глоба от и т.н. Ако искаме ще откриваме сметка, ако искаме ще назначаваме или няма да назначаваме управител, ако искаме ще регистрираме или няма да регистрираме ю.лице и т.н. Ние сме собствениците и това е нашата собственост. Законът трябва да дава възможност и нищо повече.То и в ЕС вече се опитват да налагат решения само с мнозинство. Така че напъните навсякъде са ясни. Но ще имат да вземат.
  • 4 Ехо

    3 1 Отговор
    Какво правим с тези, които не плащат за входа!? Сега никой не може да ги закача. От 10 години една фирма във входа не плаща нито лев. Дължи почти 8 х.лв. От 5 години водим дело, а съдът нехае и няма резултат. Трябва законът да гарантира незабавна отговорност при такива случаи.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Запознат

    1 0 Отговор
    Корумпето Шишков - той ли ще го одобрява
  • 7 Вход мениджър - честният партньор

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хммм":

    Ами тези платени домоуправители не са нищо друго освен лицензирани измамници. "Парите от вас, радостта от нас"!
  • 8 Ние мислим за вас - евтиния

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ехо":

    Фирмата е платила на правилния човек - касиер или домоуправител
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове