Last news in Fakti

29 Юли, 2021 11:59 3 283 41

Биолог от "Станфорд": Очаква се вирусът да става все по-опасен

  • станфорд-
  • георги маринов-
  • вирус

Според учения колективният имунитет е постижим, но само временно, тъй като нивата на антитела спадат

Биолог от "Станфорд": Очаква се вирусът да става все по-опасен - 1
Снимка: Shutterstock

Няма индикации за отслабването на вируса SARS-CoV-2, за 18 месеца той мутира от оригиналния ухански до индийския щам, който е от 3 до 4 пъти по-заразен. Логичното очакване е той да продължи да става все по-опасен. Това заяви молекулярният и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд Георги Маринов пред бТВ.

Според него "Делта" мутацията на вируса се размножава с такива темпове, че антителата не са възможни да я спрат, което прави новата вълна неизбежна в световен мащаб, не само при ниските ваксинационни нива в България.

Маринов добави, че дори и да ваксинираме 100% от населението, няма да спрем трансмисията на индийския щам със сегашните ваксини.

Биологът обясни още, че колективният имунитет е постижим, но само временно, тъй като нивата на антитела спадат.

"В Израел наблюдаваме, че отново има растеж на случаите, което означава, че ефективността на ваксината там клони към нула. Тя все още се държи добре спрямо тежко заболяване, но се оказва, че след около 6 месеца ефективността ѝ започва да избледнява и след определен период от време трябва да бъде поставена нова доза. Задължително е това да се случи с хората, които са ваксинирани в края на миналата и началото на тази година, но аз не виждам нещо такова да се прави, поне у нас", каза биологът.

Според учения вероятността вирусът да е изтекъл от лаборатория е "60 на 40 процента", като вероятно обаче не е направено умишлено, а по-скоро става въпрос за "гаф".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    43 2 Отговор
    И кво излиза? Докога така? Докато не измре човечеството? Аре прекаляват тия вече
  • 2 Рошко

    28 2 Отговор
    Някой математик психолог астролог кодмсонават няма ли и той да каже същото, щото свикнах да чета какви ли не мнения, пък все още не познавам близък роднина или приятел, да е умрял, и нека да става
  • 3 Професор

    14 2 Отговор
    Всички ще умрем! Яко ще мрем!

    Коментиран от #25

  • 4 АРЕ БЕГАЙ БРЕ

    42 2 Отговор
    Ваксините били неефективни, ама медицинските гиганти отчитат стотици милиарди приходи, политиците се радват на властта си, а отритнати от обществото зубърчета отричат всеки, който не е ЗА ваксината.

    Жалко и прогнило общество в световен мащаб, което е прекалено зомбирано от времето пред електронни екранчета, за да осъзнае какво реално се случва...

    Коментиран от #6

  • 5 Story

    45 0 Отговор
    Може да е по заразен, но това не го прави по смъртоносен. Аман от учени дето ни заливат със страх и паника.
  • 6 Иванчо

    1 28 Отговор

    До коментар #4 от "АРЕ БЕГАЙ БРЕ":

    Отритнати са такива като тебе, дето по цялден си висят вкъщи безработни и хейтят всички и всичко.
  • 7 дидо

    45 0 Отговор
    какъв биолог е щом дори не споменава клетъчния имунитет които въобще не зависи от нивото на антитела....явно е платен и ни подгрява за новия щам с които е предвидено да ни напръскат....
  • 8 Онзи

    31 1 Отговор
    Плашат за да се боцкат хората. Ама няма кой да им се върже.
  • 9 Сигурно

    30 0 Отговор
    Фейк нюс... глупости на търкалета... все по опасен става а хората тука все по малко се пазят и все по добре са айде тия ги говорете на някой който е бил в миша дупка цялата пландемия
  • 10 Факт

    27 0 Отговор
    Вируси е имало преди човека!
  • 11 Hoho Boho

    32 1 Отговор
    Нали и ние това казваме:
    От ваксините няма полза.
  • 12 Просветен илюминат

    29 0 Отговор
    Пак да припомня една стара и поучителна история:
    Ето един пример,който обяснява как въздейства ежедневното говорене по медиите за вируса и в резултат от страха умират повече хора отколкото от самия вирус: Има един експеримент на Авицена.Той поставил в клетката на вълка едно агне отделено с решетка .Въпреки че агнето било хранено добре, постоянният страх от присъствието на вълка бързо го довело до смърт. Топлата вода откога е открита и сега само манипулацията се повтаря защото стадото трябва да стои в кошарата.

    Коментиран от #33

  • 13 др Гей Билтс

    13 0 Отговор
    Така стана и във филмът Заразяване от 2011г
  • 14 Ахахаха

    28 1 Отговор
    Ако "професор" от Станфорд в изрекъл такава глупост, че само броят на антителата е важен за имунитета, това означава, че този или не е професор, или е обвързан яко с някоя фармацевтична фирма! Журналисти, не се ли научихте вече цели две години как да филтрирате простотиите и да не ни заливате с блъвоч! Ама хайде стига! Няма да се ваксинират хората! Стига вече! Всеки явно е решил за себе си! Прочетете и научете как финкционира имунната система на човек и се спрете! Аман от тулупи!
  • 15 ЕС Натовец

    10 0 Отговор
    Колкото повече бидони, толкова по-опасен вирусът.
  • 16 Вируса

    19 0 Отговор
    Ще съществува и ще става все по- опасен колкото казват тези които са го създали! Щом вече и ваксините не ни защитават от него! Защо трябва да се ваксинираме? Излиза, че трябва да се боцкаш на три месеца, и пак не е сигурно, че няма да се разболее! Освен това създателите на вируса съответно на ваксините не дават никакви гаранции, и бягат от отговорност за последиците!
  • 17 Ядеитн

    1 16 Отговор
    Рая са управлева не со блага дума, а со дебела сопа. Тъй си требе и со вакцините. Задължително - задължително! Толкоз! Вакцини ли, друго ли - изпълнява се немедлено и са вика тъй верно! Инак нема ред, нема държава. Едно време, га милицио бийше никой не смейше гък да каже, а ся кво - слободия до шия.
  • 18 Centyrion

    16 0 Отговор
    За да стане по опасно,то трябва да е било опасно.Ковид е всичко друго но ме и опасен.Опасни са Ваксините и Ваксинираните,те разнасят заразата и боледуват най често.От Ковид смъртните случаи са 0.3% на100,/А от глад всеки ден умират 8000/10000 деца,от сърдечно съдови болести смъртността е 64% от общата смъртност.Нещо да кажете по този въпрос???Всичко е с цел трилиони печалба и избиване на поне 2/3 милиарда човека като ги ваксинират.И нещо друго,пенсионерите в богатите държави са на прицел.И тях трябва да ги избият щото пенсионните системи ще рухнат.
  • 19 К Георгиев

    15 0 Отговор
    За всяване на страхова психоза по българското законодателство се носи наказателна отговорност. Спрете с тези статии за малоумници . Ако целта Ви е да имате по-голяма аудитория то с подобни пасквили не сте на правилният път.
  • 20 Професор

    0 21 Отговор
    Очаква ни нова вълна а държавата е на практика без управление на автопилот. Пътници сме в аварирал самолет и няма пилот. Единствения пилот който може да кара самолета е заключен в тоалетната и изчегъртан. Дано Генерал Борисов успее да поеме командването.
  • 21 Абе...

    16 0 Отговор
    Със плашене и баба може да вади кинти.Ненорманици! Психясахте хората да всявате страх.
  • 22 Какво се очаква и какво ще стане

    11 0 Отговор
    Са 2 различни неща, айде ясновидците да се омитат.
  • 23 Гаггага

    14 0 Отговор
    Е как иначе..,, ако не стане по-опасен ще им спрат парите :)
  • 24 Гражданин

    8 0 Отговор
    #shutup
    #млъкни

    НЕ НА ЛЪЖИТЕ!!! Световна Зверска Организация и ЛАКЕИТЕ й, МЛЪК!!!
  • 25 Гражданин

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Професор":

    Ухааа, КОГА?!

    Ай, че от кога чакам, все пак "живея" в БЪЛГАРИЯ!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мисля си

    7 0 Отговор
    То и слънцето е много опасно, ако стоиш на открито, та камо ли без шапка или чадър!
  • 28 НЕ ТРЯБВА ДА СИ НОСТРАДАМУС

    1 11 Отговор
    За да предвидиш, че скоро антиваксърите ще напълнят ковид отделенията! Още месец ще драскат конспиративните глупости по форумите, а после, когато делта мутанът започне да "жъне", друга песен ще "запеят", но на ум!

    Коментиран от #31, #39

  • 29 Гост

    5 1 Отговор
    Сега кой вариант Ковид се готви да бъде пуснат действително, или медийно, за да стане още "по-опасен", както предричат телеврачките, платени от корпоративната фарма мафия?
  • 30 Някой

    5 2 Отговор
    Стават по-опасни единствено прогнозите на свидетелите на КОВИД19,платени от разни НПО.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    Опитайте се да се изразявате точно!Антитела се появяват,когато има НУЖДА от тях!Най естественото е да спаднат,когато от тях няма нужда!ТЕ НЕ СА РЕШАВАЩИ ЗА имуна на човек!Антителата се създават от реакцията на организма и по точно на ЦНС към определен,агент застрашаващ организма според ЦНС.Антителата са производни на Левкоцитите и дзависят от степента на атакувания организъм.Създават се от Б-Клетките при заповед от Паметните клетки.Паметните клетки са на пряко подчинение на ЦНС и те са важна част от имуна!Най маловажната част от имуна са -АНТИТелата..Но вие упорито ги сричате....Този организъм създаден да убива определен генотип-НЕ Е ЗА ВАС БГ!Живейте си живота!ВИЕ Нямате МНОГО ГРЕХОВЕ ПРЕД ...ЧОВЕЧЕСТВОТО!
  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Просветен илюминат":

    има и друг опит....Една рибка и една щука разделили с невидима преграда.....Щуката се хвърляла и се удряла ....после махнали преградата.........рибката и в зад..на щуката влизала ,но щуката не я и поглеждала....Аз скоро гледах едно пухкаво Бебе 29дни и го пуснах на 19ти на вилата!Докато го хранех от време на време идваше от далече Дооктор Роналдо 2-късметлията...Професор по миши науки от над 3,5месеца...Пилето усещаше и спираше да се храни.Сега във вторник бях пръсках и поливах!Пилето не ме е забравило,но вече не идва на ръката ми и е пораснало още!Мисля,вече съм почти сигурен ,че е женски поен кос.Даста по едър е,защото се захрани добре!Внушението и Особенно САмовнушението правят чудеса!
  • 34 Дааа

    3 0 Отговор
    Интересно ми е как испанският грип и изчезнал за близо 2г а след толкова години уж напреднали технологий и нищо става все по опасен .Нали с всяка мутация би трябвало да отслабва...

    Коментиран от #40

  • 35 Недоволна

    5 0 Отговор
    И ще трябват все повече ваксини.За Делта варианта- трета, за другите варианти- четвърта, пета.... Абе не спряхте да плашите хората.Колко богати още трябва да станат фармацевтичните гиганти и да нареждат на правителствата да изпълняват нарежданията? Ваксинираните особено след първата ваксина заразяват другите.Защо ги пускате да разпространяват заразата? Аз искам да ми сложат витамини за имунитет.Другите си ги бийте на вашите родители и деца.
  • 36 Пореден отпадък

    1 0 Отговор
    тоя ли е тъп, нас ли тъпи ни прави??? Слушате ли го - трябва непрекъснато да ни се набива иглата, няма значение дали си го изкарал и дали си я набил вече... Ама иначе Лукашенко бил диктатор и фашист, а?!
  • 37 Йаю

    1 0 Отговор
    А ми ако спре да рови в епроветката може и да не е опасен. Докато има идиоти да управляват този свят ще е така.
  • 38 За сведение 1

    0 0 Отговор
    По-заразен и по=опасен не са синоними!
  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "НЕ ТРЯБВА ДА СИ НОСТРАДАМУС":

    Сигурен ли си и залагаш ли..... живота си???
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дааа":

    така е-Нещото е лабораторно създаден организъм направен да атакува определена генотипна група!Лабораториите,които са го създали са финансирани от Фамилия Кадафи.Тогава ги убиха без да открият -НЕщото и явно Нещото не е било готово!Вече съм убеден,че дори да не бяха избили Фамилията -НЕщото пак щеше да бъде пуснато с цел-Сриване на модела и Унищожаване владетелите на света!А,вие говорете за гейтц и другите.След НЕЩОТО.....АТентатите в англия и Франция спряха....Защо ли??
  • 41 Сульо

    1 0 Отговор
    тоз учен ама бъларски.ако не беше толкоз прост (независимо в какъв университет е) щеше да знае, че вирусите винаги мутират до по заразни и по малко смъртоносни щамове...ама лъже хората и те понеже са прости му вярват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове